Dýňové hranolky. Co jsem udělala špatně?

merope
12. lis 2022

Holky, prosím, sem-tam někde čtu, jak jsou super dýňové hranolky. Syn hranolky miluje, tak jsem přečetla pár receptů a zkusila.

Vzala jsem hokaido, nakrájela na hranolky o tloušťce cca 1cm, délka jak to vyšlo. Promíchala jsem to s oreganem, česnekem, solí a olejem, rozložila na plech a dala do trouby.

V receptu bylo, že se má péct cca 8 minut na 230 stupňů. Tak jsem to hodila do vyhřáté trouby (na pečící papír), chvilku byla asi na 210 (jsem to zapomněla zvýšit po kaštanech), ale pak jsem to zvýšila a pekla a pekla a pekla - pořád to bylo takový vodnatý, žádná křupavá hranolka (jak to vypadalo na fotkách) a pořád nic a nic a nic, až se některé začaly připalovat. Ale nebyly chycené všechny (hned jsem vyhodila z trouby a papír strčila na tácek).

Naservírovala jsem malému (nenapadlo mě ochutnat, jako co by tam mohlo být špatného... 🙂 ) a on mi to za chvíli vrátil, ochutnala jsem i já. Něco tak hnusnýho jsem dlouho nejedla. Je to opravdu nechutné, nedá se to ani popsat, je to takový hořký a fakt odporný. Nevíte, co jsem dělala špatně? Dá se s nimi ještě něco dělat nebo prostě hodit do popelnice a příště podobně neexperimentovat?

Díky za nápady

lv
12. lis 2022

Dýně, jakákoliv může být někdy hořká, nepoživatelná - z takové je hnusný cokoliv. Jinak hranolky z dýní dělat hodně zprudka a krátce, spíš s grilem, jinak jsou na bláto. I batát jen chvíli, když dělám s jinou zeleninou, jde to az na konec. Dobrý jsou celerový, na pánvi na oliváči, lepší.

merope
autor
12. lis 2022

@lv Syrová je dobrá.

Co zkusit na pánvi?

lv
12. lis 2022

@merope na vysokou teplotu, krátce klidně

felixfelicis
12. lis 2022

Dyni si nejak neumim predstavit, ze by se nerozblemcla. Batatovy hranolky jsou ale dobry🙂

merope
autor
12. lis 2022

@felixfelicis Ok, hlas pro "už to víckrát nezkoušej" 😀

michaela666
12. lis 2022

Mám vyzkoušené batátové, mrkvové a celerové...ty se zatím povedly vždycky. Kdybys chtěla experimentovat dál 😃

slecnami
12. lis 2022

Napadá mě jen, jestli nemohl zhořknout ten česnek při takové teplotě??

marianarem
12. lis 2022

@merope Moja skusenost je, ze hokkaido v rure dost zmakne a je take trochu.blatove. Ale su aj medzi hokkaidami rozdiely, obcas sa mi podari kupit take, ze po upeceni pripomina pecene gastany, to je parada, ale zvonku to samozrejme nepoznat, takze je to loteria.
Hokkaidove hranolky ale robim pre syna na panvici, dam ich do poriadne rozpaleneho oleja a potom striehnem na moment, kedy uz chytaju farbu, ale este nie su velmi makke.

merope
autor
12. lis 2022

@marianarem Díky, zkusím to na té pánvi a uvidím. Dáváš nějaké koření?

marianarem
13. lis 2022

@merope Nie, maly to chce len posolene. Pouzivam avokadovy olej, ten sa neprepaluje.

blackblue
9. zář 2023

Dynove jsem nezkousela, jen mrkvove a batatove. Ty vzdycky bez problemu... ale treba byla zrovna ta dyne spatna, proto ta horka chut? A aby byly hezky krupave, tak to chce grilovaci program, nebo rovnou primo grill. Kazdopadne rozhodne vysokou teploty v troube na kratsi dobu. A mekci mi hranolky nekdy vysly, kdyz jsem pouzila mene oleje, nebo je nedelala dostatecne zprudka za vysoke teploty.

tereziezavily
10. zář 2023

@merope Zhořklo to tím česnekem. Zvlášť, pokud se připálil.