Prodloužení RD. Zaplatí stát zdravotní a sociální poj.?

foxova
4. říj 2012

Jsem na mateřské dovolené a budu přecházet na rodičovskou. Můj bývalý zaměstnavatel je v současné době v likvidaci, takže se nebudu mít kam vrátit a budu hledat nové zaměstnání. Chtěla bych rodičovskou na tři roky, ale pokud bych po 3 letech hned nesehnala práci, prodloužila bych si ji na 4 roky. Je mi jasné, že už bych nedostávala žádný rodičovský příspěvek, ale jak by to bylo se zdravotním a sociáním pojištěním. Platil by to za mne dál stát?

pet.s
4. říj 2012

Zdravotní Ti platí stát, když pečuješ celodenně o dítě, ale sociální ne. Jen nevím jak myslíš to prodloužení.KDyž zvolíš jednu variantu. (teď nevím do kdy se musí zvolit), tak pak už to měnit nemůžeš. Budeš mít rodičák do tří let a pak budeš doma rok zadarmo.

ange_de_la_morte
5. říj 2012

@foxova: v takovém případě bys ten poslední rok měla být na evidovaná na pracáku ( ne jako uchazeč o práci ale jen papírově) a stát by tedy platil socku a zdravku, ale samozdřejmě bez nároku na nějaké peníze

polasmartina
5. říj 2012

Musela byste to vědět dřív a snížit si měsíční čásku,tak aby Vám těch 220.000 Kč vyšlo na 4 roky, tj. např. z dnešních braných cca 7600, byste brala polovinu.

zvirka
5. říj 2012

Můžeš pečovat o dítě do sedmi let, v tom případě hradí zdravotní pojištění stát, stačí to jen nahlásit na zdravotní pojišťovně.

vilibalda
5. říj 2012

Nejnižší častka, která se dá měsíčně na rodičáku brát je prý 50 Kč. Takže co si vybrat do 3 let 219 tis. Kč a pak si na ten poslední rok nechat jen tu tisícovku, kdy si dáš měsíčně jen 80-90 Kč (tj. 1000 Kč : 12 měsíci). Jsi doma prakticky zadarmo (za 90 Kč nejde žít), ale pořád pobíráš rodičovský příspěvek a tudíž nemusíš řešit pojištění... 🙂
Jinak na pracáku žádné zařazení jen papírově, ne jako uchazeč o práci, neexistuje. Buď jim budeš lhát, že chceš do práce a máš hlídání a oni se budou snažit najít Ti práci, nemusíš řešit pojištění a budeš dostávat z pracáku nějaké peníze nebo se můžeš zaevidovat, že chceš, aby Ti pouze pomohli hledat práci, ale nechceš po nich peníze a v tom případě ale za tebe neplatí pojištění.
V každém případě můžeš být doma jako osoba pečující o malé dítě a pojištění neplatíš, ale nevím, jak je to přesně se sociálním ve vztahu k důchodu, proto mi přijde jednodušší pobírat rodičák, i když teda jen třeba těch 50 Kč 😉