Krémové dorty - inspirujme se navzájem

olgas
23. led 2012

Ahojte maminky,
taky nemáte rády moc marcipán a pečete dorty bez něj? Pojďme se navzájem inspirovat, jak vytvořit krásné dortíky bez marcipánu nebo s minimem marcipánu.

edeltraut
25. únor 2012

@olgas Ahoj, já peču dortíky hlavně s marcipánem. Ale protože sama ho moc nemusím, ráda si udělám ovocňák nebo krémovej 🙂. Jsem začátečník, tak se ráda přiučím 🙂.

marecek4
25. únor 2012

u nás marcipán nikomu nevadí,ale přijde mi pak dort přeslazený,takže používám nanejvýš na ozdobu,takže ráda zavítám pro inspiraci,nápady a rady-zrovna už vymýšlíme jaký dortík Marečkovi ke třetím narozeninám 😀

olgas
autor
25. únor 2012

@edeltraut
@marecek4 Ahojte holky, já taky nejsem žádný profík a improvizuji doma jak se dá. nějaké dortíky mám v Albumu, tak můžete mrknout. Kubovi jsem teď dělala dortík Králíků v klobouku k druhým narozeninám.

olgas
autor
25. únor 2012

Holky, však přihoďte taky nějaký foto. 🙂

marecek4
25. únor 2012

tak pár fotek co jsem zachránila z umřítého PC

edeltraut
25. únor 2012

@marecek4 hezké, tak taky něco přidám. Na přání dělám většinou marcipánové, s krémem jaksi neumím dobře "zacházet".

marecek4
25. únor 2012

@edeltraut já nevím,ale myslím že krém je jednodušší než marcipán ne? tam když něco zmastíš,tak to těžko napravuješ,u krému zamázneš a pokračuješ dál

edeltraut
25. únor 2012

@marecek4 To je fakt, že krém se dá použít znovu, ale marcipán taky 🙂. Jen potažení je trošku náročnější, jinak je to jako s modelínou a z té se dá vytvořit téměř cokoli 🙂.

marecek4
25. únor 2012

@edeltraut právě mám na mysli to potahování ☹,přece jen na to je pěkná spotřeba a když se zadaří a trhne se ☹ tak je už na nic,protože je většinou zamazaný krémem

olgas
autor
25. únor 2012

@marecek4 úžasné dortíky, ten motýlek je super!!!!!!!!! Ta patrová kapka je taky super nápad.
@edeltraut ty jo tož ty ovocné dorty od tebe ty jsou 😵 Jak to umíš krásně nakrájet to ovoce, to bych asi nesvedla. Já jsem teď dělala dort rybu - ale úplně primitivní. Inspiraci jsem viděla na netu, tak jsem to na rychlo učuchtala.
Jako z modelíny se dá vytvořit téměř colikov , ale jen to umět. 😕 Já teda moc nehrozím. A těch inspirací na krémové dorty na netu moc není.

olgas
autor
25. únor 2012

Holky, chci udělat něco takovéhoto, ale teda nemám takovou úzkou zdobičku na krém na ty štětiny , ale asi se dá koupit,že.

marecek4
25. únor 2012

@olgas ale to není krém????a z hmoty je to dělané lisem na česnek

edeltraut
25. únor 2012

@olgas děkuju, taky u toho vždycky rostu 🙂, to je spotřeba nektarinek 🙂. Já bych se neoznačila jako zrovna zručnou, ale trocha trpělivosti a jde to 🙂.

@marecek4 no občas se mi taky trhlo, já jsem krém stáhla znova rozpracovala a ani to nebylo poznat 🙂

marecek4
25. únor 2012

@olgas a jinak tenunká hubička se dá koupit bez problémů,spíš je problém pak ten krém z ní vymáčknout,musí být v dobré konzistenci a opravdu moc dobře vyšlehaný a přesátý cukr

marecek4
25. únor 2012

že by jedna možná inspirace?

https://www.youtube.com/watch?v=BwrMhP-3ZWo
edeltraut
25. únor 2012

@marecek4 inspirace pěkná, ale myslím,že z marcipánu bude jednodušší 😀

marecek4
25. únor 2012

@edeltraut asi jo,ale z toho množství by mě leda bolely zuby ☹ a navíc i pro ostatní nápad na krémovýho Boba,stejně si myslím,že to vypadá složitěji než je ,spíš bude základem ta forma,která je i šablonou pro kreslení

edeltraut
25. únor 2012

@marecek4 a ta forma bude pěkně drahá... :(.

marecek4
25. únor 2012

to teda jo ☹ ale teď jsem našla poměrně levné-silikonový parník no nekup to 🙂,každý týden plavba někam do teplých krajů 😀
@olgas jo a tu formu jsem si nechala dělat na zakázku,ty v obchodě mi přišly malé

olgas
autor
25. únor 2012

@edeltraut
@marecek4 no a taky mít na všechno doma formu, kvůli jednoho dortu se moc nevyplatí. To se spíš vyplatí , těm co dělají na dorty na prodej. Ale inspirace dobrá.
a k tomu divočákovi - no já právě s hmotou moc neumím .Nevím jak to přesně funguje. TeĎ jsem ji dělala doma na ty králíky , a teda když jsem ji nechala jen chvilku ležet, tak už začala tvrdnout. Takže jako vlastně nevím jak to pak na těch dortech funguje, že to je poživatelné. Ale možná jsem měla něco špatně. Bylo mi to jedno, protože jsem z té hmoty dělala jenom ty hlavy a ty jsem pak vyhodila.
S tím krémem na ty štětiny to bude asi složitější no. taky ta barva, jsem si ještě nevšimla , jestli mají v obchodech u nás šedou....Nemám problém s vyšleháním krémů a s cukrem, ten většinou dávám už do něčeho čím to máslo pak nadstavuji, takže to je v pohodě, anebo fakt poctivě přesívám. Ale asi to bude s těmi štětinami boj a budu to krémem dělat asi dost dlouho. Nebo se pokusím udělat to nějak z té hmoty marcipánové.

olgas
autor
25. únor 2012

@marecek4 tu formu na zakázku máš na mysli toho motýla?

marecek4
25. únor 2012

@olgas ne motýl je z klasického kulatého kastrolu,na zakázku jsem měla tu kapku a vyšla na 400,-

a jinak nejde říct,že si pečením dortů přivydělávám,ale na zakázku je dělám,takže nějakou formu doma mám,ale ta kapka byla po letech novinka po které jsem toužila už nějakou dobu,ještě si chci dokoupit malé srdíčko k tomu co mám a pak ještě šestiúhelník taky na patro-ten mám v plánu k těm narozeninám,ten Bob by byl malej a asi by mě vynesli v zubech,kdyby dostal každý minikousek 😀

olgas
autor
25. únor 2012

@marecek4 aha ,já jsem se v tom nějak ztratia. No já peču jen pro nás , na zakázku neee. takže budu ráda, když mi občas něco poradíte , co a jak . Formu mám jen klasickou kulatou. Jinak vše vykrajuji podle ruky.

marecek4
25. únor 2012

@olgas já se tím spíš bavím,žádné veledíla,jen pro známý a kolikrát nestíhám ani nafotit-dělala jsem notebook a byl na složení doma-přece jen přeprava zapíchnuté obrazovky by nemusela dopadnout 😀 a fotka se mi dodnes nedostala ani do ruk,ale prý byl výborný 🙂,s tím přivýdělkem se zaměřuju spíš na zákusky a cukroví jen na svátky,i když letos velikonoční vzdávám,my se chystáme na Pernštejn konečně zas jednou se setřenkou,takže jen perníčky a beránka,jedna babi nám už umřela a druhá na velikonoce už nedrží,já osobně tyhle svátky taky nemusím,už to není jak když jsme byli malí(mladí) a každý čeká jen peníze,vajíčka někde vyhodí a rozšlapou,a to jaký máma dělávala kraslice,malovala i vajíčka do německa,holt doba je jiná

edeltraut
25. únor 2012

@olgas marcipán musíš hned po zpracování zabalit do igelitu. Když okorá, lehce navlhčíš ruce a dá se zase rozpracovat. Na ty štětiny bys musela udělat trošku měkčí hmotu, jinak se moc nadřeš. Já mám gelové barvy a mám tam i černou, z té se krásně udělá šedá.
@marecek4 kolik si bereš za dort? Já mám vždy dilema a manža mi říká, že jsem hloupá, že by to za těch pár korun nedělal, když vidí co to dá práce.

edeltraut
25. únor 2012

Jinak mám taky jen kulatou formu, pak si vystačím s plechem. Od kolegyň v práci jsem loni dostala krásného 3D medvídka a dělala jsem ho jenom jednou. Nějak nebyla příležitost. Až se narodí škvrně, tak bude dostávat k narozeninám medvědy 😀.

marecek4
26. únor 2012

@edeltraut právě proto je moc nedělám-nevyplatí se to za jeden si beru 100,- plus materiál-ten mám přece jen možnost koupit ve městě po cestě z práce v akcích i levněji-u nás mají třeba máslo skoro 40 korun a ve městě ho kopím o 10kaček levněji,když si dají svoje vajíčka,tak zase ušetří-to víš,tady je to víc dědina než město

jinak formy ty mám krom těch kapek po babičce,sice neupekla jinou než podkovu,ale mám i srdíčko,vějíř,čtyřlístek a jakýsi ořech-na 3D berušku nebo ježka bude úžasná,ale taky ještě nebyla příležitost ☹

edeltraut
26. únor 2012

@marecek4 To jsme na tom stejně. Mě je blbý si říct víc, tak si spočítám suroviny a přičtu tak 100-150. A manžel když vidí jak dlouho se tu s tím pleskám tak nevěří.... Jsme také na vsi a nejbližší město má cca 3000 obyv. Práce tu není, tak lidi moc peněz nemají. Teď dělám víceméně pro rodinu a dorty pak dávám jako dárek.

olgas
autor
26. únor 2012

@marecek4
@edeltraut holky tak to si za upečení moc neberete, já vím, že některé holky pečeou třeba tak 800 kč za dort i se surovinama, a ten dort není nikterak obrovský. Jako já vím , že je s tím hodně práce, ale třeba tolik se mi za dort dávat nechce.

@marecek4 škoda, že nemáš tu fotku notebooku. Musel být úžasný.

givana
26. únor 2012

hezke dopoledne preji.chtela bych se k vam mohu se pridat?koukam na inspiraci atd,moc se mi libi kremove dortiky.nedelali jste nekdo barbi??-nejake tipi rady atd na co si dat pozor?dekuji.
a dortiky mate uzasne.