Jakou rybu do jídelníčku pro půlroční dítě?

veveruska007
31. črc 2015

Holky, jakou rybu do jídelníčku půlročního dítěte? Můžeme pangasiuse ? Díky

hojda
31. črc 2015

Pangas je zrovna ryba, která bývá plná škodlivin☹.

alkuska
31. črc 2015

@veveruska007 Ahoj, já teda nejsem odborník ale pangasius patří k nejhorším druhům rybího masa (proto je ostatně levný) z důvodu kontaminace různými škodlivými látkami. Pokud není z nějakého umělého chovu, žije přirozeně v brakické vodě velkých řek, tzn při ústí řek do moře, a to je většinou plné různých sajrajtů co se do řek dostává z velkých měst nebo továren. Si představ jak asi vypadá ústí velkých řek v Asii, iluzi si nedělám.

Našla jsem ale tento článek:

Nejcennější na rybách a mořských plodech je vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny docosahexaenové (DHA). DHA je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí, a to již od okamžiku početí. Některé studie prokázaly, že zvýšený příjem DHA v průběhu těhotenství má pozitivní vliv na vývoj zraku, poznávacích funkcí a pozornosti, dozrávání režimu spánku, motorický vývoj, vývoj řeči a imunitu u dětí. Podle jiných studií zvýšená konzumace omega-3 esenciálních mastných kyselin mírně zvyšuje porodní váhu dítěte a výrazně snižuje riziko předčasného porodu.

Z těchto důvodů by ženy a děti měly zařazovat ryby a mořské plody pravidelně do svého jídelníčku. Problémem je ovšem obsah některých škodlivých látek, zejména methylrtuti a dioxinů, v konzumovaných rybách a mořských plodech. Množství škodlivých látek závisí na tom, jak dlouho ryba žije, čím se živí a jak vysoko v potravním řetězci se nachází. Nejvyšší obsah methylrtuti v mase mají velké dravé ryby.

Methylrtuť vzniká ve vodě z přirozeně se vyskytující rtuti působením určitého druhu bakterií. Z vody se pak methylrtuť dostává do těla ryb. Konzumace ryb a mořských plodů je hlavním důvodem přítomnosti methylrtuti v lidském těle. Pro dospělého člověka není konzumace ryb a mořských plodů v běžném množství nebezpečná. Ovšem u nenarozených dětí a malých dětí může zvýšené množství methylrtuti v krevním oběhu způsobit poruchy ve vývoji nervového systému a negativně ovlivnit růst dítěte. Riziko závisí na množství konzumovaných ryb a mořských plodů a na jejich druzích. Ve světě i v Česku proto platí následující doporučení pro konzumaci ryb:

Doporučení pro ženy, které mohou otěhotnět, těhotné ženy, kojící ženy a malé děti

1. Nedoporučuje se konzumace následujících druhů ryb:

žralok, mečoun, štika, candát, bolen, královská makrela (velký druh makrely vážící až 40 kg), ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapterus (plachetníci).

2. Doporučuje se konzumovat týdně 1 až 2 porce (1 porce = cca 130 g) různých druhů ryb a plodů moře s nízkým obsahem rtuti. Nízký obsah rtuti mají obvykle:

konzervovaný tuňák1, losos, treska, sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, hejk, sardinky, herinci, šproty, krevety, garnáti, ančovičky.

3. Pokud pravidelně konzumujete ryby lovené rekreačně v řekách, rybnících a přehradách v ČR, informujte se o kontaminaci vod rtutí, a to u Zemědělské vodohospodářské správy (www.zvhs.cz) nebo Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmu.cz). Jestliže tyto informace nejsou dostupné, nekonzumujte takové ryby častěji než 1x týdně a v tomto týdnu již nekonzumujte jiné ryby.

Stejná doporučení platí i pro podávání ryb a mořských plodů malým dětem, pouze s úpravou velikosti porce podle věku dítěte.

Poznámky:
1 Pro výrobu tuňákových konzerv se obvykle používají menší druhy tuňáka, u nichž je obsah rtuti nízký. Naproti tomu maso na steaky z tuňáka pochází obvykle z větších druhů, u kterých je obsah rtuti vyšší a proto je doporučeno je konzumovat maximálně jednou týdně. Toto rozdělení však neplatí vždy, a proto by tuňák v žádné podobě neměl být konzumován pravidelně ve větším množství.

reriska
31. črc 2015

Zvolila bych tresku,už kvúli kostičkám 😉

kuc
31. črc 2015

Výborná ryba je tilápie

kuc
31. črc 2015

Tilápie nilská pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po USA. Tyto ryby dávají přednost životu ve vodách o teplotě 20 až 30 stupňů Celsia. Nižší teploty jim mohou způsobit problémy. Tilapie jsou výhradně býložravé ryby. Tilápie patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí a proto jsou velmi vhodné i pro ty nejmenší strávníky.Maso tilapie má velmi vybranou chuť. Je sladké a velice jemné. Vzhledem k sladké chuti masa se tilapie výborně hodí při přípravě exotických pokrmů. Filety z tilápie upravujeme stejně jako filety z tresky. Nejlepší je toto rybí maso vařit, smažit, dusit na páře a také grilovat.

suzanna123
31. črc 2015

dávala jsem lososa nebo filé z tresky bez kostí

jinaja
31. črc 2015

Já jsem si zase myslela, že takto malé děti by rybu neměly vůbec kvůli možným alergickým reakcím...Rybu až od roka...

katyxq
31. črc 2015

@jinaja http://www.alergieimunita.cz/2012/05/16/prevenc... 😉

Já bych vybrala rybu co nejčerstvější (nebo kvalitní mraženou), z které jdou dobře odstranit kosti - třeba treska, losos, tuňák, losos, pstruh atd.

victress
31. črc 2015

@katyxq tak to jsem zase 100 let za opicema, náš R. v 9 měsících rybu ještě neměl, myslela jsem od roka, takže honem na to, ať to doženem 😝

marvas7
31. črc 2015

tilápie

leikkka
31. črc 2015

ryba do jídelničku se zavádí až po 1 roce věku dítěte, takže půlroční dítě,které terpve začíná s příkrmy rozhodně bych nezatěžovala rybou - jinak od 1 roka jsem dávala losos, mořské ryby - filety - dají se sehnat i bez kostí - cena sice vyšší, ale zadaří se.

leikkka
31. črc 2015

a za další bylo plně kojené, a i když začíná s příkrmy, tak přísun MM stále ještě má, tak rybí tuk má v MM a určitě dostává vigantol, který je možné po 1 roce nahradit i omega 3 pro děti od 1 roku, takže takto malé dítě rybu do jídelníčku není třeba zařazovat a hlavně i z důvodu jiných vlastností ryb, které by takto malé děti mohly zatěžovat - funkci ledvin a pod.

akankeo
31. črc 2015

nam dr doporucil tunaka v konzerve, cerstve morske vubec, prece jen nejsou cerstve, ale v pul roce sme s prikrmama u obou zacinali, na toho tunaka dosla rada az kolem 9 mesicu, jinak ty alergie ma smysl prozivat pokud sou v rodine, nebo ma ditko ekzem apod, jinak se to muze dat driv, jenom kazdy den jen jednu novou vec, aby se kdyby neco vedelo, z ceho je problem...

akankeo
31. črc 2015

@veveruska007 jeste jsem zapomnela, pangas neni moc vhodna ryba ani pro dospele, natoz pro deti, nevarim ho dodnes, je to nezdrave blato plne skodlivin, chut zadna, na trhu je spousta lepsich moznosti

leikkka
31. črc 2015

@akankeo zajímavé, já bych tuňáka z konzervy dětem do 2 let nedala 🙂 ale asi na tom něco bude proč ano 🙂

akankeo
31. črc 2015

@leikkka je to na doporuceni pediatra. Vetsinou to davaj do konzervy jeste na mori, takze se to pripravuje zcela cerstve narozdil od zmrazenych, vyborny zdroj jodu a dalsiho. Holka se mi zacala ve trictvrte roce pomalu odstavovat, byla sme tehu, asi ji to uz nehcutnalo a nebyla ochotna pit umela mleka, tak jsme sestavovali jidelnicek, ktery to nahradi a tunak tam jednou tydne patril prave z te konzervy, ten mrazeny uz je velky a obsahuje mraky tezkych kovu, takze ten je pro miminko nevhodny. Ja sem si vzdycky myslela, ze ryby z konzervy jsou brak, a ono je to vyzivove bohuzel naopak navic u miminka si nemuze clovek riziko kontaminovane ryby, coz u te hned nezpracovane proste hrozi... No a ty sladkovodni samozrejme taky nejsou spatne, ale tolik vyzivnych latek proste nemaj, u nas se ted nejvic chyta mimo toho tunaka z konzervy 😀 losos, morska stika a mladsi nevadi ani pstruh no a po krevetach se muzou utlouct, ale uz nejsou mimina....

leikkka
31. črc 2015

@akankeo děkuji za vysvětlení, budu zase chytřejší 🙂 my ryby v konzervách taky milujeme, děti se po nich mohou utlouct, jsem pro, ale 6m mimi dát rybu, to asi ne 🙂 3/4roku dítě je už oki, přeci jen má zažitý už nějaký pestrý jídelníček 🙂 to je oki 🙂 jo jo losos, stika, pstruh to taky muzeme 🙂

veveruska007
autor
1. srp 2015

Mě ta ryba v konzervě taky zarazila, ale i tak děkuju za vysvětlení. Jak třeba připravujete tresku? Osmahnete filet na trošce másla a pak přidáte vodu, zeleninu a brambory nebo to pečete? Ptám se jako idiot, ale rybu jsem malé ještě nepřipravovala, tak se raději ptám...

lenkazu
1. srp 2015

My davali od 5. mesice lososa na doporuceni alergolozky, ze mezi 4.-6. mesicem je imunitni okno, kdy dite na potencialni alergeny nereaguje. Rikala dat decku co najdu, treba i burakove maslo :D. To jsem ale nezkousela. Pak jsme pridali okouna a pan u ryb rikal, ze tilapie ma take malo kosti. Ale stejne uvarenou rybu pokazde "promnu" mezi prstama, i u ryby, ktera "zarucene nema kosti", se objevila mala ostra kost.

lenkazu
1. srp 2015

Jeste ohledne pripravy - staci uvarit ve vode, k tomu uvarit brambor a treba brokolici, rozmackat, zakapnout olivivym olejem. Z panvicky davam az od roku a jen vyjimecne.

mimi1004
1. srp 2015

@veveruska007 Naše malá (korigo 6 měs.) bude mít tresku poprvé dnes. Manžel ji včera večer uvařil ve vodě s jednou cibulí, zvlášť uvařil brambory a pak vše umixoval. Tak jsem zvědavá, jak se naše slečna bude tvářit 🙂

apacheee
AMBASADORKA
1. srp 2015

My dávali lososa cca od 7. měsíce a moc mu to chutná - s cuketou

veveruska007
autor
1. srp 2015

@mimi1004 tak pak dejte vědět...

mimi1004
1. srp 2015

@veveruska007 Tak docela baštila, čekala jsem větší boj 🙂

zo_ja
3. srp 2015

Učitě místní, čerstvě zabitou, nemraženou. Pstruh na grlu ideál.
Nebo se dá udělat třeba v parním hrnci, pokud máš, je to lehčí než na tuku v troubě/na pánvi.
A myslím, že to má čas tak do 3/4 roka.
Alergických reakcí bych se nebála, pokud v rodině s tím nikdo nemá problém. Alergenem může být kdeco, to pak nic rozumnýho nezbyde. 😉

bonga
8. srp 2015

@leikkka nám doktorka řekla, že rybu je třeba dát poprvé okolo 6. měsíce věku dítěte. Podle nejnovějších poznatků je na každou potravinu nějaký nevhodnější čas. A to nejlépe za plného kojení (kvůli alergiím). Dobré stránky jsou třeba 1000dni.cz . Přeji hezký den.

terrinkaaa
9. led 2016

Ahoj holky, tk teda ryby se bat nemam? Budeme mit za 14dni 6 mesicu. A jakou by jste zvolili? Lososa, tresku nebo tu tilapii-pokud se da sehnat? A varit to jen ve vode a podavat s bramborou a treba brokolici?? Nebo jak? Dekuji moc za rady.

kulatakosticka
9. led 2016

@veveruska007 my dáváme pstruha lososovitého nebo lososa

xenona
9. led 2016

Sáhla bych po lososovi nebo sehnat čerstvé ryby z okolí vašeho bydliště, třeba pstruhy. Ale já bych možná se zaváděním do jídelníčku ještě počkala.

petrusew
9. led 2016

Naše první ryba byl losos, teď už měl i tuňáka a tilapii i tresku. Maty miluje rybu🙂 Tady vím že vždycky uspěju.