Mám nárok na rodičák a porodné? Na ÚP, budu samoživitelka

lussyeee
25. únor 2014

Maminky tak já už sem z toho fakt zmatená :( S otcem dítěte, který bude napsaný v rodném listě budeme mít sepsané alimenty... Trvalý pobyt máme stále hlášený na stejném místě, ale už tam nebydlíme, ten byt je prodaný a já mám akorád nájemní smlouvu, že bydlím jinde. (Trvalák si budu měnit až za měsíc) Jsem na UP a pobírám hmotnou nouzi... Mám nárok na Rodičovský příspěvek a porodné? nebudou brát ohledy na otce dítěte? Ten má totiž vysoký příjem, ale já budu samoživitelka..... Snad některá poradíte, děkuju =o)

beta.m
25. únor 2014

Bylo by lepší zeptat se přímo na úřadě, tam ti to řeknou na 100% 😉

blahova_andrea
25. únor 2014

na rodičák má nárok každá žena, takže o ten bych se nebála. trvalý pobyt je důležitý např. u příspěvku na bydlení, o který si pak zažádej. s porodným si nejsem jistá, ale pokud otec dítěte vydělává hodně, tak asi nárok nebude. uvádí se totiž příjmy rodičů za čtvrtletí před narozením miminka a to, že spolu nežijete bude asi fuk. asi záleží jak se úřednice vyspí a co ti poradí a dá vyplnit ☹ alimenty budeš dostávat až se miminko narodí, takže ty budou důležité až u dalších žádostí o jiné příspěvky. jinak tedy myslím, že máš nárok na výživné i pro sebe, tak se nenech chlapem odbýt a ať pomůže, když má z čeho 😉 snad ti někdo poradí víc přesně a odborně. přeji hodně štěstí.

petrajurinova
25. únor 2014

Nárok na porodné se vypočítává z přijmu rodiny v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo (takže u tebe je to říjen, listopad, prosinec 2013), pokud už jste v té době bydleli s otcem dítěte každý zvlášť a měli určené výživné na tebe, tak by se do nároku příjem otce počítat neměl - započetlo by se jen to výživné a tvůj vlastní příjem v té době. Pokud jste to na podzim ještě dořešené neměli, tak se bude započítávat i jeho příjem. Jestli máš nárok si můžeš vypočítat tady: http://www.penize.cz/kalkulacky/narok-na-porodne

deenyska
25. únor 2014

Na rodičovský příspěvek je nárok v každém případě, v tomhle směru není příjem rozhodující. Nárok na porodné se vypočítává přesně tak, jak uvedla petrajurinova, ale ještě bych k tomu dodala, že jakmile je otec uvedený v rodném listě, bude se k němu přihlížet jako ke společně posuzované osobě bez ohledu na to, jestli spolu parnteři žijí nebo ne. Alespoň takhle to bylo v době, kdy jsem s těmito dávkami pracovala. Nicméně je to už nějaký pátek, takže se na to raději optej na sociálce. Každopádně mělo by se tím dát něco dělat, protože je nesmysl, aby sis kvůli tomu neuvedla otce do rodného listu a přišla tak o zákonný nárok na výživné. O porodné se může žádat myslím až rok zpětně (nejsem si tím přesně jistá, rozhodně si to ověř na sociálce a nenech se odbýt, vysvětli jim svou situaci), takže bys měla stihnout tzv. vynětí z okruhu společně posuzovaných osob, k tomu je ale zapotřebí soudu (jen upřesňuju, nejde o odebrání otcovských práv nebo něco podobného, to s tím nemá nic společného, je to v zásadě to samé, jako když se manželé rozvádějí a soud upravuje porozvodové vztahy vůči vyživovaným dětem, tj, komu půjdou do péče). Původně stačilo jen prohlášení, ale kvůli podvodům je vyžadovaný soud, tedy soudní svěření dítěte do výchovy matky, alespoň teda v obvodu Znojma, mělo by to být všude stejně, ale kdo ví. Nicméně do budoucna to stejně budeš potřebovat, minimálně kvůli přídavkům, pokud bys to neměla, musela bys pořád dokládat příjmy otce. Jak je známo, soudy se vlečou, takže od podání žádosti může uplynout klidně půl roku než proběhne stání. Toho se bát nemusíš, v praxi to vypadá tak, že si na sociálce podáš žádost o porodné a současně podáš žádost o pozastavení řízení do doby, než doložíš rozsudek soudu s nabytím právní moci o svěření dítěte, do tvé péče. Pozastavená žádost může ležet na sociálce rok. Takhle ti ten nárok neuteče, tedy pokud jsi prakticky bez příjmu. Vidím, že jsi příspěvek vložila jen jako otázku, takže není možné přispívat dál. Kdybys potřebovala s něčím poradit, klidně mi pošli zprávu a když budu vědět, ráda pomůžu.

martushka377
26. únor 2014

Nárok na porodné má běžná dvoučlenná rodina, pokud čisté příjmy obou manželů nepřesáhly částku 18 504 Kč. Pokud se jedná o matku samoživitelku, pak její čistý příjem nesmí přesáhnout 11 712 Kč měsíčně. Více viz kalkulačka životní minimum, výpočet se provádí jako součet všech členů rodiny (tj. otec + matka + narozené dítě).

Jako příjem se počítá nejenom příjem ze zaměstnání (nebo z podnikání), ale patří sem i podpora v nezaměstnanosti, důchody (vdovským, sirotčí, invalidní, starobní) a různé sociální dávky. Dokládají se příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí (před narozením dítěte / dětí). Dokládají se příjmy obou rodičů.

Platí také, že na porodné vzniká nárok (pokud máte nízké příjmy, viz předchozí dva odstavce) jen u narození prvního dítěte.
Jaká je částka porodné 2014

při narození 1 dítěte je porodné ve výši 13.000 Kč

O porodné si žádáte až po narození vašeho dítěte. K vyřízení žádosti budete kromě formuláře potřebovat doložit osobní doklady všech členů rodiny, rodný list dítěte a dále doložit vaše příjmy. V případě matky samoživitelky může být požadováno předložení dokladů o výživném.
http://socialni-davky-2013.eu/socialni-davky-po...