Děti. Po atestaci nebo před atestací?

jahudka005
31. říj 2019

Zdravím 🙂
studuji medicínu už 4. rokem a mám přítele se kterým jsem skoro 5 let. Jsem teď začala přemýšlet (já vím, je to daleko) o tom, kdy si pořídíme děti. Já bych nejraději co nejdříve po škole, ale můj přítel je spíš pro děti až po atestaci (můj přítel není dotkor), což se zase nelíbí mě, protože je to docela dlouho (mým vysněným povoláním je gynekologie a porodnictví). Chtěla bych se vás zeptat, paní lékařky, kdy jste měly děti, jak jste to skloubily dohromady s kariérou, jestli vám někdo pomáhat s dětmi a jak jste se staraly o děti, když jste byly třeba na noční? 🙂
Děkuji za odpoveď a přeji krásný zbytek večera

zelenaesmolda
31. říj 2019

@jahudka005
nejsem sice doktorka ale na co ti bude dite pred atestaci?bude se ti pak vsechno hur dodelavat a hledat zamestnani budes taky hur jako neatestovana doktorka s malym ditetem.

drep
31. říj 2019

@jahudka005 já zvolila atestaci těhotná (což jsem úplně neplánovala, otěhotněla jsem rychleji, než jsem čekala). Přijde mi, že je to tak super, jsem atestovaná, můžu si mnohem líp vyjednávat podmínky, stáže mimo mateřskou nemocnici jsem si odbyla bez dětí, učení jsem si odbyla bez dětí (teda, já jsem magor, takže si s dítětem dělám další atestaci, ale to už nemusím). Dceři je deset měsíců, kojím, od jejích osmi chodilm na jedno odpoledne do ambulnce, od devíti měsíců jedna denní dvanáctka na záchrance a teď začnu zase jedno odpoledne v týdnu uspávat, o dceru pečuje v mojí nepřítomnosti můj muž a moje i jeho maminka a táta. Noční bych kvůli kojení zatím nezvládla. Jo a protože jsem měnila obor, atestovala jsem až ve 32.

pipi_puncocha
31. říj 2019

Já jsem zvolila kompromis - děti po kmeni.🙂 mám odpracovány 3roky, rodit budu každým dnem ve 28letech. Samozřejmě po atestaci to má jistě své výhody, ale nechtěli jsme čekat dlouho, co kdyby to pak nešlo... Takhle mám stáže odchozené, s kmenem a praxí se práce shání lépe než coby absolvent, navíc mám nárok na mateřskou (ale v dnešní době neuvěřitelné personální krize se neboj, že bys nenašla místo). Kdyby tě cokoliv zajímalo, ptej se.🙂

lolap
31. říj 2019

Já jsem si udělala kmen a zbytek dodělávala po 2 dětech. Všechno má své pro a proti. Dělat atestaci s dětma je mazec, ale dá se, nicméně musíš mít zázemí a oporu v manželovi (případně mít zajištěné hlídání a domácnost jinak🙂).

jahudka005
autor
31. říj 2019

@pipi_puncocha teď je trošku mimo téma, ale zajímají mě směny v nemocnici, jak jsou plánované a jestli se nějak bere ohled na to, zda máš rodinu, zda čekáš dítě a podobně. 🙂

drep
31. říj 2019

@jahudka005 služby máme naplánované zhruba čtvrt roku dopředu, na počet dětí se ohled nebere. Já sloužila těhotná v prvním trimestru (aro), pak už ne. Ale třeba naše gynekoložky slouží snad až do odchodu na mateřskou, samozřejmě dobrovolně.

pipi_puncocha
31. říj 2019

@jahudka005 u nás se klasicky pracuje 7-15:30 s tím, že těhotné nemusí sloužit noční, víkendy a maminky co mají malé děti (školkové) taky nemusí (samozřejmě pokud nechtějí). Záleží ale jistě na vstřícnosti vedení, neplatí to všude. Já teda plánuju pak po návratu 0.8 úvazek a mít ambulanci denně do 14h každý den, ať netrčí ve školce děti dlouho...

nixelka
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
31. říj 2019

@pipi_puncocha
tehotne ne,ze nemusi slouzit nocni,ty je snad ani slouzit nesmi ne?

majus6
31. říj 2019

@jahudka005 mám kmen, 3 roky praxe, 3 děti, teď se na jaře budu vracet, atestace až dodělám stáže, při zkráceném úvazku teda ne hned, vůbec nelituji. Jsem docela ráda, že se po dlouhý době budu vracet s omezenou zodpovědnosti - respektive do mladších služeb (=nebudu tam v noci sama). Už ten kmen je dneska výhoda při hledání / změně práce, takže se nebojím, že bych neměla na výběr. Po škole doporučuju chvíli pracovat, aspoň ten rok, dva min, to mi přijde důležitý zjistit o čem to vlastně je, aspoň pak na mateřský víš co má cenu se učit atd.

petrasipkova1
Autor odpověď smazal
Zobraz
neomenia
31. říj 2019

Ahoj, mela jsem první dceru po kmeni, a kvůli ni jsem zmenila obor z nemocnicni pediatrie na praktickou pediatrii, nechtela jsem byt otrokem sluzeb atd. S jedním ditetem jsem pak odatestovala snadni, pomahaly babička a manzel. Druhe mam ted po atestaci a jsem rada, ze uz ji mam za sebou. S dvemi detmi uz by tobylo tezke.

barus18
31. říj 2019

Ahoj, ja sice nejsem doktorka, ale manzel je a kamaradi timpadem taky. Manzel si atestaci udelal par mesicu lredtim, nez se narodila nase prvni a je za to rad... A ja vlastne taky... Ma na ni vic casu, domu chodi v mravnou dobu, nejezdi nam pryc na staze a proste je vic s nama. Kamaradka ma mimco ted a je neatestovana, stejne jako jeji partner... Ten si tu atestaci delat ted (maly ma rok) a je to pro nej zahul. Kazdy den jezdi na staze, uci se po nocich kdy maly spi (jakože jim furt moc nespi) nebo na sluzbach, celkove jsou z toho vsichni 3 dost vystaveni, nehlede na to, ze jim prijem hodne spadl dolu. Oba maji hotovy aspon kmen. Jinak slizby asi zalezi spital. Od spitalu. Kdyz je. Malo doktoru, tak se nimdo nepta kdo. Ma kolik deti, prostě se snazi pokryt to, co je treba...
Musis si ujasnit priority.. Za jak dlouho je realne ze odchodis staze a muzea jit k atestacu? Manzel. I ti kamaradi to meli komplikovame kvuli nedostatku personalu, museli cekat, meli poradi podle odpracovanych let, kdo kdy na ty staze pujde, vzdycky museli pokryt provoz a to je zdrzelo urcite nejmin o rok... Spousta jejich kolegyn. Mela deti uz na skole, atestaci delaly az byly deti větší a dle jejich slov s tim. Nemely problem 😉drzim pesti

helulela
31. říj 2019

@jahudka005 kdysi jsem tu zakládala podobnou diskuzi😀 Já měla první dvě děti po kmeni, pak jsem se vrátila do práce a za rok jsem atestovala, klukům bylo 4 a 5 roků. Dalo se to, zpětně na to nevzpomínám nijak dramaticky. Podstatné teda bylo, že mimo domovskou nemocnici jsem měla jen jednu 2měsíční stáž a fakultka je v dojezdové vzdálenosti, takže jsem normálně jezdila každý den z domu. Manžel se musel víc věnovat dětem, abych měla čas se učit, ale i tak to byly spíš večery a víkendy, před samotným termínem jsem pak měla měsíc volno z práce, to jsem nejvíc udělala v době, kdy byli kluci ve školce.
Ideál asi je nejdřív atestace, pak děti, ALE... s manželem jsem chodila od prváku na VŠ, děti jsme oba chtěli, bála jsem se, že když to budu moc odkládat, můžeme mít problémy... Taky se nedá počítat, že všechno půjde jako na drátkách. Předatestační přípravu můžeš mít třeba na 5 let, ale reálně to za tu dobu vůbec nemusíš stihnout. Na stáž tě pošlou, když personální situace dovolí, přednost budou mít starší kolegové a může se to nepěkně protahovat.
Osobně bych nechtěla děti hned po škole, ale samozřejmě znám holky, které to takhle měly a chválí si to. Mně vyhovuje, že teď při třetí mateřské mám jako atestovaná lepší pozici, můžu chodit do práce na malý úvazek na ambulanci. Jako lékařka bez kmene bych u nás mohla být jen na lůžkách a to na jeden den v týdnu fakt nejde.
Co se týká nočních, to je v různých nemocnicích jinak. U nás máš normální pracovní dobu 7,30 - 16, pak službu do druhého dne do rána, druhý den zase pracuješ a odejít můžeš nejdřív ve 12, tj. po 28,5 hodinách☹ V jiných nemocnicích se chodí ráno po službě domů nebo ještě líp máš volno i před službou, je to hodně různé.
Když to jde, zohlední, že máš malé děti, nemusíš sloužit vůbec nebo míň než ostatní. Ale když je málo lidí do služeb, tlačí na tebe, děti, ne děti.
Takhle ještě na škole se to těžko plánuje. Uvidíš, až nastoupíš do práce, jaká bude situace. Každopádně o místo mít strach nemusíš, ať už budeš hledat bezdětná nebo s dětmi.