Osobní bankrot u OSVČ, jak to probíhá?

tadeasek3
17. srp 2017

Dobrý den,
Stručné a jasně. Můj přítel, otec syna a druhého co je na cestě si chtěl plnit podnikatelské sny. Za ty dva roky co podnikal v maloobchodu se neskutečně zadlužil... Malé částky, velké částky. Dluh u dodavatele 100 000, u banky 400 000 a malé dluhy v řádech desetitisíců, ale je jich hodně.. Ani nevím upřímně, kde všude dluží. Snažil se, makal, ale přerostlo mu to přes hlavu. A nakonec se dostal do fáze, ze to musí zavřít a chce to řešit,ale nezbývá nic jiného než pomoc státu a oddlužení. Prosím Vás nevíte někdo jak to probíhá. Má vůbec šanci, ze mu to povolí...
Diky moc za jakékoliv informace

makawe
17. srp 2017

Dobrý večer,
Pokud vím, tak k osobnímu bankrotu může přistoupit až jsou-li dluhy ve stádiu exekuce. Musí se nechat zaměstnat. Z výplaty mu budou strhávat klasicky exekuci, po dobu pěti let a zbytek odpustí. Samozřejmě budou důkladně prozkoumávat jeho finanční a majetkové poměry....

gabcat
17. srp 2017

@tadeasek3 Oddlužení u osvč je obecně možné. Musí se podat insolvenční návrh spolu s návrhem na povolení oddlužení. Tam pečlivě vypsat dluhy, majetkové poměry atd. Soud posoudí, zda se jedná už o insolvenci. To záleží právěe na poměru majetku, příjmů proti dluhům. To je individuální.

Upozornila bych však na to, že dle insolvenčního zákona lze u osvč řešit úpadek oddlužením pouze za určitých předpokladů: 1) už přišel konkursem, 2) souhlasí s tím věřitelé, u kterých mu vznikly dluhy z podnikatelské činnosti.

Předpokládám, že vás by se týkala ta druhá podmínka. Nicméně... většina insolvenčních soudů to zase tak neřeší a povoluje to i bez výslovného souhlasu. Pokud prostě aktivně nevystupují, nechají to být. Záleží, jaký by byl váš soud a na jakého soudce narazíte.

O samotném oddlužení asi tolik.. základní podmínkou je, že během 5 let bude pravidelně platit určitá procenta z příjmů (ta procenta se počítají poměrně složitě, záleží od vyživovací povinnosti atd atd). Z těch peněz insolvenční správce bude poměrně uspokojovat věřitele. Za těch 5 let musí splatit nejméně 30 procent dluhů, které budou v ins. řízení určeny. Splnění této podmínky musí být zřejmé už na začátku. Takže pokud není doložitelný příjem, ze kterého vyplývá splnění, oddlužení se neschválí. To vypočítá insolvenční správce a většinou dlužníka upozorní. Je pak na něm, aby si zvýšil příjem - např. smlouvou o důchodu se 3. osobou. Jiná situace je ještě tehdy, pokud některý z věřitelů je zajištěný, ale to by bylo na déle.

Jinak není pravda, že dluhy musí být v exekuci. Insolvenční řízení s tím vůbec nesouvisí. A není pravda ani to, že během isř něco sráží exekutor. Naopak exekutoři nemohou činit úkony směřující k výkonu exekuce.

makawe
17. srp 2017

@gabcat
Já tomu tak moc nerozumím a mluvila jsem o osobním bankrotu. Kámoš dělá pro firmu, které připravuje podklady pro jeho schvalování a jednou jsme se o tom bavili v souvislosti s dluhy, které má můj přítel na zdravotním a sociálním... A tím sražením "klasicky exekuce" jsem měla na mysli, že ti prostě obestaví výplatu a z toho se umoří část s toho dluhu. Jeho zbytek ti po 5ti letech odpustí.

makawe
17. srp 2017

A hlavně předpokládám, ze pán s podnikáním skončil a nechá ze asi zaměstnat...

ruzenkas
17. srp 2017

Doporučuji kontaktovat některou Poradnu při finanční tísni, služby jsou zdarma. Popř nějakou z neziskovek poskytující odborné sociální poradenství v oblasti dluhů. Seznam najdete v registru poskytovatelů sociálních služeb. Vše taky zdarma.

gabcat
17. srp 2017

@makawe Jj, však já nic neříkám. Jen upravuju informace. Zkrátka obecně pro insolvenci není podmínkou exekuce. Ani u nepodnikatelů. Je jasné, že většina lidí to tak má, protože to prostě řeší na poslední chvíli. Ale lze to řešit dřív, před zahájením exekuce.

terkavil
17. dub 2020
Uživatel terkavil je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od terkavil.

Za sebe bych doporučila se obrátit na právníka. Podobnou situaci jsem řešila u https://www.cikr.cz/sluzby/ a mohu doporučit 🙂))