Recepty
hojda
13. čer 2011

Recepty pro kojící maminky

Ahoj maminky,

chtěla bych vás poprosit o tipy na vaření pro kojící maminky. Je to trošku hlavolam, pokud člověk vyloučí vše, co nadýmá, nebo by mohlo způsobit alergickou reakci (třeba citrusy atd.), tak toho moc nezbyde😞. Pak je třeba taky potřeba uvařit nejen pro maminku mimča, které trápí prdíky, ale i pro staršího sourozence. Když čtu někde doporučené jídelníčky pro kojící, tak se to tam hemží ovocem a zeleninou (nadýmání a alergie najednou nikdo neřeší) a nejpozději 4 den se v jídelníčku objeví čočka!!! Jak to řešíte, vy?

Díky a těším se na dobré a rychlé receptíky.

d.

Díky
weri1
13. čer 2011
nejedla jsem luštěniny, zelí a citrusy-na ty jsem neměla stejně chuť, zeleninu jsem jedla dušenou nebo v polívce, a kynutý těsto jsem nejedla, jinak vše...jedla jsem těstoviny,rýži, omáčky, polívky,brambory, k tomu maso, vždyť jídla je dost pro kojící
hojdaautor
13. čer 2011
@weri1 A můžu se zeptat, co jsi dávala do zeleninové polévky? Mě připadá vše buď nadýmavé, nebo alergenní...V omáčkách bývá většinou základy z cibule, rajčate, celer, česnek jsou buď alergenní, nebo hodně aromatické......
hojdaautor
14. čer 2011
@klara.t jj už jsem to včera taky našla, ale moc tam toho není...
weri1
14. čer 2011
@hojda tak takhle jsem to neřešila a vařená zelenina většinou nenadýmá,takže vše a co se týká alergenů nebrala jsem to tak vážně, to spíš dávám pozor až teď u příkrmů
karol84
14. čer 2011
ahoj, taky nevím, co bych pořád vařila - mám dojem, že ze zeleniny a ovoce malému nevadí pouze mrkev, lilek a sladká jablka 😞
hojdaautor
14. čer 2011
@weri1 No tak v tom bude ten kámen úrazu. Tvému mimi asi veřená zelenina nevadila, ale věř mi, že vařená zelenina nadýmá. To by pak po uvaření neměla nadýmat ani čočka. Alergeny já řešit musím, protože máme rodinou zátěž na alergii, takže toho na vaření opravdu moc nezbývá....
karol84
14. čer 2011
@hojda můžu potvrdit, že i vařená zelenina může nadýmat 😞
hojdaautor
14. čer 2011
@karol84 Mám stejnou zkušenost a pak co má člověk jíst......Vždycky zuřím, když čtu, že kojící maminka má mít pestrý jídelnícek bohatý na ovoce a zeleninu...
sussanah
14. čer 2011
@hojda s temi nadymavymi potravinami je to hooodne individualni, ja jsem treba mohla jist i zeli, maly byl v pohode (nadymalo to akorat me 😃 ), ale vajicka jsem nesmela vubec, po tech mel maly krece naprosto pravidelne.. Citrusy jsem jedla primerene, tj 2dc pomerancoveho dzusu s vodou nebo kousek ananasu byly ok. Prvni 2-3tydny jsem jedla prevazne testoviny, ryzi, maso a hlavne polivky (vyvary), pozdeji jsem zacala vic a vic zkouset, i to ditko uz je potom odolnejsi a od cca 4-5m maleho jsem jedla uz naprosto vsechno, vcetne kari a uz to bylo bez problemu. Fakt to musis vyzkouset sama na sobe, system pokus/omyl :-N
hojdaautor
14. čer 2011
@sussanah S tím souhlasím, postupně přidávat, ale mě jde o to jak přežít ty první cca 3 měsíce, kdy ty prďochy fakt zlobí. Já si třeba citrusy za celou dobu kojení vůbec nedala, prostě jsem si to neriskla. Kamarádka mi psala, že jí malá nějak zvrací a že to bude asi tím, že se ona přejedla mandarinek a kiwi!!! To si dala, když bylo malé 2 týdny!!!
sichatka
14. čer 2011
@hojda - nadýmá i čerstvé pečivo. Doporučuje se jíst až večer, nejlépe druhý den. Já jedla hodně brambory, dušené maso a postupně přidávala další potraviny. Holky dostávala na prdíky až do půl roku Baby Calm - přírodní kapky a bylo po starostech.
sussanah
14. čer 2011
@hojda no ano, kdyz si nekdo da kilo mandarinek, tak si dost zahrava 😉 Jak jesm psala, prvni tyden jsem jedla snad jen vyvary, nic jineho jsem do sebe dostat nemohla. Kdy cekas male?
hojdaautor
14. čer 2011
@sichatka to vím, čerstvé jsem nejedla. Spíš bych potřebovala nějaký seznam toho, co se jíst dá🙂.
hojdaautor
14. čer 2011
@sussanah Až v únoru, ale zrovna tenhle problém reší švagrová, která přišla z porodnice, tak jsem si říkala, že bych jí nějaké recepty poslala.
helcenka
14. čer 2011
Ahoj,
já jsem tohle řešila, když se mi narodil syn. Z jídelníčku jsem vyřadila všechno možné, co by mohlo nadýmat, dokonce jsem začala vařit i bez cibule- takže např. omáčky byly fakt mňamka... A malej se stejně kroutil a prdíky ho trápily dost často a nic mu na to nezabralo, jen cvičení s nožičkama mu uvolnilo bříško a byl chvíli klid.
Teď mám sedmitýdenní holčičku a řekla jsem si, že to prostě řešit nebudu. Jím úplně všechno a všeho s mírou. Malá se sice čas od času zakroutí, tak jí poplácám po zadečku, ona se vyprdí a je klid.
ketra
14. čer 2011
Ahoj,
já jsem si vařila obden kmínovou polévku s vločkama. Matýskovi ten kmín pomáhal hodně. Vynechala jsem pečivo, cibuli, česnek, rajčata, kečup, kořeněná jídla.... atd. to asi nemusím vypisovat. Dál jsem jedla hodně bílé jogurty, dost často jsem si pekla vepřové kousky na kmínu s bramborem a mrkví. Hodně vývary. Teď je malému téměř 5měsíců a jím už všechno, krom luštěnin, ty jsem ještě nezkoušela, a je naprosto bez problémů (stejně tak byl téměř od začátku, když jsem vynechala výše uvedené). Každopádně máš pravdu, že ten jídelníček není moc pestrý, když se to snažíš dodržet. Já jsem stravu doplňovala i o vitamíny (čistě přírodní produkty bez chemie).

Někdy ale přemýšlím, jaké by to bylo, kdybych ty potraviny jedla od začátku, stejné? Nebo to má opravdu takový vliv. Po té, co jsem mluvila s pár lidma, kteří vše vynechali a stejně to nepomohlo, váhám. To si ale musí nejspíš každý rozhodnout sám, do které varianty se pustí. Já jsem se tak aspoň cítila užitečná, že jsem pro to zkrátka něco udělala 😉 . Uvidím, jak to dopadne u dalšího sviště 🙂
karol84
14. čer 2011
@ketra já věřím, že vynechání např. nadýmavých potravin význam má... u nás stačila ředkvička a malý měl křeče a prořval půlku dne. když jím dietně, tak sice občas poprdí, ale nemá tak tuhé bříško, nepropíná se u tlačení do luku a tolik neřve. navíc jsme mu začali dávat probiotika a je to ještě lepší, ale ředkev/kedlubny/luštěniny/cibuli/česnek apod. si ještě hodně dlouho nedám... a agresivní potraviny typu citrusy, rajčata, ostré koření apod. vynecháváme kvůli kopřivce/ekzému. navíc mám od dětské lékařky nařízeno nekonzumovat mléko, takže toho moc nezbývá.
takže vaříme na střídačku vývary, kmínovou polévku, vločkovou polévku, mrkvovou polévku, těstoviny téměř bez ničeho (nebo třeba s mrkví/kukuřicí/kuřetem), zapečené těstoviny, brambor/rýže + kuře/krůta, vločkovou kaši, salát z kuskusu, mrkve a jablk, zapečený lilek s bramborem, dál pečivo tak dva dny staré, spoustu jogurtů, kefírů, kuřecí/krůtí šunky, mrkve a jablek
weri1
16. čer 2011
@hojda aha ty alergeny to jsem nevěděla to se omlouvám a jinak co tak čtu maminky i když si dávají bacha na jídelníček tak miminka trpí na větry, myslím si, že prostě buď mimi na to trpí nebo ne
kriszak
20. črc 2015
@hojda
Zeleninu používejte kořenovou - mrkev, petržel, celer(pod svíčkovou). Polévky a vše ostatní bez cibule. Maso stačí osmahnout s vhodnými bylinkami(kopr, majoránka, kmín apod.), podusit a na závěr přidat máslo na zjemnění. Zaručuji, že prdíky nebudou. A miminka balte, aby měla bříška v teple. 🙂

Začni psát odpověď...

Odešli