Dceru hlídá tchyně, od té doby dělá vše naopak

elinka2015
28. říj 2017

Ahojky maminky, nevěděla jsem kde se o to poradit. Mam docela problem. Mam 2roky starou holcicku a meli sme ji s manzelem brzy. Rozhodla jsem se ze az ji budou dva roky ze pujdu brigadne do prace, rikala jsem si ze hlidani mam a ze to zvladnu. Ale.problem.je na svete. :( hlida mi obcas muh otec s pritelkyni a nekdy i tchyne. Od te doby co mi hlida tchyne nepoznavam dceru dela vse naopak. Nereknu jsem.rada ze mi pohlida ,ale prostě nedavam to. Nedavno jsem rekla ze ji nedam na viknd malou sebou na vylet ze mam volny vikend a ze si chci malou uzit a dat ji co ji nedavam kdyz sem.v praci. Tchyne mi rekla ze nejmladsi syn ( je mu 8) breci ze ji nechci pustit. Tak sem.protentokrat svolila. Ale kdyz sem si ji vyzvedavala jsem rekla nejmladsimu ze to bylo naposled.ze ja sem mama a ja ji nosila v sobe a ja o ni rozhoduji a ze na me tohle uz platit nebude, ale vzapeti jsem.od toho prcka dostala odpoved ze je to muj problem a ze mala je u nich rada a ze ja si ji jen pujcuju. Tchyne na to nic nerekla. Delala ze to neslysi a pokracovala dal v povidani co s malou zazili...a pak mi zacli dochazet veci, co delam blbe. Do prace sice chci chodit ale v dnesni dobe.vam vyjdou vstric malo ktery zaměstnavatel. Prijde mi lito kdyz me mala vubec neposloucha a uz mi i nekolikrat rekla kdyz sem.ji neco zakazala ze jsem fuj maminka a ze chce k babice. Ale nenecham si skakat malou po hlave. A nebo jsem zjistila ze tchyne ji dava neslane jidlo a proto mi doma nechce jist. ( nejsem zastance knizeckovich maminek) proste co zakazu stejne udela a u male ztracim totalni autoritu a nechci po ni rvat aby me poslechla. Prosim o radu co delat. Uz nevim.kudy kam. Kdyz si s tchyni popovidam stejne udela vse naopak. Nektere maminky.me mohou odsoudit ze jsem.sla brzy do prace ale ja jinou moznost nemela a nemam. Prosim o radu a o to co si o tom myslite 🙂 :( dekuji

mili_ilim_ilmi
28. říj 2017

Jednak si myslím, že dnes je naopak doba, kdy se ti zaměstnavatelé snaží vyjít vstříc. Co přítel/manžel, nemůže s tchyní pomoci? Musíš si promyslet hlavně ty, co chceš a co nechceš. Pokud ti to vadí a nechceš, aby se takto tchýně chovala, a není s ní domluva, nezbývá, než se obejít bez ní. Pokud to bez ní nedáš, budeš muset zřejmě to chování vydržet. Jinak rozhodně na dítě neřvat, to tu situaci jen zhorší. A nenechat se vydírat.

normalnimatka
28. říj 2017

no snad se práci omezit co nejvíc a dávat víc hlídat někomu, komu věříš.
a s tchýní rpostě mluvit mluvit mluvit, vysvětlovat, vysvětlovat.. a ideálně teda přes muže, protože je to jeho máma. pokud nebude respektovat to, jak to chceš ty, tak by měla u mě smůlu.

elinka2015
autor
28. říj 2017

@mili_ilim_ilmi
Na malou nervu a ani nechci zatim to resim tim ze trikrat napomenu a pak teprv treba zvysim hlas, s tchyni to neni zas tak jednoduche ale.to z kazdou tchyni. Me jde o to ze si tchyne.mysli ze ona muze vse ze jsem.ji zavazana. U nas v praci se nam snazi vyjit vstříc, ale prevazne to nevyjde jak poprosim a mit skoro cely mesic jen odpoledni je uzasna vec ;) nemyslim to zle.ja vim ze to musim prehodnotit ale situace je trosku vic silena nez sem psala, jen sem to shrnula do mensi verze. Jinak by tu byla zprava o dost delsi :( ja mam jasno co chci, bylo vice duvodu ze jsem.sla na brigadu jeden z toho je ze uz rok nemuzem pocit druhe a druha ze chci byt uzitecna pro rodinu. Asi si to jen delam.slozitejsi nez bych mela, ale.jsem.clovek co se.jen snazi o radu ale.dekuji jinak vas prispevek me zavedl na dobrou myslenku 🙂 musim si vybrat bud mala a druhe a snazit se a nebo byt v praci a pretrpet to 🙂 to je fakt 🙂

elinka2015
autor
28. říj 2017

@normalnimatka
Zacinam to videt z vasi strany, mate pravdu asi bude.lepsi dokoncit mesic a byt doma. Je pravda ze jsem sla brzy od male ale mam k tomu i sve duvody. Ale jak rikam zacinam nad tim silne premyslet.

normalnimatka
28. říj 2017

tak asi není ještě úplně ten správnej čas.... co takhle počkat, až dcerka povyroste, užít si ji, pak něco odpracovat, a mezitím taky dospět - když jsi psala, že jste měli dítě brzo - možná jsi pro tchýni pořád tak trochu dítě, a je vůči tobě nadřazená a ještě ji potřebuješ, to už vůbec se nabízí.
na druhý mát přeci času dost. užívej si dcerku. až to druhý bude mět přijít, tak přijde.
a na práci pak bude čas celej život:D po dětech..

elinka2015
autor
28. říj 2017

@normalnimatka
🙂 beru nevis jak to presne je pac sem chtela jen radu 🙂 zas tak moc mlada nejsem 🙂 kdyz mi je 25 a bohuzel mam blby zkusenosti s lidmi kolem sebe. Chtěla jsem.blbou radu. Byla.blbost se.sem.pridavat a poslouchat div ne kritiku. Prijdu ti mozna jako piskle a.nebo nedozrala na dite ale to vem cert 🙂

guinea
28. říj 2017

@elinka2015 Věk dva roky je právě ten věk prvního vzdoru, vztekání, "neposlouchání". To nemusí s hlídáním u tchýně vůbec souviset. ALE - do 3 let se dítěti tvoří základ povahy, vnímání světa a vazby na nejbližší. Je to nejdůležitější věk kdy být se svým dítětem - opravdu by to něšlo zařídit, abys alespoň ještě jeden rok byla s dcerkou víc? Bez přehánění na tom pak bude záviset celý její život...

normalnimatka
28. říj 2017

proč hnedka ten tón? samozřejmě že nevim. vim jen to, cos napsala. a psala jsi mimojiný, že jste si pořídili dítě brzo, a že ti jakoby dává trošku sežrat, že ji potřebuješ, tak se nemusíš hned čertit. vůbec nic ve zlým, to nebyla kritika, probůh. to byla prostě moje myšlenka, že by to mohlo situaci pomoct...postavit se na vlastní nohy plně jako máma a dát tchýni jasný mantinely.
jinak souhlas s guinea.

aronek
29. říj 2017

@elinka2015 zkusila bych nějakou školku od dvou let. Dostane se mezi děti a být tam jen nezbytnou dobu a pak hurá za maminkou a tatínkem. K tchýni jen na návštěvu. Sama jsem šla od dětí brzo do práce, když to jinak nejde, je dobré hledat řešení nejvhodnější pro dítě i rodiče 🙂

guinea
29. říj 2017

@aronek Dítě do tří let potřebuje hlavně mámu. Druhá nejlepší volba je milující pečující člověk, který to dítě opravdu má rád a věnuje se mu! Myslím, že hlídání u tchýně možná není nejlepší řešení pro @elinka2015 osobně, ale pro její dítě je to momentálně lepší než školka.

dolezalovalucie
29. říj 2017

@elinka2015 No cetla jsem všechny komentare a to jak si reagovala na komentar od normalnimatky o tobe dost vypovida,pokud nedokazes snest jiny názor nez jen ten svůj tak je nejspis chyba taky na tve strane.Jinak k dotazu dva roky je většinou vek kdy zacina ten první vzdor a vztekani.Projde si tim uplne kazde dite.Navic to muze byt také reakce na to,ze si nastoupila do práce a vůbec to nemusi souviset s tchyni.Zamyslela bych se nad tim jestli by opravdu neslo abys aspoň ještě ten jeden rok zustala s malou doma

kajalka
29. říj 2017

A teď si představ, že já mám děti 2 a nemám hlídání a taky pracuju. Jednu práci dělám z domu, do druhé teď začnu dojíždět. O děti se střídáme s manželem. Jako samozřejmě chápu, že pokud tchýně překračuje i po domluvě babičkovské kompetence, je to na houno, ale vše má své řešení.

yelowangel
29. říj 2017

@elinka2015 Hele holka seš jenom o rok mladší než já tak třeba ti to dojde když ti to řeknu já a ne @normalnimatka když na ni reaguješ tak jak reaguješ. Přesně jak si psala my nevíme všechno, víme jenom to cos napsala tak si to po sobě přečti nezaujatejma očima a sama si odpověz co by měla ta osoba dělat když znáš jenom to co čteš. Nikdo tě nekritizoval, chtělas radu tak tady ji máš. Co se týče mě naprosto souhlasím, na to kolik ti je reaguješ přehnaně, hledáš spory tam kde nejsou a možná by ses měla zamyslet taky nad jednáním s tvou tchýní. Znovu opakuju nebyli jsme u toho a jenom ty víš co se mezi váma odehrává. Já mám skorotchýni zlatou, ovšem teď čerstvě bydlíme se skorotchánem a tam už je to taky trochu oříšek jak slušně a nenásilně vysvětlit že takhle teda ne, na druhou stranu když slušně řeknu že se mě nějaká věc nelíbí tak to skorotchán neudělá. Ale je to o reptektu, ústupcích a snaze se domluvit. Jsem vděčná že mě po 2 letech malýho někdo pohlídá na 3 hodiny týdně abych mohla na brigádu aspoň takhle a musím s tím přijmout i fakt že i když se skorotchán snaží někdy prostě vychovává po svým. Každej jsme jinej člověk s jinejma zkušenostma a od toho se to odvíjí. Pokud to s tchýní nejde po dobrém, partner nepomůže, asi by stálo za to zamyslet nad tím jestli mě ta práce za to stojí. O vzdoru snad ani nemluvím ten už u nás frčí skoro půl roku naplno a o to je to taky složitější. A vydírat pro mě cizím dítětem co fňuká že tak chce to moje bych se prostě nenechala, když to jeho matinka hodlá nechat vyšumět vysvětlila bych mu to po svým že když se mu to nelíbí nemusí k nim chodit teda vůbec. A ať se pak tchýně rozčiluje. Nenech si šlapat po hlavě ale na druhou stranu ty po nikom taky neskákej.

trdelnik234
29. říj 2017

@elinka2015
Ahoj,neviem,ci este citas komentare,ale tak skusim to.Ak ti to nic neda,tak ho jednoducho preskoc a necitaj.
Ad 1.Odist od 2 rocneho dietata do prace pre mna nie je a nikdy nebola ziadna katastrofa,skor naopak.Prospesne pre matku aj dieta.Ide len o to,aby ste na to boli obidve pripravene.
Ad 2.Deti mi vzdy strazila osoba,ktora mala moju doveru a plne respektovala moju vychovu.Co nie je pripad tvojej svokry.Najdi si platenu osobu na ten cas,co strazi svokra,pripadne nejaku mini-skolku ak sa da.Su to vsak nemalz naklady a treba ratat aj s tym,ze sa ti to nemusi financne vyplatit.
Ad 3.Dva roky su naozaj krusna doba,vek vzdoru,formovania osobnosti.Je velmi dolezite si toto nastudovat,lebo kym pochopis o co ide,mozes narobit kopec vychovnych chyb.Dobra sprava je,ze to raz skonci a dcerka bude opat v pohode.
Vzdor maju aj deti,co su matkam 24hodin za suknou do 5 rokov,takze pracou to byt nemusi aj ked 2 rocne deti neznasaju zmeny.

nafuka
29. říj 2017

s tím nesolením teda koukám, plus pro tchyni. Buď ráda, že ji krmí zdravě a nestěžuj si. Mě hlídá tchyně a vím, že se s ní má dcera dobře.