Čím se nejlépe potahuje dort? Poraďte recept na těsto

28. srpna 2015 
Ahoj, potřebovala bych poradit. Čeká mě výroby dortů pro syna. Ale váhám co je nejlepší pro potahovaní dortů. Jestli marcipán (domací ze sušeného mléka), fondán (také domácí výroby), nebo pokud existuje něco jiného? S čím se dobře pracuje a neroztéká se. Prosím zkušené maminky o radu. CHtěla bych vytvořit autíčko 3D, tak snad seženu i vhodný recept aby se mi při potahování tvar auta nebortil. Pokud jde poskládat dort bez přítomnosti páratek a špejlí, chtěla bych toho určitě využít. Znáte někdo i vhodný recept na dort? Předem moc děkuji za radu.
11. led 2013 ve 12:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
3D auto se dá jednoduše vytvořit z kulatého korpusu, bez jakéhokoli vyztužení, jukni tady, já to dělám podle návodu tady: http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=850 ... jinak mléčńák je fajn, ale musíš ho udělat dost pružný a ne ani příliš řidký ani příliš tuhý, aby se ti dobře válel, co zkusit varnu? já mám svůj vyzkoušený recept a na potahování se hodí dobře a podle mě je i chu´tově moc dobrá:

Moje varna

150 ml vody
70 g másla nebo 100% tuku
150 g hladké mouky
300 g cukru moučky
300 g sušeného mléka
madlové aroma
1 PL želatiny rozpuštěné v 50 ml vody
1,5 – 2 PL medu nebo kukuřičného sirupu


Nalijeme vodu, přidáme máslo, necháme rozpustit, přivedeme k varu a přidáme aroma. Mezi tím si dáme nabobtnat želatinu a přivedeme ji také k varu, poté ihned odstavíme, přidáme med nebo sirup, promícháme a nalijeme do vody s máslem. Ihned zasypeme mouku a mícháme až se hmota spojí a nelepí se na dno (tři minutky max).

Sundáme z plotny, počkáme až nám hmota zchladne a poté zapracováváme prosátý cukr moučku a sušené mléko(smíchat dohromady a pak až prosít). Množství není striktně dané, upravíme dle konsistence.Hmota je řidší, nelekat se ..ztuhne,dáme ji do mikrotenu do lednice ztuhnout ,nejlépe do rána.

Po vyndání propracujeme a pokud lepí, zapracujeme ještě trošku prosátého cukru.

Hmota se dobře barví, dá se sní potahovat i modelovat (je měkká, takže jen jednodušší modelace).

Více zde: http://dortyodmarkety.webnode.cz/oblibene-recepty/potahovaci-hmoty/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz
11. led 2013 ve 13:09  • Odpověz  •  To se mi líbí (2)
autor
@marketkab Děkuji moc za radu. Budu dělat na jeden den dva dorty, pro dcerku (slaví 1 rok), a pro syna (slaví 2rok), takže tvoje informace je pro mě hodně přínosná (proč dělat něco složitě, když to jde lehce- z kulátého dortu udělat auto paráda). A máš i nějaký recept na korpus? No, na tvou potahovou hmotu si asi netroufnu. Celkem mám strach z té želatiny. Abych to nějak nepokazila....
15. led 2013 v 09:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
@jaja01k zkusím tam zabloudit... snad se něco dovím...
15. led 2013 v 09:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
@denny1610 já dělán jen tenhle korpus, jdou různé varianty a všem moc chutná http://dortyodmarkety.webnode.cz/oblibene-recepty/korpusy/
a ještě něco, koukni na net, jestli nemáš někde poblíž kamennou prodejnu s potřebami pro cukráře, tam bys mimojiné sehnala už hotovou potahovku a měla bys to bez práce a bez stresu
16. led 2013 v 09:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
@marketkab Máš krásné dortové výrobky. Ty jsi vyučená cukrářka? Nebo sama od sebe ses dala na pečení a zdobeni? Děláš si sama potahovou hmotu na dort (recept co jsi mi napsala), nebo kupuješ v cukrářských potřebách? Není to levnější vyrobit doma než koupit?
16. led 2013 v 11:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
@denny1610 moc děkuju , pečení mám jen jako koníčka, jsem samouk a zkouším metodou pokus-omyl...dřív jsem si dělala mléčňák i tu varnu, ale teď z časových důvodů kupuju hotový mandlový marcipán a Smartflex..když se sečtou suroviny a čas na výrobu domací potahovky, tak to zase takový rozdíl není a mandlový marcipán nám u nás v rodině moooc chutná
18. led 2013 v 09:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
A máš na svých stránkách dort, který máš potahnutý svou domácky vyrobenou potahovou hmotu ? Pokud si budeš nějaký pamatovat, nechceš mi poslat odkaz? Jadnou jsem dělala marcipán, ale byl jak by mokrý,... tak mám strach aby se mi to nestalo zase.
21. led 2013 ve 13:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
dobrý den,měla bych dotaz,když pečete dort a děláte krém bez másla jak potom řešíte pomazání korpusu před fondánem aby na něm krásně držel,děláte speciálně krém s máslem nebo je něco jednoduššího?díky moc za případnou odpověd.
26. srp 2015 ve 12:55  •  čeká miminko, termín má v říjnu 2014  • Odpověz  •  To se mi líbí
Dortů dělám celkem dost a podle mě je nejlepší koupit už hotovou hmotu - pro tvé účely bude ideální Smartflex Velvet - dá se vybrat z více příchutí - já preferuji mandlovou. Je krásně pružná, neroztéká se, pěkně se barví. Cukrářských potřeb už je dnes všude dost, tak proč se nervovat s domácí potahovkou? A ještě tu byl dotaz, čím obmazat dort pod potah - doporučuji máslovým krémem (když se dovnitř dortu dává jiný krém, vždy je potřeba udělat ještě máslový pod potah, případně je možné udělat i ganache, ale máslový krém je jednodušší a rychlejší
26. srp 2015 ve 13:03  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Já nedám dopustit na Smartflex Velvet, vypadá výborně, moc dobře se s ním potahuje i modeluje a je i dobrý!
@denny1610

@kramarova. Většinu dortů dělám s nemáslovými krémy, z máslového udělám mantinely a pomažu povrch, aby se ten nemáslový nedostal do kontaktu s potahovkou. Stačí na to vyšlehat máslo s cukrem, já dělám to, že svařím 50 ml plnotučnýho mlíka s 75 g krystalu a až to vychladne, vyšlehám s máslem.
26. srp 2015 ve 13:20  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
@romca05 díky moc za radu
27. srp 2015 v 17:29  •  čeká miminko, termín má v říjnu 2014  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Můžu prosit o ještě jednu radu. dnes jsem dělala dort asi můj pátý ale vůbec se nezlepšuji.pořád ho mám dost nerovný nevím kde dělám chybu,mám problém nanést krém kolem obvodu rovnoměrně ho rozetřít aby jsem měla pěkný tvar neustále mi někde přečuhuje nebo kus chybí a pak když to potáhnu tak je to hrozný a už mi to nejde moc zarovnat.snažím se najít třeba nějaké video jak to udělat správně nebo jak to jde opravit takové chyby ale jim to vždy jde tak lehce pár hmatů a mají to....máte taky takový problém?
28. srp 2015 ve 13:49  •  čeká miminko, termín má v říjnu 2014  • Odpověz  •  To se mi líbí
@kramarova je to především o cviku. Já se snažím už při promazávání mít vše v rovině, poté nechám alespoň 30 minut vychladit v lednici, aby krém ztuhl a korpusy po něm nejezdily do stran. Poté nožem srovnám boky, aby bylo vše v rovině a teprve potom obmazávám. Uhladím cukrářskou kartou a znovu nechám ztuhnout nejméně 3 hodiny, ale ideálně přes noc. Pak teprve potahuji.
28. srp 2015 ve 14:01  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
já si doma zkoušela vyrábět potahovky, ale nebylo to nic extra, špatně se modelovalo, chytaly na to škaredě barvy, ve výsledku mě to vyšlo skoro dráž než kupovaná...tak jsem si na netu objednala Smartflex velvet a super....a ted naposled jsem se byla zeptat v cukrárně, jeslti nemají potahovku a koupila jsem od nich vlastnoručně dělanou a to byla pecka na potahování i chuťově byla moc dobrá:o)
28. srp 2015 ve 14:06  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Tvůj příspěvek