Hypotéka - je toto řešení reálné?

undergroundchild
22. říj 2016

Zdravím holky,
Snažila jsem se v této kategorii nalézt podobné téma, ale nepodařilo se mi to, tak se obracím na Vás a Vaše osobní zkušenosti. 🙂 Jsem mladá a nezkušená budoucí maminka. S přítelem žijeme v podnájmu. Chtěli bychom ale do vlastního bytečku. V našem městě, se cena bytu pohybuje od 400 000 - 700 000,- podle rozsahu rekonstrukce. Nejraději bychom si chtěli vzít úvěr a koupit byt + nějaké auto do 150 000,-. Koukala jsem se na nabídky bank, a konkrétně u té moji ČS, mi nabízejí 600 000,- za 7500,- měsíčně na 10 let. Já jsem momentálně na mateřské, přítel bere nějakých 17 000,-
Představovala bych si to tak, že počkám ty 2 roky, než začnu zase pracovat, což by nám oběma přineslo měsíčně 30 000,- Teď tedy váhám, jestli si vzít úvěr, nebo se vykašlat na auto a vzít si hypotéku ( nemáme ale nic našetřeno a vlastně ani čím ručit). Pokud bychom dali měsíčně nějakých 12 000,- na 10 let za splátku úvěru a bytu, zůstalo by nám asi 18 000,- což si myslím, že není tak špatné na živobytí ne? Jsem v tomto vážně tele, a bojím se toho. Jak to máte třeba vy, nebo jak jste řešili koupi bytu, a s čím jste potom museli vyžít? Děkuji moc za Vaše názory, moc mi pomohou se dostat do obrazu. 🙂

peicul
22. říj 2016

To je jddnoduche,od 18 tisic odectete budouci najem,veskere pravidelne vydaje jako energie,pojistky,telefony atd a zjistite kolik vam zustane na jidlo,obleceni,pleny a dalsi potreby a podle toho se rozhodnete,pocitejte i s vydaji za skolku,kdyz bude auto,tak i benzin.

jmisa
22. říj 2016

Ohledně hypotéky - dnes nejsou již reálné stoprocentni hypotéky. Je třeba mit něco našetřeno a nebo něco dalšího do zástavy.

zuzalinkak
22. říj 2016

Já bych řekla, že to není nereálné ani teď. 100% hypotéky do 1.12. ještě reálné jsou a pak není nereálné to i tak zafinancovat. Zkus kontaktovat nějakého finančního poradce. Spočítá vám na kolik dosáhnete, jestli to půjde i teď... ČS není jediná banka a banka není jediná instituce, která bydlení může zafinancovat. Tím chci říct, že řešení je spousty a člověk zběhlý v oboru ti aspoň dokáže poradit a najít nejlepší řešení. ;) Manžel je finančí poradce a já byla pár let taky, takže vím o čem mluvím. ;)

sara84
22. říj 2016

Hypoteku na byt bych vzala, rekonstrukce pocka az budete pracovat a na auto bych si rozhodne nepujcovala a uz vubec ne tolik! My mame treba fin.poradkyni, ktera nam nasla reseni i nasi super zapeklite situace, tak bych klidne doporucila zajit k nekomu. Ale brat 150tis na auto je holy nerozum. Jedine snad,.pokud to ke jediny dopravni.prostredek do prace a jeste daleko a i tak je to moc! Mame auto za. 30tis a dovezlo nas letos bez zavahani k mori 🙂 jo a kdyz si vezmete pujcu, jakoukoliv. Meli by jste mit rezervu 3mesicnich vydaju tj najem, poplatky, hypoteku + jidlo v rezerve, kdyby se cokoliv stalo ( nezaplati manzelovi vyplatu,.onemocni, zkrachuje firma atd..)

78marcela
22. říj 2016

Brat si spotrebitelsky uver na bydleni a auto je blbost. Hypoteku muzes mit urocenou treba 2%, uvery se pohybuji kolem 10% rocne a to je sakra rozdil.
Vzala bych si hypoteku, klidne na 25 let. Ta splatka bude minimalni, kolem 2tisic, kdyz si vezmete treba 500tisic. Coz v pohode utahnete i kdyby se stalo cokoliv. A ze se muze stat cokoliv, pritel muze mit nejaky uraz, nebo na dyl onemocni, nebo prijde o praci..z ceho byste pak splaceli velky uver? Rozumnejsi bude vzit si tu hypo, na delsi dobu, a treba to, co byste dali na ten velky uver si muzete mesicne setrit a pri fixaci tim umorovat hypo. Ale rozhodne je dobry mit nejakou rezervu,kdyby se cokoliv stalo.
18tisic je na zivobyti, ale neni to nejaka velka hitparada. Da se to,kdyz jsou deti male. Pak uz je to horsi. Vem si sama, ze jste teda nic neusetrili a to jste meli 30t mesicne. Pak s detmi se bude setrit jeste hur.
A co kdyz budete chtit druhe dite? To pak s prijmem klesnete o 7tisic, pokud spravne pocitam..a to nevim, jak byste mohli splacet velky uver.
Pokud jste auto nepotrebovali doted, vykaslala bych se na ne dal. Auto ma smysl pouze v pripade, ze ti vydelava, prinasi prijem do rodiny. Pokud ty budes na materske (a pises o mestecku, tudiz predpokladam, ze obchody a doktori tam zakladni jsou a nebudes potrebovat moc cestovat) a pritel se ma do prace jak dostat,tak bych auto odlozila.
Pokud si vezmes hypoteku se splatkou 2 tisice, pricemz jsi planovala splacet 7500, tak si tech 5500 mesicne ukladej a za rok na auto nasetris i bez uveru. Za 60t se da poridit slusny auto.
Nabrat si drahy uver na byt a na pekny drahy auto a nemit zadnou rezervu...to je podle me dost velky riziko..do toho bych fakt nesla.

anaon
22. říj 2016

Já myslím, že byste se nejdřív měli naučit lépe hospodařit s penězi, zkusit něco našetřit a až pak se poohlížet po bytě a autu. Když máš vlastní bydlení, je finanční rezerva naprostá nutnost, to není jako zaplatit nájem a mít v podstatě klid. Kdykoliv může přijít neočekávaný výdaj a může to být pěkná pálka.
Z 18ti tísíc se tři lidi sice uživit dají, ale budete v ruce otáčet každou korunu. Vem si, že jen náklady na bydlení by vám sežrali minimálně 5 tisíc (energie, služby, fond oprav, internet...), auto taky vyjde na několik tisíc měsíčně... A když třeba jeden z vás přijde o práci, tak budete mít hodně velký problém. Taková hypotéka mi přijde dost riskantní a raději bych zvolila delší dobu splácení.

frndafrrr
23. říj 2016

Tak jak píší holky výše, je blbost mít úvěr s přemrštěnými úroky na 10 let kvůli blbému autu za 150 litrů - z toho auta bude pravděpodobně vrak, než úvěr splatíš. Navíc odečítáš bydlení a zbývá ti 18 000 - ale odečítej z toho školku, benzín, jídlo v práci výdaje za telefony, internet, občasné výdaje jako pojištění auta, boty a oblečení pro Vás všechny, nedoplatky na energiích, támhle Vánoce, aktovka( Nedokážu si totiž představit, že z takové částky ještě na tohle bokem ušetříš)...
No já bych 18 000 na všechny tyto výdaje +standart potraviny, drogerie s vyhlídkou 10 let dopředu opravdu nechtěla.
Dovedu si představit mít obdobný rozpočet nějakou kratší dobu, možná 2-3 roky, ale 10 let je opravdu dlouho nato žít podle mně z ruky do pusy.. Pokud stojíte o bydlení -ano vemte si hypo s rozumnými splátkami - třeba delší dobu a auto pořiďte zatím za pakatel. Chtít na jendou ze dne na den z ničeho všechno většinou bývá kravina a cesta do ....

yerry
23. říj 2016

@undergroundchild pokud bude byt v osobnim vlastnictvi muzes rucit tim co kuoujes a pak se ti hypoteka urcite vyplati vic. Vzhledem k faktu ze urokove sazby hypotek uz pujdou spise nahoru je ted dobra doba pro jouoi. Za dva roky muze byt vse naprosto jinak. Ja bych koupila byt na hypoteku. To ti nezatuzi rozpocet jako spotrebitelsky uver a pak za par mesicu si muzete vzit nizzsi spotrebak na auto kdyz zjistite zd zvladate splacet.

armenkakira
30. říj 2016

zkuste se poradit s panem Karlem Drchalem z Neo finance, Ted resi hypotéku kamarádky, z Ruska...

napiste mi do zprávy, dam Vam na nej kontakt 🙂, verim, ze pomuze 🙂