Na úřad práce nebo prodloužit rodičovskou?

veris8
18. bře 2018

Pěkný večer,

v červnu mi končí rodičovská dovolená a nastoupit do práce bych ráda až v říjnu. Netušíte prosím někdo, zda je lepší a zda to vůbec jde, protáhnout rodičovskou do konce září, nebo je lepší jít v červnu po skončení RD na Úřad práce .. případně jak se tento mezi čas - konec RD a nástup do práce řeší ?

Předem mnohokrát děkuji všem za odpověď.
Veronika

leniczka23
19. bře 2018

Konci rodicovska ve smyslu vycerpani penez, nebo ze diteti budou v cervnu 3? Pokud mas v praci smlouvu na neurcito na.pracak se prihlasit nemuzes protoze jsi zamestnana. Takze musis prvne dojit do prace a tak si zazadat jestli ti to povoli a do toho rijna ti daji neplacene volno, pokud ano, tsk pak na pracak a nahlasit ze se staras o dite. Budou za tebe platit zdravotni. A jestli jde jen o vycerpani RP, ale diteti budou 3 az v tom rijnu, tak nemusis vubec nikam.

blahova_andrea
19. bře 2018

pokud jsi na rd, tak jsi zaměstnaná a není důvod chodit na úp. je potřeba si požádat o neplacené volno. pokud zaměstnaná nejsi, tak nejsi na rd, ale pobíráš rp. to si prodloužit můžeš max. do čtyř let věku dítěte. pokud ti tam zbývají peníze. min. částka je 50,- měsíčně. pokud tedy nejsi zaměstnaná, ale chceš být doma, tak se nehlas na úp. práce je teď hodně a honili by tě do ní. řešení je tedy natáhnout čerpání rp a nebo se nahlásit na pojišťovnu jako matka pečující o dítě. ale i to má svá pravidla.

priefi
19. bře 2018

@veris8 zamestnavatel drzi misto pouze do 3 let ditete, ale pokud podas zadost, nic tim nezkazis, nektery zamestnavatel vychazi vstric a povoli neplacene volno, ale nekdy striktne pozaduje termin nastupu. Takze dokud se sveho zamestnavatele nezeptas, nezjistis.

veris8
autor
19. bře 2018

Dekuji za odpovedi. Diteti budou 3 v tom cervnu ale.kvuli skolce bych rada do prace az od rijna. Verim ze mi zaměstnavatel vyjde vstric a. Ma ty 4 mesice mi da neplacene volno. A mevim prave jestli v tom pripade se hlasit na up,nebo prodloužit rd nebo jestli zdravotni a socialni v tom ppřípadě plati zaměstnavatel..moc dekuji

blahova_andrea
19. bře 2018

@veris8 pokud jsi zaměstnaná a máš neplacené volno, tak není důvod se hlásit na úp. práci nehledáš, zaměstnaná jsi. ideálně si prodluž čerpání rp, rd si prodloužit nemůžeš, ta je max. do tří let. pak máš hrazené zdravotní. sociální ti hrazeno není, protože to se strhává jen pokud pracuješ a vyděláváš a nebo si ho musíš platit sama. já jsem teď také na neplaceném volnu. celý rok.

veris8
autor
19. bře 2018

Dekuji moc za info.

kocicinka
19. bře 2018

Holky.... možná už to tu zaznělo, ale ještě se zeptám. Poslali mi dopis, že jsem dočerpala RP a tím mí zanikl nárok na dávku. Malé byly tři 9.3. 2018. Zaměstnaná už dávno nejsem. Musím být ještě doma min. do konce srpna- malou nevzali do školky. Kam mám zajít. CHci aby mi platili zdravotní+ mám nárok na nějakou sociální dávku? Kde toto zjistím? úřad práce, či nějaký soc. odbor? Moc děkuji za odpovědi!!!!

blahova_andrea
20. bře 2018

@kocicinka pokud chceš být ještě doma, nahlaš se na pojišťovně jako matka pečující o dítě, zdravotní pojištění ti bude hradit stát. nárok na sociální dávky zjistím na úp odbor ssp. záleží na spoustě věcí, ale základ si můžeš zjistit i na netu.

kocicinka
20. bře 2018

@blahova_andrea Moc děkuju!

kaja2016
21. bře 2018

Muzu se tu prihackovat dotazem? Take me brzo bude koncit rodicak, protahla jsme ho tak, ze jsem zazadala o snizeni na 100Kc. Planovali jsme druhe, ale to se ted nedari, takze resim take jestli protahovat rodicak, co to jde a nebo jake jsou jie varianty. Dcerku bych rada dala do skolky az v zari 2019. Pracovni pomer me skoncil pred nastupem na materskou, takze zamestnana nejsem. Zapocitava se me ted ten rodicak do duchodu? U te zeny v domacnosti mi myslim uz nekdo psal, ze se to nezapocitava, ale ze Babis planuje tohle zmenit. Je to tak?

j.a.n.i
21. bře 2018

@kaja2016 Započítává se péče o dítě do 4 let, pak už ne... a doufám, že na tom nikdo nic měnit nebude, nevidím důvod, proč by se na tom mělo něco měnit.

kaja2016
22. bře 2018

@j.a.n.i Říkal v TV, že chce vyřešit situaci matek v domácnosti, které pečují o děti a leta se jim nezapocitavaji do duchodu, tak asi měl na mysli to po tom 4 roce věku. A díky za info.

j.a.n.i
22. bře 2018

@kaja2016 Nojo, zas populistické kecy... nemyslím, že by se zdravým dítětem musela být matka déle doma.