Berete partnera na každou prohlídku?

domca1991
22. lis 2017

Ahojte holky,
prosím o radu, jsem teď podle všeho asi v osmém týdnu, no a v pondělí mám jít na první větší prohlídku. Nevíte co se tam odehrává, a zda tam hlavně může být přítomen i partner? Není to nevhodné? Můj drahý by šel rád se mnou, jen ani jeden nevíme, jeslti to není neobvyklé, nebo nějak nevhodné. Předem děkuji za odpověď.

luj89
22. lis 2017

Zeptej se u Dr. Vim, ze ne kazdy to povoluje. Ja brala muze jen na prvotrimestral, a to jen proto, ze to bylo mezi svatky a mel dovcu. Jinak musel byt v praci. Ale ja nejsem ten typ zeny, co by mela chlapa vsude s sebou vc.porodu.

kacasa
22. lis 2017

@domca1991 ja si zase myslim, ze je to vse o dohode a kdo co chce..ja bych ho klidne vzala..at to take sdili..pokud ma zajem ;) je to i jeho dite

dominika1986
22. lis 2017

Ahoj, se mnou chodil manžel na kontroly celé těhotenství, nikomu to divné nepřipadalo ani se nikdo kvůli tomu nezlobil. Jenom při té první jsem už ve dveřích sdělila, že se mnou přišel manžel a jestli to nevadí. Byli pak vstřícní sestra i doktor a přišlo mi to takové vhodnější než tam beze slovy "vpadnout" ve dvou. Takhle na začátku těhotenství mi dělali 2 x vnitřní ultrazvuk, kontrolují velikost plodu, zda je správně umístěn, gestační váček (?, snad si to pamatuju správně). Taky se probíraly rodinné anamnézy obou partnerů, zdravotní rizika, byl sděle plán dalších vyšetření, posílá se pak na vyšetření krve atd. Doktor taky zpravidla sdělí obecné rady co dělat, nedělat, ohledně cestování, stravy apod.

evee24
22. lis 2017

Já brala manžela jen na screeningy. Jinak u mého dr ne. Hlavně me dr udělal utz jen na začátku a pak už ne. Ale jinak ke konci me manžel doprovázel a chodil semnou na pásy. To se mu líbilo jak male bije srdce.

jipe
22. lis 2017

já manžela brala u obou těhotenství jen na velký ultrazvuk ve 20tt. Ta první vyšetření jsou spodem, tak o bych ani nechtěla, aby u toho byl. Jinak je to určitě na dohodě s lékařem

simsamsim
22. lis 2017

Mno pritel byl jen u dvou velkych screeningu, na prohlidkach nebyl ani jednou a myslim ze to pro chlapy je akorat, kdyz uz vidi pekny mimco po 3.mesici nez “fazolu” v prvnich tydnech, ale je to hlavne o domluve s doktorem..

m.e.l
22. lis 2017

Manzel byl se mnou jen na prvotrimestralnim screeningu, jaksi musi chodit do prace a take se postarat o starsiho syna, nejsem typ co potrebuje mit chlapa furt u zadku. U prvniho syna se mnou byl az nekdy ve 32tt na ultrazvuku - oba predchozi velke screeningy marodil.

olga_
22. lis 2017

Manžel byl taky na prvotrimestrálním screeningu, pak jsem ho vzala na UTZ k lékaři (po dohodě), protože nemohl velký UTZ ve 20. týdnu. Doktor byl zcela v pohodě. V osmém týdnu bych ho nebrala. Dělal mi i preventivní prohlídku a UTZ vaginální a u toho partnera mít nechci. Jako je to pořád lékařské vyšetření, ale myslím si, že chlap moc nepotřebuje vidět, jak se v jeho partnerce "hrabe" někdo cizí...

beruda
22. lis 2017

U první dcery byl dvakrát. Teď zatím jednou. Myslím, že pro chlapy to nemá dřív jak na screening moc cenu. Navíc se v tomhle týdnu dělá ještě vnitřní ultrazvuk, ale to záleží na vás, jestli chcete aby tohle viděl, nebo jestli to na toto vyšetření doktor vůbec umožní.

ariadna12
22. lis 2017

U nas byl vzdy i partner a bez problemu.

beruda
22. lis 2017

PS: chlapa stejně většinou nejvíc dojme až když mu dáte ruku na břicho a ucítí kopanec, je to pro ně reálnější, než neidentifikovatelná bublina.

olga_
22. lis 2017

Vlastně ještě takto, mně nakonec museli udělat vnitřní UTZ i na tom prvotrimestrálním screeningu, protože mám zakloněnou dělohu a přes břicho mě doktor málem propíchnul a stejně nic neviděl. Tam je ale tma, velká obrazovka, větši prostor než v ordinaci. Chce se to zeptat i toho chlapa a upozornit, co ho tam asi tak může čekat. Mně doktor v rámci preventivky také vyšetřuje prsa...

danask88
22. lis 2017

Kdysi se mnou chtěl manžel k zubaři a vůbec ho tam nepustili 😀 tohle mi přijde dost podobné, mě taky gynekoložka na těch prvních vyšetřeních dělala vaginální vyšetření a dělá mi ho na kontrolách pořád, tak bych ho tam nechtěla. Ale jinak je to prostě vyšetření jako každé jiné a nevidím důvod tam muže brát, něco jiného je ultrazvuk, tam může své dítě vidět, tam důvod je.

kacasa
22. lis 2017

já myslela..ze je myslen UTZ..ne "vysetreni"

cosimamvybrat
22. lis 2017

Byl ,,jenom" na prvotrimestrálním a velkém utz ve 20. tt. Můj gynekolog dělá standardně jen ty tři hrazené ultrazvuky, z toho dva vnitřní hned na začátku, takže brát s sebou manžela by bylo dost zbytečný. (ale nebrala bych ho s sebou ani kdyby byl utz při každé kontrole, na co).

fallingstars
22. lis 2017

Byl jen na tom velkém ultrazvuku ve 20tt, kde nám řekli i pohlaví, to bylo hezký, že jsme tak byli oba. Ještě to má podle mě smysl na tom prvotrimestrálním screeningu, pro mě byl vizuálně hezčí než ten ve 20tt. Jinak bych ho nebrala, můj doktor třeba tu první kontrolu v 9tt dělal dost zběžně, ultrazvuk zapnul asi na minutu, aby se ujistil, že je vše, kde má být a srdce bije. I mi gratuloval a průkazku dával až po tom screeningu.

bayt
22. lis 2017

@domca1991 Byl zatím dvakrát (už budu 34tt) a teď na tu poslední asi půjde taky...chodím cca každý měsíc a jindy nešel, není důvod. Ono to otravuje i mě, upřímně.

bayt
22. lis 2017

@luj89 Nedovedu si představit, že by lékař zakázal návštěvu partnera, má taky nárok být u "prohlídky" společného dítěte, ne? A navíc jsou ženy, které se bez doprovodu ani nenechají ošetřit.

japerinka7
22. lis 2017

V osmém týdnu přítel byl se mnou. Byla to jen rychlovka na UTZ a tím že už bylo vidět srdíčko, tak jsem ho vzala s sebou, když chtěl (nakonec je to i jeho dítě, ne?), pak už se mnou jezdil jen na ty velké UTZ ve 13. a 20. tydnu. Teď byl se mnou po šestinedělí na prohlídce pochlubit se s malým 😍 Ale to už byl jen v čekárně, jako že ho přinesl, abych se s ním nemusela tahat... 😉😀 Dlouho jsme se snažili a byli na několika IUI i IVF, nic z toho se nepovedlo a pak se nám jak zázrakem podařilo doma, takže když chtěl, tak by mě i mrzelo, kdybych ho o tyhle zážitky připravila 😉🙂

jezz1e
22. lis 2017

@bayt Sestry gynekolog jejího manžela u vyšetření vnitřním ultrazvukem nechtěl (a to je švagr sám rentgenolog), pustil ho až na screening. Mně teda vyšetření spodem před partnerem taky není příjemné.

luj89
22. lis 2017

@m.e.l to je jak bych to psala ja 😀. Hold jsme kazda jina a kazdy chlap je jiny 🙂.
@bayt jen pisu jak to nekde chodi. Jestli na to ma partner pravni narok netusim.

luckylee
22. lis 2017

Kdyz mel volno tak sel.Neni zadny duvod proc by nemohl.Ani pravni.

m.e.l
22. lis 2017

@luj89 Pravo partner ma, ale pro meho muze to pak znamena naddelat hodiny, nebot omluvene to ma diky pruzne dobe jen od deviti do tri, a starsiho postizeneho syna si proste do laku nenalozime, i dobu az budu v porodnici budeme muset resit asi s pomoci me mamky.

aneta33
22. lis 2017

Nebyl se mnou ani jednou a asi ani nebude, na rovinu mi řekl, že pokud chci, aby tam byl, tak půjde, ale že mu to nic neříká. Tak to respektuji. Navíc má náročnou práci a přes týden není doma.
Doma mi jinak bříško hladí a mluví k němu 😀

babanci
23. lis 2017

Na normální vyšetření se mnou nechodil, to by mě přišlo asi i divné. Vypadla jsem za 5 minut, jen, co mě zvážili a zeptali se, jak se cítím. 🙂 Kvůli tomu si brát volno z práce.... to otravovalo i mě. Dvakrát jsme byli spolu na ultrazvuku, dozvěděl se tam, že bude mít třetí dceru😀. Celou cestu domů moc nemluvil, tak jsem se ho zeptala, proč jako mlčí, co si tam dal, to má a může být rád, že je dítě zdravé. Váhavě odpověděl, že to, samozřejmě, je.

betelgeuzz
23. lis 2017

Muž byl se mnou jen jednou, asi v 10 tt u první dcery, to už bylo vidět miminko. Doktor s tím neměl problém, myslím, že mně nejdřív prohlídl a pak ho zavolal na UZV. Pak už se mnou nikdy nebyl, ale nevadilo nám to.
V tom 8 tt asi nebude ještě nic moc vidět, ale záleží na vás. Každému vyhovuje něco jiného. I kdyby s tebou chodil na každou prohlídku, tak je to vaše věc, právo na to má.

dominika1986
23. lis 2017

Ono taky hodně záleží na konkrétním gynekologovi, jak kontroly probíhají, koukám, že se to hodně liší. Mně třeba lékař (přešla jsem k němu cca v 10. TT) dělal při každé kontrole ultrazvuk a naopak nedělal klasické vyšetření. A ty ultrazvuky - jak se dítě vyvíjí, srdíčko, zda už se ví pohlaví atd. jsou i pro partnera zajímavé.

ahanka
25. lis 2017

Já se osobně trochu divila tomu množství mužů, co jsem vídala v čekárně... Přijde mi to zbytečné. Je to fyzické, vy to dítě cítíte, už na vás působí hormony, ale muž to necítí a nemůže cítit. Pokud s tím sám nepřijde, že tam chce být, tak je to podle mně jen kvůli partnerce. Což časem může být zbraň v hádce. Já vždycky musela po prohlídce zavolat a muže informovat, co a jak, a ukázat ultrazvuk, ale to bylo spíš k smíchu, nikdy tam nic neviděl 🙂.
Podle mně, když muž s ženou nechodí k doktorovi, tak to neznamená, že se nezajímá, že nebude dobrý otec, partner atd. Je to individuální věc. Někoho to bude zajímat, ale třeba půjde jen jednou. Možná mu ani nedojde, jak takové vyšetření vypadá. A aby jen seděl v čekárně, jak jsem to vídala já, tak to mi přišlo už hodně přitažené za vlasy a upřímně jsem je litovala.
Pobavte se o tom s partnerem, nikdo jiný vám neřekne, co si váš muž přeje a co pociťuje, než právě on.

petrasipkova1
25. lis 2017

Ano,při prvním těhotenství chodil pokaždé,teď chodí skoro pokaždé i s dcerkou. U nás je každá kontrola na min půl hodiny,pokaždé ultrazvuk. Na vyšetřeních jakýchkoliv mi nikdy nevadil a nevadí,teď co mám za sebou první porod už vůbec ne. Dcerku bych u vaginálního vyšetření pochopitelně nechtěla 😁, ale Mudra ho dělala jen poprvé a to jsem zrovna byla sama. Jo a manžel chodí dobrovolně, za prvé mě často k doktorce vozí,abych nemusela busem a za druhé si obě těhotenství užíváme spolu, v dobrém i ve zlem 😂 třeba mi vynášel každé ráno bliticko,je to moje zlato 😂

bayt
25. lis 2017

@ahanka právě to je ale ten důvod, že to spousta mužů chce prožívat taky, ale prostě u nás je to docela jednodušší, když to dítě fyzicky cítíme celý den

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru