Jde zařídit soudní zákaz styku dětí s prarodiči?

kettynka1234
3. říj 2014

Maminky, mám dotaz. Jde zabránit prarodičům styk s dítětem?
Můj otec je odpornej alkoholik, kterej je pořád nalitej ( bohužel ji má matka )
Momentálně přišli o domov kůli vysokým dluhům a nyní jsou v podnájmu ( bohužel se nastěhovali do stejné vesnice, ve které bydlíme )
Nikdo z rodiny s nimi nechce mít nic společného ( jsou černá ovce rodiny ) S rodinou nemají žádný styk.
Já a ani děti se s mým otcem nestýkáme už 3 rok - o děti nejevil ani pidi zájem. Má dvojčátka ani neviděl ( nikdy)
Když jsem byla těhotná ( čerstvě před porodem dvojčátek mi střízlivej řekl, že mi dá takovou ranu do břicha, až se mi děti pochčijou - jeho přesná slova )
Od té doby jsem s ním přerušila veškerý kontakt.
Krom toho, že je věčně ožralej, tím i někdy agresivní, sprostej, .....
S matkou se občas stýkám, ale pokaždé je nalitá ☹ ne moc, ale je.
Nepřeji si, aby se oni ( a hlavně on ) stýkal s dětmi.
Bohužel se stalo, že nalákali mladšího syna k nim na návštěvu a ten mi o ni lhal.
Jde nějak zabránit, aby se k dětem přiblížil?
Děkuji za rady.

ivular
3. říj 2014

@kettynka1234 A nelze jednoduše dětem zakázat, aby se s prarodiči stýkaly? Připadá mi zbytečné hnát to přes soudy. Jiná situace by byla, kdyby si prarodiče soudně vymohli styk - na to právo mají, ale vzhledem k Tvému popisu bych to nečela. V opačném případě mně připadá dostačujicí se prarodičům vyhýbat a poučit o tom i děti - stejně jako jim vysvětluješ, že nesmí nikam chodit s cizími lidmi.

kettynka1234
autor
3. říj 2014

@ivular Rodiče bydleli v jiné vesnici, ale před měsícem se nastěhavali do naši vesnice. Děti vědí, jaký je jejich děda. Starší syn si vše pomatuje, co jim udělal ( od nějakého praštění po nadávky, ožralecké výstupy a křičení) a nestojí o jeho setkání. Ale mladší syn si to nespíše už nepamatuje. Syn někdy chodí ze školy pěšky a bohužel oni bydlí po cestě ☹ Moje máma to všechno zveličuje a chce, aby k nim kluci chodili, ale nepřejeme si to. Můj otec je prostě hajzl a to jsem slušná ☹

ivular
3. říj 2014

@kettynka1234 Nejsem právník, ale pokud doposud prarodiče vnoučatům nijak neublížili (díky Bohu), nevím jestli by byla šance vysoudit vysloveně to, aby se k nim nemohli ani přiblížit. Jak jsem ale psala, pokud prarodiče o styk nebudou usilovat soudně, připadá mi v této situaci snazší a logičtější důrazně mladšímu synovi tyto návštěvy zakázat.
Ještě mě napadlo, zkus se poradit na OSPOD, ale myslím, že Ti doporučí stejnou cestu.

kettynka1234
autor
3. říj 2014

@ivular To jsme klukům důsleně říkali, že tam nesmí, ale i tak ten mlaší šel a nejsem si jistá, jestli ho třeba máma nelákala ☹ Musíme to nějak vyřešit. A máš pravdu, pokud jim neublíží, soud by asi nic neřešil ☹

j.a.n.i
3. říj 2014

@kettynka1234 No, já spíš nechápu co by změnil případný zákaz styku, pokud k nim stejně syn půjde... holt asi budeš muset zařídit někoho na vyzvedávání syna a tím mu to znemožnit.

kettynka1234
autor
3. říj 2014

@j.a.n.i Zatím nebude chodit domů pěšky, ale bude čekat na autobus. Tím je nebude mít po cestě. Tak snad to zabere. A když ne, budu ho vyzvedávat osobně. Ach jo.

ivular
3. říj 2014

@j.a.n.i Rozdíl by byl v tom, že by prarodičům hrozila solidní pokuta za maření úředního rozhodnutí - znalci jí říkají Mařenka😉 A že to bývají fakt pálky.
Ale jak už jsem psala, nemyslím si, že by soud v tomto případě něco takového nařídil.

j.a.n.i
3. říj 2014

@ivular To sice jo, ale na tom, že by k nim šel by toho moc nezměnila... s tím zbytkem souhlasím, taky nemyslím, že by to v uvedené situaci soud schválil.

tifanyt
4. říj 2014

Asi jako nejvhodnější řešení bych viděla si promluvit s dětmi.
Neví, jak jsou děti staré, ale co píšeš o starším, tak ten by určitě už byl schopen pochopit, co mu povíš.
Takže bych si s dětmi sedla a opatrně jim sdělila, že dědeček s babičkou mají problém s alkoholem a že i když nechtějí, tak by se někdy mohli chovat ošklivě a že bude lepší, když k nim nebudou sami chodit.
A řekla bych jim, že pokud budou chtít babičku s dědečkem vidět, tak za tebou mohou kdykoliv přijít a říct ti to a můžete za nimi zajít třeba společně.
Vím, že si nepřeješ za nimi chodit vůbec. Na druhou stranu zákazy to pak vygraduje k tomu, že budou právě děti lhát, chodit tam tajně a bát se.
Zvlášť pokud bydlí ve stejné vsi, tak nějakému kontaktu asi zabránit nelze a spíš bych k dětem byla maximálně upřímná a pokud sami vyjádří chuť se s babičkou a dědou vidět, tak bych to asi přímo nezakazovala, ale můžeš být pak klidnější, že se děti nebojí ti to říci a že u jejich setkání budeš.
A samozřejmě promluva není špatná i na druhé straně. Říci alespoň mamince, že pokud chce děti vídat, tak ať alespoň ten den nepije, aby si jí děti nepamatovali jako flašku rumu...ale také znám ze vsi pár alkoholiků, tak je mi jasné, jak je to hrozně těžké. Spíš jde i o ten pocit, že člověk udělal vstřícní krok a že se na to úplně nevykašlal...

kettynka1234
autor
4. říj 2014

@tifanyt se starsimi detmi (9 a 12 let) jsme si promluvili, starsi si hnusne chovani dedy pomatuje a nechce k nemu. Ale mladsi syn to vse zapomnel ☹
Nejaka spolecna schuzka ci navsteva nepripada v uvahu, nestykame se a nechci na tom nic menit. Bohuzel ty problemy s alkoholem a naslednym sprostym a agresivnim chovanim mam v sobe a neprejeme si, aby se deda s detmi stykal.
Vyresili jsme to zatim tak, ze syn bude jezdit autobusem a nebude chodit pesky. Tim padem to nebude mit po ceste. Jinak pri jejich chovani ( prarodicu) tam dlouho bydlet nebudou.