Dvě děti a manžel dvě práce. Jak to máte doma vy?

jetelacka
17. pro 2021

Ahoj. Zajímá mne, jak to jde v jiných rodinách. U nás: 3,5 letý syn a měsíční miminko, manžel chodí na tři směny a po práci jde ještě do druhé. Bydlíme v baráku na vesnici. Domu se vrací cca do 19:00 když má ranní v první práci nebo když má noční. Při odpolední směně ráno vstává do druhé práce a z té jde hned do té co má na hlavní pp. Doma se jen otočí. Já řeším deti, školku, noční vstávání, vaření, domácnost, všude autem, klasika prostě. Když se nám miminko narodilo, tak mi manzel v noci pomáhal vstávat s miminkem (nekojila jsem). Ja si také z části privydelam praci z domova. Jde o to, že za mnou včera večer přítel přišel a zeptal se jestli něco provedl nebo se něco děje že chodím spát každý den už v osm hodin. Tak jsem mu jenom odpověděla že toho mám tenhle týden hodně a jsem unavená a on ze chtěl byt semnou aspon jeden den na gauci sam. Ja chapu to co chce, ale jsem opravdu unavena a strhla se hádka protože on stále není doma a minulý víkend také pracoval a potom mi řekne takovou věc. O deti se minimálně. Mimochodem když vodil maleho do školky, vyčetl mi, že jsem si na to zvykla přitom šel do práce a šel okolo školky. Takže teď už vše dělám sama a bojim se mu říct i o to, aby vynesl odpadky ven do popelnice, protože mi řekl že je tady jen jako nosič. Doma chci aby mi pověsil obraz už dva měsíce a vše mu musím říkat několikrát, než to udělá. On si prostě myslí, že vše dělá správně a je chudák, kterému se nikdo nevěnuje. Jak to s manželem děláte doma vy, když máte dvě děti? A to ještě nechodím do práce. To jsem mu řekla rovnou, že to se celý týden prostě neuvidíme. Nechápu, proč je takový. Podle mě to tak v rodinách chodí, že se přes týden lidi vidi méně. Navíc kdyby o nás tolik stál, není i o vikendu v druhé práci. Přijde mi, že má vysoké nároky a ja jsem z toho akorát demotivovana a unavena a pořád si myslim, že něco dělám špatně já

jjasmina
17. pro 2021

A to musí mít dvě práce? Já bych to takhle nestravila teda, máme spolu dítě a manžel mi dost pomáhá a musí se věnovat i malé nebo ne , že musí, ale chce

jetelacka
autor
17. pro 2021

@jjasmina uz to tak má od mládí. Má to jako koníček a když mu tohle řeknu, tak mi tvrdí, že nechce aby děti dopadly jako my kdyz jsme byli malí, že jsme neměli ani na zimní bundu. Tomu rozumim, ale přehánět by to nemusel. Potom mi řekne, že fajn, že tam chodit nebude, ale že prostě nebudou peníze. A že chce když pojedem na dovolenou, abych tam nemusela vyvaret a mohli jsme si ji užít bez stresu, že nemame na to jit dvakrát denne na jidlo. Pořád dokola.

andelka
17. pro 2021

Tak pokud musí mít dvě práce, abyste mohli fungovat jako rodina, tak je jasné,že doma skoro není a všechno je na tobě. Bohužel to si člověk musí ujasnit,co chce a co může nebo nemůže obětovat. Nelze mít úplně všechno. Pracovat na tři směny a mít k tomu další, a k tomu ještě povinnosti doma a ještě chtít být s rodinou a i sám s partnerem..na to snad ani člověku síla stačit nemůže, a den má jen 24h.
Můj manžel má dvě směny. Veškerý další čas je s námi. Chceme být spolu, chceme žít spolu,ne se jen míjet ve dveřích.

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka taky mi přijde, že chce prostě moc. A není kde brát

meekos
17. pro 2021

Samozřejmě nevím v jaké jste finanční situaci a rozhodne nechci soudit… my se s manželem dohodli, ze se raději uskromnime než aby chodil do časové narocne práce a vydělal více peněz… děti jsou malé jen jednou a chce dobro užit a trávit čas výlety a spolu… nicméně se u vás děje to co u nás u narození syna… manžel unavený z práce se těší, ze si odpocine, manželka se těší, ze manžel přijde a pomůže ji a ona se odpocine. Musíte si proste promluvit, vymezit, co kdo má na praci.. nám pomáhá rozpis úkolu 😁 manžel když má čas a náladu se podívá, co je třeba ještě udělat tento týden a udělá… ja ho nemusi peskovat, ať něco udělá.

andelka
17. pro 2021

@jetelacka a on na tu hlavní práci vydělá tak málo? Podle mě to má jen v hlavě, ne že by to byla vaše skutečná potřeba. K čemu mu budou peníze,když vám nebude fungovat vztah a děti nebude znát?

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka ano jen v hlavě. Myslim, ze to tak nutné neni

jetelacka
autor
17. pro 2021

@meekos jo to je přesně ono. On je unavený ze dvou prací a já si myslím že mi ještě doma pomůže a on si myslí že přijde domů z práce a bude mít klid. Vlastně jsme oba unavení a myslíme si že ten druhý "dělá míň". Přijde mi to tak

jjasmina
17. pro 2021

@jetelacka uskromnit se lze vždy, já nejvíc stojím o to, aby byl s námi doma i za cenu méně peněz, na dovču můžem jet klidně pod stan, hlavně, že budem všichni spolu.ale to sme si vyřešili už, když sme dítě plánovali teda jako spoustu věcí kolem

jetelacka
autor
17. pro 2021

@meekos jinak co se finanční stránky tyče tak prostě peníze neřešíme, protože nemusíme. Máme a co potřebujeme a dětem sporime

andelka
17. pro 2021

@jetelacka tak to ale musíš vysvětlit jemu. Nejlíp na papíře, konkrétně. Přijde mi,že prostě nikdy nebude mít dost. A že má zkreslené představy o financích. Kvůli nějaké bundě a dovolené ( což mimochodem třeba mně dovolená s malými dětmi přijde spíš jako stres) se takhle strhávat mi přijde nerozumné a zbytečné.
Můj manžel to řekl mnohokrát jasně. Mohl by mít více placenou práci nebo dělat práci navíc,ale vzalo by to čas. A v našich letech a zkušenostech víme,že zrovna ten čas je k nezaplacení .

jjasmina
17. pro 2021

hele to si stejně musíte vyřešit spolu a říct mu jasně, že chceš aby byl doma i za cenu malo peněz, děti jsou malé jen jednou

jetelacka
autor
17. pro 2021

@jjasmina my když jsme se seznámili tak chodil úplně stejně do dvou prací jako teď a s tím jsem do toho vztahu šla i s tím že budeme mít dvě děti i přesto, že chodí do těch dvou prací. Spíš mi jde o to že mi přijde že má na mě vysoké nároky.

te_reza
17. pro 2021

Jako on taky musí mít dost, jestli má dvě práce. Otázka je, jestli je mít musí. Doma jsem taky dělala všechno sama, po nástupu do práce, kdy chodím domů jen o hodinu dřív než chlap, prostě musel taky začít něco dělat. Sice mu musím říct, ale nehodlám trávit zbytek života tím, že chlap bude skákat mezi prací a fotbalem a já se z toho všeho 💩.

andelka
17. pro 2021

@jetelacka jak neřešíte? Naopak, měli byste vědět přesně jaké máte výdaje, protože jestli neumíte hospodařit správně,tak on může mít pocit,že máte pořád málo.

jetelacka
autor
17. pro 2021

@jjasmina no jasně že jo. Díky ale za to. Chci vědět jak to kde chodí. Jestli má nějaká maminka taky tatínka co hodně pracuje a doma mají dvě děti

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka tak takhle jssm to úplně nemyslela ze vyloženě neřešíme. Já mám na starosti jídlo a domácnost co se týče peněz a přítel řeší hypotéku a výdaje za elektřinu a podobné věci

andelka
17. pro 2021

@jetelacka no já myslím,že dopředu člověk může počítat a předpokládat cokoliv,ale realita je pak jiná. Každý jste unavený ze svých povinností a míjíte se.
A tak kde je problém si vyjasnit hospodaření a ukázat mu,že prostě tolik dřít nemusí,že máte dost a že důležitější je být s rodinou a spolu?

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka asi ano. Prostě mu asi říct ať ubere, že to není tak nutné

andelka
17. pro 2021

@jetelacka ano, ale musí to vidět černé na bílém. Kolik stojí dětská bunda? ( A ne, fakt nemusí být značková a fungl nová). Jakou chcete mít dovolenou? Kolik dát bokem? A hlavně..jakou prioritou jste v životě vy a vaše děti?
Bohužel pokud je zvyklý,že to takhle měl, jinak to neumí a nehodlá slevit a něco měnit,tak to bude těžké. Můj muž je taky hodně aktivní, pořád musí něco dělat, vymýšlet, má problém nevidět čas jako promarněný,když nic extra hmatatelného nedělá. Ale už je dost rozumný na to, aby to uměl zpracovat. Práce a peníze nejsou všechno.

irmamala
17. pro 2021

Ono to tak bývá, že chlap v mládí honí kariéru, prachy a pak si v 50-ti pořídí s milenkou mimino, aby si konečně užil rodinný život 🙂 Manžel je taky hodně v práci, nevrací se kolikrát ani na noc. Máme vysoké náklady, hypotéku jak prase a poměrně finančně náročné koníčky. Nevadí mi to, máme to tak nastavené a jsme zvyklí. Nepotřebuju pomoct, ani nějak extra odpočívat, mám spoustu kamarádek, babičky blízko, necítím se osaměle, nemám problém se zabavit. Důležité pro mě je, že když už manžel volno má, využijeme ho na 100%, nikdy se neválí na gauči, protože si potřebuje odpočinout. Vždy něco podnikneme. Pro mě není podstatné, kolik času spolu trávíme, ale jak ten čas využíváme. Kdybych ho měla každé odpoledne doma, myslím, že bychom ten čas právě neuměli správně využít.

andelka
17. pro 2021

Kolik času trávíte spolu, kolik jako rodina, co děláte? Proč si vás pořizoval,když na vás nemá čas? Děti jsou malé jen chvíli. A i později potřebují rodiče.

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka oblečení mame z 90 procent z bazaru. Děcka vše zničí, takže nové kupuju jen když chcem dělat parádu 🙂 já právě nejsem náročná v tomhle, tak nevim co se tak honi. Má to už takhle z rodiny. Hrozně řešili peníze a museli ukazovat co mají. Nevim co je to za debilni zvyk ☹ každý máme svuj účet. Navzajem si do penez nevidime. Když potřebuju, da mi nebo zaplatí nákup

jetelacka
autor
17. pro 2021

@andelka popravdě je s náma minimálně. Večer doma a občas o víkendu

jetelacka
autor
17. pro 2021

@irmamala to je hezky napsané a vztah mezi sebou zvládáte? Sex a soukromí? Nam to prostě nějak nejde. Příteli je 41 a mě 34

andelka
17. pro 2021

@irmamala to záleží na každém. Já se těším prostě jen na to,že jsme spolu. Stýská se mi, chybí mi,když spolu nejsme. Pro nás je důležité být spolu často, denně spolu usínat, dělat běžné věci ( chodit na procházky, nakupovat, jet na návštěvu, hrát si, vařit..) Mně by jen ta kvalita bez kvantity nestačila ( manželovi taky ne). Muž miluje, když ho syn doprovází do práce nebo vita. Prostě takové rituály.

andelka
17. pro 2021

@jetelacka aha. Tak my přehled máme, přijde mi to normální a správné. Hospodaření máme společné. Sporime taky společně.
To nastavení z rodiny se těžko předělává. Bohužel mnohdy to pak neklape. Když jsou takové rozdíly.

andelka
17. pro 2021

@jetelacka nám je oběma 38, děti tři. Soukromí v bytě se třemi dětmi je co ? 😁 Ale vztah máme krásný, sex taky. Akorát teda když byl nejmladší miminko,tak ho bylo víc než teď,když mu jsou skoro 3. Víc spal 😁 Pravidelně se snažíme být jen spolu, děláme si radost, myslíme na sebe, nosí mi každý týden květiny, jezdíme na výlety, na návštěvy k rodině.. Na tom,abychom byli ve vztahu spokojení nám hodně záleží.

andelka
17. pro 2021

Vlastně když nad tím tak uvažuju, tak jeden z hlavních důvodů, proč to teď máme takhle a oběma nám to vyhovuje a ceníme si toho je ten, že manžel kdysi v prvním manželství a s prvním dítětem zažil ten opak. A tu chybu už opakovat nechce. Taky hodně pracovali, ve dveřích si předávali dítě, nerozuměli si ohledně nároků, financí..Byl to vztah krátký, bolestný a hodně poučný do budoucna.

daasqua
17. pro 2021

Mlj manžel má teoreticky 3 práce - jednu hlavní (IT), potom se stará o SVJ (to ani netušíte, kolik času to zabere, ale cítí nutnost to dělat, jinak se nám domy rozpadnou, protože ostatní v SVJ nic neřeší) a potom máme s přáteli malé nakladatelství (píšeme a vydáváme). Má naštěstí home office, takže děti si užije, i když je pořád na počítači. Víkendy jsme byli často na chalupě nebo doma dořešuje nějaké věci (nákupy, byt, auto, svou rodinu...). Taky bych brala, aby se víc zapojil, ale zatím to se 2 malými dětmi zvládám, na procházky chodím vždy jen já, pak se starám do vaření (on vařit neumí), úklid, praní apod. Je vidět, že toho má hodně, sám si potřebuje někdy oddechnout, tak ho nechám třeba chvíli hrát na počítači. S dětmi si hraje krátce, ale zase vždy pohlídá, když potřebuji někam jít. S mimčem si tolik hrát podle svých slov neumí, bude to lepší, až povyrostou. Jinak práce nedělá kvůli penězům, ale kvůli svému přesvědčení, že má něco smysl.