Neadekvátní rodičovský příspěvek

angelinie
8. říj 2017

Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?

kamino
8. říj 2017

7100 je diky tomu, ze nemas narok na pulrocni materskou, jelikoz nemas odpracovany stanoveny pocet dni, je to tak ? Jelikoz velkorysa castka 220000 bez omezeni vydelku.je stale stejna..

magdadunajova
8. říj 2017

Budme radi, ze nejaky rodicovsky prispevek mame ;) v mnoha zemi to nemaji vubec.

betelgeuzz
8. říj 2017

@angelinie na druhou stranu sis tehdy nemohla zvolit, na jak dlouho na rodičáku budeš, případně později, když sis zvolila dvouletou variantu, tak jsi dostala v celkové částce daleko míň, než ten s tříletou. A pokud jsi měla dítě dřív, než po 3 letech a spoustu peněz si přišla. Dnes je dána celková částka 220 tis, kterou si můžeš vybrat a zvolit si délku rodičáku tak, jak ti vyhovuje. Každé má své pro a proti. mně se víc líbí ta současná varianta.

betelgeuzz
8. říj 2017

@kamino 7100 to vychází, když nastoupíš na rodičák po mateřské a chceš ho do 3 let, tj. asi 31 měsíců.

hz
8. říj 2017

@kamino fakt? ja mela pulrocni materskou a ted mam rodicak na tri roky 7tisic, s prvnim ditetem to bylo stejne, jen po pulrocni materske mi vypocitali rodicak na 3 roky 6900Kc.

journals
8. říj 2017

@angelinie myslim, ze muzes jit klidne do prace, doma te nikdo nedrzi, ne? Nas socialni system je stedry dost, obzvlast, kdyz ho srovnas se zapadem... zustat doma 3 roky (a klidne i dyl)... o tom se takovym americanum ani nesni 😉

kamino
8. říj 2017

@betelgeuzz diky za upresneni, uz se me to nejsky patek netyka 🙂

angelinie
autor
8. říj 2017

U první dcery jsem neměla na mateřskou nárok, ale muž nám zvolil dvouletý rodičák nějakých 11400 * 24 měsíců, coz dohromady bylo o dost vic nez tech soucasnych 220 000. Ted jsem na materskou narok mela, takze tech 7100 mi vychazi jakoby az po materske do tech 3 let.

A pro ty, co maji neustalou potrebu srovnavat se s cizinou, ja tady ale nic takoveho neresila...moznost jit do prace po porodu mame vsichni...mne slo o to, proc klesl rodicovsky prispevek oproti jeho vysi pred nekolika lety??

betelgeuzz
8. říj 2017

@angelinie a to jsi mohla volit dvouletou variantu, když jsi neměla nárok na mateřskou? Nedávno to nešlo. A pokud sis volila dvouletou variantu, nastupovalo se až po mateřské, takže 11 400 x 18 měsíců. Ale ono se to měnilo několikrát, takže před 9 lety to možná bylo ještě trochu jinak. Já nastupovala na první mateřskou před 8 lety a právě jsem o peníze přišla, protože mám holky necelé 2 roky od sebe.

angelinie
autor
8. říj 2017

@betelgeuzz Ahoj, no ja jsem prave nemela na materskou narok, sla jsem rovnou na rodicak, ale na materskou sel muj muz a zvolil tu dvouletou dobu cerpani...bylo to takove komplikovane, ale takto to fungovalo...takze jsem jakoby hned po porodu brala ten rodicak 11400 (celkem 24 mesicu)

betelgeuzz
8. říj 2017

@angelinie ale zase jsi přišla o mateřskou.

magdadunajova
8. říj 2017

https://finance.idnes.cz/prehled-pravidel-vypla...

Pokud tomu rozumim dobre, tak narok na dvouletou variantu pobirani RP v tu dobu, meli jen rodice s narokem na materskou. Ale je tam napsane, ze je to DO DVOU let veku ditete, takze ani nachodou to nemohlo delat 11400 x 24 mesice.

angelinie
autor
8. říj 2017

@betelgeuzz jj, ale moje materska celkem odpovida te vysi toho rodicaku, takze to me zrovna netrapi 🙂 A prave pred tema 8 - 9 lety, kdo sel na ten trilety rodicak, dostaval 7600, tak jsem nepochopila, proc takova zmena?

dc2015
8. říj 2017

Tak jo, ukamenujte mě 🙂 Ale mlčet mi nějak nejde. Souhlasím, že český systém je super a štědrý. Cením si té možnosti být se synem doma. Velice. Přesto si myslím, že by RP měl být vyšší či spíše systém by měl fungovat jinak. Prostě se nemohu zbavit dojmu, že systém je nastaven tak, že nepracující si mohou dovolit uživit klidně 5 dětí, zatímco pracující zvažují 3., mnohdy i 2. A že je to špatně.

Mohu být se synem doma, při RP i pracuju, byť málo... ale stejně si myslím, že dělám hodně pro stát. Vychovávám daňového poplatníka, ne pobírače dávek. Sleva na dani? 1000. Z brigády na DPP platím zase daň. Já si prostě myslím, že i na RD si jde přivydělat, ale žew by to stát danit neměl, nebo míň... Já to třeba dělám vedle peněz hlavně proto, abych úplně nevypadla z praxe a lépe našla práci... a to si myslím , že by stát měl ocenit.

Takže za mě - kdyby stát neplýtval na dávkách pro lidi, kteří nepracují, pracovat nebudou a jejich (početné) děti také ne, můžeme mát rodičák klidně dvojnásobný...

A pro rýpavé - ne, nejsem nevděčná, opravdu si toho vážím a velice. Moje babička šla do práce,. když mamce byly 3 měsíce. A myslím, že se to podepsalo na nich na obou. Na vztahu, mamka trauma ze školky, je introvert... apod.

berenika39
8. říj 2017

@magdadunajova jistě, je to bez měsíců mateřské. Do dvou let, mínus mateřská.

angelinie
autor
8. říj 2017

@magdadunajova Jenze v realite to tak opravdu fungovalo..na materskou nastoupil muz, vybral si dobu cerpani rodicaku (2 roky), materskou po tydnu / mesici / nebo jakkoliv jinak dlouhe dobe ukoncil a rodicak prepsal na me

magdadunajova
8. říj 2017

@berenika39 presne tak. Nevim jak dlouha byla materska v roce 2007 ci 2008, ale urcite pocitalo se to bez te materske.

angelinie
autor
8. říj 2017

@magdadunajova Tak ted me to manzel upresnil...on byl na materske presne 1 den, v te dobe si zvolil dobu cerpani rodicaku, protoze on na tu materskou narok mel a pak jsem sla na rodicak ja...brali jsme 11 200 * 24 mesicu = 268 800 Kc, ale zase jsem nebrala materskou. To stejne, kdyz sel nekdo na trilety rodicak (bez naroku na materskou), tak bral 7600 * 36 mesicu = 273 600 Kc. Snad to vysvetluju pochopitelne...

kometkak
8. říj 2017

Uplně stejný dotaz jsem tady zakládla asi třed 3 měsíci.. Já sice mám dvouletou rodičovskou (pak budu rok doma bez peněz) ale s prvním dítetem jsem měla stejně peněz jak teď po několika letech teď živím, oblékám, obouvám dvě děti a ceny všeho jsou vyšší.. Jsem zvedavá, jestli RP někdy zvýší.. Ale na druhou stranu bych možná raději zvýšila slevu na dani na děti (pro pracující rodiče) než zvýšit rodičák. myslím že to je efektnější..

nikuska2106
8. říj 2017

je to smutné ...pri cenách výbavičky oblečení plienok atď atď ..človek je rád keď má na stravu

ditevbyte
8. říj 2017

blahořečit "štědrý sociální systém" začnu ve chvíli, kdy se ten systém nebude dotovat z mých peněz. Chápu, že pro ty, kdo do něho nikdy nic nepřispěli, je to důvod k vděčnosti, ale proč se z toho dojímají ti, kteří pouze dostávají zpátky část peněz, které do toho systému předtím nacpali, to asi nepochopím.

kometkak
8. říj 2017

@journals Američanům se ani nesní.. Zase tak bych to neviděla. Mají podstatně vyšší příjmy oproti cenám všeho.. A můžou doma zůstat jak dlouho chtějí. Jen to nemají placené. Nebo v Rakousku třeba pobírají rok 100% příjem jako v práci, pak už nic. To by mi třeba vyšlo líp něz naše rodičovská, i kdybych zůstala do 3 let doma pak už neplaceně. Takže je to značně individuální..

zaludova
8. říj 2017

Ja nevim...budu mit asi drsnej nazor, ale na dite si prece nejdriv "nasetrim" nez ho mam. RP beru jako prilepseni k tomu, ze matka nepracuje, tak aby sama mela z ceho zit, ale na vybavicku, dorovnani sveho prijmu po dobu, kdy budu doma si nasetrim jeste pred tim, nez si to dite poridim. Neni to zas tak silena castka...

terry1512
8. říj 2017

@zaludova Tak zas ne každá má takovej příjem aby mohla tolik našetřit. Jako vydělávat 50 000,- měsíčně o.k. ale běžné ženy takový plat rozhodně nemají.
Jsou kolikrát rády že mají 15 000-20 000,- některé nemají ani to. A když z toho zaplatí co je potřeba na šetření moc nezůstane. A kdyby to tak dělali všechny tak vymřeme.

A když to vez,u časově dejme tomu v 18-20 začne pracovat pokud nejde na VS a teď začne šetřit. Aby našetřila tolik na pokrytí výbavičky,a nákladů na dítě před a po narození minimálně do 3 let tak by musela šetřit tak do 30. a ve 30 se začít snažit je u spousty žen cesta do pekel protože to najednou nejde že? A jsou jin našetřený peníze leda k prdu.

Není to vždy tak jednoduché našetřit. A to nepočítám když mají hypo a pod.....

zaludova
8. říj 2017

No tak pokud vydelavam 15k, a RP vude 10k mesicne, tak na ty dva roky vychazi, ze na dorovnani sveho platu musim nasetrit 120k. Coz tak obrovska castka pro dva na usetreni zas neni.
A to neustale vymlouvani na studiuma vsechno, ze to nejde...kdyz se chce, tak jde vsechno. Je mi 24. Studiju dva obory na VS, ale samozrejme poradne makam. Nechci brecet, jako nekteri moji spoluzaci, ze nemuzou jit do kina, protoze jim ve 24 letech nedavaji rodice dostatecne kapesne. Ja kapesne od te doby, co jsme e sestehovali s pritelem do pronajmu nedostavam a i presto jsme dokazali nasetrit 500k, abychom si mohli vzit hypoteku a poridit si vlastni byt. Ale je to o tom chtit se o sebe postarat.

zaludova
8. říj 2017

@terry1512 odpoved byla pro tebe 🙂 nejak si mi to tam nenacetlo...

dc2015
8. říj 2017

@ditevbyte Já jsem vděčná, že se mi vrátí aspoň něco... Bohužel je fakt, že kdybychom neměli s manželem takové srážky na daních (a kam ty prachy jdou, že...), nepotřebujeme RP... :/

blahova_andrea
8. říj 2017

zrovna nedávno tato myšlenka padla i v reálu...když se zvedají platy i ceny, proč ne rodičák? 😀 no já to pořád beru, tak že je to příspěvek. nemá to pokrýt vše. nemá to plně nahradit plat. jen to má pomoct překonat to, že jeden plat chybí. ne všichni mají možnost pracovat při dětech a důvody jsou různé. proto je tolik žen na děti samotných. chlapi honí peníze a doma se moc neukážou nebo totálně strhaní, aby prostě tu ženu a děti zajistili. svým způsobem je tu ale docela slušná svoboda výběru, jak si to celé nastavíme a jak tu dobu přežijeme. ale ono plány jsou jedna věc a realita, která přijde a naplánovat se nedá...věc druhá.

a že je tedy rp o něco nižší než dřív? no asi je to daň za tu větší variabilitu. taky si říkám, že by mírná inflace neuškodila, ale pokud mám říct pravdu, přikláním se ke straně, která tu v mnoha diskusích už zazněla...raději bych podporovala plošně pracující, kteří vedou děti ke správným hodnotám než plošně všechny. takže raději bezúročné půjčky pro mladé pracující rodiny, větší odpisy na daních. když pomáhat potřebným, tak matkám samoživitelkám, které se ale sami postarat snaží a ne jen natahují ruce, že to vyřeší stát za ně. do blbé situace se můžeme dostat všechny a ony aziláky jsou přeplněné a nedávno jsem si to počítala...ani ne zrovna moc levné.

terry1512
8. říj 2017

@zaludova Neříkám že to nejde. Jen že to není vždy tak jednoduché.
Né vždy ženská s chlapem zůstane,nebo chlap nevydělává tolik aby bylo pořádně z čeho šetřit. Je fajn když tu možnost máš, a využíváš.To je jen dobře pro tebe i pro tvoji budoucnost.
Nám se třeba našetřit nepodařilo. Před otěhotněním jsem pracovala 5 let za 12 500,- hrubého, tehdy přítel za 15 000,- hrubého. Náklady na byt,provoz, auto,pojistky a podobné bylo skoro 80% příjmu. a z toho se fakt šetřit nedalo.

Teď už manžel má mnohem víc, vypracoval se. A děti i sebe bez problému uživíme a bydlíme v domečku bez zatížení hypotékou.

A našetřit ,,jen" na ty dva roky je poněkud krátkozraké. Co předtím a co potom.
Dítě ve 2 letech do MS nevezmou takže další rok je stejně doma. Ale už bez RP. Pokud nemáš hlídací babičky,nebo hodně vstřícného zaměstnavatele tak do práce se na plný úvazek vrátit nemůžeš. A každá nemá možnost home office.

Náš systém je celkem dobrej. Nicméně si myslím že hodně nespravedlivý.
Ti co nikdy nemakaly mají mohem víc prostředků od úřadů,různé dávky a pod...
Ti co poctivě odváděli/odvádí nemají nárok na nic. Ani porodné,ani přídavky.
To my fér nepřijde. Neměl by právě stát podporovat ty ,,Užitečné" ty kteří do něj odvádí a vychovávají budoucí poplatníky?

A vzhledem k cenám,a rostoucím cenám jídla,bydlení apod... je RP opravdu žalostně nízký.Nezměnil se oproti cenám za posledních cca 10 let.

blahova_andrea
8. říj 2017

@zaludova no tak pokud je ti 24 a už jsi zvládla s chlapem našetřit půl mega, tak to teda smekám. ale to jsi jistě vzácná výjimka. nevím v jakém poměru máte plat vs. výdaje vs. uspořené peníze, ale běžný smrtelník ve 24 nezvládne takovou sumu ani vydělat, natož naspořit :-/