Osvědčené vánoční cukroví

zuz4a
1. pro 2016
Prosím o osvědčený recept na pracny (medvědí tlapky). Po tři roky dělám různé z internetu a zatím vždy skončily v popelnici. A recepty na nějaké chuťově dobré, zdravější cukroví. Stejně jako u pracen, zkoušela jsem z netu a vždy hnus 😞. Prosím jen vyzkoušené a osvědčené recepty 🙂
naste
1. pro 2016
Až budu večer doma, tak napíšu recept na pracny ( je od mojí maminky, starý, vyzkoušený), jsou výborné. Potom mám recept na kuličky od Lenky kořínkové, je to zdravější a dobré. Večer určitě písnu.
zuz4a
autor
1. pro 2016
@naste děkuji moc. Moje babička právě taky dělávala výborné, voňavé. Bohužel recept nemám 😞
irin67
1. pro 2016
Já zase hledám na měkký perníčky, nemáte některá?🙂)
januska10
1. pro 2016
@zuz4a já mám vyzkoušený tento recept od mé babičky.

70 dkg polohrubá mouka
25 dkg hera
21 dkg mletý cukr
14 kg ořechy
1 lžíce kakaa
1 celé vejce
citrónová kůra
trochu skořice a hřebíčku
vytlačujeme do formiček

Tak snad zachutnají 🙂
6969eva
1. pro 2016
@irin67 3 celé vajíčka +19dkg práškového cukru vyšľaháme v mixéri, pridáme 5 polievkových lyžíc horúceho medu( cca 1dcl) a ďalej šľaháme. Pridáme 12,5dkg rozpusteného smetolu alebo bravčovej masti, lyžičku sódy bikarbóny, 1 balíček kypriaceho prášku do perníka. Túto zmes prešľaháme a do odstavenej primiešame 500g hladkej múky( niekedy o čosi viac, cesto má byť ako vláčna plastelína). Vykrajujeme formičkami a po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zdobíme polevou z 1 bielka, šťavy z polovice citróna a zhruba 14 dkg preosiateho práškového cukru. Miešame 20 minút.
PS: Med musí byť horúci - toto je podmienka mäkkých medovníčkov ( med si vopred odoberiem do pohára a ohrejem v mikrovlnke) a bravčovej masti sa netreba báť - sú dokonca chutnejšie a jemnejšie. Toto je starý osvedčený recept. Hotové medovníčky po vychladnutí odložím do uzavretej nádoby, nemusí byť s nimi jablko. Ostávajú dlho čerstvé.
6969eva
1. pro 2016
@6969eva A ešte chcem dodať, že cesto nemusí odpočívať, môžu sa piecť hneď.
naste
1. pro 2016
Pracny
60 dkg polohr. mouky
50 dkg Hery nebo másla
32 dkg moučk. cukru
30 dkg mletých vlašských ořechů
1 vejce
3 lžíce mléka
5 lžic rumu
asi 3 lžičky skořice
1 lžička tlučeného nebo mletého hřebíčku ( já mám ráda tlučený, chutná mi, když občas do kousíčku kousnu)
4 lžíce kakaa

Aby se dobře vyklapovaly, je třeba ten kousek ( hlavně tu stranu, co jde do formičky) oválet v mouce. Udělám si váleček, který oválím v mouce a nakrájím kousky a než to nacpu do formičky, tak tu jednu stranu ještě ev. ,,namočím,, do mouky . Lépe se vyklapují trochu prochladlé, nebo studené , než horké. Zkus si jich pár na zkoušku a pokud půjdou blbě vyklápět, tak tu stranu do formičky víc namoč do mouky. Jo a je jich strašně moc, bohatě stačí poloviční dávka. Ale jsou strašně dobré. Já dávám trochu víc té skořice a hřebíčku, mám ráda víc kořeněné.

Kořínkové koule ( správně kuličky podle Lenky Kořínkové)

140 g strouhaných oříšků nebo mandlí
140 g změklé čokolády ( já dávám kvalitnější buď hořkou nebo na vaření)
50 g kokosu
50 g rozinek ( aby to mělo chuť dávám je namočené do rumu i s trochou toho rumíčku)
100 g hroznového cukru ( přijde mi to moc sladké, tak většinou to dělám úplně bez cukru, nebo ho dám jenom trošku)
Nejlépe mokrýma rukama děláme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo mletých oříškách.
Jinak, pokud nebudeš ty rozinky dávat do rumu, nech je přejít varem ve vodě, aby nebyly tvrdé.

Sem začni psát odpověď...

Odešli