Žádost o Péči o dítě po ukončení 3leté RD

petraska
30. bře 2013

Do HP poměru,který mám uzavřený na dobu neurčitou, bych měla původně nastoupit v únoru 2014, kdy mi končí 3-letá RD. Avšak po písemné dohodě mi zaměstnavatel vyhotovil potvrzení, že souhlasí s mým nástupem do zaměstnání až v září 2014 z rodinných důvodů. Neplacené volno mi na období únor- září dát nechtěl a tak jsem se domluvila, že si prodloužím RD. Avšak na zdravotní pojišťovně mi bylo sděleno, že si mám raději zažádat o Péči o dítě.Máte někdo zkušenosti s tím, co je třeba doložit pojišťovně, kdo platí SP a další dopady jaké to má? (V případě že bych si prodloužila RD, přijdu touto změnou asi o 8 700,-Kč, což se mi nechce.)Předem díky za každou radu.

j.a.n.i
30. bře 2013

No, tvůj zaměstnavatel evidentně nezná zákoník práce... protože RD může být ze zákona (ten zmiňovaný zákoník práce) maximálně do 3 let věku dítěte, tudíž to co ti přislíbil potom už prostě bude neplacené volno, jiná možnost není.
A ano na zdravotní pojišťovně můžeš být vedená jako osoba pečující o dítě do 7 let, tím pádem za tebe bude dále platit zdravotní stát, sociální neplatí nikdo, ale péče o dítě do 4 let se na důchod počítá, takže to nemusíš řešit.
Jo a rodičovský příspěvek nemá nic společného s RD (rodičovskou dovolenou).

betysek
30. bře 2013

Rodičovská je jen do 3 let věku dítěte, pak by ti měl dát zaměstnavatel neplacené volno, nevím, proč v tom vidím problém a nechce ti ho dát, když s tebou evidentně počítá. Ale pozor během neplaceného volna ti může dát výpověď, už nejsi chránená, jako při rodičovské dovolené. Já jsem měla neplacené volno u první dcery do 4 let věku dítěte. Na zdravotní pojišťovnu to nahlásil zaměstnavatel a nic jiného jsem vyřizovat nemusela. Na ZP jsem byla vedená tak, že pečuji o dítě do 7 let věku, pakza tebe zdravotní pojištění platí stát, jen je tam podmínka, že nesmíš dát dítě do školky na víc než 4 hod denně. Moc nechápu, proč by jsi měla přijít o nějaké peníze. Co vím, tak rodičovský příspěvek se vyplácí, i kdyby jsi nastoupila do zaměstnání do té doby než vyčerpáš 220000. Jediné co by zrušilo jeho vyplácení by byla mateřská dovolená na další dítě....

blanka.k
3. dub 2013

@j.a.n.i můžu mít také dotaz? 05/2013 mi měla končit RD, ale já si v loni v létě přešla na nový systém a proudloužila si vyplácení RP do 05/2014. Zároveň se mi teď v práci připravuje výpověď, nechci se tam vracet. Myslela jsem, že budu "doma" až do 05/2014 a přivydělávat si jako teď na živnostenský list, že prostě mám RD na 4 roky...ale pokud správně chápu výše psané, tak mi teda RD končí letos, pak tedy budu ještě rok brát RP, ale budu muset žádat o Péči o dítě...nevíš, prosím, jak je to s tím živnosťákem? Syna chci dávat do soukromé školky, která stojí 6500,- což je tak to , co si vydělám teď ppo večerech, kdybych měla platit ještě min.odvody, tak to prostě nedávám 😅 Docela mě tohle zaskočilo...nějak mi to na UP neřekli, prostě jsem podepsala vyplnila papíry, paní řekla, e to mám teď prodloužené do 4 let dítěte a o tom rozdílu RD/RP mi neřekla 😅