Kondolence v rodině, se kterou jsme přerušili kontakt

anja81
11. únor 2018

Ahoj všem. Čeká nás pohřeb manželovo matky. Pohřeb bude jen v kruhu rodinném, tzn. tchán, švagrová s manželem, švagr s manželkou a manžel a já. Teď k té komplikaci. S rodinou jsme přerušili veškerý kontakt před šesti lety, pokud se potkáme na ulici nezdravíme se, prostě jsme pro ně cizí lidé.. Rozešli jsme se ve zlém, ale parte jsme obdrželi, považujeme tedy za slušnost se pohřbu zúčastnit.
Chci se zeptat. Jak je to s kondolencí mezi příbuznými? Pokud se nepletu, měla bych já kondolovat tchánovi, švagrové a švagrovi (děti zemřelé) a manžel svému otci že? Nebo je to nějak jinak? Nerada bych aby nastala trapná situace, už takhle to bude asi pro nás všechny vcelku nepříjemné..

alassel
11. únor 2018

V rodine se nekondoluje... to je jako kdyz mi umrela babicka a kondolovala bych dedeckovi. Vsak to byla jeho matka, tak proc by kondoloval svymu otci??? To je nesmysl. Kondolujou pratele a znami..

makiszek
11. únor 2018

Přesně tak, ztatili oba dva někoho blízkého tak proč by si měli navzájem kondolovat?

anja81
autor
11. únor 2018

Dobře manžel tedy nemusí kondolovat otci, ale já nejsem přímý příbuzný tak bych asi měla ne..

makiszek
11. únor 2018

Nevím jak je to správně, ale když si představím ze mi umřela tchýně tak bych asi i ja byla mezi nejbližší rodinou komu by ostatní kondolovali, ale to proto ze s ní mám velmi blízký vztah. Těžko říct jak to udělat když se spolu nebavite

anja81
autor
11. únor 2018

no právě.. nebavíme se, jsem černá ovce v jejich rodině.. manžel beze mne odmítl na pohřeb jít, tak jsem mu slíbila podporu... nerada bych ale působila nějak neuctivě že jsem někomu nekondolovala..

mandala
11. únor 2018

@anja81 Nevím, jak je to správně, ale možná bych ruku podala alespoň tchánovi...

alcar
11. únor 2018

Na svagry bych se vyprdla, ale tchanovi bych ruku podala. Jinak bych se snazila byt pouze jako tichy spolecnik a na pohrbu bych se zdrzela minimalne.

popelka1984
11. únor 2018

Manžel nebude kondolovat nikomu, byla to jeho matka. Ty budeš kondolovat tchánovi a manželovým sourozencům.

janablizka
11. únor 2018

Určitě je to tak jak píše popelka1984

valeriem
11. únor 2018

Jj, @popelka1984 to vystihla presne

editah222
11. únor 2018

Ano je to jak píše popelka. Já jsem na pohřbu tchána nekondolovala nikomu, seděla jsem vedle tchýně a tak jsem patřila k těm komu se kondolovalo. A stejně to asi bylo i když zemřela tchýně. Vlastně až teď mi došlo, že její sestry kondolovaly mě. Ale já jsem měla citově tchána s tchýni skoro jako svoje rodiče.

sumitra
11. únor 2018

Nam na pohrbu rikali v ramci proslovu, ze si pozustali nepreji kondolovat. Tak treba to budete mit taky tak. Taky je to moznost

peggy_5
11. únor 2018

@anja81 no, já nevím, jak moc máte špatný vztahy.. pokud Tě tak nesnáší, tak se Ti taky může stát, že jim půjdeš po obřadu kondolovat a oni Tvoji ruku odmítnou a bude nějaká scéna.. Za sebe bych kondolovala před obřadem (tchánovi i sourozencům manžela)..

kafr
11. únor 2018

@peggy_5 to se stát samozřejmě může, asi bych se na to i připravila, ale bude to scéna z jejich strany a jejich ostuda. To bych se pak v klidu otočila na patě a odešla. Já bych měla svědomí čisté.

eviicka
11. únor 2018

Zvyklosti jsou různé, souhlasím s ostatními, podala bych v tichosti ruku všem třem ještě před obřadem, pokud by se jenom trochu zdálo, že o to nestojí, tak bych netlačila na pilu. Rozumní lidé toto zvládnou... a když ne, tak jak už zde zaznělo, svědomí budeš mít čisté.

janapetrvalska
11. únor 2018

Asi tak kondolovala bych vsem primym pribuznym zemrele, at jste nejste pohadani. za 1) je to slusnost za 2) Vy jste vic 3) ucta k zemrele .. at jste si udelali cokoli to je proste obdobi neutralni, pokud by delali sceny tak by neposilali parte, a hlavne bylo by to neuctive k zemrele tudiz si myslim, ze bude vse v slusnosti .. dalsi vec , kazdy se muze zmenit v nazorech apod. a uvedomite si to vetsinou kdyz o to prijdete , a zacnete si uvedomvat ze zitra nemusite byt .. myslim, ze jste urcite neprala smrt tchyni a ze neprejete nikomu smrt , tudiz budete opravdu kondolovat uprimne .. asi tak , muj nazor , ..

ssandy
11. únor 2018

Kdyz mi zemrela skorotchyne, kondolovala jsem tchanovi a svagrove (nejsme s muzem manzele, mame deti), pak jsem stala stranou s manzelem svagrove. Rozhadani nejsme, i kdybychom byli, je to slusnost. V tomhle pripade jdou hadky stanou. Pokud ti ruku nepodaji, sla bych bez komentare stranou. Na pohrbu ze zadne zbytecne sceny nehodi.

anja81
autor
11. únor 2018

Ano podám ruku tchánovi a manželovým sourozencům. S odmítnutím počítám od švagrové, ale kondolovat ji samozřejmě že slušnosti půjdu. Pokud by dělala nějaké scény mlčky s manželem odejdeme. Tchýni jsem v lásce neměla, ale nic zlého jsem ji nepřála a jsem ji vděčná za to že dala mému manželovi život. Příčinou hádky byly kdysi rozdílné názory na to jak by měla fungovat rodina.. každá jsme měla jinou představu a my s manželem jsme nedokázali zkousnout že nejsou pro naše deti úžasná babička s dědou jako moji rodiče, ale že je naše děti nezajímají.. přidali se k tomu pomluvy ze strany tchýně na mou osobu, které se k nám donesly a pohár trpělivosti u nás přetekl..Byli jsme dobří jen na to půjčit penize nebo když něco potřebovali.. Na pohřeb jsem jít nechtěla, přišlo mi to nevhodné, jdu vyloženě na manželovo vyslovne přání protože řekl že půjde pouze se mnou.. položíme tchýni kytku k rakvi, chvíli poseckame a půjdeme..