Opakování ročníku na nižším gymnáziu. Uměl by někdo poradit, jak to je?

5. lis 2021

Prosím, je tu někdo znalý, kdo by uměl poradit, jestli musí umožnit ředitel školy opakování ročníku studentovi nižšího gymnázia, který vlastně plní povinnou školní docházku? Dcera z aktuálně vzniklých vážných zdravotních důvodů nebude s největší pravděpodobností moci být klasifikována (nemůže plnit školní docházku). Vím, že u studentů střední školy o tom rozhoduje ředitel a nárok na opakování není, ale nikde nemůžu najít, jak je to u nižšího gymplu. Díky předem.

neomenia
5. lis 2021

Domnívám se, ze opakování ročníku ze zdravotního důvodu je docela běžné a umožňuje se normálně, nevidím důvod, proč by ji měli vyhodit, když je nemocná.

autor
5. lis 2021

@neomenia na ZŠ ano, ale na gymplu právě ne

ginnyw
5. lis 2021

Rozhodně jí to umožní. Není jediný důvod, proč ne.

autor
5. lis 2021

@ginnyw a jak se to řeší kapacitně? Třídy jsou po 30 studentech, což je maximální možný počet. Jak ji tam mohou dát, když by převyšovala kapacitu?

neomenia
5. lis 2021

Jsou vyjímky až 32 studentů....

vikinkav
5. lis 2021

U nas na gymplu pokud nekdo zmeskal skolni rok (vazna nemoc, vyjezd do zhranici) delali na konci roku komisionalky a normalne s nami nastoupili do dalsiho rocniku… asi zalezi na domluve.

vacel1
5. lis 2021

Za nás to šlo i na gymnáziu, měla jsem spolužáka, který byl dlouho nemocný, maturoval pak s třídou mého o rok mladšího bratra 🙂

konidana
5. lis 2021

Nechapu proc by nebylo mozne ze zdravotnich duvodu opakovat rocnik. To snad jde vzdycky a vsude, ne?

jana_zofie
5. lis 2021

U nás to nebyl problém ani na gymplu vyšším, měli jsme takto spolužačku. Jestli je to zaručené, to ale nevím. Co se výjimek na počty studentů týče, jeden rok nás bylo 34... (každý rok k nám někdo přišel, přestěhoval se atd., vyřešilo se to až v kvartě, kdy část lidí odešla na prumky). Jako už je to asi 15 let, ale i tak :D

jijulka
5. lis 2021

spolužák mel rakovinu, učil se z domluv jednou za mesic ho vyzkoušela ucitelka, na konci roku dělal komisionálky a maturoval s nama. Malej gympl (cca 7. třída)

ginnyw
6. lis 2021

Kapacitně nevadí, máme u nás třídy i s 31 žáky a jde to. Něco jiného je při přijímačkách, ten přijatý počet je stanovený, ale pokud se někdo přistěhuje a mění školu jde žáka přijmout nebo pokud rok stráví v zahraničí pokračuje dál s nižším ročníkem také i v případě nemoci.

ginnyw
6. lis 2021

Prostě je pořád studentkou tohoto konkrétního gymnázia, pokud přeruší nebo nemoc studium nedovolí, nic se nemění. Jiné je to v případě neprospěchu či ukončení studia. Ale i tak se ten neprospěch dá řešit ukončením jen u žáků vyššího gymnázia. Pro nižší g. platí stejná pravidla jako pro ZŠ. Má základní povinnou docházku a z té vyloučit nejde.

kecupka66
6. lis 2021

Proč by to na gymplu nebylo možné? Vzpomínám si, že jsme chodili do třídy s jedním žákem, který původně chodil o rok výše, ale kvůli dlouhodobé absenci (úraz) pak chodil s nama..a to bylo dokonce na vyšším gymplu🙂

lenka421
6. lis 2021

Taky potvrzuju, u nas na nizsim gymplu jedna holcina presla niz z duvodu dlouhodobe nemoci a na vyssim gymplu dve vyjely na rok do zahranici a pak taky pokračovaly o rocnik niz.

autor
6. lis 2021

Moc všem děkuji za povzbuzující informace. Snad se nám to podaří nějak zvládnout. Teď bohužel není schopná se vůbec učit a vypadá to ještě na několik měsíců.

ginnyw
6. lis 2021

Zajděte do školy, vysvětlete situaci. Oni Vás jistě uklidní, budou mít několik možností, jak to zvládnout. Máte teď jiné starosti, než se bát, že dcera přijde o místo ve škole.

autor
6. lis 2021

@ginnyw děkuji moc.