Babička nerespektuje omezení a zákaz sladkého. Jak jí to jasně vysvětlit?

12. lis 2022

Na úvod bych chtěla říct, že babička je jinak skvělá, pro vnoučata žije, hraje si s nimi, ráda si je bere na spaní, pohlídá, pomůže, kdykoli je potřeba, dokonce i sama od sebe, teď přijde to ale ... Po každé návštěvě/přespání odcházejí děti o 2 kila těžší a nafedrované cukrem tak, že jsou vyloženě na zabití. Naše nejstarší už od miminka není žádný proutek a hlavně vůbec nemá záklopku. Mohla by jíst a cpát se něčím pořád. Vyhaním jí ze špajzu asi 30x denně, snědla by snad i kilo bonbónů na posezení. Druhá zas pro změnu nejí vůbec. 🤦Manžel stojí za mnou a při každé návštěvě to mamce důrazně řekne. Přesto běžná návštěva vypadá takto - nejstarší běží ihned po příjezdu k mrazáku a chce nanuk. Manžel řekne, že žádný nanuk, protože děti mají kašel, včetně léků na kašel, přijde scéna, tak malá vysomruje alespoň bonbóny, část tedy odeberu a řeknu, že takto to pro dnešek stačí, totéž zavelí manžel. Babička souhlasí, ale přesto malá pokaždé během hry na tajno zmizí (i s babičkou). Pak třeba odejdu do auta pro tašku a vrátím se a malá už sedí s nanukem v puse. Kašel nekašel, vždyť je to jen malý nanuk. 😤Fajn hrají si zas přijde malá s tím, že něco chce, jasně zavelíme oba ne! Přijde hysterie, malá ječí, mlátí rukama nohama několik minut. To na nás neplatí, prostě ne. Babička diskutuje a diskutuje, cestou menšího zla povolíme jablíčko a vzápětí se malá vrátí s jablíčkem a pusou plnou čokolády. Pokaždé je to jen malá čokoláda, jen jeden pendrek, jen troška bonbónů, jen malý kousek buchty, jen malý nanuček, jen jeden čokoládový muffin. Ve výsledku jsou děti během 2 hodin zásobené cukrem na rok dopředu.

Za těchto podmínek se mi ty návštěvy prostě vůbec nelíbí a babička nebere ne v potaz. Ani moje ani manželovo. Jde vůbec nějak rázně a jasně vysvětlit, že toto není v pořádku, ale tak, abychom nenarušili vztahy? Opravdu chceme, aby děti k babičce jezdili, jezdí tam rádi, je opravdu skvělá, ale ne tak, aby se tam děti cpaly tak, až jim to teče i nosem a ušima. 😔

ee.liska
12. lis 2022

Tak jestli nejstarší není žádný proutek, babička za to nemůže 🙂

klokanka31
12. lis 2022

Tak nejezdíte tam každý den ne? U babiček bývá rozmazlování no...pokud nejde přímo o zdraví dětí (např.kašel a nanuk) pak bych to neřešila.

felixfelicis
12. lis 2022

Zvete babicku vy k vam. Detem sice asi neco priveze, ale ve vasem mrazaku nanuky nebudou🙂

berenika39
12. lis 2022

Jsem babička. Nikdy bych si nedovolila jít proti přání rodičů. Máte dvě možnosti - vydiskutovat si to až k jádru věci - babička jim nebude dávat sladké, protože vy jste rodiče, zodpovědní za zdraví a výchovu, nebo bude vnoučata vídat jen ve vaší přítomnosti. Kompromis - jednou za měsíc - at si užijí jak děti, tak babča, ale víc ne. každopádně - komunikace je to nejdůležitější, opravdu si to vyříkejte. Protože tohle se bude táhnout další roky a roky.

emillyhk
12. lis 2022

A jak často tam jezdíte? Třeba každý týden by mi to vadilo, jednou za tři měsíce bych to asi úplně nehrotila. Víc než to sladké by mi vadilo, že babi nespolupracuje. Vy jí ustoupíte, že může dát dítěti malou sladkost, takže může rozmazlovat. Ona vás ale absolutně nerespektuje. Místo jedné sladkosti jich dá deset, dělá vám to za zády i přímo před vámi. Částečně jste se do té situace dostali tím, že sice stanovíte hranice, ale pokaždé ustoupíte. Tak proč by vás babi měla respektovat, že? Jako řešení mě napadá jedině opravdu pevně stanovit hranice a neustoupit ani o píď, i za cenu nějakých scén. Nebo se s babi scházet u vás, ale i tak bych počítala, že babi přiveze kvanta sladkostí.

klokanka31
12. lis 2022

Chtělo by to ale zamyslet se taky nad vlastním dětstvím. Když jsme byly my malé, tak u prarodičů taky byly sladkosti, a žijeme 😊 Když jsme přišli k dědovi, tak na stůl přistály sušenky, čokoládky, kolikrát i obložený talíř s klobáskama,šunkou,jitrnice,sýry...a nikoho nenapadlo začít zakazovat že si nesmíme vzít, že to není zdravé a podobně.

autor
12. lis 2022

@ee.liska já neobviňuji babičku 🙂 Jen říkám, že se to u ní prostě musí trošku hlídat. Mladší si jen zobne a jde od toho, ale starší se láduje, dokud jí není špatně. Kolikrát jdu uspat nebo jdu k brance pro poštu a ona se hned obslouží a něčím se futruje na gauči. Zatím je ještě malá a v normě, ale není vyloučené, že s tím v budoucnu budeme muset nějak pracovat. Což si nejsem jistá, že bude babička respektovat ...

prejeta_zaba
12. lis 2022

Babička si něco kompenzuje, že vám vyloženě musí dělat naschvály? Toto nechápu. 🤦‍♀️ Bohužel čím víc na to budete upozorňovat, tím to bude horší. Takže bych spíš zapracovala na tom, ať děti jsou jak proutek...víc sportu, víc bílkovin a vlákniny a sacharidy jen ve zdravé verzi. A pak se nic nestane, když je jednou za měsíc babička nafutruje. I když to vědomí by mě strašně štvalo. Ale nestojí za to jim pokazit vztah kvůli cukru. 😔 Jak to s ní máte vy (čí je to mamka?), když jste byli malí, taky vás tak cpala? Nebo vztah úplně dobrý nemáte a ona se snaží získat vnoučata přes úplatky a vás tím ještě popichovat? 🤔

berenika39
12. lis 2022

čím dříve to ošéfujete - dáte si podmínky - tím déle si udržíte prima vztahy. Babičky to (bohužel) nemyslí špatně, a je složité jim vysvětlit. že máš jinou představu o stravě a výchově. Ale vzhledem k tomu, že babička bude babička dalších xxx let, bych to nastavila už teď. Kdybych viděla, že to baička dělá "schválně", to by byla pro mě kontrolka.

autor
12. lis 2022

@emillyhk právě, že každý týden se vidíme. Mají pro děti i zařízený pokojíček. K nám taky vždy něco doveze, ale není to tolik jako u nich. Prostě jen něco do kabelky. Já celkově nejsem moc průbojná, na to mám právě manžela, ten se za mě vždy postaví a odvede tu nepříjemnou práci. 🙂 Ale babička si jede to svoje i tak. 🤷
@prejeta_zaba jednou měsíčně bych to vůbec neřešila... Vztahy máme pěkné doufám, oni mají vnoučata moc rádi, takže se vídáme celkem často. Vyloženě se na ně těší a hodně se snaží pomáhat nejen s dětmi. V tomhle jsou prostě skvělí, mě by ani nevadil ten pytlík bonbónů, doma se snažíme jíst zdravé alternativy a jako děti jsme taky bonbóny jedli a 100 kilo nevážíme, ale tam už je toho fakt moc. Kolikrát odjíždíme na večer a děti jsou jak neřízené střely z toho kvanta sladkého, co snědli. Pak ještě v 10 lítají jak fretky.

hasara33
12. lis 2022

@klokanka31 nezlob se, ale co je to za nesmysl? Ano máš pravdu, všichni žijeme......s cukrovkou, nadváhou, obezitou, se žlučníkovými záchvaty v brzkém věku apod....
Já si naopak myslím, že sladké, zvlášť to kupované, děti vůbec nepotřebují a už vůbec ne v takovém množství, jak je uváděno v příspěvku (zvlášť, když jedno z dětí má už nadváhu) i kdyby to bylo jednou do měsíce. Nehledě na to, že přání rodičů se prostě musí respektovat, prarodič sice může něco namítat, může nesouhlasit, ale to je také to jediné, co může.

klokanka31
12. lis 2022

@hasara33 A máš pocit že všichni máme nějaké problémy s váhou, cukrovkou atd? Nic se nemá přehánět, jak s cukrem, tak ale i se zdravou výživou. Na co se do smrti vzpomíná? Na to jak se u babičky chroupala mrkev, nebo jak se jedli čerstvé koblihy, čokolády...? Já už od útlého dětství jedla všechno (od ovoce a normálních jídel přes sladkosti a chleba se sádlem až po jitrničky) a žádným zdravotním problémem netrpím 🤔

autor
12. lis 2022

@hasara33 ona nadváhu nemá, ale už jako kojené miminko byla mišelín a prostě chutná jí, ale zároveň hodně i zkouší. A s tím už bojujeme víc jak rok, jakože třeba odmítá jíst oběd, načež vymetá ve špajzu a buď se v nestřežené chvíli obslouží sama nebo dokáže i 15 minut tropit scénu, že chce místo oběda třeba Lipánka, lupínky nebo loudí bonbóny. Já tohle všechno dětem někdy koupím, ale prostě střídmě a vždy mají jen 1 věc z toho. Rozhodně nesnídají každý den Lipánky a lupínky a ještě pytlík bonbónů k tomu. Já jinak třeba doma ani nemám cukr, případně sladím syrupy, medem, jíme zdravě, hodně i vegetariánsky. Věřím, že to k dětství patří, když se to jinak kompenzuje jídlem a pohybem, ale aby vykompenzovaly to množství, co snědí u babičky, to by si musely zaběhnout každý týden maratón.

hasara33
12. lis 2022

@klokanka31 no když se občas rozhlédnu kolem sebe tak ano, mám ten pocit 🤔 a jinak souhlasím, nic se nemá přehánět jenomže babička z úvodního příspěvku to přehání a to dost...
Jinak já také jedla všechno a bohužel nikdo mě v tom neomezoval a tak jsem ve 20 skončila v nemocnici se žlučníkovým záchvatem a s nadváhou bojuji pořád a na vině jsou hlavně špatné stravovací návyky získané v dětství.
Nicméně podstatnou věcí je hlavně to, že přání rodičů se prostě respektovat musí.

hasara33
12. lis 2022

Chápu, já byla také takové dítě. Upřímně nevím, co ti poradit, protože sama mám podobný problém se svými rodiči, kteří by naší malou také cpali vším možným nicméně já mám tu výhodu, že bydlí daleko a jezdíme k nim jednou za měsíc.
Možná by to chtělo na vážno si s babičkou sednout a říct jí proč nechceš, aby do dětí horem dolem cpala sladké, jaké to pro ně může mít do budoucna následky apod... 🤷‍♀️

somalicats
12. lis 2022

@klokanka31 Spousta lidi ty potize ma, driv nebo pozdeji to dozene velkou cast populace. Problem jsou spatne stravovaci navyky uz z detstvi. Sacharidy jako takove by az tak nevadily, nasi prarodice se ladovali tim, co zrovna bylo, jenze oni taky meli uplne jiny styl zivota, vic fyzicke prace. Nejde to srovnavat s dnesni populaci.

malanoha
12. lis 2022

@klokanka31 Žiju no, ale všechny zuby jsem měla zkažené ještě v předškolním věku...

ferda90
12. lis 2022

@hasara33 souhlasím. Syn má 21 měsíců a sladké mu dáme výjimečně a to spíš, protože to dostane od babiček. Též si myslim, že to není zdravé a není to ani nijak potřebné. Je ovoce, které je sladké a ne nějaké čokolády a kdo ví co. Pak jsou právě děti třeba obézní nebo můžou mít jiné zdravotní problémy jako třeba tu cukrovku.

ferda90
12. lis 2022

Hele, s mojí babkou je to to samé.Ta mi tvrdí, jak malý potřebuje cukr🤦Ta by ho ladovala kdo ví čím,sama má pár kilo navíc....bohužel, oni byli zvyklí takhle, ale rodič jsi ty a ty to dělej jak uznáš za vhodné. Já taky synovi sladké nedávám jen výjimečně a to třeba lipanka nebo takovou ovocnou bio oplátku, ale že bych mu dávala denně kousek čokolády, nanuk a sladké pečivo, to ne. To i my s přítelem máme občas nějakou prasárničku, třeba o víkendu, ale není to častý.

lehe
12. lis 2022

Taky trochu bojujeme s tchýni. Náš problém je, že bydlíme hned vedle, takže to už opravdu řeším, když se vidí s dětmi skoro každý den. Jsme domluvený, že může vždycky jednu mlsutku a pak už jen ovoce a snad to funguje. Jediný, co mě teda fakt štve, že ho naučila pít sladké pití a samozřejmě pak mi začal odmítat pít vodu. Není to s nimi prostě vždycky jednoduchý, ale asi to vidí tak, že by jim něco odepřely, kdyby jim to sladké nedaly 🤷

xxx3d
12. lis 2022

jak jsou holky starý? nešlo by to touhle cestou?
s tím cukrem a sladkostmi... my to doma máme volně dostupný, resp. volně přístupný a kolikrát se stane, že si syn nevezme nic, ví, už od mala, že nejdřív normální jídlo, pak si může vzít nějakou sladkost
on teda miluje zeleninu v syrovém stavu, i ovoce, zeleninu teda raději, takže když se mu vhodně naservíruje, ve správný čas, na sladkosti si ani nevzpomene, a potom ví, že když by si sladkostí vzal moc, třeba celý sáček želé medvídků a spol. bude mu špatně.
já bych asi na to šla cestou domluvy s holkama, protože babička je babička... 🙂

alice180
13. lis 2022

@klokanka31 to je trochu z extrému do extremu ne ?!

barumrallyebum
13. lis 2022

To je problem te starsi generace no ☹ kdyz byli oni mladi tak cigarety a cukr se doporucovaly, takze maji zazite, ze to je v poradku. Navic si mysli, ze oni jedini maji pravdu. Take co si budem, deti to vetsinou u (pra) babicek nebavi, tak se je snazi nalakat aspon na to sladke. Syn zas pokazde prijde od prababicky s chipsama a oplatkama.. bohuzel si myslim, ze domluva neni mozna.

jijulka
13. lis 2022

tvoje dite ma zavislost na cukru.
chapu ze ti to vadi, vadilo by to i mne. Reseni je nedat i pres scénu a babicce stát neustale za zadkem a veci odebírat jeste nez je dite dostane. A klidne to i diteti vzít, nez to cely sní. Měla jsem s klukem to samy, stacilo vydrzet par tydnu nedat nic sladkého, max cerstve ovoce. Ale byla jsem za harpyji a krkavci matku.

jijulka
13. lis 2022

jo a taky jsem rekla, ze pokud nebudou respektovat naše pravidla (nelpím na blbostech, ale sladky a vic nez hodina tv denne mi fakt vadi), tak tam proste deti mit nebudou jinak nez za nasi přítomnosti a budu je hlidat. 😀

kackabis
13. lis 2022

Já řeším úplně to stejné 🙈 malý teda sladkosti doma vůbec nejí. Málo kdy si vzpomene, že by si dal kokino, dá si pár lentilek a stačí mu. Nepije sladké pití, jen vodu. Dojdeme k našim a ona mu to začne cpát horem dolem. Na stůl mu dá tabulku čokolády, bombony, sušenky, gumidky a nevim co a pořád to do něj tlačí. On samozřejmě když mu pořád říká ''vem si, vem si" tak si veme, i když vím, že normálně by si na sladké ani nevzpomněl. Vyvrcholilo to minulý týden, kdy jsme si pro něj přijeli a ona s ním řešila proč nechce kofolu, to už jsem byla na infarkt. Já i moji sourozenci máme všichni nadváhu a bojujeme s tím celý život. Malého se snažím vést k tomu aby tím netrpěl jako já. Má rád ovoce, tyčinky, sýr. Ale ona do něj je schopná nacpat tabulku čokolády a přijde jí to normální 🙈 už mu aspoň k Mikuláši nedává tašku plnou čokolád, to jsem jí řekla, když měl malý rok, jestli je normální, že to hodim všecko do popelnice. Od té doby aspoň půlka balíčku obsahuje věci, které má rád.
Je to boj, bohužel si myslím, že pokud chceme aby tam děti chodily, tak s tím stejně moc nenaděláme🤷

fififjonka
13. lis 2022

A co navrhnout babičce, ať má jiný mlsky - ovoce, oříšky, mrazem sušené ovoce, zdravější křupky, nanuky domácí z ovoce, málo sladké sušenky atd

aaaa15
13. lis 2022

Taky jsme s tím u tchyně měli problémy - ano jedno z našich dětí neví, kdy má dost a babička by je nejraději ladovala něčím každých 5 minut (on má hrozný hlad, podívej se, jak to chce). Jinak je to babička úžasná, děti ji miluji a dělá s jimi spoustu věcí.
Vždycky to s ji komunikoval manzel, slíbila, že to dělat nebude a bylo to pořád stejné. Pak se 2x po sobě stalo, že se nám obě děti v autě pozvracely, jak byly precpane. Takže jsem si s ní promluvila ja.
Poměrně důrazně, ale zase velmi slušné (i po 10 letech ji vykam) jsem ji řekla, že si ji velmi vážím, že ji máme všichni moc rádi, ale tohle že teda přehání. Že ji žádám, aby respektovala, že my sladké téměř nedáváme a pokud má tedy potřebu dětem něco dávat , ať sáhne po ovoci nebo zelenině, případně upece něco doma (s méně cukrem). Pokud by to pokračovalo, tak bychom museli návštěvy zkrátit (ne eliminovat) a to bych velmi nerada, ale že není možné, abych měla po každé návštěvě pozvracene auto.
No zabralo to, babička má sice pořád tendenci dětem pořád něco dávat - ale už je to aspoň ovoce nebo zelenina. To neresim, at si daji. Když koupi něco jiného (třeba Kinder vajicko), tak se předem zeptá, jestli ho může dětem ukázat a dát.
A jako úspěch beru, že teď za mnou sama přišla, že na Mikuláše koupi dětem jenom Kinder vajíčko a dá jim k tomu hodně ovoce a nějaké ovocné kapsičky.

jjasmina
13. lis 2022

@klokanka31 naprostý souhlas s tebou, babičky vždy rozmazlovali a teda my když už tam jedem tak jsou to taky samé blbiny. Nevadí mi to, stejně se vrátíme dom a dosrane výjimečně zase. Některé matky by to neměli opravdu hrotit, sůl, cukr považovat za zabijaka. V létě v campu sme potkali zrovna rodiče, které fest jedli zdravě, jejich divenka vyzabla hak proutek. A ne ani tohle není dobré. Takže naše malá si klidně dá i tu tlačenku a zvesela. A k autorce příspěvku, můžete vejt rádi, že máte takovou babičku, když ji tam cpete i nemocné děti a že vám je hlídá

camelinka
13. lis 2022

Je super, ze maji krasny vztah, ale z principu babi detem ukazuje, ze rodice muzou mit v tomhle na parku...vy zakazete, ona povoli a pripada mi to jeste najust....
Cim driv si to vyrikate "na plnou hubu", tim lip...
Kdyz to pozenu do extremu, u babci casem budou moct na tajnaka kourit, kdyz babi uvidi, jak jim to smakuje? 😬
Jde proste o princip🤷