Recepty
katiz
29. říj 2013

Jak uchováváte zeleninu?

Dobrý den,
prosím o radu jak uchovávat zeleninu. Byla jsem zvyklá nakoupit a kořenovou zeleninu dát do krabice do skříňky pod dřez, zelenina brzy seschla a začala se scvrkávat. Nyní dávám zeleninu do ledničky do šuplíku a tam mi buď namrzá a nebo při zvýšení teploty v ledničce se rychle kazí, chytá plíseň a je tam teplo pro ostatní potraviny... Jak uskladňujete zeleninu vy? Denně chodit nakupovat zeleninu není možné...
hojda
29. říj 2013
Tak tohle mě taky zajímá, dostáváme super zeleninu od rodičů, ale nejezdíme k nim, tak často, tak potřebuji uskladnit, bohužel nemáme sklep 😞 , takže buď mi to brzo scrvkne, nebo v lednici začne po čase plesnivět. Koupila jsem i z Tchiba nějakou krabičku na zeleninu do lednice, ale taky to chytlo plíseň 😞 .
blahova_andrea
29. říj 2013
tak ono taky záleží na co tu zeleninu chceš využívat a jaké druhy. já si třeba jednou za čas nastřádám zeleninu na polévku (ideálně domácí od známých a babiček samozřejmě, ale ne vždy je ta možnost), na hrubo ji nastrouhám, zamíchám ve velké míse a napytlíkuju do mrazáku a pak jen vždy kus useknu do polévky, pro malého jsem si kdysi zamrazovala kostičky ledového zeleninového pyré, brambory kupujeme v menším množství na spotřebu a ne do zásoby, zeleninu jako batáty, dýně apod. kupujeme jen v akci a spotřebujeme. někdo vakuuje
hojda
29. říj 2013
@blahova_andrea My máme málo místo i v mrazáku 😞
blahova_andrea
29. říj 2013
@hojda my taky, máme jen tu malou kukaň nahoře v lednici 😞 dost bída pro větší rodinu
hojda
29. říj 2013
@blahova_andrea Já mám 3 šuplíky ,ale je to málo 😞 Dávám mrazit maso a děláme větší nákupy, tak na 14 dní, takže místa v lednici je pořád málo.
katizautor
29. říj 2013
jak píšete co se vejde tak na mrazák, ale potřebovala bych mít někde nějakou mrkev atd. když si člověk chce dát jen tak... někde jsem četla dát ji do písku... ale jak? to dát jako krabici s pískem do kuchyně a do toho vždy tu kořenovou zeleninu nastrkat???
vashaa
29. říj 2013
@katiz do písku se dává mrkev jen ve sklepě. V tom teple v kuchyni to nemá cenu 😞
hojda
29. říj 2013
@katiz To jsem taky přemýšlela, že jí dáme do garáže.
jancip
29. říj 2013
@katiz Kořenovou zeleninu dávám do písku do nějaké krabice (kýblu). To máme ve sklepě. Vydrží to docela dlouho. Ostatní máme v ledničce. Případně zpracuji nějak v létě (něco nasuším, něco zavařím ve formě protlaků a omáček). Kdybych měla velký mražák, něco bych i zamrazila.
maybe72
29. říj 2013
Mrazák využívám na kořenovou zeleninu taky, ale místo je i u nás problém, takže jsem se naučila sušit v sušičce. Nať celeru, petržele, pórek, libeček a suším i ovoce. Když se potom vše uskladní v kouřových dózách, aby to nevybledlo, vydrží vše velmi dlouho voňavé a dobře to i vypadá... 😉
monad
29. říj 2013
@blahova_andrea super nápad
pajapoj
29. říj 2013
nejlepší na kořenovou zeleninu jsou misky prima klima od tupperware, nevěřila jsem jim a navíc ta cena, ale kořenová zelenina mi tam vydrží i 3 týdny pořád stejná, mám ty misky 2 a fakt doporučuju