Jak ztužit šlehačku? Co do dortu s čokoládovou polevou?

29. srpna 2009 
Ahojte. Zrovna přemýšlím, jakýpak přichystám synovi dort k jeho prvním narozeninám. Doma jsme byli zvyklí mít vždycky klasické dorty s tmavou čokoládovou polevou a s máslovými krémy (máslo + cukr + hustý puding) a já bych tentokrát ráda zkusila něco jiného a nejsem si jistá, jak na to... Předem prosím - nemá to být diskuze nad tím, jestli jsou klasické dorty vhodné pro děti (osobně předpokládám, že to budeme jíst spíš my a jemu dáme v podstatě spíš tu piškotovou část dortíku a krému jen tak na olíznutí...). Prostě to berte tak, jakoby to byl dort pro kohokoli jiného, ju?

Představovala bych si asi nějaký šlehačkový krém, a to jak dovnitř mezi jednotlivé pláty dortu, tak na povrch - na ozdobu. Dál bych to ráda dozdobila ovocem (asi broskvičky). Prostě aby to celé nebylo tak hutné jako s máslovým krémem, ale spíš nadýchané. Jenže si nevím rady, jak zajistit, aby mi ta šlehačka "nespadla", tj. ptám se... jak ji ztužit? Existuje nějaký speciální (a fungující) přípravek? Když dělám tvarohový dort, tak to dělám šlehačka + tvaroh + želatina, to funguje báječně. Ale do těch dortů a jen se šlehačkou si tím nejsem jistá... Navíc je to pak takové hutné, resp. tuhé až moc na to, co bych si představovala já...

No a moje druhá otázka... zkoušeli jste někdo šlehačkový krém a současně celý dort pak polít čokoládovou polevou? Třeba bílou, to už je fuk... v představě mi to moc nejde dohromady... ale zase je fakt, že když si dám třeba čokoládový dortík s čokoládovou polevou a ten je ozdoben šlehačkou na povrchu, je to mňamka. Ale dovnitř? ... nevím... jaké jsou Vaše zkušenosti?

No a poslední... máte-li jakékoli jiné nápady a insiprace, nejlépe samozřejmě odzkoušené, sem s nimi. Zatím stále váhám... a třeba to pomůže s výběrem i jiným maminkám.
17. srp 2009 v 09:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
celkem dobrej krém je ze salka - v kastrolku asi 1,5-2hod. povaříš plechovku salka a pak do toho jen zašleháš máslo
na ztuhnutí šlehačky je dobrej ztužovač šlehačky (klidně dej i 2-3) a k tomu přidáš jen 1-2 polévkové lžíce (na jeden ztužovač) cukru moučka - trošku to tu tuhost podpoří
a co se týče čokolády na šlehačku, tak to radši fakt ne.... leda že bys tam té šlehačky dala jen úúúúplně minimálně aby jsi neměla v té polevě pak drobky (nebo ten povrch i boky namazala troškou toho krému aby tam ta čokoláda držela) ale spíš zkus to tou čokoládou jen nějak pocákat nebo jestli umíš vytvořit z papíru na pečení zdobící pytlíček tak tím můžeš namalovat různé ornamenty (kolečka, mřížku apod)... ale jen trošku nebo ti ta šlehajda povolí a půjde do kytek
a pak ještě můžeš bok dorty ozdobit cukr.piškoty, lentilkama, barevným posypem, atak... ale jen trošičku protože ta šlehačka toho moc neudrží
17. srp 2009 v 10:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nebo mě ještě napadal ten krém co se dává do věnečků? krém + šlehačka... ten taky není špatnej.. a můžeš ho ochutit nějakým aroma... třeba citronovým, pomerančovým, vanilkovým atak...
já to tak občas dělávám a je to pak výborný
17. srp 2009 v 10:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojky, jen dej pozor, obyc slehacka se ztuzovacem ti v tomhle teple testo neudrzi a dort se ti rozjede ja nechala prckovi udelat.. coko testo, i krem ale lehky a potahnopu marcipanem... bylo to vyborne lehke, krasne....

ale jinak pouzivam od Dr oetkera zelatinovy zuzovac.. jenom smicha cukr, tvaroh nebo uslehanou slehacku a tenhle sacek rozmichany se studenou vodou, je to snadne a fakt to drzi... dam to na nizky piskot, necham zatuhnout v lednici a dam ovoce, nejlepe cerstve a pak bud das uz jen slabounkou vrstvicku cervene zelatiny na dorty nabo dozdobis slehackou a nejakyma treba cokko ozdobama


http://www.modrykonik.cz/album/view.php?vImageID=3159565&vReferer=
17. srp 2009 ve 13:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
peroli: Taky mě napadlo do klasickýho krému (máslo + cukr + puding) přidat tu šlehačku (nejlépe tu ztuženou). Že by se to tím trošku "nadýchalo", ale současně to zůstalo stále dost pevné.

beruska2x: Já právě místo ztužovače používala tu klasickou želatinu. A to taky fungovalo výborně. Ale právě s tím tvarohem. Ale tvarohový krém do tohodle dortíku nechci, ráda bych, aby se to víc blížilo klasice... U nás se takové ty "zdravé" dortíky (jako třeba s těmi jahůdkami, jak máš na fotečce) dělávají pro běžnou (rozuměj nenarozeninovou ) konzumaci. Nicméně máš pravdu... s tou šlehačkou a teplem...
17. srp 2009 ve 14:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, já jsem kamarádčině holčičce vytvořila šlehačkový dortík - experimentovala jsem, toto mám u sebe osvědčené, než když sálodlouze přemýšlím a vymýšlím, tak to pak není uplně OK

Dělala jsem mramorový korpus, podle receptu na MMB a k tomu krém ze šlehačky, želatiny a zakys. smetany. byla sezona jahod, tak jsem rozmixovala jahody se zakys. smet a hotovou želatinou (plátky) a to vše lehce smíchala s našlehanou šlehačkou Drželo to a na vrch by se čokoládová poleva určo hodila, já dala pouze jahody a kopečky šlehačky s lentilkami.
Jinak doporučuju, když budete polejvat dort čokoládou - tak do čoko na vaření (ať z pytlíku, nebo tabulky) přidat šlehačku, jen trochu, je to pro efekt - aby byla lesklá a taky se bude lépe krájet
29. srp 2009 ve 23:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek