RD, když během ní otěhotním, propadne zbytek příspěvku?

runka
18. lis 2013

Ahoj holky,

mám dotaz týkající se rodičovské dovolené. Nyní jsem na MD a od května příštího roku bych měla nastoupit na RD. Jsem v zaměstnaneckém poměru a drží mi místo (mám zástup za MD). Můj dotaz zní - nastavím si RD na 3 roky - kolik budu dostávat a co se stane, když třeba po 1,5 roce znovu otěhotním - dopočítá se mi ta částka do 220 000 nebo propadne. Nebo je lepší nechat si vyplácet RD na 2 roky a šetřit, s tím, že chceme určitě ještě jedno dítě? Děkuji moc za odpověď.

blahova_andrea
18. lis 2013

Dneska už si nevybíráš roky, ale do žádosti vypíšeš částku, kterou chceš pobírat. Tou se vydělí celková částka 220 000,- a vyjde ti počet měsíců, které budeš pobírat RP. Každé tři měsíce si toto můžeš měnit. RP si zvýšit nebo snížit a částka se vždy dopočítá na těch 220 000,- Takže když si teď nastavíš, že budeš brát třeba 7000,- a doma budeš cca 3 roky a v půlce zjistíš, že jsi těhotná, tak prostě zajdeš na úřad a zažádáš o zvýšení čerpané částky. Spočítáš si kolik jsi už vyčerpala a kolik ti zbývá a nastavíš si to tak, aby jsi vybrala co největší částku před narozením dalšího miminka.

zuza01
18. lis 2013

Jj, akorát maximum, které měsíčně vyplácejí, je 11500 Kč. Víc ne.

klaire22
18. lis 2013

dá se vše rozpočítat na měsíce a pokud by se třeba stalo, že otěhotníš dřív, lze podat žádost na úpravu RD - tzn. rozpočítáš si nevyčerpaný budget (220 000 mínus to co jsi už vyčerpala - to co zbude, vydělíš počtem měsíců, po které by jsi ještě čerpala RD, než by jsi měla opětovný nárok na MD). Snad jsem to vysvětlila srozumitelně 🙂

barborka09
19. lis 2013

@runka Jestli opravdu uvažuješ tak brzo o dalším mimi a jsi schopná si peníze navíc odložit na zvláštní účet, tak bych v tvém případě nastavila tu nejvyšší možnou částku 11500,-. Protože když si to rozpočítáš na ty tři roky a třeba v roce a půl malého bys otěhotněla, tak i kdybys to pak navýšila na to maximum, tak to nestihneš všechno vybrat. Tak je lepší brát ze začátku tu vyšší částku no a kdyby se mimi nepovedlo, tak si ten zbytek pak rozložíš na menší částky do těch tří let.