Jako studentka si nemůžu vybrat délku rodičovské?

finlay
21. kvě 2012

Ahoj maminky,
chci se zeptat, jestli pořád platí, že jako studentka (a nezaměstnaná) si nemůžu vybrat, na kolik let budu pobírat rodičovskou? Byla prý dělaná nějaká úprava, že si vybrat můžu, ale zase jsem zaslechla, že když je teď manžel taky bez práce, tak mám smůlu a mám to automaticky na 4 roky. Tak jak to teda je? 😒
Díky

j.a.n.i
21. kvě 2012

@finlay Aby byl nárok na výběr, tak musí mít nárok na výběr alespoň jeden z rodiny, tj. pokud ty si nezaměstnaná nebo studentka, tak manžel musí mít za poslední 2 roky odpracováno alespoň 270 dní a ke dni narození dítka být zaměstnaný, pokud toto nesplňuje, tak máš automaticky na 4 roky.

mrabbit
22. srp 2013

@j.a.n.i Ahoj, prosím, když bych já tedy byla studentka a přítel by ke dni narození dítěte pracoval na živnostenský list (platí si sociální a zdravotní), mohla bych si vybrat délku rodičovské, nebo přítel musí být něčí zaměstnanec? Děkuji 🙂.

ashlee
22. srp 2013

@mrabbit musi si platit nemocenskou když bude pracovat na živnostensky list.i socialni a zdravotní.

j.a.n.i
22. srp 2013

@mrabbit Přesně tak, sociální a zdravotní nestačí, musí si platit i nemocenské a to minimálně 270 dní, tedy začít ještě než otěhotníš.

mrabbit
22. srp 2013

@ashlee @j.a.n.i Děkuju za odpověď 🙂. A nevíte, prosím, kolik to tak dělá peněz? A po porodu by to už nemusel platit nebo nadále ano?

mrabbit
22. srp 2013

@j.a.n.i Prosím, můžete mi ještě vysvětlit toto? 🙂

Od 1. ledna 2012 se zjednodušuje zápočet doby studia pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství:

do doby účasti na nemocenském pojištění (min. 270 kalendářních dnů) pro získání nároku na peněžitou pomoc v mateřství se od 1. 1. 2012 započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole či na konzervatoři, která je považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, pokud toto studium bylo úspěšně ukončeno
Pro zápočet doby studia tedy již není podmínkou, aby počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu připadal do 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia a ani to, aby k převzetí dítěte do péče došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia.

(zdroj: http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4)

Chápu to tak, že pokud bych školu ukončila v polovině června 2014 a termín porodu měla např. na konci července, tak by mi vznikl nárok na PPM. A když už bych měla nárok na PPM, tak bych i tím pádem měla nárok zvolit si délku rodičovské, aniž by přítel musel platit nemocenské. Je to tak nebo to chápu špatně? 😀

j.a.n.i
23. srp 2013

@mrabbit Ne, chápeš to špatně, aby ti vznikl nárok na PPM, tak bys po ukončení školy musela nastoupit do práce. Jo a to nemocenské je minimální cca 150,- měsíčně.