Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Velikonoční beránek slazený medem nebo agávovým sirupem

ententyna
27. bře 2018

Dobrý den, na internetu jsem nenašla uspokojující odpověď a tak se obracím sem. Nejedná se jen o pečení pro mimčo, každopádně věřím, že mi tu poradíte.
Doma sladíme momentálně medem nebo agávovým sirupem. Ráda bych upekla klasického velikonočního beránka, ale netuším, kolik dát medu či sirupu, aby byla zachována jeho sladkost a chuť nebyla nijak pozměněna k horšímu. Popřípadě zda ubrat či přidat jiné ingredience při slazení těmito alternativami cukru. Budu velice ráda za každou radu a vyzkouším Vaše osvědčené recepty 🙂

kvikinek
27. bře 2018

Pokud upecete beranka s klasickym cukrem, tak to bude urcite zdravejsi, nez s agavovym sirupem. Agavovy sirup obsahuje vysoke mnozstvi fruktozy, ktera se metabolizuje v jatrech a pri nadbytku se pak i v jatrech uklada ve forme tuku. Proto je tedy agavovy sirup nevhodny. Ostatni sirupy (ryzovy, datlovy, atd) maji uz lepsi pomer glukozy a fruktozy, takze jsou urcite vhodnejsi. Z meho pohledu je to ale cukr jako cukr (vsude ta glukoza a fruktoza proste je). Ze zdravotniho hlediska je urcite nejprospesnejsi postupne snizovat mnoztvi sladidla (at uz cukru, medu, sirupu) a zvykat si na mene sladkou chut. Chapu, ze to neni jednoduche, ale uz jenom tim, ze mate snahu sladit necim, co je nam vnucovano jako zdravejsi , tak je videt, ze snaha o zdravejsi zivotni styl u Vas je.

ententyna
autor
27. bře 2018

@kvikinek děkuji za názor a radu, máme k dispozici také rýžový a datlový sirup, takže mohu využít ty.. co se týče chuti - sladkost u nás nevyhledáváme, přijede návštěva a ta si rozhodně nechce zvykat na méně sladkou chuť moučníků, tak jsem chtěla alespoň takto jim dát na stůl něco zdravějšího 🙂

ententyna
autor
27. bře 2018

@kvikinek mohu znát váš názor na slazení stévií?

kvikinek
27. bře 2018

@ententyna To je zase otazka sladke chute, pokud sladke chute nevyhledavate nebo jste ochotna tu sladkost redukovat, tak je to asi ta lepsi cesta. Stevie sama o sobe ma specifickou chut a pri peceni je citit takovy chutovy ocas. Ja osobne jdu tou cestou redukce cukru a snazim se na mene sladke veci ucit i deti. Ty ruzna sladidla jsou proste na suplementaci te sladke chute. Treba kdyz jsem byla mala, tak jsme doma pekli babovku, kam se na klasickych 200-300g mouky, davalo 250g cukru. Stejny recept pouzivam dodnes, akorat cukru davam nejvyse 80g a na peceni pouzivam klasicky bily cukr. Kdyz vezmu rozdil v cene "modnich" sladidel ve forme sirupu, tak to radsi pouziju klasicky cukr a za ten rozdil koupim ruzne orechy, mandle, seminka a ma to dle meho vetsi zdravotni prinost, nez treba pouzivat klasicky cukr vs. cukr, kde pul kila stoji treba 80 kc. Kouknete treba sem https://www.margit.cz/cukr-anebo-sladidla/ , zde je to pekne vysvetlene.
Pokud chcete navstevu poctit necim zdravejsim, tak uz treba spis namixujte klasickou mouku treba s celozrnnou spaldovou.

babanci
28. bře 2018

Udělejte tvarohového a s cukrem uberte a je to. Ono se to pro jednou nezblázní, ne? 😀A vylepšete to skóre jinou moukou. Třeba špaldovou.

gembula
28. bře 2018

Díky těhotenské cukrovce jsem se naučila sladit místo medu Čekankovým sirupem a cukr nahrazuji Xylitolem (březovým cukrem). Oboje má stejnou sladivost a o poznání méně sacharidů. S moukou už si nehraju, max. místo hladké použiji pohankovou. Konkrétní recept bohužel nemám, ale zkuste juknout na recepty třeba tady: https://www.facebook.com/groups/1412141875692798/

zelenaesmolda
28. bře 2018

Med by ale deti do roku nebo dvou vubec nemely konzumovat,je tam spousta alergenu

verinikki
28. bře 2018

Já se přiláním k tomu, že vše je víceméně stejné, pomůže akorát sladit míň☹
Jinak agávový je sirup je módní průser☹
Používám obyč. cukr, který v receptech nahrazuju ze třetiny melasou (10g...1 lžíce)...ale má spec. chuť-jako karamel trochu, tak asi nebude vhodná všude, ale do kakaových buchet super🙂

malinkaelinka
29. bře 2018

Do veškerého pečení dávám místo cukru flavdrops - hlavně vanilku a čokoládu, zbytek surovin nijak neměním, ale já moc nepeču klasické věci, ale spíš takové svoje matlaniny, cizrnové brownies, batátové muffiny, různé semínkovo zeleninové buchty apod. 🙂

makovaapanenka
28. lis 2018

Ozivuju diskusi, i kdyz se netyka velikonocniho beranka, ale vánočního cukroví, ovsem podstata dotazu zůstává stejna. Kolik medu místo cukru? Někde jsem se docetla, ze by se mel dat dvojnásobek, pekla jsem dort a dopadlo to katastrofalne (nejsem moc zrucna kucharka). Testo bylo strašně tekute, nechtelo tuhnout, povrch se pripalil... Teď budu pect cukrovi a nerada bych dopadla stejně, takze kolik medu místo cukru a jak s pomerem ostatních surovin?

Sem začni psát odpověď...

Odešli