Jak řešit zlobivé kamarády dětí?

pajuska_hajkova
17. dub 2014

Dobrý den, mám otázku. Mám syna kterému budou v červnu dva roky. Jeho dva kamarádi (se kterými se stýká nejčastěji) jsou o 4-8 měsíců starší. Když si k nám přijdou hrát, ty starší si hrajou většinou spolu, vymýšlí blbosti a náš mladý se toho samozřejmě chytá. To, že se všichni tři perou o jedinou věc jsem si už zvykla, ale teď jeden z nich začal prcka tlouct hračkama do hlavy, kopat do něj nebo do něj strkat až spadne na zem, brát mu hračky apod. Jak to řešit když to jeho maminka zrovna nevidí co mu dělá a nebo když není v dosahu vůbec (např. odejde si něco zařídit apod)? Jsem matka a tak nechci aby někdo takto bil moje dítě, ale zase si s kamarádkou velmi rozumím a nevím jak to s ní řešit. Pomozte, poraďte prosím ...

terinda
17. dub 2014

Hlídat, být u nich a když to jejich maminka nevidí, tak "vychovávat" a vysvětlovat 😉

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

no jenže když prcka vzal konvičkou přes hlavu, tak jsem ho plácla přes zadek a řekla že to nesmí bylo to jako bych vůbec nic neudělala. Totální ignorace. Ale zase je mi blbý mu dát pořádně na zadek. Od toho jsou rodiče ...

terinda
17. dub 2014

@pajuska_hajkova tak plácání přes zadek bych opravdu nepraktikovala. Vzít z ruky konvičku, vysvětlit, že tohle se nedělá a malého to bolí a naučit ho pohladit a omluvit se.
Prostě jsou to malé děti 😉

A pokud je matka dítěte kamarádka, tak ji poprosit, aby synka taky hlídala. Hlanvě nehrotit 😉

marcinek
17. dub 2014

@pajuska_hajkova kdyz by u toho jeho maminka byla a nereagovala, tak bych s ni opatrne hodila rec. A kdyz bych s nim byla sama, tak bych ho za rukav odtahla nekam do rohu na petiminutovku, kde bude stat a premyslet o tom co udelal. Tohle je nejvetsi trest pro mou dceru kdyz ublizuje braskovi, ona pak breci, vi ze se zlobim a za chvili prijde s tim, ze uz nebude zlobit, obejmem se a je to.

wendy_
17. dub 2014

Tak ja bych cizimu diteti pres zadek nedavala. Promluvit s maminkou, co se stalo. Ale tak male deti je potreba hlidat a kdyz se nahoudou neco stane hned pokarat. Pokud je u toho jeho maminka, tak at si to vyridi ona, pokud ne, tak zasahnete,ale jen slovne, rozhodne nedavat pres zadek, leda ze by s tim souhlasila jeho maminka, ale to pochybuji. Mam zkusenost, ze deti si pokarani od cizich lidi berou vic k srdci. I kdybych rekla to same, tak to na ne tak nezapusobi.

monenka
17. dub 2014

Ahojky, řěším teď stejný problém. Jsem se synem (17m) v dětské plicní léčebně. Všechny děti jsou tu starší a vybrali si ho jako fackovacího panáka. Dva chlapci bráškové (20 m a 3 roky) jej popotahují, strkají do něj, berou mu hračky, kterými ho pak bijí. Už jsem se opakovaně dostala do konfliktu s jejich maminkou, vždy mentoruje, no jsou to přece děti, ale nevím jak by se jí líbilo, kdyby někdo bil ty její. Zlobil hlavně ten větší, na ostatní křičí i sprostá slova a mívá záchvaty vzteku a řevu, kdy dokáže koupat nohama a mlátit hlavou do zdi nebo právě bije ostatní. Ten mladší to od něj odkoukal a praktikuje to teď na mém synovi. Jsem z toho nešťastná, už jsem jim opakovaně pohrozila, že to si dovolovat nemůžou, ale vše marné. Navíc můj syn už se zjevně v jejich přítomnosti necítí dobře, což narušuje průběh rehabilitace, kterou mají společnou. Máme tu být ještě měsíc a bydlíme ve vedlejším pokoji, tak s hrůzou čekám co bude dál ☹

marton
17. dub 2014

@pajuska_hajkova ahoj,musím souhlasit s holkama.Dát "cizímu" dítěti na zadek,to ne.Jestli jste dobré kamarádky,tak si o tom promluvte.Pokud pokáráš malého před jeho maminkou,tak jí to snad dojde,ne?

milada2
17. dub 2014

@monenka Tak v takovych situacich ja tvrde nastupuju, at je druha maminka pritomna nebo ne, deti odtrhavam od svyho malyho a velmi razantne jim oznamuju, ze takhle se k malymu chovat nebudou. A jejuch matka by si teda taky neco vyslechla. Ano jsou to deti a od toho jsou u nich dospeli, aby je naucili, jak se chovat.

@pajuska_hajkova Na zadek bych taky nedavala, resila bych to jako
@terinda A pokud by deti malyho vylozene bily, tak jak jsem psala vyse, hracku bych vzala z ruky, popr. deti "odtrhla" od sebe a vysvetlovala... Urcite objevis neco, co bude fungovat. Treba stani v koute by u naseho malyho, ani kamaradu, nehrozilo, jsou to rarasi.

wendy_
17. dub 2014

@monenka Tak pokud to mamince zlobivaku je jedno, tak jedine reseni je proste drzet deti od sebe a hlidat. Na hristi jsem se uz s podobnou maminkou setkala, ale jsou to spis vyjimky.
Divim se, ze v te lecebne takove chovani trpi. Pokud by se to nemelo lepsit, tak s ohledem na dalsi mesic bych si zkusila stezovat nebo se zeptat, jestli by neslo deti oddelit, aby Vas synek chodil treba jindy na lecby.

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@monenka jo tak to je naprosto přesné. Oni jsou starší a z malého si udělali fackovacího panáka, též jsem zoufalá, přeci nebudu přihlížet jak moje dítě někdo bije ...

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@terinda
@marton
@wendy_
@marcinek
@milada2
Plácnutí přes zadek a to opravdu jen lehce bylo po min. 10 upozornění, že se to nedělá a vysvětlování, že to nesmí, že je prckej ještě malý, že spadne uhodí se apod. Ale naprosto bez úspěchu. Totální ignorace z jeho strany. Když je u toho jeho maminka tak si to s ním vyřídí, ale jinak je jako neřízená střela ...

milada2
17. dub 2014

@pajuska_hajkova To chapu a znam. A melo to placnuti nejaky efekt? Moje (od te doby byvala) kamaradka naseho malyho placla pres ruku (ale kvuli kravine - kdyby ji bil deti, tak to pochopim) a on o tom od te doby (uz nekolik mesicu) porad vyklada, hlavne navstevam 😉 prestoze o tom nemluvime (jakoze o tom my nezaciname), s tou kamaradkou se nevidame, porad to ma v hlave. Moc ho to sebralo. A vychovny efekt to nemelo zadny. Ale to bylo v jiny situaci. V Tvoji to chapu. Taky bych si dite bit nenechala 😉

terinda
17. dub 2014

A když je hezky, tak radši trávit čas venku. Děti se rozptýlí po hřišti, na písku a nemají čas na blbiny typu trápení mladšího 😅

evaii
17. dub 2014

Dobrý den, k tomuto tématu bych se také ráda přidala. Bohužel paní neporadím, protože zažíváme to samé. Mám syna kterému je nyní 17 měsíců. Během jednoho roka se u nás ve vesnici vč. našeho malého narodilo 6dětí. Nejstarší je holčička, které byly teď v únoru 2 roky. A s tou máme jeden velký problém. je si vědoma, že je z dětí nejsilněší, proto všem dětem bere hračky, všechno je moje, co si přineseme na hřiště to chce a co je její, u toho stále opakuje moje moje a nepůjčí. pokud to co chce nemá, dostane hysterický záchvat. Do ostatních dětí dost často strká, aniž by měla příčinu. nebo se nám stalo, že ji maminka za něco vynadala, ona řvala jak tur a náš malý ji šel ze zvědavosti pozorovat. ona se tak naštvala, že se pořádně rozmáchla a plnou parou do něj vrazila, až malý odlítnul a samozdřejmě začal řvát také. jiná holčička z ní měla ještě do nedávna takový strach, že když si něco uzmula na pískovišti a náhodou si to chtěla jiná holčička jen půjčit, nijak agresivně, tak začala chudák řvát, jak byla vycvičená o té holčičky, co všechny děti tu usurpuje. Na druhou stranu, jak píše i paní přede mnou, její maminka je docela dobrá kamarádka a hodně s ní kamarádíme. ona se s tím pokouší něco malinko dělat, ale efekt veškerý žádný. nejdříve ji pořádně vynadá, dá i výchovnou na zadek nebo ji strčí za roh, aby se tam vyřvala, ale furt to nepomáhá. to dělá hlavně, když dostane ten hysterický záchvat kvůli hračkám, které musí teď hned mít. co se týče toho strkání, tak ji kamarádka okřikne (ani se to říct nedá, jen napomene) že se do dětí nestrká, no má to efekt asi takový, jako by neřekla vůbec nic. Ona kamarádka má nakonec taky divné chování. Její dítě tu všechny takto usurpuje a ona na to, honem ať už vyrostete, aby jste dali naší malé taky za vyučenou. jenže ne každé dítě má povahu, že když už je tedy tak zdatné, tak aby dalšímu vše odvedl.
Nedávno se stalo to, že jsem byla s kamarádkou plavat i s její holčičkou, tak se tam nějak dostala do konfliktu s chlapečkem, který ji kousnul do tváře (ne moc, měla pouze decentní obtisk). no bylo zle. náhodou ublížil jednou někdo ji a ne ona, jako vždy.bohužel se i kamarádka vyjádřila tak divně, že mě z toho bylo zle. ,,kousat ji nemusel"..... to má bohužel pravdu, ale ona by taky mohla lépe dceři domluvit, aby stále nestrkala a neubližovala ostatním dětem. Víte je mi to dost nepříjemné a nerada to přiznávám,ale já cítila konečně nějakou oplatu za naše děti a přála ji to (opravdu se omlouvám a doufám, že tím někoho moc nepohorším, nemá se přát nic špatného, ale.......) Prostě si myslím, že by na ni kamarádka měla být přísnější nebo co myslíte vy??
Opět jsme byli na plavání a tam ji zase nějaký chlapeček jen decentně štípnul, no..... opět řev řev a řev. A kamarádka říká mamince toho chlapečka, ,,to je v pohodě, malá je asi přecitlivělá" jakmile za paní zapadly dveře ,,já teda nevím, že my musíme mít furt štěstí na děti co koušou nebo štípou". To už se to zas ve mě vařilo. někdo kouše, někdo štípe = špatně. Ale že její holka strká, to asi špatně není.
A to se zmíním ještě o tom, že do ní na hřišti jednou v životě strčila holčička co je o třičtvrtě roku mladší a kamarádka do dneška nezapomíná upozorňovat, že se ji holčina do dneška bojí. ovšem to co ji všechno udělala ona od té doby, se nedá vůbec vyčíslit oprati jednomu strčení nebo povalení.
Doufám, že jsem to nenapsala moc zmateně, ale já též prosím o pomoc, jak se v těchto situacích chovat. Mám prostě a jednoduše řečeno vůči tomuto dítěti už pořádnou averzi.

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@milada2 nemělo to absolutně žádný efekt. Vůbec nic, plácnutí, vysvětlování, odnesení jinak. Prostě nic, jediné co zabralo bylo když se vrátila jeho maminky a dala mu na zadek a oni šli domů.
Pokud by to bylo nějaké strčení v zápalu hry nebo tak něco tak to neřeším, ale tohle je úmyslné, promyšlené napadnutí. takové ošklivé zákeřné napadnutí ...

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@evaii maminka ono dítka to řeší, ale já už na malým vidí, že tam nechce. Taky ho jednou kamarád kousl do tváře, ale docela hodně, tak týden tam byli vidět jeho zuby. Ale nebylo to úmyslně, bylo to tak, že on ho objal, hodně pevně, dal mu pusu a potom ho kousl a nechtěl ho pustit. Potom měl taky období, že ho onen chlapec (jiný než o něm píšu) pořád mačkal a malej tam potom nechtěl.
je to opravdu dobrá kamarádka a tak nechci být nějaká bonzačka a donášet na jejího syna, ale pokud se to bude opakovat a ona to uvidí asi to s ní budu muset nějak vyřešit.
Teď jsem každopádně poučená z toho, že on si u nás bude hrát pouze pod dohledem své maminky ...

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@terinda právě že byli venku, prcek má postavené hřiště, s klouzačkou, houpačkami, pískoviště a jiné hračky apod ... ale u něho je jedno zda je doma nebo uvnitř...

milada2
17. dub 2014

@pajuska_hajkova Jasny, chapu a mam to stejne a resim az zamerny ublizovani

amallie
17. dub 2014

@pajuska_hajkova zkus si například odpovědět na otázku, proč TY muzes dat dítěti na zadek a on nemuze mlátit jiného Koníčkovi? V čem je rozdíl?????
Co ho učis tím, ze ho praštíš? Samozrejme to, ze mlátit je normální.
Pokud ti vadí chování ostatních deti, které si beres k sobě domů, řekni to jejich mamince, tvé kamarádce a nebo je nezvi. Rozhodne ale neplácej ani cizi, ani své dítě! Malé dítě tím akorát pochopí, ze je to v poradku.
Ja zjistit, ze nekdo praštil moje deti, tak se neznám, fakt.

marcinek
17. dub 2014

@pajuska_hajkova jo v pohode, ja taky placnu, kdyz uz se opakuju nekollikrat dokola. Ale treba na moji dceru je vetsi potrestani to, co jsem psala vyse nez placnuti. Tak treba zkusit tento druh trestu, aby se zklidnil a uvedomil si to, ne jak nerizena strela

amallie
17. dub 2014

@evaii ten případ o kterým píšeš, no, ty deti jsou jeste malé.... Každé ma jinou povahu a snaží se nějak prosadit, nemohou rozumět tomu, co se děje. Rodiče musí hlídat a vysvětlovat, porad dokola.
Ja si svoje deti hlidam, aby jim nikdo neublížil a zároveň hlídám je, aby neudělaly neco ony. Zatim jsme vzdycky všechno obstaly v poradku.
Doma se rvou mezi sebou, nezbývá mi, než porad dokola vystvetlovat, ze se to nedělá a ze to boli. Většinou je to ale tak, ze jedna neco sebere, druha ji prasti a pak, kdo je v pravu, ze jo

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@amallie ano beru, že jsou ještě malé, ale onen chlapec je starší než můj syn a i když mu vůbec nic nedělá jen tak z ničeho nic k němu přiběhne a strčí ho na zem až spadne. Kdyby to bylo v boji o nějakou hračku, nelíbí se mi to, ale dokážu to pochopit, ale tohle není normální, tohle je promyšlené ubližování a to se i nelíbí.
Určitě ani vám by se nelíbilo kdyby vám nějaké dítě bylo vaše děti ...

pajuska_hajkova
autor
17. dub 2014

@marcinek na něj nazabírá vůbec nic, totálně mě ignoruje. On docela ignoruje i svoje rodiče takže se není čemu divit ... má prostě povahu po svém otci ...

jannka15
17. dub 2014

@pajuska_hajkova Jenom něco na zamyšlení k těm fyzickým trestům, úryvek z rozhovoru s psycholožkou Janou Nováčkovou : "Představte si tuhle situaci: matka je se svými syny na hřišti. Děti se pošťuchují, až starší do mladšího strčí, ten upadne a odře si koleno. Matka dá staršímu citelný pohlavek a pronese: „Mladším se nesmí ubližovat.“ Pokud je rozpor mezi tím, co slyšíme a tím, co zažijeme, rozhodující je zážitek. Sociální učení nápodobou je pro dítě tím základním učením. Chlapec se tedy ze situace naučil přesný opak toho, co jeho matka zamýšlela: ubližovat druhým můžeme, ale je k tomu potřeba si nad nimi zajistit moc. Je jen otázkou času, kdy bude ubližovat slabším – dětem, zvířatům… "

marcinek
17. dub 2014

@pajuska_hajkova tak pokud na nej nic nezabira, tak se nevidejte, kdyz ti vadi. Az se te kamaradka zepta proc, tak ji to proste na rovinu rekni, ze se ti jeho chovani nelibi a dokud ona s tim nebude nic delat, tak se nemuzete vidat. Treba je to jen casove obdobi a prejde to...

amallie
17. dub 2014

@pajuska_hajkova tak malé deti ale nejsou schopny promyšlené zakeřnosti, to jsem chtěla říct
Ja bych nesnesla, aby nekdo neco dělal mým detem, tudíž bych takový dítě domu nezvala, o tom žádná. Ja ty svoje deti hlidam možná az moc, neb mam pocit, ze jsou krehoucky.
Určitě bych ale nebila cizi dítě, ani svý vlastní a i kdyz se mi nelíbí, kdyz nejaky deti bijou jiný deti, tak si dokážu uvědomit, ze dvou tříleté deti nejsou a nemohou byt zlé a promysleně někomu ubližovat, neb moc přemýšlet a promyslet neumí. Je ale možný, ze ho jeho matka bije, nekdo říká plácá na zadek, takže takový dítě to povazuje za naprosto normální.

milada2
17. dub 2014

@amallie Vubec se nehodlam poustet do debaty o fyzickych trestech, jen bych rada podotkla, ze @pajuska_hajkova , pokud to dobre chapu, mluvila o vyjimecnem a lehkem placnuti pres zadek... to snad nelze nazyvat bitim. To uz je trochu silny vyraz a aspon ja si pod tim predstavuju skutecny vyprask nebo tyrani. Taky bych cizi dite neplacala a nenechala bych nikoho fyzicky trestat moje dite, ale zas to netreba to tu vyhrocovat 😉

naomi6
18. dub 2014

@evaii Ahoj, úplně vás chápu, něco podobného se nám také stává na hřištích, i s jednou holčičkou mé dobré kamarádky.... Ale chci jen říct, že píšeš, že té holčičce jsou dva roky. To je přesně období vzdoru a ona za to chudák svým způsobem nemůže. Naše malá byla kolem druhých narozenin také hrozně vzteklá a pořád kvůli všemu řvala, takže já to částečně i chápu. Ale nikdy bych jí nedovolila se takhle chovat k ostatním dětem. To je odpovědnost rodičů, takže bych to mamince na rovinu řekla, pokdu jste kamarádky, tak to pochopí. Měla by si ji hlídat a pokud je to chování neúnosné, tak snad ani nechodit na to plavání, aspoň než to tu holčičku přejde. Je to prostě vývojové období a pokud je nejstarší ze všech dětí, tak je logické, že na ty mladší žárlí a neumí se s tím vypořádat,proto reaguje tak přehnaně. A nemusíte se stydět za to, že je vám to dítě protivné, já to znám a k některým dětem mám také averzi. Držím palce 😉

pajuska_hajkova
autor
18. dub 2014

ještě jednou chci pro všechny- kteří tu ze mě pomalu dělají Herodesa- zopakovat že plácnutí přes zadek bylo opravdu jen lehce a min. po 10 upozornění, že je můj prcek malej, že se žádné děti nebijí, nestrkají, že jim může ublížit víc, strčit na kameny, mohou se uhodit apod. Nikdy jsem cizí dítě neplácla přes zadek (pokud jsem samozřejmě neměla svolení jeho rodičů, že když zlobí dát na zadek), jsem velice trpělivý člověk který pořád vysvětluje, říká co se vše může stát apod a to i u vlastního dítěte, ale tohle bylo už prostě moc i na mě. Pro příště vím, že pokud tam nebude se svoji maminkou, která si ho ohlídá tak ho tam nechci. Ano možná je to jen přechodné období, protože donedávna to byl prima kluk. Nicméně, on i ještě jeden kluk jsou prostě starší než můj prcek, jsou samozřejmě i silnější tak se to snaží dávat najevo ... prostě chlapy a jejich ego :D

granda
18. dub 2014

teda to je jako tady u nas.... když děti na hřišti hází kamínky a jejich matky nic, tak jdu a vysvětlím a mohla by některá něco kváknout.... tak by dostala ještě ona , protože se žádná dětí nevšímá a mačkaj mobil....to že se najdou i normál matky, co běhají okolo svých dětí a ještě pomáhají ostatním dětem, tak to se pak super povídá na hřišti a těším se tam... ale ty mobilní matky, bych vyhodila ze hřiště i s těma hadama....

a jednou jsem byla ve městě v parku a holčička cca 4 roky trhala magnolii květ.... nasrala mě tak, že jsme vzala za ruku svoji 16 měsíční dceru a došla k ní a dost nahlas, aby to slyšela její matka, jsem své říkala, že toto je zlobivá holčička,,,, matka seděla cca 5 metrů na lavičce a ani nezvedla prdel... tohle udělat moje dítě, tak dostane na zadek... jen senioři pokyvovaly hlava.... už mě tato doba nebaví, nikdo nikoho neokřikne, neřekne, že se to nedělá... a pak se nemůžeme divit, že se děti šikanují a vyhazují z okna a balí do koberce atd...