• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Slazení stévií (rostlinou), pěstujete ji někdo doma?

2. října 2014 
Ahoj, nepěstujete náhodou někdo doma stévii? Uvítala bych jakékoli informace o slazení - někde jsem četla, že se nesladí "živými" listy, ale usušenými. Jak je potom sladivá? A dá se s tím sladit i při pečení, případně lze zhruba říct, jaká je spotřeba (třeba jestli bych na jednu buchtu nemusela usušit celou rostlinu :D)?
22. bře 2013 v 16:18  • Odpověz  • To se mi líbí
Zrovínka mi v panelákovém vzduchu uschla přes zimu:slight_smile: Sladí dost, ale ta sladkost je jiná, cítím ji až vzadu na patře - normální cukr na špičce - takže se chuť rozvine až za chvíli. Péct jsem nezkoušela, jen jsem pár lístků usušila a házela je do čaje.
22. bře 2013 v 16:20  • Odpověz  • To se mi líbí
autor
@hofka1 takže když osladím čaj, který ještě ocitroním, tak nejdřív budu cítit jen citrón a cukr přijde na řadu, až když polknu? :D
22. bře 2013 v 16:33  • Odpověz  • To se mi líbí
Mně chutná jak umělý sladidlo. Pokud jsem zkusila osladit jen samotnou stévií, nebylo to dobrý. Tak jí dávám místo části cukru. A jen někde, do pečení vůbec, zvykla jsem si péct tak se třetinovýma dávkama oproti receptům. Je to o zvyku.
22. bře 2013 v 17:03  • Odpověz  • To se mi líbí
Já sladila normálně listím nesušeným, co jsem zrovna oškubala :sweat_smile: trochu jsem je pokrájela a bylo to taky sladké. Ale péct jsem nezkoušela, myslím že by to vypadalo jako bych do daného dezertu nakrájela špenát... Leda udělat nějaký výluh z těch lístků, něco jako sirup a tím pak sladit...? Ale to nevím :slight_smile:
22. bře 2013 v 17:14  • Odpověz  • To se mi líbí
Já jí pěstovat původně chtěla, strašně jsem si od toho slibovala, ale poté, co jsem si o ní tak nějak něco postupně pozjišťovala, tak mi to přijde zbytečné. možná si ji pořídit tak na dělání čaje pro mě a pro manžela. Je to přeci jen rostlina, u které se nedá přesně určit množství obsažených látek, přičemž zrovna metabolity téhle rostliny jsou možná ne příliš bezpečné pro těhotné. Kdyžtak si přečtěte knihu Doba Jedová II, tam je to hezky popsáno.
22. bře 2013 v 17:19  • Odpověz  • To se mi líbí
Dají se koupit i takové minitabletky asi jako umělé sladidlo. Ale fakt je to "jinak" sladké. Nic moc. Raději osladím medem. S rostlinkou nemám zkušenost.
22. bře 2013 ve 21:52  • Odpověz  • To se mi líbí
@kajalka jojo, taky mi ta sladkost vzadu přišla potom vytrvalá jak umělý sladidlo. Ještě dlouho je cítit:slight_smile:
22. bře 2013 ve 21:59  • Odpověz  • To se mi líbí
stevie - čerstvé lístky žvýkat - je dobrý na zuby a ústní dutinu, ne? Sazenici si zas pořídím, na balkoně mi šla dobře:slight_smile:
22. bře 2013 ve 22:01  • Odpověz  • To se mi líbí
Já zvládnu stéviové listy jenom v čaji. Má takovou nepříjemnou příchuť, že mi jinde vadí. Ale na netu jsem viděla recept na žemlovku se stévií, ta by asi stála za to zkusit.
22. bře 2013 ve 22:04  • Odpověz  • To se mi líbí
@amabilis Prosím vás, copak je o té stévii napsané? Chystám se na domácí sirupy (bezový, pampeliškový, meduňkový...) takže ve velkém a myslela jsem, že bych místo cukru dávala tu stévii aby to bylo ještě více přírodní, ale copak o tom píšou? Jestli můžete alespoň v rychlosti napsat. je nějak nebezpečná ve velkém množství? nebo pro děti? díky
4. kvě 2013 ve 20:56  • Odpověz  • To se mi líbí
@teerka Omlouvám se, já přes víkend nebývám na netu. Informace jsem čerpala z knihy Doba jedová II. Na jednom místě je tam psaná jako relativně bezpečná, ale pak při rozpisu o pár stránek dál, se tam píše o tom, že její sladkost způsobuje přítomnost celé řady terpenických glykosidů, přičemž nejvýznamější je tzv. steviosid, kde bohužel ještě není objasněna řada otázek týkající se jeho genotoxicity a karcinogenity. Protože v některých testech in vitro dělal problémy jeho metabolit steviol. Nic moc bližšího se tam nepíše, jen to že i tak byl pro EU schválen jako bezpečný.
Asi jsem moc nepomohla, co...
6. kvě 2013 ve 13:37  • Odpověz  • To se mi líbí
@amabilis děkuji, pomohla. Všechny názvy si vygooglím a pozjišťuji. A taky se podívám po té knize. Děkuji moc.
7. kvě 2013 ve 13:31  • Odpověz  • To se mi líbí
@teerka Já i tak možná stevii pořídím. Indiáni to jí horem dolem a nic jim není, tak snad to zas tak strašné nebude, když si občas udělám čaj :slight_smile:
9. kvě 2013 v 11:27  • Odpověz  • To se mi líbí
@amabilis já asi taky, dnes vyšel tento článek a tam zase píšou, že to působí proti rakovině. Tak nevím, asi to ničemu vadit nebude. A děkuji za tip na knihu, už ji mám doma, ale tu jedničku, je to zajímavé a dvojku určitě dokoupim :slight_smile:
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/301385-stevii-jako-sladidlo-oceni-diabetici-lide-s-nadvahou-i-tehotne-zeny.html
9. kvě 2013 v 17:26  • Odpověz  • To se mi líbí
Díky za článek. Hned jdu číst!
10. kvě 2013 ve 14:18  • Odpověz  • To se mi líbí
Já jsem stévii pěstovala jen chvilku, po nějaké době mě to přestalo bavit, stejně mi moc nešla, tak jsem se rozhodla pro razantní řešení :grinning: ...koupila jsem si sladidlo SlaDIA se stévií a sukralózou, vím, že to asi není úplně ono, ale vyhovuje mi, mám to bez práce a navíc chuťově je vynikající.Sladím s ním kávu i čaj, který občas pije i syn a nepozná rozdíl, jestli je oslazený normálně nebo sladidlem.
2. říj 2014 ve 12:42  • Odpověz  • To se mi líbí
Tvůj příspěvek