Bedýnkáři, podělte se o recepty a zkušenosti

antiope
8. říj 2010

Už pár týdnů odebírám bedýnky s bio zeleninou a ovocem. Každý týden na mě čeká překvapení, co zrovna ve své bedýnce najdu a poté začne moje pátrání po receptech. Často tomu předchází pátrání v knihách a na internetu, abych danou zeleninu vůbec identifikovala 😀
Najde se tu podobný nadšenec, který je na tom podobně? 🙂

antiope
autor
8. říj 2010

Tenhle týden jsem ve své bedýnce našla černý kořen (doufám, že identifikace proběhla správně 😅 ). Trochu jsem zapátrala a zjistila jsem, že je to poměrně vychvalovaná, i když ne moc známá zelenina. Tak jsem té chvále uvěřila a i když na pohled tenhle kořen alias "hadí mord" nevypadá moc důvěryhodně, zkusila jsem následující recept, který mě zaujal hlavně použitím bešamelu, který já můžu vždy a na všem:

Černý kořen zapékaný
500g očištěného černého kořene, 30g tuku, 30g mouky, 2 1/2 dl mléka, 1 žloutek, sůl, 1/2 citronu, 2 lžíce strouhaného sýra, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání misky

Oškrábaný kořen (škrábat raději v rukavicích, barví ruce podobně jako pampelišky) vložíme do vroucí, okyselené a osolné vody a uvaříme do poloměkka. Mezitím upravíme z másla a mouky jíšku, podlijeme mlékem a povaříme na hustý krém. Do prochladlého zamícháme žloutek. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, kořen do ní naskládáme a zalijeme připraveným bešamelem. Zapečeme v troubě 30 min.

Výsledek mně samotné chutnal (asi právě kvůli bešamelu), i když samotný černý kořen nemá nijak výraznou chuť. Asi bych ho přirovnala ke květáku nebo chřestu. K chřestu bývá často přirovnáván a podobně se i upravuje.

antiope
autor
8. říj 2010

Co takhle bílá ředkev? Má někdo nějaký nápad?

antiope
autor
13. říj 2010

Středa, to je můj bedýnkový den 🙂 Z minulého týdne mně zbyla nějaká mrkev a celer a tak jsem jí nakrájela a dala do mrazáku, do polévky se hodí vždycky. Také mi bohužel zbyla i ta bílá ředkev, která už nějak měkne, tak nevím jestli jí ještě nějak použiju.
A teď si jdu prolistovat nějaká starší čísla Apetitu, protože mám tady červenou řepu a před časem jsem použila recept na boršč, tak snad ho najdu.
Nebo máte někdo vlastní recept?

antiope
autor
14. říj 2010

Nějakým zázrakem obě děti spí a já právě dokončila oběd, recept jsem použila následující:

http://www.apetitonline.cz/recepty/5363-borsc-p...

Jen jsem použila pouze hovězí maso a protože jsem neměla rajčata, dala jsem 2 lžíce rajského protlaku, ale to bylo myslím zbytečné.

Tak mi snad Venoušek nad polívčičkou neohrne nos.

Zítra se chystám na brokolici ...

antiope
autor
21. říj 2010

Tenhle týden mě čeká dýňová maturita 🙂, nějak se urodilo. Manžel mi tady básní o dýňovém kompotu, který dělala jeho babička. Nemáte nějaký recept, jak na to?

petromilla
30. říj 2010

@antiope koukám, jak sis tu hezky pokecala 😀 😀 . Bedýnkuju už něco přes rok, i když teda ne bio.

Bílá ředkev se používá úplně stejně jako ředkvička, nakrájím jí na talíř třeba k večeři ála chleba s...... 😉 .

Červená řepa je moje oblíbená zelenina. Když jsou to jen malé bulvy (tak do průměru 5 cm) ani se nemusí vařit, prostě je jen nastrouhám nahrubo a udělám salát s cibulí, trochu soli, cukru, citronu a pepře, možno přidat mrkev či strouhanou černou ředkev, to je pak vitamínová bomba 😀, vloni jsem se (podle mě) pojídáním této krmi vyhnula jako jediná z rodiny chřipce 😀 . Pokud jsou bulvy větší, pak je třeba je napřed uvařit ve vodě, či zabalit do alobalu a upéct. Do trouby jí dávám když peču i něco jiného, tak jí tam přihodím 😉 .

Boršč je výborná záležitost, ale zatím jsem ho vařila jen ze sterilované zeleniny🙂 . Kousek hovězího, uzeného a vepřového masa uvařím s bobláčem, pepeřem a novým kořením, oberu maso a do vývaru přidám kysané zelé bílé i červené, červenou řepu, lehce osmaženou kořenovou zeleninu, pórek, kousek klobásy, přidám obrané maso a do talíře si každý dá lžíci smetany. Modifikací boršče je hrozně moc, každému chutná něco jiného. Ničím nezahušťuju, nedávám brambory, polívka je hustá sama o sobě. Jelikož jí rodina moc nemusí, dávám si jí po porcích do mrazáku.

Kdybys v mrazáku měla přemrkvováno a přecelerováno, mám typ na pomazánku: nastrouhám celer, pro barvu trochu mrkve, sůl, pepř, majonézu (kysanou smetanu, bílý jogurt, podle toho co lednice dá), mažu na veku či rohlíky, zdobím čímkoliv z bedny. Ideální pro případ malého občerstvení nečekané návštěvy.

Bedýnkám zdar, nazdar! 😉

kjajule
4. lis 2010

Ahojky, přemýšlím o bedýnková ní a zajímá mě jak to vubec funguje🙂
Našla jsem si svoje družstvo od kterého bych odebírala, tak se chci zeptat jak jste s bedýnkováním celkově spokojený 🙂

petromilla
9. lis 2010

@kjajule My jsme spokojení, dostaneme do sebe týdně cca 10 kg zeleniy a ovoce týdne a to našeho, řekla bych, že za ten rok, co bedýnkujeme jsme nebyli moc nemocní, ale může to být náhoda. Nicméně přiznivý vliv na zdraví to asi má.... Vařím podle toho, co bedna dá a k tomu dokupuju další ingredience. Občas je třeba květáku nebo kapusty hodně nebo tak, tak to hodím do mrazáku, nebo zavařím, nebo rozdám 😀 .
Jestli to chceš zkusit, neváhej, přestat s tím můžeš kdykoliv 😉 .

antiope
autor
10. lis 2010

@kjajule Já jsem zatím spokojená, ale jako všechno, tak záleží na lidech, kteří se na tom podílejí. A taky jsem na tom úplně stejně jako petromilla, hlavním důvodem proč jsem začala bylo, abychom jedli doma víc zeleniny a ovoce a podařilo se! Taky vymýšlím jídelníček podle toho, co se zrovna urodilo a pokud je toho hodně, taky využívám mrazák, dokonce i zavařuju (to bych od sebe ještě před nějakou dobou nečekala 😀 ).
Jinak si myslím, že je lepší odebírat od někoho,kdo má více dodavatelů než od jednoho farmáře, bedýnky jsou pak rozmanitější. Taky pokud nechceš platit dopravu, tak je dobrá hustá síť odběrných míst.
Já v Praze využívám freshbedynky a kvalita i přístup na jedničku. Taky je dobré, že mezi jejich dodavateli jsou i zahraniční farmy, takže můžou fungovat i v zimě a nějaký ten banán se taky hodí 😉
Za zkoušku nic nedáš, většinou lze objednat jednorázově i pravidelně.

antiope
autor
24. lis 2010

Tenhle týden mám před sebou na stole fenykl, tak co s ním? Fenyklový čaj piju jako každá kojící maminka, ale co s touhle zatím pro mě neznámou zeleninou? Na netu mě zaujal recept s pečenou rybou, tak uvidíme 🙂

antiope
autor
27. lis 2010

Včera uvařeno a snědeno, tak tady je recept a dojmy.

Pečená ryba na fenyklu
filet z pevné mořské ryby (tuňák), 2 malé cibule, 1 větší bulva zeleninového fenyklu, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř na dochucení, citron k podávání
Cibule se oloupe a nakrájí na klínky. Fenykl se zbaví poškozených částí, omyje a nákrájí také na klínky. Zeleninu rozložte na pekáček nebo do zapékací mísy, osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 200°C.
Očištěné rybí filety zbavte kůže, položte na zeleninu, osolte a opetřete a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte zhruba 15-20 minut.

Já použila filet z tuňáka, byl výborný, jen nad tou cenou se mi protáčí panenky. Zajímalo by mě, která jiná levnější ryba by ho mohla důstojně zastoupit 😉. Tuňák byl tím fenyklem příjemně ovoněný a ochucený, ale samotný fenykl pro mě žádná bomba nebyla. Uvidím jestli se s ním ještě ve své bedýnce potkám, jak si ho dáme příště. Druhou šanci si určitě zaslouží.

antiope
autor
18. pro 2010

Topinambury! Když tento týden přišel manžel obhlídnout obsah naší bedýnky, tak prohlásil, co je to za bludný kořeny. Tak dnes večer je může ochutnat 😠 , chystám se na:

Placky z topinamburů
1/2 kilogramu topinamburových hlíz, 2 vejce, 3 lžíce mouky, kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř, olej nebo sádlo na smažení.
Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi roztíráme těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou.

ygreen
18. pro 2010

prosím, kde o tomhle bedýnkování zjistím víc. Slyším to poprvé a nadchlo mě to 😵

lenynka
Autor odpověď smazal
Zobraz
antiope
autor
18. pro 2010

@ygreen na stránkách www.bedynky.cz najdeš docela dost informací o bedýnkování i kontakty podle krajů

antiope
autor
18. pro 2010

@ygreen Celý systém funguje přibližně všude stejně. Většinou se objednává tak týden dopředu na další týden, aby farmáři věděli co sklidit. Můžeš si vybrat, zda se necháš překvapit a složení necháš na dodavateli a vybereš si jenom kolik kg zeleniny a ovoce chceš anebo si poskládáš bedýnku dle svého výběru. Svou bedýnku si pak můžeš vyzvednout na odběrných místech nebo nechat dovést až domů.

@lenynka ano, česká sezona už skončila. V sezoně dávám přednost "českým" bedýnkám, ale díky napojení mého dodavatele na více českých farmářů i na zahraniční farmáře odebírám bedýnky i teď v zimě. Předtím jsem odebírala přímo od jednoho farmáře a jeho sezona byla moc krátká nebo jeho nabídka omezená a byla jsem vždycky zklamaná, že se "uvidíme" až na jaře.

antiope
autor
12. led 2011

Tak po vánoční pauze jsem dnes dostala svojí bedýnku. Potěšila mě mrkev, protože začínáme s příkrmy. O víkendu dáme Kátě ochutnat 🙂 Na zítřek musím vymyslet něco k obědu, mám na výběr červenou řepu, topinambury nebo brokolici. Tak snad mě něco osvítí ...

antiope
autor
18. led 2011

Vegetariánský boršč, brokolicová polévka a dušená červená řepa jako příloha k masu, to vše a nejenom to jsme měli tento týden na jídelníčku.
A protože nejvíc chutnala dušená červená řepa, která tímto zastínila i klasické dušené zelí, přidávám recept:

Červenou řepu (cca 500g) oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, vložíme nastrouhanou řepu, lehce osmahneme, přidáme 1 bobkový list a asi 150 ml vody a 10 minut dusíme. Zaprášíme hladkou moukou (1lžíce) a ještě chvíli podusíme pod poklicí. Poté promícháme, osolíme a okyselíme octem (3 lžíce jablečného octa) a pod poklicí na vypnuté plotýnce necháme dojít. Podáváme jako přílohu k masu.

Vzhledem k tomu, že i má úžasná tchýně (a to je nějaká kuchařka) ochutnala a pěla chválu, tak doporučuju vyzkoušet 😉

antiope
autor
18. led 2011

Chtěla jsem se ještě zeptat, necháváte si někdo dodávat ve svých bedýnkách i vejce a mléčné výrobky. Mám nově tuto možnost a nevím jestli do toho jít 😉

kalerat
22. led 2011

pitrisek

Ahojky!! Chtěla jsem se zeptat, jestli máte zkušenost s bedýnkami. Tj odběr čerstvé bio zeleniny přímo od farmáře. Já jsem si objednala svou první bedýnku a jsem nadšená. Tak krásnou kapustu už jsem dlouho neviděla. Rozhodla jsem se založit si odběrné družstvo na okr. Hodonín. Kdyby jste měli zájem , tak písněte.

Uvítám i vaše zkušenosti s bedýnkováním

kami1984
22. led 2011

Holky, jak ty bedýnky vycházejí finančně?

lidiab
22. led 2011

Ja jsem bedynky odebirala neco pres rok, pak jsem paradoxne kvuli tehu musela prestat, protoze jsem to uz nemohla tahat a manzel je porad v praci. Ted od dubna se chystam zase, malymu chci varit ze sezonni(!!) bio zeleniny. Doufam ze tou dobou uz bude dobre papkat. Jinak se snazim nakupovat na trznici, bydlime v Praze a chodim do Holesovic, mam to kousek. Tam sice bio neprodavaji (ale hodne z toho, co prodavaji by certifikat bio ziskat mohlo), ale alespon mam prehled o tom, co je ted v sezone a podporuji domaci zemedelce.
Ono je tezke nekomu, kdo o cele te zalezitosti nic nevi a nezajima se o jidlo a zdravy zivotni styl vysvetlit proc bedynkovat...lidi uz jsou zvykli si v zime kupovat rajcata bez chuti, exoticke ovoce atd. Ony hlavne ty zimni a jarni bedynky jsou hodne chude - brambory, mrkev, obcas cervena repa, jablka atd. Jenze to je pro nasi zemepisnou sirku prirozene! Hodne lidi to prave v tomto obdobi vzdava. Takze nez se pripojite k odebirani si musite uvedomit ze tam v zime proste nebudou rajcata, i kdyz v nejakem supermarketu rajcata dovezena z Latinske Ameriky mit budou. Dostanete vzdy to, co se urodilo nebo zbylo. Ta zelenina a ovoce nevypada tak pekne jako v supermarketu, ale ma chut.
Dostavala jsem obcas i vajicka a tvaroh - vynikajici!
V Praze za velkou bedynku zaplatite vetsinou 400kc, za malou 200-300kc. Nam ale bedynka nikdy nestacila, kupovala jsem i dalsi zeleninu i ovoce, takze levna zalezitost to rozhodne neni! V Praze uz nabizeji i tzv. Baby bedynky 🙂 Chytli se asi toho, ze hodne mamin chce pro deti varit z bio a bedynky takhle pojmenovali, i kdyz to jsou uplne normos bedynky.

peko
22. led 2011

@kalerat můžu se zeptat kde jsi bedýnku objednávala? díky 🙂

antiope
autor
1. únor 2011

@pitrisek Jsem ráda, že nadšených bedýnkářů přibývá. Zkušenost se zakládáním vlastního odběrného družstva nemám. Mám to pohodlnější v tom, že jsem z Prahy, tady má člověk více možností. Ale taky jsem svého dodavatele bedýnek našla až na druhý pokus 😉

@kami1984 Já platím za 5kg bedýnku 332,- Kč + doprava 100,- Kč, ale nechávám si jí dovážet až domů. Kdybych si jí vyzvedávala na odběrném místě vyšlo by to o 50,- Kč méně.

antiope
autor
1. únor 2011

@petromilla Vyzkoušela jsem tvůj salát z červené řepy a už jí mám i já na svém seznamu oblíbené zeleniny.
Dnes jsem zkusila kombinaci salátu červená řepa, jablko, zakysaná smetana a taky dobrota 😀

peko
1. únor 2011

@antiope koukám, že jsi zkušeá bedýnkářka 🙂, takže mám dotázek - dnes jsme donesli první Baby bedýnku a v ní hle - topinambury 😲 , můžu je udělat dceři (6 měsíců) místo brambor? A co mangold?

karmenta
1. únor 2011

Ahoj, jsem asi blbá, ale oč tu jde? to vám jako někdo pošle bedýnky s jídlem a vy dopředu nevíte co tam bude??? Díky za odpověd.

terezita
1. únor 2011

@peko topinambury urco muzes male dat, casto je to jedna z prvnich zelenin, kterou mimca prijmou, bo ma nasladlou chut.
mangold jsem pouzivala misto spenatu. nebo ho zapekame s bramborama, smetanou a syrem.
@antiope cervenou repu zboznujeme (vcetne male) zapecenou se spenatem a fetou (tu teda dcerce jeste nedavam.. 😅)
@karmenta jedna se o bio nebo farmarskou (ceskou) zeleninu, kterou si napr. predplatis u `sveho zemedelce` - kazdy tyden dostanes bedynku obsahujici ovoce a zeleninu, ktera je v danem rocnim obdobi k dispozici. my ji odebirali v bio kavarne, tam byla od vice zemedelcu a neco bylo i ze zahranici. pro nas mestske lidi je to jednoducha cesta jak prijit k cerstve a chutne zelenine 😉

ikarkulka
1. únor 2011

hlásím se též k nadšeným bedýnkářům 🙂
doufám, že se přidá třeba i @terryfox 😉

petromilla
1. únor 2011

@antiope To mě těší 😉 . Budu jí dělat zítra.

@karmenta viz výše......obsah bedýnky je taky individuální záležitost, někde si můžeš vybrat, někde dostaneš bednu a hotovo. Mám druhou variantu a vyhovuje mi to, aspoň vyzkouším nové věci a nezklouznu do stereotypu.

My máme v bedně většinou ryze českou zeleninu a ovoce. Teď v zimě, když už není kde brát, třeba i mandarinky, ale za to skvostné 🙂 . Takže zimní bedny jsou opravdu "zimní". Brambory, cibule, česnek, pórek, kořenová zelenina, zelí, kysané zelí, černá ředkev, červená řepa, pražená dýňová semena, jablka, hrušky, hlíva ústřičná, žampiony, křen, nakládaný květák, kadeřávek, kapusta, tvaroh, ořechy, křížaly, čerstvý jablečný mošt.....a už nevím 😎 . Nic špatnýho 🙂 .
Rajčata, okurky a papriky mi fakt nechybí 😉 .