Jak připravit kaši pro miminko z umělého mléka?

dolfino
17. únor 2015

Ahoj holky,
chtěla bych malé (6,5 měsíce), která byla doposud jen kojená (+má k obědu zeleninku) začít navečer dávat mléčné kaše. Nechce se mi kupovat ty instatntní, hlavně kvůli obsahu cukru . Ráda bych jí kašičky doma vařila, ale nevím jak na to. Musela bych připravit z UM - tolik MM bych neměla.
Nevím ale jaký zvolit postup. Instantní kaše obsahují cca 50% UM, na jednu dávku se dává cca 50g směsi + cca 150ml vody.
Napadají mě tedy dva postupy: 1. Spíchat sypké UM 25g + 25g třeba krupičky nebo rýžové mouky a nechat to chvíli povařit - to se ale asi ztratí vitamíny z UM, že?
2. Uvařit v cca 100ml vody 25g krupičky (rýžové mouky, apod.) a pak do uvařené kaše přilít cca 25g UM rozdělané jen v 50ml vody.

Můžete mi prosím poradit, jak to děláte vy? Kolik cca gramů čeho dáváte?

A z jakých surovin kaše vaříte? (krupička, jáhly, ovesné vločky, ...) A jak dlouho danou surovinu vaříte? Namáčíte předem? Bojím se, aby malou pak nebolelo v noci bříško.

Moc děkuji za všechny rady! 😉

prcekverunka
17. únor 2015

2. postup je v podstatě správně. Uděláš z čeho chceš, např. z rýžové mouky, podle toho, kolik přidáš vody, dáš potom odpovídající počet odměrek UM. Musíš počkat, až kaše bude mít max. 40 stupňů, pak přidat UM.
Hodně štěstí, malá mi vůbec ty domácí nechtěla. Tak jsem začínala na nemléčných kupovaných.

andrrriiik
17. únor 2015

Ahoj,ja myslim,ze bys na to vareni mohla pouzivat i KM.Treba klasickou krupicku,jen neochucovanou.

jamia
17. únor 2015

Doporučuji koupit ve zdravé výživě instantní kaše - kukuřičná, špaldová, jáhlová... - jsou neslazené a neochucené, prostě je to jen ta daná obilovina a rozmíchá se v UM trochu teplejším než by bylo vhodné na pití, a je to. Můžeš pak přidat ovoce, ale já začínám jen čistě na tom holém základu a docela to dceři chutná. Je to fakt jednodušší a nemáš šanci to připálit. Kaši dávkuju od oka za stálého míchání, dělám z 90 ml vody. Pozor, UM se nesmí vařit.

lv
17. únor 2015

2.postup je správný, já to tedy nikdy neodmerovala přesně, řídila jsem se obsahem misky cca 180ml, tak 6 odmerek um. Vařila jsem z ryze, jahel, pohanky, vloček, sem tam s ovocem, sem tam bez, někdy quinoa, amarant..ty instantní ze zde.výživy jsem taky mela, když se mi nechtělo vařit. A Nomina kaše. Do uvařené kaše kousek masla_.

alkena
17. únor 2015

Pokud budeš i nadále kojit, tak bych se na celé UM vykašlala. Já jsem malé vařila kaše jen z vody, případně jsem použila tu vodu, ve které jsem povařila ovoce. Ze začátku jsem hodně používala ty instatní ze zdravé výživy, pak jsem začala jít víc do původních surovin - rýže (i krupice), vločky, jáhly, pohanka, kukuřičná krupice. Instatní kaši (ze zdr. výživy) doma vždy nějakou mám, jsem prostě někdy líná a nestíhám.
Mléčnou dávku si doplnila dcera po snědení kaše prostě nakojením.

xvink
17. únor 2015

Doporučuju přečíst tohle, je tam všechno https://www.modrykonik.cz/kase/. Na UM bych se taky vykašlala, není to nic zdravého. Já sice nekojím, ale kaše vařím do "rostlinného mléka" (mandlové, lískooříškové, ovesné, rýžové). A vařím je z vloček - ovesné, rýžové, pohankové, jáhlové, ječné,... Vždycky večer namočím do vody, vařím dopo (vaří se to chvilku, pár minut, chce to často míchat a případně dolévat mléko podle hustoty). Dělám to od oka, když mi zbyde, tak to dojím, nebo schovám do ledničky na další den. Občas dělám i instantní ze zdravé výživy. Dochucuji ovocem, mixovanými oříšky, máslem, přesnídávkou, mandlovým/lískooříškovým máslem.