• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Jáhly. Jak je připravit a co z nich?

5. listopadu 2008 
Ahoj,koupila jsem domů jáhly,ale nevím co s něma nebo co z nich.Nemáte někdo nějaký recept? :slight_smile:
29. dub 2008 v 18:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
nemám vyzkoušeno, ale mohlo být dobré:

Jáhelník:

200 g jahel (loupané proso) sůl 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť 150 g moučkového cukru ½ lžičky mleté skořice 100 g rozinek 100 g vlašských ořechů 200 g sušených švestek
--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 30

Chlazení: 30 minut

Pečení: 1 hodina

Počet porcí: 12 kousků

Byli jste s receptem spokojeni?

Dejte mu palec!

(14 palců)
Příprava jídla:
1. Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.

2. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.

3. Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.
5. kvě 2008 v 08:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
Mám ozkoušenu sladkkou jáhlovou kaši a jahelník (dělám ho obdobně jako rýžový nákyp). Oboje je ňamka. Jen 20 min. na vaření jahel mi připadá málo. Nejlepší je ochutnávat a vařit dokud nejsou měkké (vařím v dvouplášťovém hrnci, aby se mi to nepřipalovalo). Důležité: jáhly se musí spařit horkou vodou, jinak hořknou.
7. kvě 2008 ve 12:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj holky,já dávám jáhli jako zavářku do polévky místo rýže a děti se po tom mohou utlouct :grinning:
Kamarádka dělá koláč,zjistím recept a pak písnu.
5. lis 2008 v 16:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek