Z rodičáku na mateřskou, budu měsíc doma zadarmo?

bionect
9. říj 2017

Zdravím holky, jdu si k vám pro radu. Minulý týden mi přišel papír že mi skončil nárok na rodičák (že jsem vyčerpala 220 000 kč) poslední dávka byla v září,která mi bude vyplacena teď v říjnu . Jsem zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou a navyšovala jsem si částku na max z důvodu toho,že jsem znovu otěhotněla a abych to vyčerpala celé. Asi jsme to s paní na dávkách špatně spočítaly,ale na rodičák bych teda měla nastupovat nejdříve ke konci října,moje otázka je . Jak to teď vyřešit? To budu vlastně ten celý měsíc doma zadarmo? Musím zajet do práce ? Mám rizikové zaměstnání u prvního tehu jsem byla od začátku na nemocenské . Řešil tohle někdo? Nerada bych mela problémy a litala po úřadech a socialce. A jak je to se socialnim a zdravotnim? Diky za odpověď.

bionect
autor
9. říj 2017

Přesně bych mela nastupovat na mateřskou kolem 23 října. Jelikož jsem teď v 31.týdnu těhotenství

alla007
9. říj 2017

Můžeš si vybrat dovolenou v práci. Diky tomu budeš i pod pojištěním a pak zase rovnou na PPM.

bionect
autor
9. říj 2017

Nevim jestli mam narok na dovolenou v praci jsem prave byla naposledy pred trema rokama a to jsem odchazela rovnou na nemocenskou a dobirala zbytek dovolene a od te doby pak nasledne na materske a na rodicaku

bionect
autor
9. říj 2017

Nevíte někdo? Jak to vyřešit co nejlépe?

vilibalda
9. říj 2017

Nic řešit nemusíš, stále jsi na rodičovské dovolené. Do práce dovezeš až formulář na mateřskou. Ono i kdybys nebyla zaměstnaná, nic se neděje. Za září máš pojistné hrazené díky rodičáku, za říjen díky mateřské. Co se týče peněz, dostaneš zaplacenou mateřskou za ten týden od 23.10. do konce října.

bionect
autor
9. říj 2017

Aha tak to jsi me potesila ze nemusim nikde litat atd. No me prave prislo ze rodicak uz mi skoncil takze tedka do toho 23 rijna jsem vlastne nikde...

bionect
autor
9. říj 2017

Ale asi se to bere tak dokud diteti nejsou jeste tri roky ze . Mala bude mit tri az v březnu

vilibalda
9. říj 2017

@bionect Skončil ti rodičovský příspěvek, ale stále jsi na rodičovské dovolené. A i kdybys byla nikde, stačí kdykoli v říjnu nastoupit na mateřskou.

bionect
autor
9. říj 2017

Ok super,diky moc za info

bionect
autor
9. říj 2017

Jeee tedka koukam,ze jsme stejne tehotne 👍😂

bionect
autor
9. říj 2017

@vilibalda a co kdybych na tu mateřskou nastupovala az v listopadu?

ivet1987
9. říj 2017

@bionect Mám to uplně stejně, rodičák mi skončil v červnu, rodičovskou dovolenou v práci do 3 let únor 2018, na mateřskou nastupuju za 3 týdny. Jen do práce dones papír na mateřskou jinak nic řešit nemusíš.

bionect
autor
9. říj 2017

Holky co myslite? Ja to podle toho co napsali pochopila tak ze posledni rodicak mi prisel dneska . Pak me to ale zmatlo protoze mi prisla jina castka nez je uvedena. Tak si rikam jestli ono to neni bráno jako ze posledni davka mi bude vyplacena v listopadu

ivet1987
9. říj 2017

@bionect jo vypadá to tak, že poslední dojde v listopadu, tedy za říjen. Takže na mateřskou si nech napsat nástup 1.11. nebo kdy máš přesně termín?

ivet1987
9. říj 2017

@bionect Už vidím 66 dní do porodu jako já 😀 Já si to nechala napsat od 1.11. ať se to sociálce dobře počítá.

princeznicka1
9. říj 2017

Mě řekla paní na úřadu, že když skončí vyplácení rodičovského příspěvek tak končí i státem placené zdravotní pojištění a že si ho budu muset platit sama. Naštěstí mi to šlo v poslední chvíli rozložit abych nemusela nic platit.

ivet1987
9. říj 2017

@princeznicka1 tak to je pani na urade uplne pitomá 😀 hlavní je ze trva rodičovská dovolená.

bionect
autor
10. říj 2017

Dekuju moooc 🙂

princeznicka1
10. říj 2017

@ivet1987 no já nevím, já jsem ji věřila, přece jen to byla paní z krajského úřadu práce a měla by se v zákonech orientovat, říkala, že to maminky nevědí, že je to v zákoně. Rodičovská trvá to ano, zaměstnavatel to respektuje, ale to kdo co platí neřeší.

ivet1987
10. říj 2017

@princeznicka1 tak oni hlavně všichni předpokládájí že si necháš rodičák po tu dobu co jsi na rodičovské dovolené, já z vlastní zkušenosti vím, že to je blbost prostě.

ivet1987
10. říj 2017

Nejhorší je, že každá úřednice to řeší jinak, prostě zaměstnavatel při nástupu na rodičovskou dovolenou to nahlásil na pojišťovně a klid. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí.

vilibalda
10. říj 2017

@bionect Pro tebe bude asi nejlepší nastoupit na mateřskou až od 1.11. Pojištění řešit nemusíš a nejhorší, co se může stát, je, že za říjen nedostaneš žádné peníze (pokud jsi vyčerpala rodičák už v září).
@princeznicka1 Stát jako plátce zdravotního pojištění je 1) pro ženy na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění, ale taky 2) pro příjemce rodičovského příspěvku. Paní z ÚP netuší, zda je maminka zaměstnaná a jestli jí bude pojistné i nadále hrazeno.