Rodičovský příspěvek a neschopenka, jde to současně?

glimmer
29. pro 2013

Mám dotaz. Plánujeme třetí mimčo. Nyní jsem na RD s Vítkem (1rok), RD mám se zaměstnavatelem domluvenou do dvou let dítěte, ale výši RP jsem si nastavila tak, aby mi to vyšlo do 2,5 let věku syna. Pokud neotěhotním před nástupem do práce (abych přešla z RD na MD) ... tak půjdu do práce, budu brát výplatu a RP (tak jak mám nastaveno). Jak by to bylo, kdybych měla neschopenku (např. rizikové těh. ... denně bych dojížděla 100km tam a 100 km zpět) ... brala bych RP (do těch 2,5 let) a současně i nemocenskou? Nebo jen jedno z toho?

ssaara
30. pro 2013

Já si to teď zjišťovala,páč jdu předčasně do práce a jinak pobíram rodičovský příspěvěk až do června 2014. Prý do toho června nemam nárok na vyplacení nemocenské ani ošetřovačky na dítě.

dlabinecka
30. pro 2013

Určitě ne, určitě jenom rodičák. Pokud byste se do téhle situace dostala, tak bych se pokusila rodičák vyčerpat, co nejrycheji.

glimmer
autor
30. pro 2013

@ssaara
@dlabinecka holky byla jsem dneska na ÚP něco řešit a paní úřednice mi říkala, že když budu chodit do práce, tak můžu brát rodičák. Pokud budu nemocná já, tak prý mám nárok na neschopenku + rodičák ALE když bude nemocné dítě, tak na ošetřovačku nemám nárok, protože beru RP. Tak nevím, ještě to zkusím raději na sociálce.

dlabinecka
30. pro 2013

@glimmer Aha. No, mě to přijde trochu zvláštní, ale kdoví. Určitě bych se zkusila zeptat ale ještě minimálně jednoho povolaného člověka, ony ty baby na tom uřadě občas taky tápou 🙂 Mě ale dr nenapsal neschopenku u druhého těhu, ačkoliv bylo rizikové, právě proto, že to nejde, když jsem na RD. Ale je to 3roky zpátky.

glimmer
autor
30. pro 2013

@dlabinecka no ale já už právě nebudu na RD, ale na plný úvazek v práci. Akorát budu brát RP, protože ten můžeš brát, i když je dcko celý den ve školce (od 2 let).

dlabinecka
30. pro 2013

@glimmer Aha, aha, jasně, to chápu, takhle to zní vlastně logicky, RP a RD spolu nemusí souviset. No, to by dávalo smysl.