Jak dlouho může mít dítě nasogastrickou sondu?

barbarucha
3. črc 2014

Ahoj, je tu někdo, kdo sonduje nebo sondoval? Jak dlouho jste měli sondu? My máme 1,5 letého synka, který má kvůli poruše příjmu potravy zavedenou sondu. Pomalu se to zlepšuje, ale dostali jsme z nemocnice "ultimátum", že sondu může mít pouze 6-8 týdnů, (jinak se prý poškozují tkáně), pak by dělali PEG. A to se rozjíst nestihneme, počítám, že bychom potřebovali při našem tempu zlepšování tak měsíc, dva navíc. Ale já slyšela o lidech, kteří měli sondu třeba půl roku. Máte někdo zkušenost? Ráda bych se obešla u malého bez PEGu. Díky.

hojda
Autor odpověď smazal
Zobraz
hojda
Autor odpověď smazal
Zobraz
dezyre
3. črc 2014

My máme taky PEG, ale teda úplně z jiného důvodu než vy. Neboj se toho. Bude to pro tebe i malého pohodlnější než sondovat. A hlavně, i když bude mít PEG, není to definitivní. Pořád mu můžeš dávat jídlo a pak ho prostě dokrmit přes PEG. A pokud se krásně rozjí, tak PEG zrušíte..

hojda
3. črc 2014

@dezyre Můžu se zeptat, jestli před použítím pegu vysáváte vzduch z bříška, nebo ne? Kamarádce to jedna nemocnice doporučuje a druhá ne....

dezyre
3. črc 2014

@hojda jak kdy, někdy tam má vzduchu hodně, ale někdy vůbec. Popravdě bych měla zkoušet před každým krmením, zda má vše natrávené, ale nedělám to. Už to mám celkem vychytané, takže většinou zkouším tak jednou denně, někdy nevytáhnu žádné jídlo ani vzduch a shodou okolností včera jsem vytáhla snad 3 šplíchačky vzduchu, z toho by ho asi bolelo bříško, si myslím. A vzpomínám si, když jsme ještě leželi na ARO, tak jsem se ptala ze začátku sestřičky, jestli ten vzduch tam mám vracet, když jsme zkoušeli, jestli má natráveno a bylo mě řečeno, že rozhodně ne.

hojda
3. črc 2014

@dezyre JIm malý hodně zvrací, a až po dlouhé době se od sestry z domácí péče dozvěděli, že mají vytáhnout vzduch:
hlavně systém krmení s pegem (sondou). si představte, že základní věcí je před krmění vytahovat z břicha sondou vzduch a nestrávené zbytky jídla. to jsme viděli poprvé a hned zmizelo blinkání. ono se to nezdá, ale za posledních sedm měsíců byl jediný den, kdy štěpánek neblinkal a obvykle je to součást každého krmení. jestli tohle bude fungovat jsme o level jinde...

Pak jim zase řekli toto:
nejlepší v tomto ohledu byl dnešní rozhovor jájy s doktorkou. ta, když zjistila, že se má vytahovat vzduch z břicha před krmením volala do motola, proč nám to neřekli dřív a odpovědí jí bylo, že se to tak nemá dělat a vzduch se z bříška vytahovat nemá. oproti tomu nám jitřenka z nemocnice na karláku tvrdí, že tam to je první věc, co lidi s pegem učí... tak přátelé, jak to je?

Opravdu se s tím pegem dost natrápili☹'

dezyre
3. črc 2014

@hojda nás to učili tak, že by se samozřejmě před každém krmení měl kontrolovat obsah žaludku - zbytky jídla, pití, (o vzduchu řeč nebyla) a případné rezidia vrátit zpět do bříška a dát o to méně nového jídla. Ono by se správně ten vzduch tam neměl kde vzít, pokud do stříkačky nabírají jídlo tak, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Nám se třeba hodně stává, že Honzík mívá v břiše vduch po tom, co mu dám namixované ovoce, konkrétně banán, ten se tak jaksi hodně našlechá a nabere vzduch, takže vím, že po takových svačinkách prostě kontroluju obsah bříška. Logicky, když bych mu tam nechala tři šplíchačky vzduchu, plus mu narvala další jídlo, tak bude mít bříško jako balón. Vduch určitě do břicha nevracet, jen zbytek jídla, když nějaký vytáhne. HOnzík taky občas blinká po jídle, ale u něj je to hlavně tím, že je ležák a jakmile ho nakrmím, tak vím, že ho nesmím min. půl hodiny polohovat ani s ním nijak manipulovat - přebalovat, převlíkat,atd. Jinak se mu prostě navalí a jde to ven.

barbarucha
autor
3. črc 2014

@hojda Ahoj, díky za odkaz na blog, přečetla jsem celé. Ty lidi obdivuju. Taky doma bojujeme, ale malej neblije, jenom nejí a nepije. Takže sondou se to dá "v pohodě" dohnat. Na rozdíl od Tvých přátel má spíš nadměrnou hlavu (a doktorům se to nelíbí, načež nás čeká magnetická rezonance), ale my si myslíme, že to je po otci, protože ten má hlavu přímo gigantickou.
Nějak pořád věřím, že se malej přeci jen rozjí, jen to bude chvíli trvat. Nejvíc ze všeho mi přijde, že to je prostě mentální blok. Protože jednou za x nám ukáže, že úplně normálně jí. Bohužel to na vyživení nestačí.
Do pegu se mi strašně nechce. Zatím bych ještě radši sondovala s tím, že prostě strašně věřím, že to dáme.

hojda
4. črc 2014

@barbarucha Ono je to docela velký stres, když ti dítě nejí a nepije, vím jak to bylo u naší malá a ten stres je k tomu prostě špatný, ale poruč si.... 😔 😔 😔

hancazivocich
4. črc 2014

Já v nemocnici krmila do PEGu párkrát.. A kvůli vzduchu je tam tuším systém dvou brzd - špuntík plus brzda. Aby se do žaludku nedostával zbytečně. Mě to učila kolegyně, že odšpuntovat se má vše, teprve, až když je napojená stříkačka. Právě tak se minimalizuje ten vzduch..
Ad sonda - pravděpodobně ji chtějí odstranit kvůli vzniku jakoby dekubitů - puchýřů a otlaků v žaludku a hlavně trávicích cestách...
@barbarucha .. Jinak se omlouvám za vpadnutí

barbarucha
autor
4. črc 2014

@hojda No hlavně mě štve, že nám to hned na začátku podali jako ultimátum. Buď ho do 6-8 týdnů rozjíte nebo PEG (a z toho jsme 2 týdny strávili v nemocnici v brutálním stresu) a už mluvili tak, jako že je jasné, že ten PEG mít bude. To se pak ke krmení těžko přistupuje s lehkostí, jak by se líbilo psycholožce, když vám za hlavou tikají hodiny ☹ Právě logopedka, co k ní máme jet, nám říkala, že má za klienty děti, které jsou na sondě třeba půl roku, tak si říkám, proč máme tak krátké ultimátum. Malý už není úplné mimino, tak fantazíruju o tom, že by mohl mít odolnější tkáně než novorozeňata a zvládá sondu hrozně statečně, (líp než maminka) dokonce si ji ani nevyndavá.

Jinak otázka pro všechny (tedy pro všechny, kdo řešili podobný problém, maminky, jejichž děti pijí a jedí vzorově se prosím chlubte do jiných témat): Jak se vaše děti naučily nakonec pít? My máme doma už krabici všech těch speciálních hrníčků, k dudlíku se nikdy nepřisál, nejlíp to jde z normálního hrnečku, ale to je jen jedno polknutí, když teda vůbec dovolí, aby se to dalo k puse, což většinou nedovolí. Stříkačku nedá, hadičku nedá, brčko nedá. 😖 Samozřejmě zkoušíme furt vše dokola v různých obměnách s různými druhy tekutin v různých úpravách. Stejně mi přijde, že je to všechno jen v jeho kebuli 🙄

hojda
4. črc 2014

@barbarucha Naše malá měla taky už blok, jak jsem se k ní s něčím přiblížila, prostě pusu neotevřela, vždycky když už nám hrozilo, že půjde na sondu, tak něco málo dala, takže se to zase odložilo. Párkrát se mi povedlo, že vypila pití z lahvičky v polospánku, tím se mi potvrdila, že to není tím, že by neuměla z lahvičky pít, uměla, ale nechtěla ☹ . JInak jako ty jsem měla doma celý arzenál hlaviček, taky jsem měla fingertip od medely na stříkačku (měkký nástevec, lépe se dá do pusy) to bylo v nouzi, ale taky žádný velký zázrak to nebyl. Malá pak vzala na milost banánový sunar a musela jsem jí udělat podmínky, jako při kojení (lehnout do postele, vyndat prso, nebo být do půltěla nahá a pak jí dát místo prsu lahvičku, ale vy už jste asi na tohle velký). Napadá mě z alternativy bachovy esence, nebo kineziologie, jestli by to šlo, nevím.....

barbarucha
autor
4. črc 2014

@hojda Bachovky a kineziologii zrovna naplno paříme 😎

hojda
4. črc 2014

@barbarucha Tak budu ráda za reference, jestli něco z toho zabere.

squeaker
24. bře 2016

Ahoj! Poprvé jsem narazila na někoho, kdo má PPP u tak malého dítěte a vyživuje sondou. Moje dcera MĚLA SONDU 10 MĚSÍCŮ! Od 4 do 14 měsíců. Moje druhé dítě, chlapeček, jí dostal před týdnem v Motole. Snažíme se být bez ní, pije jen ze spaní. Ráda bych si s Tebou vyměnila nějaké zkušenosti, nikoho takového neznám. Nicméně hádám, že už máte problém vyřešený. U starší se naštěstí vše začalo srovnávat a i když dodnes potřebuje při jídle a pití nějakou zábavu, fungujeme normálně. S mladším je to teď složité. Jak to začalo u vás a po jak dlouhé době jste sondu dostali? Měli jste permanentní nebo museli vyměňovat? Mám zkušenost s obojím.

squeaker
24. bře 2016

U nás se jedná u obou o čistě psychologickou záležitost, nikdo nedokázal určit, jak vznikla. K mladšímu jsem přistupovala úplně jinak, s klidem, dlouhé pauzy a přes to se porucha rozvinula. Prý se to poslední dobou objevuje častěji bez jasné příčiny.

mku
22. lis 2017

@squeaker
Muzu se zeptat jak to u vas dopadli? Aktualne jsme v Motole a pravdepodobne budeme domu odchazet se sondou. Maly lahvicku uplne odmita.