Recepty
raculka
24. lis 2006

Svíčková. Jak na ni?

Ahoj, nějak se mi nevede uvařit dobrou svíčkovou.Ta moje omáčka má takovou nevýraznou chuť.Neporadí někdo,jak na ni? Jaké koření dělá nejvíc chuť té správné svíčkové?
díky moc za tipy 😉
Strana
z2
Dolů
PředchozíStrana
z2
kalka
24. lis 2006
Ahojky.. zrovna nedavno jsem jí dělala.. Používám na 2kg masa: 2kg mrkve, 5 velkých petrželí, jedem střední celer. Koření: 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkový listy, sůl. Dále: dvě zakysaný smetany, citron
kalka
24. lis 2006
Musím říct, že jí při tomhle množství zeleniny ani nazahušťuju a rodina se může utlouct🙂
kristi
24. lis 2006
jejda, tak to jsem jeste ve svych 26 letech ani nezkusila..nejak se neodvazuju a radsi na ni zajdu do hospody
kalka
24. lis 2006
kristi
neblbni, je to strašlivě jednoduchý.. 🙂
kristi
24. lis 2006
ja vim, ale ja nemam troubu...v remosce to asi nepujde....
kalka
24. lis 2006
Hele všechnu zeleninu nakrájej na kousky.. tak jak ti to padne pod nůž. Naházej to do velkýho a hlubokýho pekáče, pak na to mrskni celej ten flákanec masa. Rozpusť si jednu kostku masoxu v teplý vodě a vlej to tam.. asi tak dva litry vody.. no a samozřejmě všechno to koření.. A peč to pod alobalem. A podlejvej. A až bude masíko měkký, tak to odkrej a dopeč.. až bude mít kůrčičku🙂
Pak maso vyndej a tuhle zeleninku hoď do mixéru a rozšlehej na prach 😉 .. pozor na koření já ho vyndavám.. někdo nechává, ale bobkový listy vyndej určitě🙂
No a pak když tohle máš, tak to naředíš trocha vodou, dáš zakysanku trochu citronu, podle chuti... a hotovínko 🙂
kalka
24. lis 2006
Nemáš troubu?.. což oto, ono by to šlo! v tý remosce.. ale jde o to jestli je dostatečně velká... je tam opravdu hodně zeleniny..
kim
24. lis 2006
Raculka: jednou jsem jí zkusila ze zavařené zeleniny přímo na svíčkovou, byla už v kyselém nálevu, ale název si už nepamatuju, pak už jsem jí víc nekyselila ani citron jsem nepřidávala a byla super..
kristi
24. lis 2006
kalko,jeste ne...za mesic kuchyn bude a pak se chystam na hody...
kalka
24. lis 2006
kim

o tom jsem taky slyšela.. prý se ta zelenina jmenuje Halali.. nebo tak nějak.. dělají to tak ženský od nás z práce.. Ale mě se ti to tak nějak nechce zkoušet.. vařím jen o víkendech, tak se snažím vařit tak nějak se vším všudy.. po staru🙂
kalka
24. lis 2006
kristi

tak to je dobře🙂 My byli bez kuchyně dva roky.. a musím říct že to bylo utrpení.. měli jsme jen ele. dvouvařič a lavor na mití nádobí, ale dnes už se tomu směju.. rok si užívám nový kuchyňky🙂 🙂
kristi
24. lis 2006
kalko, tak to jsem na tom naprosto stejne...dvouvarak, lavor, mini lednice...uffff.
z Halali delal svici moje mamka, je hodne slana a da to dobrou chut
kim
24. lis 2006
HALALI - to je ona 😉
martina.bebe
24. lis 2006
Ještě je lepší když tu zeleninu než ji dáš do tý trouby,opéct na pánvi na troše omastku 🙂
kalka
24. lis 2006
kristi
koukám koukám, že jsi těhulka🙂 jééé holka já ti závidím! ale jen a jen v tom dobrém ]-( 😉
Počkej až budete mít kuchy´ˇnku, tak budeš pořád u ní stát a čučet na ní, jak když si nikdy neviděla kuchyň🙂)) Takhle jsem to měla s novou první pračkou.. seděla jsemu ní a koukala jak se točí buben, když jsem prala🙂))
Třeba to někdy z tý halali taky zkusím 🙂
raculkaautor
24. lis 2006
No já nejsem zatím žádná extra kuchařka-vařím rychlá a lehčí jídla,radši jdu ven s prckem,než trávit hodiny u plotny 😃
Ale chtěla jsem udělat manžovi radost,a to se mi moc nepovedlo :-N
Kalka-díky za recept,určitě vyzkouším.Já to dělala podobně,jen smetana byla ta ke šlehání,zahušťovala jsem a dala i tymián-dle receptu z časopisu apetit
Ale zelenina čerstvá je prý lepší?
kalka
24. lis 2006
4erstvá zelenina je určitě lepší! 🙂
gillian_80
24. lis 2006
raculko - já svíčkovou nakládám tak tři dny předem, maso se pěkně proleží a navoní... dávám hodně cibule (tak 3-4) a čerstvou zeleninu + koření jak píše kalka, maso zaleju octem, hodně opepřit a osolit a zalít tukem... (dle babiččina receptu celá kostka másla, já dávám polovinu) 🙂 maso prošpekuju... a když je maso po pečení měkké, tak zaleju vodou (vychladlou) s rozvařenou kostkou masoxu a do ještě studeného naleju zahuštěnou smetanu ke šlehání + zakysanou smetanu (půl-půl) ... omáčka krásně zhoustne - pak jí propasíruju a dochutím (sůl, citron) - a je to 🙂
kalka
24. lis 2006
Jóó cibule! taky jí dávám🙂 sem úplně zapoměla! díky za doplnění 🙂 gillian
raculkaautor
24. lis 2006
qillian-a to maso naložíš do všeho cos vyjmenovala ?
gillian_80
27. lis 2006
raculko, maso nejprve řádně osolím a opepřím, potom dám na dno pekáčku polovinu zeleniny smíchané s cibulí, na to prošpekované maso a pak zasypu druhou polovinou zeleniny s cibulí... a všechno koření do pekáčku taky... pak to zakapu octem (poměrně dost) a nakonec na to naleju to máslo.. a to celé strčím do lednice alespoň na 3 dny... pak se to jenom peče a když je maso měkké, tak udělám omáčku a hotovo 🙂

jo a bobkový list je dobré rozlomit napolovinu, víc potom uvolní aroma 🙂
brunetka26
28. lis 2006
miluju svíčkovou,zrovna předevčírem jsem jí vařila a totálně jsem jí zkazila...manžel nadával jak protrženej,, ]-( myslím,že už jí asi nikdy vařit nebudu a raději si na ní dojdu do hospody 🙂
raculkaautor
28. lis 2006
qillian- díky moc za vysvětlení,to víš-jsem amatérka 😃
tenhle postup jsem ještě nikde nečetla-všude většinou píšou,že se má zelenina nejprve osmažit a pak teprve dát k masu, ale určitě ten tvůj vyzkouším,i když chvilku mi bude zase trvat,než se k tomu přemluvím :-N

brunetka26- to jsem ráda,že nejsem jedinám, komu se nepovedla 😎
I moje mamka ( vaří opravdu dobře) tvrdí,že doma tu svíčkovou nikdy tak dobrou neudělá.Prý je to i množstvím masa- v hospodě vaří ve velkém,tak to pak má lepší chuť, i když to občas pěkně naředí :-p
gillian_80
29. lis 2006
raculka, ani nevím, jak se svíčková dělá podle kuchařky, takhle mi to naučila babička a tak se u nás v rodině takhle už vaří roky 🙂 Přeju hodně štěstí a ať manželovi chutná !!
vanusak
10. led 2007
Holky, co nemáte troubu a nechce se vám se svíčkovou mordovat v troubě, já dělám tzv. rychlosvíčkovou od Veroniky Gajerové podle Prima vařečky. Je to bomba a nerozpoznatelné, že je z hrnce vařená i s masem 😉 Možná ještě bude recept na stránkách Primy, jinak dohledám a napíšu.
vanusak
10. led 2007
Tak jsem to našla: Veronika Gajerová/Rychlo svíčková
Suroviny
½ kg falešné svíčkové, 2 balíčky mražené zeleniny na svíčkovou, kousek slaniny, 2 zakysané smetany, olivový olej, citron, koření "Divočina", sůl, 4 velké cibule, hotový knedlík 😉
Maso a mraženou zeleninu dáme společně vařit do hrnce, zalijeme vodou, osolíme. Povařenou zeleninu rozmixujeme, okořeníme, přidáme citron, zalijeme zakysanou smetanou, opět rozmixujeme, povaříme. Vařené maso nakrájíme na tenké plátky. Rozkrájíme uvařený knedlík. Nandáme na talíř a hotovou omáčkou, maso a knedlík zalijeme. S dobrou chutí rychlo-svíčkovou podáváme. 😃
Ani babička by nepoznala, že to není příprava několikadenní svíčkové, fakt je vynikající. Když je hustá, rozřeďuju klidně ještě mlékem nebo smetanou. Mňam.
consti
10. led 2007
holky tak já se přiznám, že jsme svíčkovou taky ještě nedělala.Ale když to tady tak čtu, tak to asi zkusím.Já nejvíc bojuju vždy s masem, jiné jak kuřecí nekupuju.Nepoznám totiž"hezké" maso anavíc nevím co na co se používá.Když kupujete maso na svíčkovou, jaké to je?Existuje pravá a falešná svíčková,ne?A kolik tak pro 2-3 lidi? 😉 díííky
vanusak
10. led 2007
Z 1/2 kg se v poho najíme 4 určo. Taky maso hned nepoznám, ale prodavačce řeknu, že chci na svíčkovou, ona stočí oči k hovězímu a pak už vím, kam se koukat 😃 a jen očima vybírám, aby nebylo moc prorostlé.
consti
10. led 2007
vanusak díky...zkusím to a dám pak vědět 😉
vanusak
10. led 2007
Consti - jak koukám, tak do toho receptu nenapsali, že základ je osmažit ty cibule a na ně to pak všechno přijde. Jo a taky tím rozmixováním je myšleno ponorným mixérem, takže svíčkovou z jednoho hrnce prostě vylít nemusíš 😎 a to je paráda!
Asi taky svíčkovou o víkendu udělám, maso mám už dlouho v mrazáku 😉
Tak dobrou chuť!
Strana
z2
Nahoru
PředchozíStrana
z2