• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Recepty červnovek / júnoviek 2009 pro dětičky

11. března 2011 
Recepty červnovek/júnovek 2010 určených pro jejich dětičky
15. dub 2010 v 19:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Tak zahajuji Pažravce junior.

Pečená zelenina

Recept pro dítka i jejich rodiče. Tedy z jednoho pekáčku se nají celá rodina.

Na kostky nakrájené brambory (cca 1,5 x 1,5 cm), zhruba na stejnou velikost špalíčky mrkve, kostky cukety, trošku provensálského koření a olivového oleje. Do pekáčku s víčkem nasypat zeleninu, promíchat s kořením a olejem, dát Malinko! (do dětské dávky 3 lžíce, pro rodinnou velikost o trochu více) vody a uzavřené upéci v troubě při 200°C dokud není měkké. Dětem rozmačkat vidličkou, pro dospělé sundat pokličku, dát o něco víc koření, promíchat a dopéci, aby mělo kůrčičku. Pokud je určeno jen pro dospělé jsou dobré i kápie, ale děti je NESMÍ! Papriky jsou těžce stravitelné.
15. dub 2010 v 19:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Žloutková pomazánka

2 uvařené žloutky, 1/2 lžičky másla pokojové teploty, 1/2 lžičky na drobno nakrájené pažitky. Žloutky utřít s máslem a přidat pažitku.


Ledový salát s jogurtem
na velmi malé kousky nakrájené 2 listy ledového salátu, na jemno nastrouhaná syrová karotka, bílý živý jogurt.
15. dub 2010 v 19:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
čočka jako hlavní jídlo (bez masa)

Na velmi drobno nakrájená 1/4 cibule, orestovat do skleněna na lžíci oleje, přidat na drobno nastrouhanou mrkev, podusit, zalít vodou (nebo domácím drůbežím vývarem), pak namočenou červenou čočku (nejlepší je loupaná půlená), uvařit do měkka. Voda (vývar) se vydusí a vznikne vlastně čočková kaše s mrkví.
15. dub 2010 v 19:31  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Kuře s dýní a jablky

1/2 na drobounko nakrájené cibule zpěnit na lžíci oleje, přidat na kostičky nakrájená kuřecí prsa a orestovat (nechat zatáhnout cca. 3 minuty), přidat nakrájenou dýni, podlít domácím kuřecím vývarem, či vodou a pod pokličkou podusit do měkka (cca 10 minut), pak přidat oloupané na kostky nakrájené jablko a dodusit až je vše měkkounké. Robotem rozmixovat.


Jak na drůbeží vývar
Skelety z bio kuřat (vždy ořežu prsíčka, stehnam, křídla) uvařit v silný vývar. Ten nechat vychladnout. Pak nalít do sáčků na výrobu kostek ledu, nechat zmrazit - při vaření, pak vyloupnout 2-3 kostky, které jsou vždy po ruce a rachle se rozpustí. Stejný postup je možný se silným zeleninovým vývarem.
Zbytky uvařeného masa ze skeletů obrat a přidat např. do rizota

Dětské rizoto
uvařená rýže, uvařené maso, uvařená zelenina (brokolice, která se po uvaření na drobno nakrájí), cukrová kukuřice, mrkev, nastrouhaný tvrdý sýr nebo parmazán. Vše smíchat a je hotovo.
15. dub 2010 v 19:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Zeleninové pyré s rajčatem a sýrem

2 velké mrkve nakrájené na kolečka (cca 200g), květák rozkrájený na růžičky (cca 100g) přelít vodou a uvařit do měkka pod pokličkou. Spařit a oloupat 2 rajčata, rozpůlit, odstranit semeníky, tuhou dužninu nakrájet na drobno. Na kousku másla podusit nakrájená rajčata, až vznikne kaše, přidat nastrouhaný tvrdý sýr (cca. 75g), nechat roztavit, přidat rozmačkanou uvařenou zeleninu.

Těstoviny se sýrem a špenátem

Uvařit do měkka drobné těstoviny (já mám ráda hvězdičky), spařit zelený špenát a podusit do měkka (nebo rozmrazit mražený), přidat 1/4 stroužku lisovaného česneku (cca. 1/2 vašeho nechtu na malíčku). Rozpustit trochu másla, přidat trochu UM mléka, nastrouhaný sýr (ementál, čedar, parmazán), až vznikne omáčka. Rozmixovat špenát, přidat s těstoviny a sýrovou omáčku.
15. dub 2010 v 19:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Těstoviny s brokolicí a sýrem

Uvařit drobné těstoviny, uvařit brokolici. Udělat sýrovou omáčku - rozpustit trochu másla, přidat UM, vmíchat nastrouhaný sýr (1/2 Emantál, Čedat), špetka muškátového květu.

Protože jsem líná brokolici krájet na drobno, tak stejný výsledek je, když jí rozmačkám mačkadlem na brambory.
15. dub 2010 ve 20:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Rizoto s dýní

Dáme vařit rýže (mě se na to osvědčila Basmati) po cca 8 minutách přidat nakrájenou dýni, vařit dokud není dýně měkká a rýže uvařená. V malé pánvičce rozpustit trochu másla, přidat oloupaná nakrájená rajčata zbavená jadřinců dokud nevznikne kaše. Vše promíchat. Je možné přidat i tvrdý sýr
15. dub 2010 ve 20:16  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Boloňské těstoviny - špagety

Zpěnit na drobounko nakrájenou cibuli na trošce oleje, přidat na jemno nastrouhanou mrkev, doma namleté libové hovězí. Smažit dokud se nerozdělí na kuličky, přidat 2 rajčata oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na droubno, podlít vývarem a dusit do měkka (cca 10-15 minut). Uvařit do měkka těstoviny. Boloňskou omáčku rozmixovat do hladka a přidat těstovinám.

Pro méně zdatné kuchařky. Rajčata se jednodušše loupou tak, že se proti bubáku nakrojí na kříž, vloží do vroucí vody, po chvíli "prasknou", vyndat, nechat schladnout. Ostrým nožem stáhnout slupku. Pak rozpůlit, lžící vydlabat dužninu. V mém případě tu hned strčit do pusy, aby nepřekážela.
15. dub 2010 ve 20:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Rajčata, mrkev s bazalkou

Uvařit mrkev, přidat květák do měkka. Rozpustit máslo, přidat oloupaná rajčata bez jadřinců, dusit dokud nebude kaše. Přidat čerstvou nasekanou bazalku a nastrouhaný sýr. Nechat roztavit. Mrkev a květák rozmačkat, přidat omáčku, kterou je možné zředit vývarem.
15. dub 2010 ve 20:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
Žemľovka - podľa Mama a ja receptu:
1 rohlík nakrájať na menšie kúsky
200ml UM (materského mlieka) + 1 žĺtok vymiešať spolu a namočiť do toho kúsky rohlíka (ja dávam na kolečká)
nastrúhať jablko, môže sa pridať trošku škorice
Vymastiť maslom hrček, naukladať rohlík a navrstviť na to jablko, podusiť pár minút, aby prešla šťava z jablka aj do rohlíkov. :dizzy_face:
15. dub 2010 ve 20:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
Hovězí polévka s vločkami
Kousek hovězího-dítěti na jednu porci max.30g
hrníček zeleniny do polévky
dvě lžíce jemných vloček
olej asi jedna lžíce

Maso povaříme,když už je skoro měkké tak přidáme zeleninu a vločky. Přidáme olej a rozmačkáme vidličkou
19. dub 2010 v 09:52  •  1 dítě  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ako zaujímavo pripraviť kuracie mäso:

1. Kúsky umytého mäsa vložiť do parného hrnca (jednoducho do pary), pridat kúsok celého alebo rozpoleného cesnaku, vačšie kúsky cibule, oprášiť bazalkou a uvariť v pare. Mäsko bude krásne mäakkúčke. Po uvarení vybrať a nadrobno nakrájať. Cibuľu a cesnak samozrejmä nepoužiť (teda ja by som sa bála, zatiaľ). Napadlo mi, že ešte sa do pary môžu pridať celé klinčeky.

2. Kúsky umytého mäsa položiť na olejom vymazaný pekáč, jemne poprášiť sladkou červenou paprikou a rascou, prípadne aj nejakými bylinkami. Na každý kúsok mäska položiť malý kúsok cesnaku, poobkladať cibuľou, pomedzi mäso povkladať mesiačiky z jablka. A nechať upiecť. Po upečení vybrať mäso, orezať zasušené časti, zvyšok nakrájať na jemno, do zmesi mäsa pridať upečené jablko bez šupky. Cesnak a cibuľu nepridať.

K tomu akákoľvel zeleninová príloha.

Keď som začala viac vymýšľať, malému konečne chutí :slight_smile:

Dospapkania !
19. dub 2010 ve 14:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Mrkvová polévka s rýží

naprosto jednoduchá a malému moc chutná

kousek mrkve
kousek másla
rýže


Máslo rozpustím a podusím na něm mrkve kterou si nastrouhám,podleju vodou,přidám rýži a povařím.Rýži si vařím dopředu v mikrovlnce.
20. dub 2010 ve 12:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
Cuketovo-zemiaková papina
malú cuketu a 1 zemiak ošúpeme a nastúhame na strúhadle na uhorky, pridáme vody a uvaríme do mäkka. V miske rozšľaháme žĺtko + trošku smotany na varenie + 1čaj.lyžička kys.pochúťkovej smotany. Dochutíme troškou kmínu a štipkou čier.korenia. Vlejeme do cukety so zemiakom, roztlačíme vidličkou a necháme povariť, ostane to celkom dostatočne husté.
Pre dospelákov som pridala soľ a PL octu a teda zalizovala som sa aj ja :stuck_out_tongue_closed_eyes: :stuck_out_tongue_closed_eyes: :stuck_out_tongue_closed_eyes: :stuck_out_tongue_closed_eyes:
7. kvě 2010 v 18:40  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte, chcem sa opitat na vas nazor, kupila som sparglu, nieco s nou vymyslim, ale chcem sa spitat, ci je spargla vhodna premojho drobca, je prikrmovany od 5 mesiaca a uz papa viac menej vsetko. Mozem mu urobit nieco aj so sparglou?
dakujem, ak hej dajte aj niaky typ na recept. :slight_smile:
7. kvě 2010 v 19:40  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Ahoj Luppito. Chřest si myslím, že již může. Tedy Kryštof už ho smí. Uvařila bych ho s brambory a zapekla se žloutkem. A nebo jen uvařený do ruky tak, na podporu samostatnosti.
9. kvě 2010 v 19:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Boršč pro naše dítka, aneb jak jim dát červenou řepu.

Nastrouhat červenou řepu, na másle podusit, přidat mrkev, podlít vodou. Uvařit skoro do měkka (možno přidat fenyklová semena, anýz, badyán), přidat na kostičky nakrájené brambory. Před podáváním dochutit bílým jogurtem.

Když se uvaří víc, tak zbytek osolit, opepřit a je jídlo pro celou rodinu.
12. kvě 2010 ve 22:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Salát s červené řepy

Řepu uvařit ve slupce se semeny fenyklu (nebo anýzu) - je tam pro vůni, takže nemusí být vůbec. Nastrouhat, smíchat s bílým jogurtem.

Když je toho hodně, tak zbytek přisolit, opepřit, případně přidat trošku citronové šťávy a rodina má svačinku. Vychlazený s čerstvým pečivem je úplně božský!
12. kvě 2010 ve 22:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
Morčacie prsia s broskyňou

Kúsok morčacieho prsíčka nakrájať na malé kúsky, osmažiť na troške olivového oleja, posypať bazalkou. Pridať nakrájané kocky ošúpanej zaváranej broskyne, nechať trošku podusiť. Podliať troškou vody a na záver trošku smotany na varenie. Príloha zemiaky alebo ryža. Robievam to aj pre dospelákov iba s tým,že dochutené a na záver syr Eidam zapiecť :slight_smile:
17. kvě 2010 ve 21:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
jeejda, dada to je dobry napad, ja to robim pre velkych, ale pre malu ma nenapadlo, dik. :slight_smile:
17. kvě 2010 ve 22:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Banánový puding
(od ukončeného 10. mesiaca):

Suroviny:
- 1 žltok
- 1/2 banánu
- 1/2 šálky materského alebo dojčenského mlieka (od roku aj kravské)
- 2 piškóty alebo sušienky pre dojčatá

Postup:
Banán roztlačte, piškóty rozdrvte a spolu s mliekom priveďte do varu. Žltok rozmiešajte a pridajte k vriacemu mlieku. Nalejte do zapekacej misky a vo vodnom kúpeli zapekajte približne 30-40 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte
20. kvě 2010 v 09:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Pečené drůbeží maso jako náhražka uzeniny

Kuřecí či krůtí prsa očistit od blan, nenaklepávat. Den předem dát do marinády složené z bílého neslazeného jogurtu, sušených bylinek (provenskálské koření, rozmarýn či bazalka, dle toho co má kdo rád či má doma). Druhý den, dát prsa do pekáčku, podlít zbylou nádivkou případně trochou vody. Přikryté péci, než jsou měkká. Nechat vychladnout. Dát do lednice, druhý den nakrájet na tenké plátky (tak jako salám).

Pokud si jich uděláte více, je možné je podávat teplé (pro dospělé malinko posolit) či marinované maso opéci na grilu či teflonové pánvi. I pro dospělé je to úžasné.

Kyselý jogurt zařídí, že maso krásně zkřehne, je měkkounké, chuťově báječné.
23. kvě 2010 v 16:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zapečená cuketa s bramborem


Nastrouhanou cuketu ( s kouskem rozmačkaného česneku) a bramboru jsem zvlášť uvařila, brambory jsem rozmačkala a vše jsem smíchala v zapékací misce se 2 žloutky, kouskem másla, posypala jsem pažitkou a bazalkou a zasypala strouhaným sýrem.

Na chvilku dala zapéct a je to výborné!!!! Pro nás jen trošku osolit a možná opepřit a hotovo.. :dizzy_face: :dizzy_face: :dizzy_face:

malá se olizovala...tak dobrou chuť i ostatním dětičkám... :dizzy_face:

Jinak puding jsem udělala s jahodou a taky mňam.. :wink:
28. kvě 2010 v 08:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Dort, který mohou u naše ČERVŇÁTKA.

Klasický bílý piškotový korpus,

jogurtový krém:
0,5 l rostlinné šlehačky (koupíte ve zdravé výživě), 500 g kvalitního bílého jogurtu (já používám Hollandia), panáka ledové vody
3 lžíce moučkového cukru

Postup:
Vychlazenou šlehačku s cukrem a vodou řádně vyšleháme do tuha - bude tužší než obyčejná šlehačka a poté zašleháme jogurt a je hotovo. Krém v pohodě můžete i zdobit a vydrží stále stejný. Pokud šlehačka zbude lze jí našlehanou uchovávat i v mrazáku.
Ještě přidávám, mám vyzkoušeno i s jogurtem čokoládovým nebo ovocným, je to též vynikající.

Ovoce: hroznové víno, jahody, broskve, meruňky, maliny,..... dle chutě, zvyku, možností
1. čer 2010 v 11:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
Super rychlá zeleninová polévka

nastrouháme mrkev, brambor, petržel
na másle a olivovém oleji orestujeme, zasypeme dětskou krupičkou a zalijeme vodou. Přidáme sušený česnek, zakvrdláme žloutek a polévka je hotová. Je fakt výborná... :dizzy_face:

Pro nás opět stačí jen osolit a opepřit... :grinning:
Dobrou chuť
2. čer 2010 ve 12:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
Kuřecí nebo telecí maso na česneku s mrkví

na trošce másla nebo oliv. oleje orestujeme kousek najemno nakrájené cibule, přidáme na malé kousky nakrájené maso, 1. stroužek namačkaného česneku, podlijeme vodou a podusíme. Když je maso téměř měkké, tak přidáme na kostky nakrájenou mrkev a opět dusíme do měkka ( lze přidat i hrášek ). Můžeme zalít i trochou smetany.
Nakonec vše rozmačkáme vidličkou.
Jako příloha je dobrá brambor. kaše (vařené brambory rozmixuji s kouskem másla a UM) nebo brambory.

Dobrou chuť :slight_smile:
2. čer 2010 v 19:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
Mrkvová polievka s ryžou

Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Uvarenú polievku dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou. Pri podávaní rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou.
Namiesto ryže môžeme použiť aj cestovinu (napr. písmenká).
25. čer 2010 v 10:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
***Zemiaková kaša s čínskou kapustou*** od 1 roka
Suroviny: 2 menšie zemiaky, 1 lyžička rastlinného oleja, 1 lyžička dojčenského sušeného mlieka, 2 polievkové lyžice prevarenej horúcej vody, kúsok listu mladej čínskej kapusty (alebo hlávkového šalátu)

Postup: Zemiaky očistite a uvarte vo vode. Roztlačte ich vidličkou. Do prevarenej horúcej vody pridajte sušené dojčenské mlieko, premiešajte a pridajte k roztlačeným zemiakom. Čínsku kapustu (alebo šalát) najemno postrúhajte a pridajte k horúcej zemiakovej kaši.
Dobre premiešajte.
25. čer 2010 v 10:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Batolecí ovocný cheesecake

sýr cottage, sladké ovoce (jahody, maliny, mandarinka, banán...), dětské sušenky, kousek másla

Misku vyložíme potravinovou fólií. Dětské sušenky nadrobíme a smícháme s troškou rozpuštěného másla. Tuto drobenku dáme do misky a upěchujeme. Sýr cottage dohromady s ovocem rozsekáme v mixéru na drobné kousky, vyklopíme do misky na drobenku a znovu upěchujeme. Ozdobíme kouskem použitého ovoce. Přetáhneme potravinovou folií a necháme přes noc v lednici poblíž mrazáku vychladit.
25. čer 2010 ve 20:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Kuřecí v květákové omáčce s bramborem a vločkami

1 menší kuřecí prsíčko, 2-3 brambory, vařený květák (cca 1/4 menší hlávky, pro obměnu může být i brokolice), 2 hrstky jemných vloček, 1 žloutek, 1 dcl smetany (mléka/UM), drcený kmín, máslo, olivový olej

Na troše másla s kapkou olivového oleje podusíme nakrájené kuřecí maso, přidáme drcený kmín, nakrájené brambory, květák a vločky a zalejeme vodou tak, aby bylo vše akorát ponořené. Vaříme za častého míchání cca 10 minut a přidáme smetanu nebo mléko s rozšlehaným žloutkem.
Je to velice rychlé a chutné. Ingredience krájíme podle kousacích schopností našeho prcka, popř. na závěr rozmixujeme.
25. čer 2010 ve 20:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek