Kolik času tráví vaše dítě s babičkou?

zusann
22. led 2013

Zajímá mě jak to máte vy. Jestli tráví čas sami s bibičkami a nebo jestli u toho jste i vy? Tchyně se mého syna strašně domáhá.....ale ja se s nikym o něho "dělit" nechci. Ale kvuli manžena a taky pro dobro kluka (at je i s někym jinym než jen se mnou) budu muset. Maly ještě nema ani rok a pul. Děkuju moc za odpovědi.

monivo
22. led 2013

Jedna babička je ještě pracující a bydlí kousek od nás. Pravidelně 1x týdně za námi po práci jezdí. S dcerou jde ven, já si jedu něco zařídit, nakoupit apod. Párkrát jí měla i přes noc, abychom s manželem mohli do kina apod. Druhá babička (tchýně) je již v důchodu, jezdíme tam na víkendy. Ale dcera tam byla již i sama týden, když jsem byla v porodnici a naprosto v pohodě. Já s tím problém nemám, naopak. Jsem ráda, že mám hlídací babičky. Co by za to jiné holky daly 😉

ladie
22. led 2013

Hm, jedna babička 100 km daleko - ta jezdí tak jednou za dva/tři týdny na sobotu. Takže je s ní malý celé odpoledne venku na procházce a pak večer doma.
Druhá babička 350 km, tu vídá tak jednou za měsíc a půl až dva mesíce, kdy tak jedeme na víkend.

katja77
22. led 2013

Je to tak... já teda ještě dítě nemám, ale plánuju zapojit obě babičky co možná nejvíc... Moje kámoška babičky nemá, tak si platí paní na hlídaní a není to nic moc☹( děti si musí každou chvíli zvykat na někoho jinýho, navíc je to cizí osoba......a vlastní babka, je vlastní babka.... určitě tak budu řešit všechny nemoci, kroužky apod. Zlatý babičky, na rukou bych je obě nosila.

eimmy
22. led 2013

naše malá (14 měsíců ) spí u babičky 1-2 noci v týdnu a u té druhé ( mojí matky ) ještě nespala ale hlídá občas u nás bydlí asi 50 km takže proto....možná mě ukamenujete ale já nechci mamanka... chci aby byla zvyklá i na ostatní členy rodiny.. a hlavně já nejsem jen matka ale taky manželka, žena... takže ráda zajdu s manželem do divadla, do kina, na véču nebo jen s kamoškama na kafe či masáž... nadevše miluji své dítě a tím spíše jej nechci připravovat o chvilky co prožije s prarodičy...

elvira
22. led 2013

S babičkou netráví čas prakticky žádný. Jedna nežije, druhá bydlí pár metrů od nás, ale nemá zájem - někdy díkybohu.
Ten pocit "nedělit se" trochu chápu, ale stýkat se s babičkou bych nezakazovala, ale nastavila bych jistá pravidla - třeba jednou týdně ten a ten den atd.
Ať začnou třeba krátkou procházkou nebo hlídáním u vás doma, než si nakoupíš a uvidíš, jak se daří.
Sama vidím, že by se mi za ty tři roky někdy hlídání hodilo - potřebovala jsem k lékaři, nakoupit v klidu, zajít si ke kadeřnici a třeba jen s kamarádkou na kafe, zacvičit, nebo s manželem zajít do kina atd.
Výše vyjmenované se uskutečňovalo, ale pouze když měl manžel volno, nebo odpoledne-teda kromě toho kina...
Zas ale nemusím mít pocit, že jsem si malého neužila. Tři roky jsme byli s ním jen my dva.

kammka
22. led 2013

tak v roce a půl hlídaly obě babičky, když jsem šla na noční,museli jsme zaplatit fůru faktur kolem rekonstrukce bydlení...ale hlídaly obě u nás doma. prvně jela holka ke tchýni cca ve dvou letech asi na čtyři dny. teď čas od času na týden, ale už je velká... když jsem chodila na plno do práce a holka byla po nemoci, tak tam jela na týden na rekonvalescenci. po pravdě, kdyby to tehdy nebylo nutný, tak bych ji k nikomu nedala,i když jsem jí důvěřovala.tchýně vždy tvrdila,že je holka v pohodě, nestýská se jí , nepláče atd, ale proč do háje měla vždycky po návratu ohlodaný nehty?? ☹ není žádná povinnost rodičů půjčovat prarodičům děti... všechno je o důvěře, pokud si nejsi jistá a není to nutnost, nevidím žádný důvod, proč by měl kluk povinně chodit k babičce.. jdnou budeš ráda, když si od něj odpočineš, možná bude nutné kvůli tvojí práci s babičkami spolupracovat.. do té doby přeci stačí návštěvy, společné aktivity, kde bude mít prcek svoji mámu

vendullka
22. led 2013

My máme jen jednu babičku - tchýni a ta se kromě 20minutových návštěv u nás, nebo pokud mi přijedeme k nim nezajímá.

adelkav
22. led 2013

Ahoj, my máme babičku blíž než by se mi líbilo. Malý se s ní vidí každý den, ale nijak ho nehlídá. Má další 4 vnoučata a zdá se mi, že se jí do toho nechce. Tchýni mám naštěstí 150 km daleko. Malého vidí jednou za 4 měsíce, mohla by ho vidět i častěji, ale odmítá za námi jezdit a když jedeme tam, tak si většinou udělá jiný program, ale pak hraje divadýlko jak je milující babička. Dítě bych jí nesvěřila. Občas mi pohlídá ségra, ale jinak náš program řešíme tak, aby se hodně zapojoval manžel. A taky chodí na jedno dopoledne do jesliček a to mi asi vyhovuje nejvíc. Na čem se domluvíme to platí a můžu s tím počítat. Mít normální tchýni, tak nemám problém s tím jí malého občas dát. Ale v našem případě mi přijde lepší, než aby byl zavřený s babičkou dát ho k ségře, která má taky děti a prcek si to víc užije🙂 Jinak do roka a půl jsem ho nikomu nesvěřila🙂))

betuse
22. led 2013

...tak klukům je 5 měsíců, ,a jedna babička bydlí skoro vedle, kluky hlídá od začátku jednou , dvakrát týdně...no jak je potřeba, ráda si udělám čas pro sebe, a nechci abych měla z kluků mamiňáky, někdy je má i na noc, druhou babičku bohužel nemáme.....a ta náhradní bydlí dál, tak zatím nehlídá, ale snad bude.... 😉 a taky pohlídají tety nebo kamarádky....... tímto všem díky 🙂

anetka1701
22. led 2013

Dcerka tráví u jedný babičky (moje máma) většinou jeden den+noc o víkendu relativně od mala (půl roku?). U tchýně to bylo horší, začala jsem jí k ní dávat až tak v roce a půl tak jednou tejdně na celej den. Mám koně, musím za nima aspoň dvakrát do týdne jezdit, tak potřebuju hlídání... Teďka u ní dvakrát i spala, protože jsem potřebovala večer dělat nějaký předělávky bytu a to by jí budilo (a moje máma nemohla :oD). Je to OK, babičky miluje a těší se na ně - a to moc, pořád říká, že za nima jedeme a na druhou stranu, když si jí pak jedu vyzvednout, tak se ke mně řítí, vypráví co dělala, ale sama si bere bundu a boty, jako že jde domů :o) Myslím že to na ní rozhodně nezanechává žádný negativní následky, naopak - já si odpočinu a mám pak víc energie se jí pořádně věnovat.

nikollita
22. led 2013

Moje máma je daleko, takže se vídáme 1x za 14 dní a to mi ho nehlídá, jen v rámci návštěvy se mu věnuje. Kdybych asi potřebovala, tak dojede a pohlídá, ale zatím je malý a nevyužila jsem to. Jinak bydlíme společně s manželovými rodiči a teda předpokládala jsem, že budou vozit nebo "něco" 😀 Ale VŮBEC VŮBEC nic ☹ Nejde o to, že bych chtěla mít čas na sebe, ale o to, jak se na něj těšili a plánovali.....tchýně mi akorát řekla, že až bude větší, tak si ho bude brát na odpoledne...doslova mi řekla: " já si ho budu brát na celý odpoledne, pustím mu televizi a budem koukat" Fakt skvěle strávený čas s prarodiči 😠 Ale možná je to takhle v pořádku, jen jsem náročná? Nevím, každopádně, pustit mu televizi můžu i doma...

vjerca
22. led 2013

My zatím taky dětičky nemáme, ale jelikož pro moje rodiče to bude první vnouče, jsou nažhavení už teď..🙂 oba sice chodí do práce a do toho podnikají ale vždycky se to nějak udělá, věřím, že si prcka budou brát rádi a kdykoliv jim to čas dovolí...Tchýně bydlí ve druhém městě a ta je nastartovaná už teď (dvě vnoučata má 400 km daleko ale jezdí za nima když může) Minulý rok šla po 39 letech učitelování v mat. školce do důchodu, takže je těžce ready 😀 je to super, spíš mě jen trápí, že tchán v doma kouří jednu za druhou a mají starý dům, kde je teplo jen u krbu, zbytek domu cca 18 stupnů,tak spíš vidím, že bude problém v tom, že nebudu chtít nechávat prcka přes noc nebo třeba i celý den v zakouřeném prostředí ☹ můj drahý tak vyrůstal, ale to neměl možnost volby, když měl a furt má tak sobeckého otce..na jednu stranu chápu tchýni, ta by hlídala klidně měsíc v kuse, ale já nechcu mět zakouřené miminko a aby muselo trpět za sobectví někoho jiného...nebo jak by jste to vyřešily Vy? Každopádně si myslím, že je to dar, když má člověk babičky, které mají zájem a jsou ochotné vypomoct a hlídat...co by za to kolik maminek dalo!!!

pehaka
22. led 2013

upřímně tohle nechápu...co to je ,nedělit se? vždyť se nedělíte..buďte ráda, že si odpočinete, něco zařídíte dojdete nakoupit, synek bude mít jinou novou zábavu, než na kterou je zvyklý..já jsem za babičky vděčná svoje děti miluju, ale taky chci někdy vypnout 😉 až vám jednou syn vyroste tak taky budete něčí tchýně, jak vám pak bude ,když budete chtít půjčit svá vnoučata a vaše snacha vám je třeba odepře? myslím že je to trochu sobecký i třeba kvůli malýmu......moji kluci babičku milujou jak jednu tak druhou je fakt že s tchýní se tolik nevidí jako s mojí mámou ale zvládnou tam bejt celej den a starší i přespat bez problémů. co by za to jiné daly mít schopné babičky! Mě si moje babička nikdy nebrala jako malou mají rádi jen starší sestru, která je sama a žije u našich....já jsem pro ně vzduch a můj vztah k nim je naprosto nulový..prostě vím ,že jsou, ale tím to pro mě končí...smutné řekla bych 😒

zuny
22. led 2013

Tak moje máti si prvorozeného bere prakticky od začátku i přes noc každý druhý víkend, moc se mu věnuje, tak se Štěpik hrozně těší,až tam zase pojede 🙂 , druhého syna měla poprvé na víkend před týdnem a taky dobrý (dva by zatím asi nezvládla). Druhá babi bydlí asi 200 m od nás, bydleli jsme tam 6 let (do 2 let prvního syna) než jsme si postavili, navíc je v důchodu, ale asi nemá tolik času, protože nemá zájem si říct, že by je chtěla ☹ Jen když si potřebuju nutně něco zařídit (doktor, kadeřnice), tak je tam dám..Ale uklízet a vařit musím s nimi za pochodu. Musíme tam jít na návštěvu, abysme babi vůbec viděli. 😖 Nejhorší že jí vídám, když jdu s děckama ven, v tu dobu, když vyzvedávám staršího ze školky (nemůže se nabídnout a vyzvednout ze školky).Ona si o ně nikdy neřekne a já je vnucovat nebudu.
Když aspoň má babi zájem od začátku, tak je potřeba je tam dávat (v klidu si aspoň nakoupíš, uvaříš, uklidíš a jiné aktivity), protože postupem času si děti odvyknou tam být sami (jako můj starší syn už tam nechce spávat, radši doma).

baris
22. led 2013

moje mamka bydlí cca 2km od nás, ale ona i taťka ještě pracují. Takže buď my k nim nebo oni k nám příjdou v sobotu na návštěvu, povykládáme a mezitím si hrají s holkami. Hlídají nám holky, když jedeme do Polska na big nákup (cca 4x do roka). Holky u nich spaly cca 8x (ne letos, ale za celou tu dobu, co se mi moje princezny narodily).

Tchýně - naštěstí bydlí 100km - pro ní je to nepřekonatelná vzdálenost na návštěvu. Pro mě začíná být taky 😀 . Takže se vidíme tak 4x do roka. NIKDY bych jí nenechala holky přes noc - 1) nejsou na ní zvyklé, 2) vše dělám špatně, ona lépe 😠 3) holky jsou náchylné na "kačku" - takže když je pidi kapka na kalhotkách, hned jdeme pro čitsté, jinak do 2 dnů je štípe při čůrání. Podle tchýně je to zbytečné, prý na co, když to za chvíli uschne 😝

roni010
22. led 2013

buď ráda, že se zajímají........co by za to spousta maminek dalo. Je to opravdu pomoc - odpočineš si, nebo si zařídíš co potřebuješ/v klidu nakoupíš/zajdeš na kafe..........My máme díkybohu obě babičky co se zajímají a já jsem za to moc moc vděčná...Hlídají podle potřeby, má máma si o malého i sama řekne...Tchýně je všemi deseti pro, ale sama mi nepoví -takže se vždycky ptám. Je to ideál, děkuji za to že je mám! Můžeme si s manželem zajít kam chceme, když jsem nemocná odpočinu si a vyléčím se...Zkus to brát z té lepší stránky, dělají to i pro tebe...nehledě na to že děti potřebují být zvyklé i na jiné lidi než rodiče 😉

aja123
22. led 2013

Prakticky skoro každý den už od narození s oběma babičkama, jsou úžasné (mám štěstí). Dcera je zbožňuje a není závislá jen na mě, nebo manželovi. 😉

kamila1979
22. led 2013

Tak moji rodiče, chtějí Ondru si berou od pátku do neděle, pokud nemáme jiný program a poslední 2 měsíce se k nim cpe i mladší Matyášek.

romantika
22. led 2013

babicky mame ale daleko, jedna si nasla noveho muze coz mi nevoni a nuti malou rikat mu dedo a pro mne je to cizi stary chlap cili o ni si myslim sve takze mame stesti, ze dojedou jednou za cas a jen pod dohledem.
Druha bydli jeste dal, vlastne moje mama, ale dojedou 1krat za rok, my dvakrat tam, takze je taky tzv. pod dohledem protoze jsme tam s ni. Nicmene delej jak citis, ono i male si rekne samo.
Jestli to je jak u nas, ze jste spolu od narozeni, je to odlouceni tezke. Male je 2,5 a sama bych ji neposlal k babi 200 km daleko ikdyz tlaci obe. Jedna hlucha a pro men neprijatelna druha 300 km dlaeko a vzhledem k tomu ze je mala vidi 5 krat do roka nechavam odlouceni na nikdy. Myslim, ze k tomu ani nedojde.
Jen teda problemy nastaly ted, kdyz jsem podruhe tehu, nemam silu, musim ji tahat sebou po doktorech, skolku nedostaneme. NO je to pro ni narocne. Uz ji to v hlave dochazi a kolikrat by bylo lepsi kdyby byla tomuhle usetrena.
Ale beru to ze to tak je.
jeslti mas vycitky tak zkus dite babi na chvili nechat, ja z vlastni zkusenosti vim, ze to vydrzi pul dne a jsou hototve. Ze by zvladly uvarit, zabavit dite, jit na prochazku, uspat tak to neda ani jedna proto o tom ani nepremyslim.

andelka
22. led 2013

S jednou babičkou a dědou je co 14dní jeden den, většinou jsme tam všichni, sami ho ještě nehlídali, nebyl tam ani na noc.
S druhou babičkou je skoro denně, kromě víkendu, někdy se mnou někdy sám, třeba na odpoledne. U ní ale taky ještě nespal. Nejdýl ho hlídala jeden celý den když jsme jeli na delší výlet s mužem,měl 15měsíců. Na 2-3h si ho brala od 8měsíců.
je to skvělé a hodně jsem to ocenila hlavně když přibylo druhé dítko, i předtím v těhotenství. dítě patří i do širší rodiny a vztahy to obohatí vzájemně.

lenam
22. led 2013

Po šestinedělí mi tchán nebo tchýně vozili 2x v týdnu 2-3 hodiny. V tu dobu jsem chodila buď na angličtinu a nebo jsem spala, někam si zašla, uklidila, v klidu se najedla,... To se postupně prodlužovalo a v roce a půl u nich trávil 2x týdně dvě odpoledne, teď ve 3 letech je tam 2x týdně na celý den 🙂 Mám trochu čas na sebe a na druhého syna 🙂 To že není pořád se mnou mi nevadilo. Brala jsem to tak, že není ani pro něj ani pro mne zdravé být spolu pořád. Má babičky a dědy moc rád, těší se k nim a učí se, že jinde platí trochu jiná pravidla a přizpůsobuje se jim.

vlckulka
22. led 2013

Co já bych dala za babičku a ještě k tomu za babičku, která o vnoučka stojí! Nemáme ani jednu babičku, na vše jsem přes den sama, holky sebou úplně všude tahám, odpoledne mi pomáhá manžel, ale o tom, že by jsme si třeba s manželem zašli na večeři nemůže být ani řeč, nemá mi kdo pohlídat. Můj život se točí jen kolem dětí a úplně s klidným srdcem bych je k někomu na pár chvil odložila 😀 Takže za sebe říkám, klidně dej dítě babičce 🙂 Pokud nejsou nějaké zdravotní problémy, které by babičce bránily se o vnoučka postarat, pak asi není důvod babičce bránit, obzvlášťě, když o vnoučka stojí. Rozhodně to prospěje všem 🙂

jakoubka
22. led 2013

Jekoliž s babičkou bydlíme,tak Kubík s babi tráví denně 🙂

elielizabeth
22. led 2013

Já svou dcerku na hlídání zatím moc často nedávám, protože stále plně kojím až na obědy. Moje mamka ji měla za 8 měsíců asi 2krát v kočárku,
ale s tchýní je to lepší. Ze začátku jsme si s ní ujasnili, co může a ne a jaká je naše výchova a teď je tam malá moc spokojená.
Většinou tam zajedeme na návštěvu i s manželem, ale i tak si můžu v klidu sednout a o malou je postaráno.
Někdy ji tam dáme na hodinku, na dvě, když potřebujeme vyřídit více obchodů.
Jsem ráda, že je malá zvyklá i na cizí lidi a nezačne hned ječet, když se na ni třeba někdo podívá v obchodě nebo k nám přijde návštěva.
Malou neskutečně milujeme, ale jsme naštěstí střízliví rodiče a nechceme mít doma rozmazlené děcko, které pak nechce hlídat ani vlastní babička.

mistrulka
22. led 2013

@vickulka po přečtení tvýho příspěvku,si připadám jak kdyby jsi psal o mě,u nás to samé babičky nemají zájem.Ta jend avůbec a ta druhá kupuje jen drahé hračky se kterými si děcka hrají asi prvních 10 minut a pak to tu jen leží a zabírá místo.Jo babička je ráda s mými dětmi,ale musím tam být i já,a většinou po 30 minutách mě je vrací,že už musí jít něco dělat a ať di je hlídám 😒no prostě děs.
A taky se to začíná ukazovat (absence babiček) dcera ,měla v říjnu 3 roky a nehce chodit do školky,chodila asi 1,5 měsíce pak tam začala jen řvát a přestala tam jíst a pít a jen zmínka o školce a řvala a řvala.Od té doby když o tom mluvím tak první co se ptá,jestli si ji vyzvednu a jestli ji tam nenechám samotnou ☹ Je to fakt hodně težký,manžel sice každé odpoledne je doma a může hlídat,ale stejnak to není žádná hitparáda
Takže jestli chcou hlídat,tak neváhej a dej děti na hlídání a čím jsou menší tím líp,líp si zvyknou 🙂

luckamb
22. led 2013

U nás je malá u babičky od roka a půl každý den, protože jsem začla chodit do práce. A jsme spokojené všechny tři - malá babičku miluje, babička je ráda že jí tam má a já můžu chodit do práce a pak si užívám každou volnou chvíli s malou daleko víc.

stavba
22. led 2013

Ahoj, tohle je pro mě docela bolestivé téma. 😔 Máme sice dvě babičky, ta jedna se zajímá dost, očas se po práci i s dědou staví, pohrají si. Někdy přijedeme my. Ale moje mamka, která se na vnouče tolik těšila k nám přijede jednou za měsíc a to ji ještě musím vždy zavolat, jestli by nechtěla přijet. Má svůj svět, my k ní nejezdíme, proč, to by bylo na jiné téma, ale ona má k nám dveře otevřené a ví to. Pořád se jí ptám, zda jí malý nechybí, ona říká, že ano, ale jsou to jen slova a skutek nikde. Musí k nám sice dojíždět vlakem a autobusem, ale ona je zvyklá cestovat, v tom problém není. Už jsem ji i říkala, že bych jí to proplácela, to nechce, tak nevím. Moc mě to mrzí. Navíc se chceme pokoušet o druhé mimčo a z mamky cítím, že pokud bych potřebovala pomoc, (měla jsem dva potraty a se synem jsem také vylehávala) tak to sice asi udělá, ale jen velmi nerada. Je to hodně složité, vím o co jí jde, ale nezměním to. Není to ve mně ani v manželovi, ten je bezvadný a stará se o malého každou volnou chvilku. Mamka už jiná nebude, ale jak říkám, moc mě to mrzí. Takže buď ráda, že se tchýně tolik o tvého syna zajímá. Samozřejmě bych jí ho asi nedávala denně, ale určitě je dobré, aby byl občas i s dalšími členy rodiny.

petule246
22. led 2013

Kluci tráví s babičkami relativně málo času, obě bydlí 200 km od nás. Teď nám třeba naši hlídali kluky přes den a my si jeli zalyžovat, na podzim zase tchánovci na víkend a my jeli do Drážďan. Sem tam jezdíme vzájemně na návštěvy, ale to neberu jako hlídání. V létě je určitě k našim i tchánovcům taky na chvíli lupnu (nějaký ten prodloužený víkend). Myslím, že obě babičky by si brali kluky častěji, ale museli by bydlet blíž, protože je to dost z ruky, takže to bývají logisticky náročné akce a kluci (hlavně ten mladší) jsou zatím malí, aby tam zůstávali déle.
Co se týče tebe, myslím, že pokud budeš mít třeba ještě druhé dítě, hlídání babičky ve výsledku oceníš. A shodou okolností jsem teď dočetla tuto knížku a ne vše mi sedí, ale souhlasím, že matka by měla umět vypustit dítě ze svého dosahu a naopak dítě by mělo mít možnost trávit čas i s někým jiným než s mámou. http://www.kosmas.cz/knihy/176070/a-dost/
Pokud nemáš s tchyní nějaké zásadní rozpory, občasnému pohlídání bych se rozhodně nebránila. Děti mívají babičky rádi.

blahova_andrea
22. led 2013

já nechávám malého své mámě bez dozoru od miminečka, ale je fakt, že "tchýně" je s ním jen, když jsem u ní i já. jednak nás akceptovali až v Miškových 8m a jednak tam nejezdíme tak často, aby si malej mohl na ni dostatečně zvyknout a vytvořit takový vztah, aby s ní byl sám a ani já ji ještě neznám natolik, abych jí ho svěřila a taky vím, že toho má hodně i bez toho, abych jí "hodila na krk" své dítě.

lamarika
22. led 2013

S jednou babičkou shruba dvakrát do týdne, někdy se mnou jindy sami. Poměrně často u ní i spávají. U druhé babičky shruba jednou za měsíc s nama.