Mateřská a rodičák v r. 2014, jak to bude s vyplácením?

sestrickajanulka
27. lis 2013

Prosím pěkně, nevíte někdo jak to bude s vyplácením peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku v roce 2014? Mám odpracováno 3 a půl roku v kuse, takže na MD bych měla mít nárok. Ale jak dlouho trvá MD? Potom musím někde požádat o rodičovský příspěvek? Musím si zvolit hned na jak dlouho nebo se to dá průběžně měnit? Jaké jsou cca částky? Jde to pouze na 2, 3 nebo 4 roky nebo např. i na 2,5 roku? Na začátku se pobírá vyšší částka a pak se to snižuje nebo je částka po celou dobu rodičovské stejná? Už jsem z toho talián, naa netu nacházím jenom staré paragrafy, tak vůbec netuším, jak to teď vlastně je. Díky moc.

maruberu
27. lis 2013

Ahoj. MD trvá 8-6 týdnů před narozením miminka a celkově je půl roku. A před jejím uplynutím musíš zažádat na sociálce o RP. Můžeš si ho zvolit na 2, 3 nebo 4 roky s tím, že délku si můžeš po nějaké době změnit. Při MD pobíráš víc peněz, protože se Ti vypočítává z platu. RD příspěvek je celkově 220 000,- a záleží, jakou délku si vybereš. Podle toho se pak tahle částka dělí počtem měsíců. Když zvolíš dvouletou variantu, budeš mít měsíčně okolo 11 000,-, když 3 letou, tak to vychází asi 7 300,-., čtyřletá je kolem 4000,-.

blahova_andrea
27. lis 2013

na MD nastupuješ 6-8 týdnů před plánovaným porodem a trvá půl roku. dostaneš papír u gynekologa a doneseš do práce, oni vyplní a pošlou dál. PPM ti vyplácí správa soc.zabezpečení myslím a počítá se z výše platu. o RP si žádáš na ssp v místě bydliště. máš nárok na 220 000,- za celou dobu RD. do žádosti si napíšeš částku, kterou chceš pobírat a podle toho ti budou vycházet měsíce. takže už žádné 2,3 nebo 4 roky. sama si rozhodni, jak dlouho chceš být doma a vyděl těch 220 000,- počtem měsíců, vyjde ti částka, kterou vyplníš do žádosti. každé tři měsíce si to můžeš měnit, takže je to fajn, když třeba zjistíš, že jsi znovu těhotná nebo naopak chceš být doma déle.

pellullinka
27. lis 2013

@blahova_andrea a mám počítat dobu od konce mateřské? Takže jakoby pokud chci být doma do 3 let věku,tak budu na RD 2,5 roku? Protože prvních cca půl rok je mateřská?

blahova_andrea
27. lis 2013

@pellullinka jj, přesně tak. a ještě je ideální si mezi mateřskou a rodičovskou vybrat dovolenou v práci, takže i tím se to trošku posune 😉 já to nevěděla, takže mi tam visí a pak se mi bude krátit ☹

pellullinka
27. lis 2013

@blahova_andrea jako,že bych si napsala rodicak o měsíc déle? Já myslela,že rodicak musí navazovat na mateřskou. Já totiž nevím zda si dovolenou nevyberu před nástupem na mateřskou.

blahova_andrea
27. lis 2013

na dovolenou máš nárok i během mateřské, takže to by ti zaměstnavatel musel dovolit si těch 10 dní vybrat předem, což už je asi o domluvě mezi vámi 😉 jinak se to dělá tak, že ti skončí mateřská, pak máš dovolenou a pak teprve rodičák.

porreras
27. lis 2013

Ahojk,chtela bych se zeptat,zda mam narok na nejakt prispevek i v pripade ze jsem nepracovala...zrovna jsem dostudovala a otehotnela.diky

blahova_andrea
27. lis 2013

@porreras pokud jsi nepracovala, tak půjdeš rovnou na rodičák. na ten mají nárok všechny ženy.

petlushe
27. lis 2013

@pellullinka no právě to mě docela zarazilo, že mě mateřská skončila v půli měsíce a nikdo mi to nedoplatí. RD se vyplácí až jakoby od dalšího měsíce od 1.... Takže mě skončila MD 20.10.2013 a RD mi začla od 1.11.2013.

pellullinka
27. lis 2013

@blahova_andrea zmaestnavatel mi umožní vybrat si dovolenou před MD,mám nárok na celých 25dnu. Vyplatí se to vybrat před MD?

j.a.n.i
27. lis 2013

@pellullinka No, to záleží na tom jaké si měla v kalendářním čtvrtletí před vybráním dovolené prémie... ale obecně se to nevyplatí, protože možná sice bude náhrada za dovolenou vyšší než po MD, ale zas dostaneš zaplacených jen 25 dní, kdežto když budeš vybírat až po MD, tak si těch 25 odpracuješ tedy ti je zaplatí + dalších 25 ti zaplatí po MD.

j.a.n.i
27. lis 2013

@petlushe Ne, RD ti začala hned po MD (pokud si nečerpala dovolenou), pouze vyplácení rodičovského příspěvku bylo až od prvního, protože si měla mateřskou za říjen vyšší než je výše toho rodičáku.

simculajs
27. lis 2013

@blahova_andrea Ahojky, takže už nezáleží na výši příjmu, ale když budu chtít být doma jen třeba dva roky a rozpočítám si tu částku na rok a půl + půl roku mateřské tak mi budou vyplácet třeba 12 tis? Není to jako omezené?

blahova_andrea
27. lis 2013

@petlushe to je blbost, když končíš md během měsíce, tak stejně dostáváš hned rp, pokud jsi tedy nedostala za tu část měsíce větší částku než máš nárok na rp. jinými slovy...pokud dostaneš za část měsíce md 5000 a na rp máš nárok na 7000, tak dostaneš k md 2000 rp. pokud dostaneš za část md 8000, tak už ti rp ten měsíc nic nedá 😉

blahova_andrea
27. lis 2013

@simculajs je to omezené. maximální částka je myslím 11500,- ale nevím jak moc velký plat jsi musela mít, aby jsi si toto mohla zvolit. limitované to je, ale celkově je to mnohem variabilnější než to bývalo podle starého systému.

petlushe
27. lis 2013

@blahova_andrea tak to je pak tím, protože MD byla teda vyšší než co mám mít RD, ale přišlo mi jako vyrozumění, i holkám, že se jim RD uznává od začátku dalšího měsíce 🙂 možná to teda bylo tím, že jsem měla mateřskou o dost vyšší, než budu mít tedka RD, tudíž i do toho 20. to dělalo vyšší částku

blahova_andrea
27. lis 2013

@petlushe jj, je to tím. já měla MD nižší a tak mi došlo vyrovnání z RP. oni ty papíry píšou všelijak. já se tehdy taky lekla. došlo mi, že mi přiznávají RP xy málo a nenapsali tam už, že se to týká jen toho prvního měsíce (dorovnání) a že pak mi přiznávají to, co jsem si zažádala. mě se to lomilo nějak 6. myslím.

pellullinka
27. lis 2013

@j.a.n.i jasně,já bych ale do práce do nástupu na mateřskou nechodila,takže bych běla cca měsíc na nemocenské o kterou bych se vlastně připravila kdybych si místo toho vzala dovolenou,že?

sestrickajanulka
autor
28. lis 2013

@maruberu Moc děkuju! Stručné a jasné! 🙂
@blahova_andrea Díky moc! S tou dovolenou je to dobrá připomínka, můj zaměstnavatel si totiž normálně myslí, že když mám rodit koncem května, že do konce května budu v práci 🙂 A to mi tam ještě zbývá asi 10 dní staré dovolené plus 10 dní nové, co budu mít na příští rok (smlouvu budu mít jen do konce června, tak proto jen 10). Takže nejdřív mateřská, potom dovolená a pak rodičák? Nebo když si vyberu dovolenou a pak půjdu na mateřskou to by taky neměl být problém, že? A co když to nestihnu a v červnu mi končí smlouva? Měl by mi to proplatit, že?

blahova_andrea
28. lis 2013

@sestrickajanulka v případě, že ti zaměstnavatel neumožní si dovolenou vybrat a pracovní poměr skončí, je povinen ti dovolenou proplatit 😉

sestrickajanulka
autor
28. lis 2013

@blahova_andrea No, pravděpodobně to tak dopadne, protože za mě nemá záskok, takže i takhle mám s vybíráním dovolené dost problém. Ale to nevadí, stejně ji většinou ani nepotřebuji.

krysulka
18. únor 2014

@blahova_andrea já myslela, že na sociálce je nezajímá, že budu u zaměstnavatele "čerpat" dovolenou, mě tam paní řekla, že mi rodičovský příspěvek naváže přímo na ukončení vyplácení dávky peněžité pomoci v mateřství...tak ted jsem z toho jelen 😕

madlamme
19. únor 2014

@krysulka je to tak. čerstvá informace 🙂

ideální je si dovolenou schovat. protože člověk až do MD pobírá plat (o ten jakoby přijdete, když půjdete na dovolenou před MD). Zato po MD jako když typ eníze z dovolené člověk najde 🙂

RD navazuje bezprostředně na MD, takže pokud si dovybíráte dovolenou, nastane souběh RD a zaměstnanecké dovolené.

Ještě doplním věc, kterou jsem nevěděla
- na úřadu práce se žádá o rodičovský příspěvek
- o rodičovskou dovolenou je třeba požádat zaměstnavatele
(do tří let věku dítěte je povinen vám jí dát, i když si požádáte třeba jen do dvou let věku, musí vám umožnit ji kdykoli prodloužit až do tří let, pokud byste chtěli zůstat doma do čtyř let věku, už to musí být se souhlasem zaměstnavatele - tedy ne automaticky)
- před žádostí je nutné nechat si potvrdit výši mateřské na sociálce
(je to právě proto, že je to nějak omezené - RD může být maximálně 70 % z platu. Tedy pokud byl váš příjem nízký, pravděpodobně si nemůžete zvolit RD v maximální výši 11500 Kč)

tady je docela fajn článek http://www.maminka.cz/clanek/penize-a-kariera/r...

wendy_
19. únor 2014

@madlamme pokud se po materske dovolene vybira "zamestnanecka" dovolena, tak na rodicovskou dovolenou se nastupuje az po skonceni " zamestnanecke" dovolene. Soubeh nastane v penezich, kdyz chcete, protoze o rodicovsky prispevek si muzete zazadat po skonceni materske dovolene. Takze prijdou penize za dovolenou od zamestnavatele a prispevek od statu soubezne ve stejny mesic.

madlamme
19. únor 2014

@wendy_ ok, to je to zmatení pojmů, možná jen na mojí straně. každopádně rodičovský příspěvek začíná chodit ihned po MD. pokud se zažádá později, stejně přijde zpětně - až tři měsíce. tak mi to osvětlili na ÚP.

ratatooy
19. únor 2014

holky a nevíte jak to je když sem navazovala druhou mateřskou po prvním RD?tam už asi dovolená žádná není co?u prvniho sem ani nevedela že neo takovýho existuje vybírání dovolené,mno ykdyž...když sem chodila do práce tk jsme mívaly neplacenou dovolenou

j.a.n.i
19. únor 2014

@ratatooy I pokud navazuješ s druhou MD, tak je nárok na dovolenou.

blahova_andrea
19. únor 2014

@ratatooy na dovolenou mít nárok bude za toho půl roku, co budeš na mateřské. já taky o tom vybírání u prvního nevěděla, takže jsem si dovolenou mezi md a rd nevybrala a tak ji tam mám, i když už bude krácená. čekám druhé, takže pak mi naskočí zase dovolená za tu další md a poté si vyberu tu novou i tu starou krácenou dovolenou.

samanta001
19. únor 2014

Můžu se taky zeptat? Pokud jsem na úřadu práce a nastoupím na mateřskou týká se mě částka 220 000, kterou si mohu rozložit jak potřebuji, nebo musím být doma automaticky 4roky jak tomu bylo dřív? Děkuji..

eluk
19. únor 2014

@maruberu no mě to vychází toho 2,5 roku na 7333,-kč a 3 roky na 6111,- kč, ale nechci prudit. Jen počítám každou kačku pač budu mít dvojčata takže hledám kde získat peníze navíc. Jelikož nebudu mít nárok na nic.