Neplacené volno a následná mateřská?

asadek
27. bře 2018

Dobrý den, ráda bych se tu poradila ohledně naší situace. Momentálně jsem do konce května 2018 na rodičovské dovolené s dcerou. Měla jsem to naplánováno od začátku tak, že těch pár měsíců do září, než malá nastoupí do školky, budu na neplaceném volnu a pak se vrátím od září do práce. Ale zadařilo se nám miminko. Termín mám koncem září 2018. A moje otázka je, zda budu mít nárok na mateřskou, pokud budu na neplacenem volnu?

asadek
autor
27. bře 2018

Smlouvu mám na dobu neurčitou, ještě doplním 🙂

lovet5
28. bře 2018

@asadek ahoj, úplně nevím...ale myslím si, ze Jo pokud to neplacené volno nebude delší jak 180dni

paulie
28. bře 2018

Pokud nemáte ještě požádáno o neplacené volno, zkuste neschopenku, a pak klasicky nástup na PPM.
Ale pokud máte už neplacené volno zažádáno a schváleno zaměstnavatelem, i tak se nebojte, mateřskou dostanete 😉

asadek
autor
28. bře 2018

@paulie přiznám se, že být na neschopence se mi moc být nechce. Kontroly, vycházky atd. navíc jsem chtěla před porodem ještě někam na dovcu. Mám rodicak rozpocitany až do září, takže s penezama tratna nebudu, ale mám strach zase, že mi v práci slíbí neplacené a pal pošlou výpověď :(

paulie
28. bře 2018

@asadek chápu 🙂 Pokud byste obdržela výpověď, a šla na mateřskou v ochranné lhůtě 180 dnů od výpovědi, pak byste měla na PPM stále nárok 😉

j.a.n.i
28. bře 2018

@asadek Výpověď ti poslat nemohou, protože ti ji jako těhotné pro nadbytečnost dát nemůžou, takže z jejich strany není důvod, proč by ti to neplacené volno nedali, kdyby se cukali, tak bych tak lehce zmínila, že jsi těhotná ale že tedy nastoupíš a když ti nebude dobře, tak půjdeš na neschopenku... a pak myslím rychle usoudí, že dát ti neplacené volno je dobrá varianta.

j.a.n.i
28. bře 2018

@paulie Pokud je těhotná, tak nemůže jen tak obdržet výpověď - pochybuji, že by se zrovna rušil její zaměstnavatel nebo pobočka, kde pracuje.

paulie
28. bře 2018

@j.a.n.i pravda, jako těhotná výpověď dostat nemůže ...píšu to narychlo a nedomyslela jsem vše 🙂

asadek
autor
28. bře 2018

No ráda bych to měla přes neplacené volno, ta neschopenka je přece jenom dost omezující. Šlo mi spíš o to jestli se dá v tom volnu navázat tou mateřskou. Nevím kam to jít ověřit, jako na který úřad.

j.a.n.i
28. bře 2018

@asadek Nepotřebuješ to nikdo ověřovat, podmínkou je trvající pracovní poměr a ten máš, takže s ohledem na PPM není co řešit.

chelexi
17. dub 2018

Ahoj, mam podobny dotaz. Jsem na RD se synem narozenym v lednu 16. Planujeme druhe. Mam smlouvu na dobu neurcitou. Kdybych otehotnela do leta, tak neporodim druhe do synovych tretich narozenin, kdy zamestnavatel drzi misto. Moje otazka zni, zda budu mit narok u nej na penize na MD? Nebo se musim na rok vratiti do prace? Na neschopenku ani urad prace nechci. Odpracovane roky mam.

j.a.n.i
17. dub 2018

@chelexi Nárok na PPM mít budeš a na rok se vrátit do práce nemusíš, ale pokud ti to nebude navazovat, tak prostě v tom mezidobí nastoupíš na chvíli do práce, i kdyby to byly třeba 2 měsíce. Nebo si domluvíš neplacené volno.

chelexi
18. dub 2018

@j.a.n.i a z jakeho obdobi by se mi pocitala vyse PPM?

j.a.n.i
18. dub 2018

@chelexi Porovná se příjem za to mezidobí s příjmem, ze kterého ti byla počítána ta první mateřská a vyjde se z toho vyššího... tohle platí až do \č let věku předchozího dítka.

lucije66
17. zář 2018

Dobrý den, mám asi stejný nebo podobný dotaz. RD mi končí v květnu 2019, ale mám se zaměstnavatelem domluvené neplacené volno až do listopadu 2019 z rodinných důvodů. Chceme druhé dítě a mě teď vyděsila odpověď výše, že pokud bude to neplacené volno delší jak 180 dní, tak pak nebudu mít nárok na PPM? Je to tak?

j.a.n.i
17. zář 2018

@lucije66 Já tu tedy nic o tom, že by po delším neplaceném volnu nebyl nárok na PPM, nevidím.

lucije66
17. zář 2018

@j.a.n.i já to čtu hned v první odpovědi tazatelce od lovet5. Píše, že si myslí, že nárok na PPM bude, pokud neplacené volno nebude delší, jak 180 dní. Já samozřejmě nevím, proto se ptám, jak to je.

j.a.n.i
17. zář 2018

@lucije66 Ale to přece neznamená, že by při delším nárok nebyl, ne? Nárok na PPM je pokud trvá pracovní poměr a za poslední 2 roky trval alespoň 270 dnů. Případně pokud je člověk v ochranné lhůtě po jeho skončení.

lucije66
17. zář 2018

@j.a.n.i tím pádem děkuji za vysvětlení. Ten příspěvek mě právě dost zmátl.

j.a.n.i
17. zář 2018

@lucije66 Jojo, ony jsou tu občas některé odpovědi dost zmatečné, to je fakt. A některé i vyloženě špatné.