Týdenní pauza mezi dvěma rodičáky, musím na pracák?

sinorina
13. lis 2013

Ahoj holky, potřebuji poradit. Nyní jsem na RD s prvním synem, ten jsem si teď dala na 2 roky s tou max. částkou. Problém je ale v tom, že mi tím pádem zkončí 22.6.2014 a termín porodu druhého mimi mám až 3.7. Je možné ten rodičák nějak prodloužit? Třeba na 26 měsíců? Stejně k tomu datu navyberu všechny peníze. Nebo se na ten "týden" budu muset nahlási t na pracák?
Druhou RD budu čerpat přes manžela. Kdy na ni nastoupím až v den narození mimi nebo dříve. Díky.

novynka
13. lis 2013

nejsem si teda úplně jistá... ale myslím, že dnes se může s rodičákem hýbat, ale nevím, jestli po třech měsících, nebo po půlroce... :/ a jinak bys na něj měla nastoupit v den narození, tuším... pokud nemáš nárok na mateřskou

blahova_andrea
13. lis 2013

@sinorina zajdi na na úřad a podej si žádost na změnu výše RP, tím se ti změní i délka RD. prostě si částku přepočítej tak, aby ti to vycházelo do porodu. můžeš to měnit každé tři měsíce.

flowerie
13. lis 2013

S výší rodičovského příspěvku se dá hýbat každé 3 měsíce, takže si to prostě o měsíc prodluž, pokud je potřeba. Pokud jsi ale před prvním synem pracovala (jakože asi jo, pokud sis vybírala výši RP), nastoupíš s druhým dítětem klasicky znovu na MD, a to 6-8 týdnů před porodem, takže nemáš důvod něco měnit.

sinorina
autor
13. lis 2013

@flowerie Na další MD nemám nárok, protože mi před první MD skončil pracovní poměr

vilibalda
13. lis 2013

@sinorina Jistě nemáš rodičák do 2 let věku dítěte ( přesně do věku 2 let), nic takového teď už není. Spočítej si kolik jsi už na rodičáku vybrala peněz a pokud Ti něco zbyde na červen 2014, tak to nemusíč řešit 😉 Jen je otázka, co s pojištěním na červenec, pokud se miminko narodí v termínu nebo i po termínu. To netuším. Kdyžtak si můžeš částku rozpočítat až do července, ale je tu riziko, že o nějaké peníze přijdeš, když porodíš dřív.

sinorina
autor
13. lis 2013

@vilibalda mám to spočítané a určitě celou částku 220 tis. do dalšího prorodu nevyberu. Druhé mimi je totiž značně neplánované. Díky

vilibalda
13. lis 2013

@sinorina Tak pak nemáš co řešit 😉 Jen až se miminko narodí zajdeš na úřad práce. Ukončíš rodičák na 1. dítě a zažádáš o rodičák na 2. dítě.

sinorina
autor
13. lis 2013

@vilibalda díky moc. teď už fakt nemám co řešit

betysek
14. lis 2013

Délku rodičovské dovolené si domlouváš se zaměstnavatelem a toho, jak píšeš, nemáš Rodičovský příspěvek pobíráš tak dlouho, dokud nevyčerpáš 220 ti. Kč, nebo pokud se ti nenarodí další mimčo (nebo nenastoupíš na druhou mateřskou). Myslím, že pokud nejdeš s druhým mimčem na mateřskou, tak další rodičák nastoupíš v den porodu...Pokud máš už rodičák teď nastavený v maximální výši, tak už nic řešit nemusíš....Prostě pak jen na pracák nahlásíš, že máš další mimčo a přestanou ti posílat rodičák na první a začnou posílat na druhé mimčo
@sinorina