Viróza, velký úbytek váhy. Jak naskládat jidelníček?

ewuli
21. led 2009

Ahoj, minulý týden jsem byla s malým na jeden den hospitalizovaná v nemocnici pro plánované vyšetření. Po příjezdu domů se spustila obrovská vlna zvracení a tak jsme museli ihned zpátky do nemocnice. Tam ho na dva dny dali na kapačku a zvracení ustalo. Než nás pustili,tak jsem mu měla nabízet čaj. To zvládal úplně krásně. Teď jsme už dva dny doma a malý nechce moc jíst a když už se víc nají,zase to vyzvrací. na dávku zvládne tak 90g . Mlíčko z lahve nechce,jen občas trochu ze lžičky. Nejvíc mě ale trápí,že za těch pár dní mi zhubnul přes půl kg. V deseti měsících má tedy jen 7,4kg. Poradíte mi jak poskládat jídelníček aby začal přibírat?Nějaká více kalorická jídla když už toho sní tak malinko.A jak často bych mu to jídlo měla nabízet když sní na dávku tak málo?

rohacka
21. led 2009

Ewuli - moj maly mal rotavirus, hnacku + zvracanie, boli sme 4 dni v nemocke, schudol mi kilo. Myslim si, ze vo vasom pripade musis dat najprv do poriadku travenie a potom riesit priberanie. Musim mu zatial davat dietne veci - ryzu, zemiaky, bezvajecne cestoviny, kuracie maso, piskoty, kukuricne chrumky, ciste tortove oblatky, maces, jemnu mrkvovo-ryzovu polievku alebo rascovu polievku (nie masovy vyvar!), BeBe keksy, banan, sladke jablko a pod. Samozrejme vela pit, mlieko by som este vynechala. A hlavne k tomu probiotika - na trhu je toho viac, co moze taketo dietatko. Nech sa mu upravi crevna flora. A tie probiotika treba brat dlho, ja som vysadila po 2 tyzdnoch a to bolo skoro. Potom, ked uz bude tieto veci jest normalne a budes vidiet, ze ma chut na jedlo, napr. ked vidi jest rodicov, skusaj pomalicky aj ine veci. Mozes mu potom k probiotikam pridat nejaky multivitamin, ten povzbudzuje chut do jedla. A ponukat papkat casto, hoci len po trosicku.

kisska
21. led 2009

ewuli presne ako pise rohacka - najprv daj dokopy zaludok. Ako ked mas ty crevnu chripku - suchy rohlik, ryzu, dusenu zeleninu, caj... maso a sladke veci by som vynechala, ovocie, mlieko tiez. Lahky zeleninovy vyvar a vsetko co ma rad. Teraz je priestor na rozmaznavanie. 😉 Neviem, ci este kojis aspon obcas - teraz by sa dala zvysit frekvancia. Probiotika urcite pomozu dat brusko do poriadku. Ak vypije vodu, skus mu v lekarni zohnat rehydratacny roztok (prasok, tablety rozpustne vo vode), tak mu vratis cast stratenych tekutin - a nema to takmer ziadnu chut. Jedlo ponukaj velmi casto a hoci aj po lyzickach. Toto sa neda uponahlat, sama vidis, ze to nema vyznam, ak sa mu znovu pohorsi... Drzim palce

monik76
21. led 2009

Přesně před týdnem jsme měli taky virozu. Malá nic nejedla, jen jsem se snažila ji dávat co nejvíce pít. Mudr nám říkala vynechat všechny mléčné výrobky na pár dní, než se dá do kupy. Ani kojení ji nejelo, všechno šlo ven, za 3-4 dny byla dobrá.

knobloska
21. led 2009

Ewuli my máme za sebou adenovirovou infekci, při které zhubla téměř kilo. Bylo to v 8 měsících a vážila tehdy 7kg. Byla jsem z toho taky špatná, že je hubená a ještě tak moc zhubla, tehdy téměř týden jen tak zobala, ale nic nejedla. Byly jsme v nemocnici na kapačkách. Je to tak, jak píšou holky: dietní jídlo především, aby se uzdravilo zažívání. V nemocnici jí dávali rýžovou kaši rozmixovanou s banánem, mrkev s bramborem. Pila černý čaj oslazený glukopurem.
Chtěla jsem Ti hlavně napsat a trochu Tě uklidnit...jakmile se z toho dostala, a to trvalo skoro 14 dní, tak ta ztracená kila hrozně rychle měla zpátky. Nehroť to, zbytečně ho ničím necpi, když nebude chtít, dávej mu hodně pít a nestresuj se tím, kolik shodí ( já jsem z toho byla šílená 😉 ). Až mu bude dobře, zají se a nabere to zpátky.
Tak ať jste z toho brzy venku.

andy80
21. led 2009

ewuli přesně jak píšou holky. Mám zkušenost se synem se salmonelou. V 10 měsících mi zhubnul během 3 týdnů téměř kilo. Byli jsme týden v nemocnici, pak byla dietka. Ze začátku jen rýžový a mrkvový odvar, postupně jsme mohli jablečnou přesnídávku s piškoty (jinou ne), mrkev s bramborem - nemastit, banány... atd. Určitě jí jídlo nenuť, mohlo by to být ještě horší. Výborné jsou probiotické kapky, ale stojí kolem 700,- Kč. Stejně tak dobře může fungovat probio drink jogurtový /koupíš ve větších obchodech/.

knobloska
21. led 2009

My dávali Nutrolin B probiotický sirup. Nevím, jestli to něco pomohlo, ale v nemocnici to "průjmíčkářům" dávají. Stojí kolem 70,- na týden.

mkr
22. led 2009

tak my minulý týden měli virozu nejdříve zvracení a teď má ještě průjem takže dáváme smectu, jinak malá taky nechtěla moc jíst, jela jí hlavně voda, teď už sní jogurt, piškot, chleba a bramrovou kaši a to je všechno, jsem zvědavá, kdy se nám jídelníček upraví, když ji dám něco jinýho tak to ještě vyzvrací

kisska
22. led 2009

ja len k tym probiotikam - dievcata podte ich kupovat na Sk 😉 , BioGaja kvapky u nas stoja cca 300,-Sk/10,-€, ale neviem kolko vydrzia, dava sa 5 kvapiek denne. Ine som zatial neskusala.

mkr
22. led 2009

já jsem se dr. na ty probiotika ptala, něco mám koupený, ale říkala ať jí to nedávám, tak nevím

kisska
22. led 2009

hmmmm, zrejme mate nieco, kedy by sa nemali, ale ked papate jogurty (skus probioticky, activiu), je tam vlastne to iste. Mozno keby chcela robit testy na bakterie, moze to skreslovat, neviem... Ja beriem probiotika aj pri antibiotikach, aby dali mikrofloru do poriadku...

ewuli
autor
22. led 2009

moc děkuju za rady. Nám doporučili v nemocnici Hylak,ale je to hrozně nechutný...Doporučili by jste mi místo toho jinou značku co nemá takovou výrazně kyselou chuť?

paula80
22. led 2009

Ahoj Ewuli, nám zas odporučili kvapky BioGaja, brali sme ich dlhšie. Aj v lekárni mi ich odporučili. Máte sa už lepšie?

womenne
22. led 2009

ewulik aj mys meboli kvoli tomu v nemocke,ty davaš odrazu lieko?to by sa nemalo draždi žaludok 😕 žačinali sme rožkami,a potom piškotky na duhy den polievka zo sliepky,s mrkvou,,ryža na vode osolena,na dalšie dne sme postupne pridavali zemiaky.mlieko až po tyždni.
Poradim ti davaj mu tyčinky dru,obsahuju sol ktora uklidnuje žaludok moj ich jedol stale.
Hylak kvapky sa davju proti zvracaniu ale Biogaiu možeš až ked sa mu ukludni žaludok a nebude zvraciat. 😉 mojschudol z 14.5 na 12.5kg ale už sme to dobehli 😵 držim palčeky ak chceš tu dietu ti napišem celu.

ewuli
autor
22. led 2009

Dva dny už nezvrací a je to lepší.Taky jsem mu dávala nejprve rýžový odvar,mrkev,brambory atd. Rohlíky a piškoty si nevezme. Nemá ještě žádný zub takže se mi tím hned dáví..

womenne
22. led 2009

jasne tak už ju možeš davat je nalepšia jasom ju davala 2mesiace.Nam sa toa le potom vratilo behom mesiaca tiež sme šli do nemocky hrozne,ale konečne to začal priberat oproti braškovi je strašne chudy aj lahši 😖 stale mam strach či nebude znovu zvracat 😒

ivulinda
22. led 2009

My měli to samé co rohacka,měli jsme rotavir-no něco hrozného.Nejdřív se zápalem plic ve špitálu a pak hned druhý den po příchodu domů zase do špitálu. 😢 zvracení,šílené průjmy,hrozný úbytek váhy,Jipka,kapačky,a to jsem tam nemohla být sní,no DĚS 😢 😢 !!

iris
6. bře 2011

Holky, už jsem zoufalá..malá má 7,5 měsíce a ani ne 6kg..minulý týden jsme byli v nemocnici, byla na kapačkách, pustili nás v úterý a malá pořád strašně špatně jí, už se bojím jí něco dát, aby nezvracela 😖 Dneska vyhodila oběd(rýže+mrkev+hovězí) i odpolední sunar - a to vypila sotva 50ml...mám pocit, jestli nezvrací kvůli zoubkům..syn nikdy takové problémy neměl, tak nemám žádnou zkušenost.Mám problém do ní vůbec nějaké jídlo dostat, pořád si cpe pěstičky do pusinky a pláče.

koniarova
6. bře 2011

A čo vám bolo?