• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Alsaský jablkový koláč. Poraďte

24. května 2014 
Potřebovala bych poradit od některé z vás, která ho peče a povedl jí. protože mě se teda nepovedl. Krém mi oc nezhoustnul a po vyladnutí a rozkrojení vytekl z koláče.
děkuju a rady.
24. zář 2008 ve 12:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
Alisku, hodila bys sem pls recept? :slight_smile:
24. zář 2008 v 17:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
jo taky bych ráda :wink:
24. zář 2008 v 19:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
alisek, ta krémová hmota musí být jen promíchaná-ne všechny ty ingrediance vyšlehat. Ten koláč tuhne až po vychladnutí, v troubě neztuhne :wink:
24. zář 2008 v 19:10  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
a recept:
doba přípravy je cca 15+30 min.

Ingredience:
Těsto:
125 g másla
1 sáček vanilkového cukru
250 g polohrubé mouky
lžička kypřícího prášku
špetku soli
1 vejce

Krém:
1/8 l husté smetany
2-3 vejce
špetka citronové kůry
1 sáček vanilkového cukru
lžíce cukru

4-5 jablek



Příprava:
Dortovou formu vymazat a vysypat, troubu předehřát na 180°C.

Jablka oloupat, zbavit jádřinců, nakrájet na čtvrtky, zvrchu několikrát naříznout.

Suroviny na těsto promnout, spojit vejcem. Těstem vyložit dortovou formu, vytvořit nižší okraj.

Poklást jablky, naříznutou plochou navrch. Zalít krémem.

Smetanu prošlehat se zbylými ingrediencemi. (Toto je množství podle původního receptu, já toho krému dělám asi o polovinu víc :o))

Krémem zalít jablka a koláč upéci asi 30 minut.
24. zář 2008 v 19:11  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Lendy, vyšlehala jsem to jen ručně metličkou ale dala jsem tam smetany (na šlehání) 250ml, to bude asi ten problém :unamused: navnadila me na to jedna z holek co hodnotili recept..příště tam dam míň. A taky jsem pochopila, že vychladnutím ztuhne, tak jsem ho hodila pres noc do lednice..pak se dočtu, že se má podávat teplý :confused: :grinning:
24. zář 2008 v 19:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
Pekla jsem dnes tento kolac poprve a je vyborny.Testo jsem vylepsila 2lzicema bileho jogurtu a nez jsem pripravila jablicka, dala jsem testo do lednice.Vyborne se s nim pracovalo.Slehacku jsem pak dala temer celou a v ni jsem kratce rozslehala 3cela vajicka s vanil.cukrem a ostatnimi ingrediencemi.Kolac jsem nejprve pekla asi 20 min jen pokladeny
jablicky a slehacku s vajicky nalila az pak a nechala dalsich 25minut v mirnejsi troube dopect.Vse bylo upecene a zadny krem netekl.Napadlo me, ze by kolac byl dobry s ridkym pudinkem.Tak snad se priste povede.Zu
28. lis 2012 ve 13:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já ho peču opakovaně, a tento recept je naprosto bez chyby :slight_smile: Ještě nikdy se mi nestalo, že by vnitřek tekl nebo něco podobného :slight_smile: U nás se obvykle ztratí ještě vlažný :D Přikládám recepis :slight_smile:

Koláčový korpus: 200g polohrubé mouky, 100g změklého másla, 1 žloutek, 30g moučkového cukru, špetka soli, 2PL studené vody

Náplň: 600 - 700g jablek, vanilkový cukr

Těsto: 3 žloutky a 4 bílky, 100g cukru, kelímek smetany ke šlehání 31%

1) Mouku s máslem, žloutkem, cukrem, solí a vodou zpracovat do těsta na vále, dát do sáčku a nechat alespoň 2 hodiny odležet (čím déle, tím lépe se vyvaluje)

2) Troubu předehřát na 200°C. Vymazat a vysypat KOLÁČOVOU MÍSU (to je taková ta kulatá mísa s vroubkovaným oleje) vyválet těsto a přenést do mísy, vytvořit okraje. Nasypat nakrájená jablka na plátky (0,5-1cm), zasypat vanilkovým cukrem a dát asi na 25 minut do trouby.

3) Ze zbylých vajec + bílku z prvního vejce ušlehat pěnu, přidat šlehačku ( !! POZOR!! už nešlehat, jen přilít !!! ) a ještě za horka nalít na koláč, pak dát asi na 15 minut znovu do trouby (když to voní, šup s tím ven!)

Přeji dobro pochutnáníčko :slight_smile: Kačka z hor :slight_smile:
24. kvě 2014 v 10:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek