Jak zavařím dýni jako pyré?

Chtěla bych zavařit dýni jako pyré. Syn ji miluje, tak abych měla do zásoby. Nějaké tipy nebo návody?
ia.
9. říj 2012
nejsem extra odborník na zavařování, ale asi bych ji povařila, rozmixovala a zavařila... :-o
janinka1987
9. říj 2012
@martinatrnkova Já jsem nezavařovala, jelikož to neumím 🙂 Zamrazovala jsem...Dýni jsem nakrájela na kousky, uvařila do měkka, slila část vody a rozmixovala. Pak jsem jí nandala do tvoříček na led a dala zabrazit...Až zmrzne, vyklepnu jí z tvoříčka, dám do igelitového pytlíku a vrátím zpět do mrazáku. Až jsem potřebovala, prostě jsem si vyndala pár kousků a nechala rozmrznout. Pak jsem třeba i přidávala do brambory, kterou jsem si uvařila čerstvou (brambory jsou z mrazáku hnusný).
martinatrnkovaautor
9. říj 2012
@janinka1987 taky mrazím, ale mám plnej mražák a dýni doma na stole. A než vyberu mražák, tak bych tu dýni mohla vyhodit 😞
janinka1987
9. říj 2012
@martinatrnkova hm, to taky znám 😞 tak jedině jak píše @ia.
sona_sv
9. říj 2012
Já bych to zavařila jako všechno ostatní...tedy uvařila ve vodě s kapkou oleje, slila, ale nechala trochu vody, rozmixovala, ještě horké nalila do skleniček a okamžitě otočila dnem vzhůru. Po schládnutí bych skleničky dala do zavařovacího (nebo já dávám i do normálního hrnce), vodu nechávám tak do třičtvrtě výšky skleniček a vařím tak na 80, 90 stupňů asi 15 min, zase hned vyndám a postavím dnem vzhůru. Tchýně říká, že pro jistotu je lepší proces zopakovat ještě další den, ale já to nedělám 😃
martinatrnkovaautor
9. říj 2012
@sona_sv Přesně tohle jsem potřebovala popsat. Sice už jsem zavařovala nějaké jablečné a jiné ovocné pyré, ale nechytily se mě všechny skleničky. Tak to zkusím takto. Hlavně jsem je nikdy nenechala prvně schládnou, tak možná v tom je ta chyba. Ohledně tý vody, mamka mě řikala, že ať skleničky zaliju celé, že budu vidět jak utíkají bublinky a jak bublnky utíkat nebudou, že je hotovo.
martinatrnkovaautor
9. říj 2012
@ia. Tak to dělám běžně, ale chtěla jsem spíš ten postup přímo zavařování. A to mi popsala @sona_sv. Díky
martinatrnkovaautor
9. říj 2012
@sona_sv máš zkušenosti jen s jednodruhovýma skleničkama? nebo i nějaké kombinace? Ve většině mrazím, ale ne vše je vhodné ke zmražení. Navíc když je rozmrazím, tak se to špatně rozmíchává.
sona_sv
10. říj 2012
@martinatrnkova Já jsem zavařuji všechno možné, i mix zeleniny, masa atd., ale samozřejmě se stane, že se sklenička nechytne, podle mě je to spíš špatným víčkem, u některých přesnídávkových se třeba protáčí a to je pak špatné 😞 S tou vodou nevím, každý to dělá jinak, ale na tom asi až tak nesejde. Pravda je, že častější zavaření (opakovat dva dny po sobě) snižuje riziko, že se víčko nechytne. Tak snad jsem trochu pomohla 🙂
martinatrnkovaautor
10. říj 2012
@sona_sv děkuji za radu. Pomohla jsi opravdu hodně. Tak už mi zbývá jen sundat skleničky z půdy a můžu začít.
sarkar
10. říj 2012
O víkendu jsem dělala dýňovo jablečný džem, ale přijde mi to spíš jako pyré, když nepřidáš Gelfix nebo tak něco. Jen jablka, dýni, trochu cukru, cit.šťávy a skořice...
detskahrabarna
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
kacased
22. lis 2014
zavařujete v troubě?
volfovahana
3. lis 2016
@kacased
Ano a vsecno. Nemam zavarovaci hrnec. Vse je vzdy ok. Musi byt dobre sklenice a vicka.

Začni psát odpověď...

Odešli