• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Recepty červnovek 2009. Přidejte ten svůj!

10. července 2013 
Tak kuk sem a rychle psát recepty.At nám nechybí inspirace. :slight_smile:
9. dub 2009 v 11:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Salát Caesar-náš oblíbený s manželem:


Smazene krutony: 3 lzice olivoveho oleje, 1 lzicka sladke papriky, spetka palive papriky, 125 g starsiho bileho peciva nakrajeneho na kosticky

Zalivka: 200 ml olivoveho oleje, 8 utrenych strouzku cesneku, 8 ancoviciek nalozenych v oleji, dobre okapanych, nakrajenych na kousky, 1 lzice octa, 2 rovne lzice dijonske horcice, stava z 1 citronu, 1 vejce

Nakonec: 450 g umyteho a osuseneho hlavkoveho salatu, 50 g jemne nastrouhaneho parmazanu, mlety cerny pepr, nakrajena pazitka na ozdobu

1. V misce promichame olivovy olej a sladkou i palivou papriku. Pridame kostky housky a dobre v oleji namocime. Nasypeme na pecici papir a peceme pri teplote 220 stupnu 6 az 8 minut dozlatova.

2. Dresink pripravime tak, ze do malo panve nalijeme olivovy olej, utreny cesnek, ancovicky a pomalu zahrivame 5 az 6 minut, nez se ancovicky zacnou rozpadat. Prendame do misky a nechame vychladnout. Pak pridame ocet, horcici a citronovou stavu a treme, dokud smes nezhoustne.

3. Vejce 2 minuty povarime. Zchladime pod studenou tekouci vodou, oloupame a opatrne rozlomime. Zloutek prilijeme do smesi - pokud tam spadne i trochu bilku, nevadi. Rozotreme dohladka.

4. Do misy rozlozime listy salatu, posypeme je rovnomerne opecenymi kostkami a strouhanym parmazanem. Zalijeme drsinkem a ozdobime drcenym peprem a pazitkou. Podavame ihned.
9. dub 2009 v 11:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
Amelie - hurááááááááááááááááá na pažravca... :grinning:
9. dub 2009 v 11:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
amelie, tiež dostaneš červený puntík :grinning:
9. dub 2009 ve 13:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
Lehké rychlo rizoto (dnešní večeře, kterou zvládá Aleš) - takže všichni

Uvařit 1-2 sáčky rýže ve varných sáčcích (obyč.může být taky, ale není to tak jednoduché), naklepat 1-2 kuřecí prsa a nakrájet na malé kousky (cca 1x1cm). Maso posypat grilovacím kořením (nebo Gyros, Argentina, prostě nějaká paprika,chilli), na pánvi na troše oleje osmažit maso, přidat mraženou zeleninu (mrkev,brokolice,květák - prostě co dům dá, raději barevnou, nekrájet, tak jak je), kousek másla a podusit do měkka. Uvařenou rýži smíchat s masem a zeleninou, přidat trochu sojové omáčky a sýr. Buď strouhaný tvrdý nebo nakrájenou Mozzarelu. Hotovo - mňam. Vše trvá max. 15 minut i s vařením rýže. :slight_smile:
9. dub 2009 v 17:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Když je rýže hodně a zbyde je vynikající vychlazený

RÝŽOVÝ SALÁT

Pórek nakrájet na kolečka, podusit na másle (zhruba lžíce), popř. podlít malinko vodou. Měkký pórek smíchat s uvařenou (nebo dušenou) rýží, přidat na drobno nakrájenou šunku - promíchat. Na zálivku: 1 lžíce oleje, 1 lžíce ostré hořčice, sůl, pepř, citr.šťáva.

Vychlazený je mňamózní a když je zálivky více, je vyníkající ke grolovanému (teplému) masíčku. :slight_smile:
9. dub 2009 v 19:35  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Tedy ten salát ke grilovanému masu, ne ta zálivka. Je pak takový vlhčí a tak dobře doplní to masíčko :slight_smile:
9. dub 2009 ve 20:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
VELIKONOČNÍ HRUDKA

10vajec, 4 hrnky mléka, mletý bílý pepř, mleté nové koření, sůl, smetana ke šlehání, křen

V mléce rozkvedláme vejce, přidáme sůl, mletý bílý pepř a nové koření. Uvedeme do varu a stále mícháme. Když se vejce v mléce vysrážejí, hrnec odstavíme a scedíme přes gázu, kterou potom zavážeme a necháme okapat. Hotovou vychladlou hrudku nakrájíme na plátky a ozdobíme šlehačkou, do níž jsme vmíchali jemně nastrouhaný křen. Podáváme s pečivem.
10. dub 2009 v 09:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
A TERAZ SLOVENSKÁ HRUDKA "SYREK"

10 vajec, 1 liter mlieka, soľ, (podľa chuti a fantázie tiež vegeta, bylinky čerstvé, sušené...)

V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme soľ alebo kto čo chce, a na miernom plameni za stáleho miešania privedieme do varu. To isté, ako martinamil - počkáme, (furt miešam), kým sa celkom nevyzrážajú - musí hmota klesnúť na dno a ostane na vrchu mlieče zafarbená voda, scedíme cez gázu alebo čistú utierku, zaviažeme a necháme odkvapkať, vychladnúť... PAPÁME...
10. dub 2009 v 10:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
Voňavé Jidáše - pro domácí pekárny:
200 ml mléka
100g másla
4 žloutky
80g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo cukr
citronová kůra
špetka soli
500g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme, umotáme jidáše (různá esíčka, ptáčky…), pomašlujeme vejcem nebo žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / cca 20 minut. Já hotové jidáše na konec po vyndání z trouby potírám medem, dobrou chuť :wink:
10. dub 2009 v 18:13  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
Evi, že bych dala ráno zadělat těsto? Vypadá to báječně. Já bych ještě měla chuť přidat do nich hrozinky či kandované ovoce a nahoru plátky mandliček :stuck_out_tongue_closed_eyes:
10. dub 2009 v 18:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
A co něco méně tradičního - slaného?

SLANÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC
10. dub 2009 v 18:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
mne sa velmi paci nazov tejto temy :grinning: :grinning: :grinning:
10. dub 2009 v 18:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
Marti, když náhodu plátky mandliček mám tak bych je dala jako ozdobu, leč vždycky je zapomenu koupit :stuck_out_tongue_closed_eyes:
10. dub 2009 v 18:56  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
slnyecko nám též :grinning:
10. dub 2009 v 18:56  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
SLANÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC

3 1/3 hrnku pol.mouky, 1/2 lžičky mouč.cukru, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 5 lžc rozpuštěného tuku, 1/2 lžičky bílého pepře, trocha muškát.květu, nadrobno nasekaná petrželka či pažitka (nebo obojí), 3/4 hrnku vlažného mléka, 1 lžička sušeného droždí

Na potření 1 žloutek, 1 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (TATRA)

Připravíme kynuté těsto (i se vším kořením a bylinkami), po vykynutí ho vypracujeme na pomoučněném vále, ze 2/3 těsta vyválíme 3 válečky, z poslední 1/3 vyválíme také 3 válečky. Spleteme do copů. Delší cop položíme na vymazaný plech a spojíme do věnce, nahoru položíme menší cop (taktéž stočený do věnce). Necháme ještě lehce vykynout, potřeme žloutkem s Tatrou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po vychladnutí dáme věnec na velký talíř, doprostřed poklademe barevná vejce, příp. ozdobné kuřátko. :slight_smile:
10. dub 2009 v 18:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
Evi, právě jako ozdobu nahoru a hrozinky do těstíčka.

Slnyecko, my se scházíme na Modrém Koníku a bavíme se pořád o jídle (normální těhule), tak proto vzniklo toto téma. Děláme si tu prostě chutě. :grinning:
10. dub 2009 v 18:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
Evi, já mám madličky pořád doma. Jsou dobré i k masíčku. :wink: Když uděláš přírodní plátky a ve výpeku je pak opečeš ... Mňam.
10. dub 2009 v 19:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
evulík, keď to cesto zamiesím ručne ? ešte nemáme doma pekárnu, ale moooc ju chcééém, ja budem aj poslúchať :sweat_smile:
10. dub 2009 ve 20:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
TIRAMISU

500g mascarpone (nebo jemného pomazánkového másla), 4 vejce, 4 lžíce cukru (k máslu více cukru), piškoty, silná káva, rum, holandské kakao.

Ušleháme 4 žloutky s 2 lžícemi cukru a 4 bílky se zbylým 2 lžícemi cukru. Do žloutků vmícháme mascarpone, až vznikne jemná hmota a lehce vmícháme sníh (Kdo má rád sladké, může přisladit podle chuti, hlavně u toho másl, které je lehce solené). Uvaříme silnou kávu, přidáme rum (pokud není pro děti) a 3 kapky rumové tresti (aby hezky vonělo).

Piškoty namočíme do studené kávy s rumem, vyložíme dno formy, dáme vrstvu krému, další vrstvu pištotů, krém atd. končíme krémem, který lehce poprášíme kakaem. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
10. dub 2009 ve 21:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
OVOCNÉ TIRAMISU

- obměna. Uděláme klasický krém.

Piškoty navhčíme v ovocné šťávě (jahodový juice z krabice), poklademe piškoty do formy, navršíme rozmixované jahody (nebo lehce rozmačkanou lesní směs ovoce), vrstvu krému atd. Končíme krémem, který ozdobíme ovocem - buď plátky jahod, nebo malinami apod.
10. dub 2009 ve 21:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
10. dub 2009 ve 21:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
Na Gubinky přání

PRAVÁ SVÍČKOVÁ - sváteční verze

1 kg pravé hovězí svíčkové (můžeš nahradit hezkým zadním), zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování), 3 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel, 3 cibule, 1-2 lžíce citronové šťávy, tymián, bobkový list, pepř, nové koření, 2 kuličky jalovce, rostlinný olej, 120g másla, krupicový cukr.

Na dokončení 250ml 30% smetany, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hl. mouky

Maso prošpikujeme mraženou slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, lehce potřeme citronovou šťávou a olejem, zabalíme do potravinářské fólie - hodně utáhnout a necháme nejlépe přes noc "táhnout" koření. Mrkev, celer, petržel, cibuli nahrubo nastrouhat a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat kořeni (bob.list, nové koření, jalovec). Po dalších 2 minutách posypat 2 lžícemi krupicového cukru opět smažit cca. 3 min až cukr lehce zkaramelizuje. Zalít trochou vody, aby se zelenina ode dna "odvařila. Přendat do pekáče s víkem. Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje zprudka opecí maso, aby se zatáhlo. Maso přendat do pekáče k zelenině, do pánve nalít trochu vody a nechat výpek z masa odvařit a přilít k zelenině a masu do pekáče. Pečeme 15 minut na 220°C. Poté snížíme na 200°C, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péci cca. 15 minut doměkka. Dle potřeby podlévat vodou. Poté maso vyjmeme, dáme stranou, vyjmeme i koření, vše přelijeme do kastrolu, seškrábneme připečenou zeleninu, kterou dáme taky do kastrolu. Tyčovým mixérem vše umixujeme do hladka. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca. minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme, případně dochutíme solí a citronovou šťávou. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s houskovým knedlkem, usšlehanou šlehačkou a brusinkami.
11. dub 2009 v 15:50  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Ještě trochu Velikonoc

JEHNĚČÍ KORUNKA

1 kg jehněčího hřbetu, 2 dl vývaru, 3 lžíce pikantní hořčice, 1 lžíce oleje, 1 lžíce sekaného tymiánu, 1/2 lžičky pepře, sůl

Z konce kostí oškrábeme zbytky masa (připálilo by se), olej rozmícháme s hořčicí, pepřem a tymiánem. Maso osolíme z obou stran a maso potřeme hořčičnou směsí, pomocí rovázku stočíme jednotlivé porce do korunky (hořčicí dovnitř), vložíme na pekáček kostmi nahoru, podlijeme vývarem a pečeme na 200°C cca 35 minut. Po upeení odstraníme provázek. Podáváme s pečenými bramborami, přelité výpekem.
13. dub 2009 v 19:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
MUŠLIČKY S BALZAMIKOVÝMI RAJČATY A MOZZARELLOU:


Ingredience:

* 400 g těstovinových mušliček
* 250 g třešňových rajčátek, rozpůlených
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky octa balsamico
* 250 g mozzarelly, nakrájené na kostičky
* hrst bazalkových lístků, natrhaných
* sůl a pepř na dochucení
* strouhaný parmazán k podávání


Příprava jídla
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte tak, aby na dně hrnce zůstala trocha vody. Vraťte do něj mušličky, vmíchejte rajčata, olej i ocet a vařte dvě minuty na středním plameni. Dochuťte, přihoďte mozzarellu a bazalku. Podávejte posypané parmazánem.
15. dub 2009 v 19:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zapečené brambory s lososem
* 650 g nových brambor, neloupaných, pečlivě omytých a podélně nakrájených
* sůl na vaření brambor
* 100 g mraženého hrášku
* 200 g konzervovaného lososa ve vlastní šťávě
* sůl a pepř na dochucení
* 200 ml zakysané smetany
* 100 g zralého sýra typu čedar, hrubě nastrouhaného
* 1 lžíci oleje na vymaštění misky

1. brambory zalijte vařící osolenou vodou a vařte celkem deset minut, aby změkly, ale nerozpadaly se. Po osmi minutách varu k nim přisypte hrášek.

2. sceďte brambory s hráškem a nechte je trochu oschnout. Pak je vsypte do vymaštěné zapékací misky a trochu urovnejte, aby byly rozložené stejnoměrně. Rozpalte gril nebo předehřejte troubu na nejvyšší teplotu.

3. lososa odceďte a nechte odkapat, rozdělte na jednotlivé plátky a vmíchejte mezi brambory. Podle chuti osolte a opepřete.

4. lžící rozetřete smetanu na brambory. Pokrm posypte sýrem a zapékejte, dokud sýr nezačne zlátnout a smetana trochu ,bublat‘.
15. dub 2009 v 19:12  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
ŘECKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT:

-ideální,rychlý


Ingredience:

* 300 g těstovin fusilli (krucánky) nebo farfalle (motýlky) či penne (trubičky)
* 230 g čerstvých mladých špenátových listů
* sůl na vaření těstovin
* 250 g (košíček) třešňovýchrajčat, rozpůlených
* 100 g černých oliv
* 200 g sýra feta nebobalkánského sýra nalámaného na větší kusy
* 8 lžic olivového oleje
* drcený černý pepř podle chuti



Příprava jídla
1. těstoviny vhoďte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte podle návodu na obalu. Dvě minuty před koncem varu přidejte špenát a dobře promíchejte. Cedníkem slijte vodu a nechte těstoviny se špenátem dobře okapat.

2. rajčata, olivy a sýr vsypte do velké mísy, ochuťte drceným černým pepřem a pokapejte olivovým olejem.

3. do mísy přidejte okapané těstoviny, promíchejte – a nechte každého, ať si poslouží.
15. dub 2009 v 19:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ještě jedna rybička:
Noky se špenátem a uzeným lososem
* 30 g másla
* ½ cibule
* 400 g mraženého listového špenátu, rozmraženého
* 1–2 stroužky česneku, prolisované
* 250 ml smetany na vaření
* sůl
* 100 g uzeného lososa, pokrájeného na kousky
* ½ kg bramborových noků

V pánvi rozehřát máslo a nechat zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidat rozmražený vyždímaný špenát a prolisovaný česnek. Zhruba tři minuty dusit, potom přilít smetanu, osolit a prohřát. Stahnout z plamene a přidat kousky lososa.

2. Noky uvařit v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedit a podávat přelité špenátovou omáčkou s lososem.
15. dub 2009 v 19:22  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
Bábovka z mikrovlnky
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
150 ml oleje
150 ml studené vody
150 g hladké nebo polohrubé mouky
150 g cukru krupice
1 PL kakaa holandského typu
1/2 balíčku PRDOPEČE
Heru na vymazání silikonové formy
případně rozinky, kokos nebo co kdo má v bábovce rád

Rozmíchat 150 ml studené vody se žloutky a olejem, pak do směsi přidat cukr, mouku a PRDOPEČ a kakao. Z bílků ušlehat tuhý sníh a vmíchat do těsta. Případně potom přidat rozinky, oříšky nebo co kdo máte rádi. Těsto nalít do vymazané formy (nemusí se vysypávat) a dát do mikrovlnky na 7-10 minut podle výkonu (já měla na 7 minu a bylo to o.k.) špejlí zkusit jestli těsto nelepí. Poté nechat chvilku "vydechnout" a překlopit na talíř. Pocukrovat a zpapat :wink:
19. dub 2009 ve 12:43  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
Savoyská bábovečka :dizzy_face:

* máslo a hrubá mouka na vysypání formy
* 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 280 g másla
* 280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
* 250 ml smetany ke šlehání
* 360 g polohrubé mouky
* 1 sáček vanilinového cukru
* 100 g vlašských ořechů, nasekaných
* 1 sáček prášku do pečiva
* 150 g nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané (dávala jsem i 2 ledové kaštany)
* 30 g kakaa

Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete doběla. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte.
V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovo-vaječnou hmotou, přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, promíchejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků.
Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
27. dub 2009 v 09:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
Syrová omáčka

* Smotana na varenie
* Tvrdý syr, napríklad Eidam
* Niva - stačí 10dkg
* Bambíno v črievku
* Bazalka

Dáme variť smotanu na varenie, do nej vytlačíme Bambíno, pridáme postrúhaný tvrdý syr Eidam a namrvíme Nivu. Necháme prejsť varom, aby sa všetky ingrediencie spojili a nasypeme Bazalku. Odstavíme z ohňa.
Podávame s cestovinami. Môže sa tam pridať aj šunka alebo šampiňony. :dizzy_face:
27. dub 2009 v 09:20  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jdi na stranu:   Zruš
1 2 3 ... 6
Tvůj příspěvek