Co vše mám právo vymáhat od přítele? Jsem těhotná

lucinecka28
11. únor 2018

Ahoj holky jdu na rada ...jsem těhotná a opustil me přítel..chtela jsem se zeptat na co vše mám právo vymahat od pritela. Prosim poradte a kam se obratit.Mate některá zkusenosti?

zuzineckah
11. únor 2018

Teď nevyřešíš nic, pokud se on kousne. Odkladej si ucteniy od všeho. Jestli nepodepíše otcovství, budeš ho muset dat k soudu a až soud rozhodne, prokáže se otcovství, zapíše se do RL dítěte, pak mu soud výměří nejen alimenty, ale i povinnost proplatit ti část nákladu na výbavu nebo tvé potřeby jako těhotné.
A je mi líto, ze se tak zachoval. Přeji hodně štěstí.

blahova_andrea
11. únor 2018

zuzka má bohužel pravdu. teď nic nezmůžeš a ani potom to nebude nic příjemného. ale zpětně ti na základě otcovství bude uznáno půl nákladů v těhotenství a na výbavičku (musíš ale doložit, tak fakt pečlivě schovávej všechno, účtenky, výpisy...), výživné na mimčo a do jeho dvou let máš nárok na výživné i na sebe. pokud se tedy rozhodneš to řešit. známá byla ve stejné situaci. nakonec se rozhodla nechat rl bez otce a mít klid a ne se s ním o dítě hádat a nechat si kazit výchovu. přeci jen to otci nedá jen povinnosti, ale i práva. dítěti je přes rok. občas sice mluví o tom, že to k soudu dá, ale zatím nevím, že by něco podnikala. asi se to v ní dost pere :-/

zuzineckah
11. únor 2018

@blahova_andrea já u nejstarší taky otce nezapsala. Taky nás poslal k šipku, když jsem byla těhotná. Ty peníze mi nestaly za to, abych se někomu prosila nebo behala po soudech, ale já jsem věděla, ze to zvládnu i bez nej a hlavně jsem jeho přítomnost v životě dcery rozhodně nechtěla. Tohle si ale každý musí zvážit sám. Jednoduché to není.

blahova_andrea
11. únor 2018

@zuzineckah známé hodně pomáhají rodiče, jinak by to asi nezvládla. navíc se miminko ani nenarodilo úplně zdravé ☹ je fakt, že to musí být šílené rozhodnutí. všeobecně jsem spíš pro to nezapsání otce. přijde mi, že to většinou přinese víc komplikací než těch peněz. ale nemusela jsem to řešit, kdo ví co bych v dané situaci volila. chápu ženy, co zapíší i nezapíšu. nechápu muže!

dancamich
11. únor 2018

Známá nezapsala otce do rodného listu. Nutil ji k potratu, což bylo proti jejímu přesvědčení, tak se s ním rozešla a protloukala se do tří let věku malého sama. Nakonec to dopadlo tak, že se ,,tatínek´´ a ,,babička s dědečkem´´ (ex tchýňka s tchánem, kteří ji taky tehdy nutili na potrat) rozhodli, že se přihlásí o svá práva. No známá je z toho na prášky, ale zmůže prd. Takže si zvažte všechna pro a proti. Rozhodnout se musíte sama. Záleží na povaze expartnera a finanční situaci Vás jako nastávající maminky. Přeji pevné nervy.

janablizka
11. únor 2018

Přesně tak jak píše zuzineckah a také držím palce at vše dobře dopadne.

blahova_andrea
11. únor 2018

@dancamich a co si jako myslí, že vyřeší po třech letech. nevím teda kolik je teď doba, do kdy se toto řeší, bývalo to nějak omezené. každopádně pro to dítě jsou to cizí lidi, kteří o něj do teď nestáli. doufám, že vyhraje zdravý rozum. když otec to dítě nechtěl a tři roky se nezajímal, ať to tak už zůstane. chudák matka i to dítě ☹

deninka87
11. únor 2018

@lucinecka28 Otec dítěte, narozeného svobodné matce, musí matce dítěte po dobu dvou let přispívat na její výživu a musí jí poskytnout i příspěvek na náhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Soud může rozhodnout o povinnosti zaplatit tyto náklady i před narozením dítěte, je-li otcovství konkrétního muže pravděpodobné. Příspěvek na výživu neprovdané matky je určen přímo pro matku dítěte. Výživné pro narozené dítě je určováno samostatně v rámci vyživovací povinnosti rodičů.... obrať se na vasevyzivne.cz

saffy
11. únor 2018

Přesně jak píše deninka87, není nutné čekat, nárok na výživné a náklady související s těhotenstvím máš ještě předtím, než se mimi narodí, ale stejně je třeba s tím k soudu. Ideální by bylo sehnat si advokáta a začít se domáhat peněz hned.

zuzineckah
11. únor 2018

@saffy
@deninka87 ano holky, to je sice pravda. Ale to vše přepokládá, ze bude na toho advokáta mít. A druha vec je ta, že ten blb musí mit z čeho platit. Jak trovy řízení, tak výživné, výbavu i pak alimenty. Tím zakladatelku nechci zrazovat z případného rozhodnutí jít za svými nároky, ale je dobře říct i to “b”. Já v té situaci byla, proto si dovolím vyjádřit svůj názor.

lucinecka28
autor
11. únor 2018

A nevite kam mam zajit na to vyzivne pro me aby to platil? Ja chodim furt do práce .ale platim hypoteku na byt a jak pujdu marodit nebo na matersku tak na to nebudu mit.

katjja123
11. únor 2018

@lucinecka28 nejlepší zajít na ospod. Tam ti se vším poradí.

blahova_andrea
12. únor 2018

@lucinecka28 přesně, zašla bych na ospod a tam ti poradí a pomůžou

bondina
12. únor 2018

Na ospod pozor...ne kazda pobocka ma echt chovani...kamos na to jako samozivitel - abstinent nekurak dojel...ted soudkyne by nejradsi...omlatil jim chovani a jejich rady tehdy o usta....lepe bezplatna pravni poradna...

lucinecka28
autor
13. únor 2018

A tu sezenu kde?

lucinecka28
autor
13. únor 2018

@blahova_andrea myslis na socialku zajít

blahova_andrea
14. únor 2018

@lucinecka28 jo, ale ne na úp, kde se řeší rodičák, ale přímo na ochranu dětí - ospod

hhhhhhhj
7. čer 2019

Chci se zeptat jak to udělat když jsem teď na nemocenské a za 14.dní přestoupím mateřskou.Termín porodu je za měsíc na vše jsem zůstala sama ,otec chce po narozeni testy když se potvrdí chce se zapsat do rodného listu.A dál se chce s cerou občas vydat a půjčovat .Já si to nepřeji ... Uvažuji o adopci dítěte a nevím když jí přenechám adoptivní rodině a platím nájem a td . Jestli to zvládnu neš se dám do kupi a zase začnu chodit do práce...

j.a.n.i
7. čer 2019

@hhhhhhhj Tak sis s nim nemela delat dítě, v opacnem pripade je tez rodic a nerozhodujes jen ty.

zuzineckah
8. čer 2019

@hhhhhhhj nemůžeš dát dítě k adopci pokud s tím nebude otec dítěte souhlasit. A dítě se otci "nepůjčuje", má právo ho vychovávat stejně jako ty. Nemysli na blbosti a radši uvažuj nad tím jaké alimenty pro dítě a pro sebe (máš na ně po nějakou dobu také nárok) budeš žádat, abys společně se svým příjmem utáhla potřebné výdaje.

j.a.n.i
8. čer 2019

@hhhhhhhj Případně pokud dítě nechceš, tak ho můžeš nechat v péči otci a platit alimenty jemu...

lucinecka28
autor
19. čer 2019

Tak holky v říjnu jsem to dala k soudu a otec dítěte si požádal o testy otcovství DNA to trvalo do dubna vysly že je otec mého dítěte a už je červen a ještě nebyl soud o alimenty to je hrozné jak se to táhne ...otec vysmátý a matka samozivitelka nemá od něho ani korunu . Stát by měl nějak přispívat a potom si to vymáhat od něho ...

j.a.n.i
22. čer 2019

@lucinecka28 A on ti snad stát toho otce dítěte vybral, nebo proč by měl přispívat?

sudylichozrout
22. čer 2019

@lucinecka28 Myslim, ze stat prispiva az az. V prve rade je treba velmi peclive vybirat partnery. Je to o osobni zodpovednosti kazde z nas.