Jak vylepšit jídlo pro 10měsíční holčičku?

sedmikraska84
31. říj 2016

Zdravím maminky🙂moje 10 měsíční holčička není vůbec jedlík.Nejradsi ma lahvičku sunaru a nebo kašičky. A obědy nebo prostě příkrmy to ji moc nejede. Tak 4 lžičky a konci☹uz nevím co ji dávat k jídlu a nebo spis čim to ozvláštnit aby to mela trochu jine.Ovoce ji celkem chutna,ale to taky nejde porad.Nesnese kousky,zuby nemá. Vse musí mit uplne dohladka. Mate nějaký nápad?Děkuji

bclk
31. říj 2016

To máme skoro stejně. Mala moc neji, hlavního jídla sní tak polovinu. U nás nejvíce frčí ranni bílý jogurt s banánem namackanym do hladka. Pak v mezicase občas nabidnu kousek rohlíku nebo obyčejného chleba s trochou másla na zuzlani, anebo kukuřičné krupky. K svačině dáváme presnidavku, nejraději máte třeba broskvový hamanek banánem se smetanou, to není tak kyselé. V létě byl hitem meloun. Večer trochu instantní kaše. Ale všeho spíše malé množství. Kojime tak čtyřikrát denne a jiné tekutiny skoro nepřijme. Tak nevím, prospívá, říkám si, že snad ví, co dělá a časem se to poddá... 😃

sedmikraska84
autor
31. říj 2016

Me jogurt nejí a ani ty tekutiny nepije.Caj ani vodu no nic☹ale nic ji neschází tak asi dobré 🙂děkuji za názor

zazrakysedeji
31. říj 2016

Ahoj maminky,bude to znit divne,ale zabralo to.mal mi nejdriv krasne bastila,pak blok a vsechno bleee.(zelenina)v 8mesicich.rekla jsem si,ze to teda ne a ze ji prechytracim..milovala banan,tak jsem ji do kazdeho zeleninoveho prikrmu(v 8mes.)namackala banan.vlk se nazral a koza zustala cela.slupla mi zeleninku a ja byla spokojena.ono kapusta,maso,brambory a banan zni desive...kdyz ji to jelo...sama po dvou mesicich presla na normalni stravu bez bananu.kamaeadka mackala zase broskev do zeleniny a obe deti bez debat sluply vse😉

zazrakysedeji
31. říj 2016

Ty jo v 10mesicich jsem uz jen mackala vidlickou, nemixovala..i kdyz nemaji zuby,temi dasnemi vse pokousou,v8 mesicich krupala kornout od zmrzliny..netvrdim,ze jsem se nebala,ale dala ji ho svagrova od dvou deti se slovy,ona si snim poradi a poradila(rikala jsem si,ze snad vi co dela)...musite je trenovat,ono je prima mit vse mixovane...jablicko uz zuzlala bez slupky na dilky.mela dva zuby.

makronka222
31. říj 2016

Me ted dite ve stejnem veku prestalo cokoliv jist, co predtim nebyl problem. Vse jedla uz na hrubo mixovane, kusy testovin, zuzlala kousky ovoce, nebo jen tak povarenou mrkev na hranolky. Ted chce jen um, zuzla ovoce nebo do ni naladuju jogurt, ovo kapsicky, nic jinyho nechce, da si 4 lzicky z obeda a konci. Nevim jestli to nesouvisi s dalsimi zuby ktere jsou nekde na ceste.... jinak pokud ma um, chce to tekutiny, zkus caj a do nej dat prirodni cukr (v lekarne cca 100,-)

kla_ri
19. led 2017

@sedmikraska84 Nevím, jestli ještě přicházím s nápadem včas, nebo už se malá hezky rozjedla, ale zkusím to🙂
Píšeš, že má ráda ovoce, ale bez hrudek a kašičky baští v pohodě.
Co připravit klasickou kaši s jemnější konzistencí, které asi běžně děláš (krupicovou, kukuřičnou, nebo třeba ta z jáhlových instantních vloček je ještě jemná, pak případně z hodně rozvařené rýže) a obohatit to ovocným pyréčkem? Malému jsem to také dávala a moc mu to chutnalo. Neřeší to sice masovo variantu, ale na rychlý oběd nebo sváču si myslím, že je to fajn. Zdravé, rychlé a máš pod kontrolou, co v tom je.)

Když už jsem zmínila to pyréčko, rozhodně si dovolím doporučit můj velký osobní objev!🙂 Našla jsem úplně náhodou http://www.chytreovoce.cz/ , kteří dělají jen z českých plodů, skoro všechno je ještě ruční výroba a hlavně v tom nejsou žádné cukry navíc, konzervanty, škroby na zauštění, barviva ani jiné zbytečnosti, které mají ty běžně kupované ovocné přesnídávky. Dělají to nějakou šetrnou pasterizací, takže v tom je i maximum vitamínů. Mě to teda vážně dost chutná, taková přírodní příjemné ovocná svěžest! Je docela problém sehnat v obchodě, tak jsem se hecla, napsala jim a oni fakt poslali do druhého dne na dobírku🙂 No a cenove to vyjde snad líp než od Hamé, Hello, Sunarky a o Hippu ani nemluvě! :P
Moc ráda doporučím něco důvěryhodného, českého a zdravého. Myslím, že to má smysl.

Každopádně ať se malá hezky rozjí .)

jitavrtule
19. led 2017

@sedmikraska84 vím že se na to neptáš, ale chci jen napsat, že to je naprosto normální 🙂 Ela v 10 měsících taky jedla malinko, 4 lžičky byly úspěch. Byla teda kojená, ale i tak tomu prostě do roka s jídlem moc nedala. To jen, že se nemusíš stresovat. Každé dítě je jiné a má vlastní tempo, to platí se vším - jídlem, pohybem, řečí..
Kousky jí taky vadily dlouho, zuby začly růst až po půl roce věku a dásněma to prostě nerozdásnila (v tohmle je zas každé dítě jiné a nesouhlasím s @zazrakysedeji - tohle se natrenovat fakt neda, kamarádky chlapeček se stejnou zubní ne/výbavou jedl jablka, rohlíky, do ely jsem to nedostala ani náhodou, ne ze bych to nezkousela, ona prostě nechtěla. )
Jinak vyzkoušet můžeš různé věci - pokud má ráda ovoce, tak dochutit trošku rozmačkaným banánem, to už myslím někdo psal. Některé děti preferují kupované skleničky před domácím vařením, nebo naopak. Můžeš zkusit spíš tekutější formu polévky nebo naopak kousky (měkké tak aby se daly užužlat). Hodně dětí líp jí s jinými dětmi - to je zkušenost moje vlastní i kamarádek, jak je prťousů víc, tak to tam valí mnohem ochotněji 🙂 takže pozvat kamarádku na oběd a jíst spolu nebo vyrazit někam do dětské kavárny. Podobně někde platí jíst současně s dítětem, ony se přecejen nejvíc ze všeho učí nápodobou, takže jíst dohromady u stolu, zkusit společný talíř nebo tác s finger food (samo ne chilli guláš, ale třeba brkaši nebo kus vařené mrkve, maso..). Další fígle - nechat ať se krmí samo, i za cenu totálního sebezprasení. Nechat ho jíst rukama nebo naopak experimentovat se lžičkou, vidličkou. Nechat ho jídlo na ochutnání ukrást (ze stolu, kde je připravené pro návštěvu) 🙂

Jinak s pitím mě napadá klíčová věc - z čeho jí pití nabízíš? Někdy to není o tom, že by nechtěli vodu, ale že jim třeba nevyhovuje láhev. U nás se Ela rozpila až ve chvíli, kdy dostala vodu do hrnečku se silikonovým náústkem. Z klasické láhve z dudlíkem ji nikdy nechtěla. Pak přešla na takové ty sportovní uzávěry jako má Rájec (ty jsou fajn panč je dítě nerozlívá), pak na zdravou láhev a z hrnečku/kelímku pije až teď posledních pár týdnů (20m). Naopak kamarádky dcera krásně pila z obyč kelímku už v roce.
Klidně zkus nabídnout vodu z vlastní skleničky.
Takhle malému dítěti bych rozhodně nenabízela pití slazené, a to ani přírodním cukrem, myslím se (a je to můj osobní názor, jiní lidé mohou jistě mít jiný), že to je kontraproduktivní pro veškeré budoucí stravovací návyky dítěte. Sladká chuť je návyková a učit dítě od malinka, že se pije hlavně sladké není žádoucí ani zdravé. Dokud sladké pití nezná, nevyžaduje ho a nechybí mu.

Žádné dítě se dobrovolně neumoří hladem ani žízní, samozřejmě je super, když mu rodič vyjde vstříc formou nebo obsahem, ale jinak bych z toho jak zdravé, normálně přibývající dítě na mléčné výživě, jí a pije ostatní věci nedělala minimálně do roka žádnou zásadní vědu.