Recepty
iv123
21. črc 2012

Co pořád vařit ročnímu dítěti?

Ahoj, nemáte někdo odkaz na recepty (od 1 roku věku dítěte)? Nevím pořád, co vařit. My moc zdravě nejíme, tak vařím pro malou i pro nás zvlášť. Ale už mi dochází nápady. Budu ráda za každý recept 🙂
camelinka
21. črc 2012
jsem v přesně stejných koncích jako ty 😃
honzulka
21. črc 2012
ladik1
21. črc 2012
my dneska dělali lososa s čerstvýma bramburkama a hráškovou polívku. je to rychlý : losos na olivovém oleji chvilku osmahnout, pak jen zakápnout citronkem a brambůtky ušťouchaně s porkem, máslíčkem a troškou soli. Hrachovou polívku: trocha cibulky do zlatova pak ji zaprášíš moukou zaleješ voudou, přidáš trochu brambor a mraženej hrášek, uvaříš, částečně rozmixuješ, přidáš smetanu (nebo dětský mlíko), majoránku, česnek a zase jen trošičku soli - není skoro třeba když trefíš množství majoránky a česneku. pro vás můžeš opéct na pánvi krutony. Obě jídla jsou supr i pro dospělý - moc dobrý a rychlý (obě dohromady max 30 minut)
PS: My taky dřív jedli co nás napadlo, ale raděj nám vařím to samý co Honzíkovi, případně nám to pak dokořením. Nebaví mě vařit Xkrát za den 😃 takovejchle receptů mám hafo 😉
katyxq
21. črc 2012
Já se budu inspirovat v albu ikarkulky, myslím, že se jmenuje Eliáškovo strávnické.
rozarka65
21. črc 2012
ahojky,dobré téma....🙂 Bylo by super,kdybys poprosila adminky,jestli by to změnily z otázky na diskuzi a mohla by z toho být super diskuze podobná té "co dnes vaříte?" jen by tu byla jídla pro malé děti....super inspirace pro všechny...🙂
anetadr
21. črc 2012
Já jsem v tomto věku vařila Jiříkovi v podstatě pořád "to samé" - maso (většinou hovězí - to mu chutnalo nejvíc, nebo pak kuřecí, telecí či krůtí), zeleninu - co jsem doma měla (mrkev, cuketa, špenát, celer, petržel, brokolice, květák, ředkvičky... prostě co bylo) a přílohu (rýže, brambory, těstoviny) - no a pořád tak dokola - a nikdy se mu to nepřejedlo. Jestli to někdo nazve rizotem, nebo třeba brambory s hovězím a mrkví.... já jsem prostě udělala to, co bylo:) nějaký název by se k tomu určitě hodil🙂 Jinak dříve jsem jídla dávala horké do sklenic, otočila dnem vzhůru a tak "polozavařila", des už jí hodně s námi, tak pokud chci udělat něco, co pro něj ještě není vhodné, tak mám v mrazáku zamrazené porcičky vařeného hovězího masa - které jen dám do hrnce, k tomu trochu zeleniny (někdy i mraženou směs) a jednu z příloh a je to:) ono je to vážně dobré - sama si dám někdy s ním 😃
kazy
21. črc 2012
BULGUR - báječná a zdravá věc, něco jako kuskus, vaří se snad v poměru 1:2 s vodu, takže jsem dala hrnek vody, půl hrnku bulguru. Ale začala jsem vlastně tím, že jsem na pařáčku udusila zeleninu (mrkev, brokolici), a tu vodu, co mi po dušení zbyla, jsem použila na ten bulgur, on je hotový snad za dvě tři minutky, pak se nechá odstát. Podle zdatnosti dítěte jsem pak mixovala nebo jen rozmačkala zeleninu a smíchala. A ještě jsem mu k tomu namixovala uvařené "čisté" hovězí maso a měl z toho takovou ňam kaši, od všeho trochu. Mrkví jsem nešetřila, a měl to přírodně sladký🙂
tymothy
21. črc 2012
U nás jí holky zhruba od 1 roku to samé, co my. Ani bych do nich jiné jídlo nedostala - chtějí to, co vidí na talíři u ostatních. I pro mě je to tak jednodušší. Ale zas se snažím vařit docela zdravě...dříve jsem nám to pak ještě tajně dosolovala a kořenila, ale teď už ani to nedělám - nějak jsme si s mužem zvykli.
Mé děti teda milují polévky - vařím je skoro každý den. Střídá se u nás zeleninový vývar a masový vývar (obměňované různými zavářkami), potom takové speciální polévky jako bramboračka, květáková, drožďová,...ve všem musí být spousta zeleniny na poměrně velké kousky, aby se daly rukou vylovit... 😉
A hlavních jídel se dá vytvořit tolik, že to určitě nemusí být pořád to samé - inspiraci beru většinou v normální kuchařce a pokud je to potřeba, recepty si doupravuju podle svého, aby to bylo zdravé a vyhovovalo to i dětem.
pejtho
21. črc 2012
Holky, půjde to nějak změnit na diskuzi? @iv123 zkus poprosit adminy 🙂
My máme totiž stejný problém. Malé je rok, nedávno jsem zrušila mixování a klasické příkrmy a vaříme a vaříme 🙂 Snažím se vařit tak, abychom to s malou mohli jíst také a nemusela jsem vařit extra, ale už mi dochází nápady.
Zatím jsme měli kapustové karbanátky s kaší, pečené kuře s bramborem, pstruha na grilu, rizoto, boruvkové knedlíky...ale fakt nevím co budu vymýšlet na příští týden 🙂
ssassi
26. črc 2012
já vařím zatím malýmu zvlášť. dělám mu "co dům dal". ale vždy z kvalitních pokud možno českých suroviny. na oleji osmahnu masíčko s bylinkami, má rád tyminán, bazalku, dobromysl.... často dělám kuře, miluje hovězí (to se zas ale musí dlouho vařit), krůtu atd. pak k tomu hodím nějakou zeleninku. často víc druhů, ale tak, aby to nebylo furt stejný. někdy pórek, aby to bylo trošku pikantní, má rád fazolky, často dávám cuketu, pak klidně hrstku mražené kukuřice. jako přílohu má rád jáhly, kus kus, rýži, moc nemusí těstoviny a brambory, ale snažím se vše poctivě střídat. olej používám zásadně panenský olivový.

ale když máme něco, co není příliš kořeněné, dám mu to taky. nebo když jsme teď byli na dovolené a jedli jsme např. v hospodě, objednám mu polívku, rozmáčím v tom kus chleba a je to. taky se svět nezblázní :o))))

ale kdyby se z tohoto opravdu stala diskuze, určitě bych ráda nakukovala a inspirovala se. už se totiž někdy synek na ty svoje neslaný jídla kouká dost divně a nakukuje manželovi do talíře:o)

takže něco, co můžu uvařit všem (co by jedl "stejkožrout" i mimino) bych klíďo zkusila :o))