Děti a makrobiotika

ro.le
30. kvě 2007

Ahoj,
hledam dalsi rodice se zajmem o zdravou vyzivu - hlavne ve vztahu ke svemu diteti!
My se zajimame o to jak lepe jist, abysme byli zdravejsi. Zejmena svoje stravovani priblizujeme k umirnene forme makrobiotiky (Strnadelova, Zerzan...).
Mame desetimesicni dceru, kterou jeste kojim. Od sesteho mesice ji prikrmujeme: Pasirovane obilne kase, zelenonove kase, kukuricne krupky (to je stale pro Klarku velky hit! 😝 ), vse bez chemie, masa, mlacnych vyrobku a samozrejme cukru.
Touto cestou hledam ostatni rodice, kteri jdou podobnou cestu a to pouze ZA UCELEM SDILENI ZKUSENOSTI.
Vy kteri s touto cestou nesouhlasite, myslete si sve. Ale necekejte ze vas tady budu nejak presvedcovat, proc makrobiotika ano ci ne. To by bylo na jinou diskusi.

Tesim se na vase prispevky a zkusenosti,
ro.le

gedren
30. kvě 2007

Ja myslim, ze tohle by mi u manzela neproslo 🙂, ale predpokladam, ze nebudu davat skoro zadny maso, a zajimalo by me, cim nejlip nahradit chybejici zelezo. Helenka s zelezem mela problemy uz jako novorozene, tak to nechci zanedbat.

entik
30. kvě 2007

Železo je v celozrne a sojove mouce, v susenem ovoci(fiky, merunky, orisky) a dále v potravinach jako je pohanka, sipky, kokos, kakao, mak, obecne v lusteninach, v kapuste a ve spenatu.
Pro srovnání, ve 100g hovězích jater je 10mg Fe, ve 100g sojové mouky je 12mg Fe.

Jinak ja se o zdravou vyzivu take hodne zajimam, nejsem sice ani makrobiotik ani nic jineho, jen nejim cervene maso,uzeniny apod. Ale neprehanim to, kdyz mam chut, tak si proste vezmu. Na druhou stranu tento styl stravovani mi dal objevit spoustu variant vareni a novych potravin, ktere by me nenapadlo do te doby varit.
Ja hodne vyuzivam lustenin, fazole a cocku davam do spousty veci, kam jini davaji prave maso. Muj manzel je masozravec, ale me vareni mu nastesti chutna a nemusi mit maso kazdy den.
Ted kdyz jsem tehotna, tak se snazim jist vice ryby i jine maso.

Jak jsi to delala ro.le v tehotenstvi i ted pri kojeni? Vzhledem k tomu, ze se pri kojeni nemaji jist nadymajici potraviny, tak nevim co budu jist ☹

kitka123
30. kvě 2007

Entik, nadymajici potraviny ... ono je to tak, ze kdyz mas v poradku traveni, tak neni duvod aby te neco nadymalo. Jinymi slovy, kdyz se zameris na zdravou stravu v tehotenstvi, kdy se vyviji organy, tak i dite bude mit bezproblemove traveni. Ja treba jim celou dobu lusteniny a vlastne ani nevim, ktere dalsi potraviny maji byt nadymajici a mala nemela ani jednou zadny travici problem (nadymani, koliky, zacpy atd).

kitka123
30. kvě 2007

Ahoj Ro.le, nejsme makrobiotici, ale to co jsi vyjmenovala taky ve strave vynechavame, ja jsem do deviti mesicu ani moc neprikrmovala, Adelka to nechtela a potom do roka jsem davala jen zeleninu, obilniny, lusteniny a samozrejme kojeni. Od roka postupne zavadime dalsi potraviny, denne ji tempeh, hodne lustenin kvuli bilkovinam, ovoce spis vyjimecne kvuli cukrum (krome suseneho to davam do kasi), pomleta seminka a orechy, oleje jenom za studena lisovane ... urcite nebudu davat cukr, mlecne vyrobky a samozrejme ecka.

entik
30. kvě 2007

To by bylo fajn 🙂 uz jsem se desila, co budu jist. Nedoporucuji ani spoustu zeleniny, takze bych krome jogurtu a jablek, musela totalne zmenit jidelnicek... a to me vydesilo!

kitka123
30. kvě 2007

Vsak vyzkousis a uvidis, jsou maminky, ktere jedi vsechno a deticky nemaji problem. Kazdopadne byt tebou tak jim do konce tehu co nejvic celozrnych potravin, ryzi, kroupy, otruby, vynechat bilou mouku, at se ty streva procisti (no a ty uzeniny ... ☹ )

lusinta
31. kvě 2007

my nejíme sice vyloženě makrobioticky, ale používáme amkrob.suroviny a snažíme se jst zdravě (několik let jsem ve zdravé výživě prodávala). Manžel byl asi rok makrobiotik-musím říct,že se mu hrozně moc zlepšilo zdraví. Ani už nevím,proč tenkrát přestal...
Ale teď,když kojím,taky mám problém. Malá na prdíky strašně moc trpí-už bude mít 3měsíce ahodně se to spravilo,takže doufám,že postupně budu zase vše zařazovat. Hodně surovin jsem musela vynechat,nejen luštěniny,ale hlavně zeleniny a zybtek kvůli ekzémku,který má☹ Takže teď jím víc nezdravě,než kdy předtím...Kdyby tady někdo poradil konkrétní jídla nebo recepty,který by neobsahovaly nadýmavé potraviny,budu ráda.

PS: Taky ale věřím tomu,že všechny nemoci vznikají v psychice,takže i nadýmání a ekzémek naší Emily je problémem v mojí a manželově hlavě...A snažíme se na tom pracovat🙂

sage
31. kvě 2007

entik, ja sa stravujem podobne ako ty (jem menej mäsa, žiadne údeniny, čo najmenej éčok, preferujem celozrnné pečivo a sladenie medom) - v tehotenstve ani pri kojení som jedálniček nemenila, akurát že mi úplne prestali chutiť sladkosti a káva. teraz pri kojení jem dosť veľa zeleniny, aj strukovín, a od troch mesiacov malej aj výraznejšie chute (napr. cesnakové veci). s kolikami sme sa trošku trápili prvé dva mesiace, ale by som povedala že menej ako mnohé iné detičky a teraz už je to bez problémov. Takže je to fakt hrozne individuálne.
To je ináč známe, že kvalita materského mlieka záleží skôr od trávenia matky a od jej psychiky, ako od konkrétnych potravín.

alisek
31. kvě 2007

ahoj,
sama ještě dítě nemám ale o podobnou stravu se nejen zajímám ale hlavně ji realizuji ačkoliv ne přímo makrobiotickou.
Spíše by mně zajímalo kde nakupujete potraviny? to co připravujete je zdravé ale je to i z nezávadných potravin? Já se děsím doby kdy budu schánět pro své děti maso..zeleninu či ovoce. Nejspíš po českých vesnicích či nakupovat v zahraničí ale to co je na pultech v českých obchodem bych nikdy svému dítěti nedala. Nakupuju zeleninu či ovoce bio (ne každé bio je skutečně bio)nebo na trzích, hodně se orientuji cenou..čím vyšší tím doufám, že i kvalitnější ale ani to není ukazatel.

gedren
31. kvě 2007

No ja mam s lusteninama a nekterou dalsi zeleninou (zeli, kvetak apod.) dost problem, protoze Helenka trpi na prdiky jeste i ted a staci, kdyz si dam ten kvetak a proste se v noci nevyspime, hrozne pak breci a je to boj to z ni dostat... No a takovy ty veci jako orisky a suseny plody ji asi do roka davat nebudu, takze prave nevim, jak nejlip zacit s tema prikrmama, abych se vyhnula tem predpisum "6x tydne maso" a zaroven ji o nic nepripravila. Obcas ji to maso asi dam, protoze to, ze ja ho nemam rada, neznamena, ze o to pripravim dite, at se rozhodne sama, zda ho bude chtit, nebo ne, ale budu ji ho davat spis tak na chut nez kazdej den.

kitka123
31. kvě 2007

Ja dokud jsem kojila, tak jsem si hlidala stravu hlavne u sebe a tim padem jsem se mohla spolehnout, ze si z mlika vezme co je treba. Ale je fakt, ze my vseobecne jidlo dost resime, nad kazdym jidlem premyslim, co to Adelce da, a snazim se vynechavat ty potraviny, ktere ji vyzivove nic nedaji a naopak jeste organizmus zatizi

Lusinto, a neni ten ekzemek spis z mlecnych vyrobku?

kitka123
31. kvě 2007

gedren a jeste jste nezacli prikrmovat?

mracik
31. kvě 2007

my sa tiež doma snažíme jesť zdravo, ale tá typická u nás presadzovaná makrobiotika ma moc nechytá... hlavne preto, že strašne ľúbim ovocie 😉
zaujali ma celkom receptíky na tejto stránke http://www.ekozahrady.com/pokrmy_ekozahrady/ind...
ešte som síce ani jeden z nich nerobila, ale už sa chystám 🙂

lusinta
31. kvě 2007

kitka-je to možný,protože jogurty jím..Nic jinýho,mléčný výrobky a mlíko jsem nikdy nejedla..až teď,na ty jogurty mám strašnou chuť! A sojové mi nechutnají...

BIO-myslím,že pokud mají značku,určitě BIO jsou a nemusejí to být nutně nejdražší.Taky jíme BIO.A když už maso,BIO (od Bauera).

ro.le
autor
31. kvě 2007

lusinto - ekzemy jsou vetsinou zpusobene jak tady uz nekdo psal mlecnymym vyrobky, hlavne temi kde je mleko + cukr nebo jeste horsi mleko + cukr + ovoce. Zkus omezit vyrobky s cukrem a hlavne to mleko a ovoce v jakekoliv forme. Klarka mela taky na podzim problem s exemkem jelikoz byly cerstvy svestky, jablka, ... a jelikoz nic ani tu makrobiotiku neberu dogmaticy - tak jsem si proste davala.

nevim uz kdo to tu psal ohledne nadymani - na makrobiotice je super to, ze niceho nesni cely talir, ale na taliri mas treba i pet ruznych veci (kopecek obilnin, lzice lustenin, zelenina podusena, zelenina ofritovana, zeleninovy salat, morske rasy, ..) a tim padem se niceho neprejis natolik aby ti to delalo problem s travenim. To se mi prave na makrobiotice tak libi, ze je to pestre - ne jen brambory + maso, nebo jeste hure plny talir cocky 😖
Lustenin by urcine nemelo byt v jedne porci vice jak 1-2 lzice (dospely)

ro.le
autor
31. kvě 2007

gedren, entik ohledne nahrazeni masa - zelezo ve forme pro mimi prijatelne - zelene zeleniny, petrzelka, lusteniny, veskere celozrnne obilniny (pozor - musi se dobre uvarit aby se mineraly dokazaly vstrebat!!!), semena a orechy (slunecnicova, dynova sem, sezam loupany - ja osobne je davam vyrit do obilne kase a bud je na zaver vyberu nebo kasi propasiruju i s nimi - po hodine varu jsou mekke)
pozor na pohanku - ta ma sice cenne latky a je bezlepkova ale z hlediska energii je pro deti nevhodna! Ma energii JANG tedy silne stahujici ale detem je potreba jim spise dava potraviny JIN (uvolnujici, podoporujici rust) Mimochodem maso, vejce a mleko maji nejvice jang energii ze vsech potravin. Takze dalsi duvod proc pro deti nevhodne

listicka77
31. kvě 2007

ro.le, můžeš sem prosím kdyžtak hodit nějaké linky o makrobiotice? Třeba o nějaké té "umírněné" formě? Já se o výživu dost zajímám, ale deptá mě na tom to, že je mnoho různých směrů, ale nikdy se nedozvíš, který je ten "správný". Já z etických důvodů dlouhá léta nejím maso, v poslední době omezuji i mléčné výrobky. Některé věci kupuji v bio kvalitě, ale to je limitované také ubohou nabídkou. Jinak ale nezastáván žádný "ortodoxní" způsob a míra "zdravosti" mé stravy v průběhu času kolísá dle okolností. Nevidím důvod, proč bych např. v těhotenství měla své zvyklosti měnit. A u dětí to vidím takhle: maso dostanou teprve tehdy, až ho dokážou samy rozkousat. A pak se uvidí, jestli ho budou chtít (manžílek ho taky jí, takže jim ho asi nebudu moct odpírat, ale když už, tak v malém množství).
O jídle z hlediska energie jin-jang bych si docela ráda něco přečetla. Mám docela velký problém s věčně studenýma rukama a nohama, nemůže to mít také něco společného s energetickou nerovnováhou? Jestli někdo víte, tak prosím poraďte.

lusinta
31. kvě 2007

ro.le-dík,zkusím vyenchat ty jogurty...Sladkosti teď taky jím víc než jindy,ale to je zase tím,že už jsem všech sušených meruněk atd.přejezená(kterýma jsem si nahrazovala sladkosti v těhotenství)...A to je vlastně i důvod,proč nejím makrobioticky,protože mi strašně moc jídel nechutná..Dušená zelenina např a bez toho se makrobiotika nedá. Taky nemám ráda ryby a mořský řasy,houby....Ale ani spoustu jídel nezdravých nemám ráda,takže aspoň něco je na té "vybíravosti" kladný🙂
Role a nevíš,jetsli se může bancha když kojím? V těhu jsem ji pila normálně,jako dřív,hodně mi pomáhala i na nevolnosti,ale teď se bojím,aby malá nebyla nějaká hyperaktivní🙂

ro.le
autor
31. kvě 2007

lusinto - myslis banchu zeleny caj nebo ten 'makrobioticky' - prazene nefermentovane vetvicky a listky? Jestli je to ten druhy (tusim ze vyrobce MUSO a dovazi to Countrylife, nebo Mitoku a dovazi to Sunfood Milan Dvorak) tek ten muzes pit v neomezenem mnoztvi ale delala bych si ho radeji slabsi. To je take jediny caj co mohou pit i kojenci - ja klarce slaby obcas davam aby se pomalu naucila bumbat.
Hyperaktivni po nem byt nemuzes, protoze neobsahuje kofein.

listicko - studene nohy a ruce jsem drive mivala take (mimo alergie, a ruznych jinych neduhu a se zmenou stravovani se vse radikalne vyresilo. Linky o MB sem casem dam, ale momentalne nam moc internet nejde a stravila bych tu mladi 😠 Jinak sdilim tvuj nazor o mase: teprve tehdy, až ho dokážou samy rozkousat!!!

Jinak pro zacatek doporucuji knihu od Vladimiry Strnadelove a Jana Zerzana: Radost z jidla. Je tam vše zakladni popsano velice jednoduse a neni to nijaka bichle 😉
Jinak Strnadelova je doktorka a ordinuje v Ustavu celostni mediciny v Praze, ulice tusim ze Na florenci. Nikomu nenuti konvencni leky, ale kdyz uz tak doporuci homeopatika a taky praktikuje tradicni cinskou medicinu. Taky dela kurzy zdrave vyzivy v praze i jinde.

lusinta
31. kvě 2007

jo,myslela jsem makroušský. Vím,že neobsahuje kofein,ale stejně se toho trošku bojím.Ale když dáváš malé i ty a vše ok,tak bych si obča staky mohla dát.
A ještě jeden dotaz-sice to sem vyloženě nepatří,protože meloun makrobiotika určitě nejí🙂 Ale myslíte,že můžu meloun nebo ne,když má ten ekzémek...??dík🙂

kitka123
31. kvě 2007

ro.le a co je prosim te podle makrobiotiku spatneho na taliri cocky? Ja bych spis rekla, ze kdyz nakombinuju vsechno to si napsala, jeste k tomu ruzne druhy upravy, ze je to pro telo dost tezke na traveni

Lusinto, kukicha a bancha se urcite muze pri kojeni a co se tyce melounu, tak mam informaci, ze pry se radi mezi zeleninu, takze my konzumujem

ro.le
autor
1. čer 2007

Lusinto, meloun ji i makrobiotici 😎 Nicmene, patri mezi nadymavejsi zeleninu, takze bych to s mnozstvim radeji neprehanela... Asi jako se vsim.

kitko, vzhledem k tomu ze je vetsina poravin na taliri tepelne upravenych tak to traveni rozhodne neskodi. Horsi je naopak jist velke mnozstvi jedne potraviny ve stejne uprave - napr. snist smazeny rizek a smazene hranolky - to by me traveni asi neprezilo! Nemluve o tom ze makrobiotika kombinuje pouze ty potraviny, ktere nedelaji vzajemne problem pri traveni. Napr. maso+zelenina OK, ale maso+obilniny tedy i ryze, knedliky, moukou zahustena omacka, chleba se salamem,... zhorsuje traveni
dalsi nevhodne kombinace: ovoce+cukr, ovoce+mleko, obilniny (i mouka)+ovoce, obilniny+cukr

z toho vypliva, ze instantni kase mlecna obilna, kde je cukr a ovoce zaroven je tou nejhorsi kombinaci a nasemu miminku traveni znacne ztezujeme. Ja osobne ve vyjimecnych pripadech davam kasi obilnou nemlecnou (ryzovou nebo jahlovou) koupenou v DM drogerii. Je v bio kvalite, nemecka zn. Alnatura

ro.le
autor
1. čer 2007

nekolik z vas me interni postou pozadalo o to jak delam kasi, tak tedy:

obili (celozrnna ryze, jahly, vlocky ovesne nebo jecne, kukuricna krupice a nekdy i trochu bile ryze - ale neni tak chutna!) davam bud jeden nebo dva druhy, proplachnout a namocit do hrnce v pomeru obili ku vode 1:4-6. Namacet by se to melo (dle Jarmily Pruchove) min. 4 hodiny, u neprospivajicich deti i dele - bude to stravitelnejsi

ja ted momentalne (male je 10 mesicu) nekdy pridavam na krnecek obili lzici dynovych seminek, slunecnicovych nebo loupaneho sezamu - dodava cenne mineralni latky a vitaminy (taky necham namacet)

dam varit - je nutne varit velmi pomalu dle obili 40-60min na velmi malem plameni. My mame plynovy sporak, tak to varim na tom nejmensim horaku, nanejmin a jeste podlozene litinovou plotynkou - jinak se to pripaluje a utika to

na zacatku varu nebo na konci nekdy pridavam na stejne mnozstvi cca lzicku ci dve oleje - bio sezamoveho nebo slunecnicoveho, uz jsem dala i olivovy.

kdyz je to varene, kasi je nutne propasirovat (mam kovovy nerez pasirovac), aby jsme se zbavili slupek. Vysledna kase je hladka a vlacna a nadherne voni. Z teto davky jsou obvykle 2-3 porce a uchovavam to v lednici.

Nekdy (malokdy) ji male 'dosladim' ryzovym sirupem nebo kukuricnym.

aknela75
3. čer 2007

ro.le prosím Tě dělám chybu, když jáhly uvařim spolu se slunečnivovými semínky a pak rozmixuju na kaši? Přidávám tam ještě sušené sojové mléko. Já jáhly nenamáčím.

Jinak jsme makrobiotiku dle Zerzána, Strnadelové dodržovali tři měsíce. Teď jíme i kozí mléčné výrobky. Jen má malý nějaký průjmík po kozím mléce, tak mu budu dávat asi jen jogurty. Raději bych mu nedávala mléčné výrobky vůbec, jenže jsem docela podlehla nátlaku babiček. Jsou z naší výživy paf a vůbec s ní nesouhlasí. Dělají problémy. Malý má oslabená střeva, tak ho z toho chci dostat. Je také citlivý na lepek. Je docela hubeňoučký, a tím pádem ho babičky litují, jaký je chcípáček. Je to o nervy. Tchyně by mu klidně dala pít Jupíka, protože jsou tam přeci vitamíny!!! Tak jsem jí řekla, že v žádným případě. Jsou tam éčka kvůli konzervaci a spousta cukru. JInak jsou malému tři a půl roku a malé rok a 3/4.

ro.le
autor
4. čer 2007

Ahoj aknelo75,
chybu určitě neděláš, ale děti už máš na mixování kaše podle mě docela veliký. V jejich věku už bych taky jáhly nenamáčela - týká se to hlavně miminek když je začínáme přikrmovat... S těmi kozími výrobky fakt nevím, podle mě kozí mléko představuje větší alergen než mléko kravské, ale to je věc názoru. Na oslabená střeva vař malému každý den kuzu, můžeš ho přisladit rýžovým sirupem nebo jablečným moštem. To mu dodá i energii. A vařila bych mu i čaj z řasy kombu (povařit tak 5 min - to podporuje růst a dodává minerály...
Jinak tě ohledně ohledně rodiny chápu. Já malou zatím krmím sama a děsím se toho až ji budou mít babičky. Tedy zejména tchýně - ta mi sice vše souhlasně odkývá, ale pak se mě zeptá kdy už jí to maso dám 😠

aknela75
5. čer 2007

Ahoj ro.le, díky za tipy. Jak mu mám vařit kuzu? Napiš prosím. Nevím a chtěla bych, aby mu to chutnalo, aby to snědl.

aknela75
5. čer 2007

Mám kuzu vařit jako puding? A kolik na den? Už jsem si našla, co to je, tak ještě byh od Tebe prosila receptík. Snad to bude baštit. Díky.

ro.le
autor
5. čer 2007

KUZU - zhruba lžičku namoč v 1/2 hrnu vody až se úplně rozpustí. Mezitím dej vařit další 1/2hrnku vody a až to bude vařit tak tam to rozpuštěné kuzu vylej. Povařit zhruba minutu - až to zprůhlední. Dochutit buď šťávou z 1/2 jablka nebo lžičkou rýžového sirupu tak aby to dětem chutnalo. Pít pomalu a pokud možno ještě teplé.
Je to výborný lék na posílení organismu, když na tebe něco leze, na potíže se zažíváním i jako účinný lék proti horečce. A můžou to i miminka - dle doporučení MUDr. Strnadelové.

aknela75
22. čer 2007

ro.le díky moc za recept. Už to malému vařím.
Holky, připadám si jako exot. Dneska jsem byla s dětma ve měste, protože tam byla akce, kde se děti vyřádily a samo se tam dostávaly bonbonky. Byla jsem tam se dvěma známými maminkami a jejich dětmi. Jedna byla na zdravé výživě a když jí malá nejedla, tak jí dávala i párek s kečupem a paštiku např. To jí bylo něco asi přes dva roky. Ta druhá jsou stále vegetariáni a taky tak před rokem a kousek říkala, že jíbabička kazí holčičku, když jí chce dávat sladkosti. A když náš malý dostal bonbonek a já mu vzala (on ví, že ho nesmí, tak je v pohodě), tak na to koukaly docela divně. Hlavně mne to šokovalo u té druhé, neboť jsem si myslela, že to dětem také nedává. Doma samo ne, ale ani na takovýchhle akcích. Já jsem to vysvětlila až dodatečně, proč to malý nesmí. Když jsem to jednou povolila a měl bonbon a půlku lízátka, tak měl průjem. On na to tak prostě reaguje. Jak to děláte Vy? Když máte zdavé děti a někde jste a tam to dítě má dostat sladkost, povolíte to? Já vím, že je to třeba jen pár bonbonů, jenže jeden bonbon sem a druhý tam. Když je to několikrát do týdne, když někdo takhle chodí, tak mne to přijde moc. Jsem jen já exot? Mám pocit, že z toho zcvoknu. POmoc.

kitka123
22. čer 2007

Aknelo, nevim kolik ma tvuj maly roku ci mesicu, ale ja urcite do dvou let sladkosti nepovolim ani vyjimecne (treba vydrzim i dele 🙂 ). V jednom kuse na me utoci babicky ze vyjimecne tohle, vyjimecne tamto a pak by ty vyjimky byly pomalu kazdy den. Nastesti je mi celkem jedno, co si o tom mysli okoli, a snazim se takovym situacim predejit, aby se ji treba ten bonbon nedostal vubec do ruky