Křivé obvinění dítěte ze šikany, jak postupovat?

lumixii
14. zář 2015

Chtěla bych se zeptat, jak se nechá postupovat, nebo co dělat v případě, že Vaše dítě bylo nařčeno/obviněno z něčeho co neudělalo? Spolužačka nařkla syna, ze šikany, a kamarádka jí to dosvědčila, i když u toho vůbec nebyla. Škola věří spolužačce. Je nějaká možnost, kam se obrátit, aby se věc opravdu prošetřila, a vyšlo najevo, jak to opravdu bylo?
Děkuji za rady/odpovědi.

janulkav
14. zář 2015

Napadá mě jenom školní inspekce nebo tak něco

lumixii
autor
14. zář 2015

@janulkav děkuji

susana26
14. zář 2015

Trvej na schůzce třídní učitelky, ředitelky školy, dětí a jejich rodičů - máš na to nárok, rodiče sice mohou odmítnout se dostavit, ale alespoń se ukáže jak moc si holky budou stát stále za svým výmyslem. Také bych si opatrně promluvila se synem, zda opravdu nedal žádnou záminku proč by si to měli ve škole myslet.

lumixii
autor
14. zář 2015

@susana26 Syna jsem se právě několikrát ptala, jestli jí opravdu nic neudělal. Dle mého názoru, není žádný sígr, ba naopak, od mala ho vychováváme tak, že holky se mají chránit, a nikoliv jim ubližovat. Přiznal se, že jí asi 3x plácl po noze (plácl, ne zbil), a pak že se honili, ona v běhu za sebou "třískla" dveřmi, on je rozrazil, a dveře se dole vylomily. Měla se platit oprava, když paní učitelka, vyrukovala s tím, že opravu zaplatí, oba dva na půl, tak ona začala brečet, a vymyslela historku, že jí syn šikanoval. Já jsem samozřejmě zaplatila celou částku, ale o to mě teď vůbec nejde. Jde mi o to nařčení. Dnes byl syn v řiditelně, kde byl bez mého vědomí a bez mé přítomnosti vyslýchán řiditelkou školy, a matkou oné spolužačky, a po té bylo sděleno, šikana + ublížení na zdraví.
Zítra se chystám do školy, protože tohle takto nenechám.

somalicats
14. zář 2015

@lumixii Dcera byla v první třídě hodně divoké dítě a kolikrát na ni spolužáci svedli i to, co neudělala. Vždycky jsem si vyžádala schůzku s jejich třídní a chtěla jsem, aby u toho byl i ten druhý rodič/rodiče, nikdy nikdo z protistrany nepřišel. Vygradovalo to nakonec tak, že dcera nemohla jet na třídní výlet (paradoxně ta druhá holčička, která byla u posledního průšvihu taktéž, a byla to stejná průšvihářka jako ta moje, na výlet jela), už jsem to až tak neřešila, protože jsme se o prázdninách odstěhovali. Třídní jsem pouze upozornila, že problémy jí ve třídě budou pokračovat bez ohledu na to, že tam dcera nebude, vědělo se, kdo je za většinu průšvihů zodpovědný. A bohužel pro třídní to tak bylo a ještě to gradovalo.
Je pravda, že z dcery jsem vždycky opatrně tahala, jak se průšvih stal, věděla, že pokud to opravdu zavinila ona, že se to stejně dozvím, takže neměla problém se přiznat v případech, kdy za daný průšvih skutečně mohla. Doporučuju totéž - opatrně to doma probrat a pokud bude syn opravdu trvat na nevině, začít to řešit. Počítej ale s tím, že pokud není v kolektivu příliš oblíbený, že se tyhle situace můžou opakovat. U nás pomohla opravdu až ta změna kolektivu.

lumixii
autor
14. zář 2015

@susana26 Budu chtít mluvit s tou spolužačkou a vidět na ní, podlitiny, šrámy, apod. od toho, jak do ní můj syn údajně kopal. Pokud má dotyčná pravdu, měla by mít minimálně modřiny. Nebo budu trvat na lékařské zprávě.

lumixii
autor
14. zář 2015

@somalicats Tak přesně o tom, jsem přemýšlela, ho přendat na jinou školu. Nejhorší je, že jemu se na poslední dva roky už přecházet nechce. Tohle je vážně neuvěřitelné, nejhorší je ta bezmoc. Kdy dítěti doma vysvětlujete, že se lhát nemá apod. Že kdykoliv se něco stane, tak mi to má říct, že se nechá vše řešit.. a pak se stane, něco takového. Neříkám, že je to svatoušek, který je premiant třídy, který sedí doma na zadku, a od rána do večera se jen učí, a pomáhá doma apod. To zase né. Ale tohle, tohle je prostě příliš. ☹

somalicats
14. zář 2015

@lumixii Tak hlavně ublížení na zdraví už je celkem závažné obvinění a pro něj musí být důkaz - trvala bych na lékařské zprávě (modřiny a podobně si může udělat i po pádu). A jestliže je na vaší škole standardní vyslýchat dítě v nepřítomnosti rodičů, ale v přítomnosti cizích lidí, tak bych trvala i na výslechu té holčičky bez přítomnosti její matky, ale zato ve Tvé přítomnosti.

citun
14. zář 2015

@lumixii No výslech bez zákonného zástupce, to se snad ani nesmí ne? Určitě bych šla do školy a bránila ho!

lumixii
autor
14. zář 2015

@citun
@somalicats tak presne tohle mam zitra rano v planu. s

marecek4
14. zář 2015

@lumixii no,já osobně bych nejen šla do školy,ale na ředitelku podala i stížnost na zřizovatele,nesmí provádět výslech dítěte bez vědomí rodičů a už vůbec není v její kompetenci vyvozovat jakékoliv závěry o ublížení na zdraví-leda pokud by sama měla lékařský diplom,a i kdyby tak by to byl střet zájmů-ona jako ředitelka by nemohla vyšetřit postiženou dívku-ano tohle zavání šikanou,ale Tvého dítěte

lumixii
autor
14. zář 2015

@marecek4 děkuji za radu.

kacca11
14. zář 2015

Moje zkusenost ze skoly je takova, ze dite, co sikanovalo pulku tridy bylo doma za andilka a rodice nikdy neuverili, ze zrovna jejich andel sikanoval nekolik deti. Takze bych se na tvem miste zamyslela i nad tim, ze tvuj syn muze byt skutecne vinikem a holcicka si nic vymyslet nemusi.

Nesouhlasim s postupem reseni, jsem pro, aby nebylo mozne nekoho bezduvodne obvinit, ale situace mi neprijde nijak jednoznacna.

lumixii
autor
14. zář 2015

@kacca11 v poradku i to je nazor

verena
14. zář 2015

Myslím, že šikana se řeší i na policii. Takže pokud jste si jisti, že to syn neudělal, mohli byste to dát k prošetření. Já bych nejspíš zavolala na nějakou linku bezpečí a poradila se tam, jaké kroky nyní podniknout. Postup řešení ze strany školy určitě nebyl správný. Pokud si to holka vymyslela kvuli penězům, ktere jste stejně platila vy, je to smutné...

verena
14. zář 2015

Jo a bacha aby si holka modriny mezitím nevyrobila sama

lumixii
autor
14. zář 2015

@verena tak to by ale lekar snad poznal, jak jsou stare, nebo ne? Toho jsem se obavala nejdrive taky, ale utesuji se, ze to by snad melo byt poznat. Nejsem lekar, takze jista si tim nejsem.

anushe
14. zář 2015

moc neporadim,dite mam mladsi,ale zrovna nedavno jsem cetla clanek od jednoho predniho ceskeho psychologa (ano,nekdy beru s rezervou),ale v tomto pripade souhlasim. Rozhodne pry stat za svym ditetem,musi citit podporu,tim spis v takhle osemetny situaci... Takze to delas spravne...

lumixii
autor
14. zář 2015

@anushe Děkuji za podporu, syn je z toho vážně špatnej a popravdě já taky. I když samozřejmě dělám, jak jsem nad věcí. 🙂

somalicats
14. zář 2015

@kacca11 Tohle je vždycky dost nešťastná situace. Na jednu stranu - dáš dítěti najevo, že mu nevěříš - příště se Ti už pro jistotu nesvěří. Na druhou stranu - na každém šprochu... Nicméně rozlišovala bych situace, kdy jde fakt o klukovinu (v případě zakladatelky bych za klukovinu brala rozbité dveře - taky jsem už za dceru platila strženou garnyž...), a situace, kdy už jde o nějaké závažné obvinění - to už nemůže přijít jen tak bez důkazů...

stellamax
14. zář 2015

@lumixii rodiče řešili skoro stejnou situaci s bratrem. V ředitelně byl taky bez vědomí rodičů a to máma na stejné škole učila. Rodiče po pár dnech zašli s bráchou domů k dítěti, co měl šikanovat a to se přiznalo, že si to vymyslelo, aby nedostalo poznámku. Myslím, že to byl tenkrát kluk. Brácha už se té špatné pověsti mezi učiteli ale zbývající roky základky úplně nezbavil. Rodiče se ho tenkrát ale od začátku nezastávali. Máma byla vyděšená a šokovaná, když jí kolegyně oznámily, že její syn - syn učitelky někoho šikanoval a rovnou se omlouvala.

lumixii
autor
14. zář 2015

@stellamax Mě je to úplně jasný, i když se to nakonec vysvětlí, v co pevně věřím, tak tohle už mu zůstane napořád. Učitelky s ním už budou stále jednat tak, jako kdyby to opravdu udělal. Proto jsem s ním mluvila i o tom, že jestli chce, tak ho nechám přendat na jinou školu. Znovu opakuji, jak jsem již výše i psala, nemám ho za žádného svatouška, ale rozhodně to není žádný sígr, nebo to co z něj momentálně dělají.

tyf
14. zář 2015

Tohle je těžké, každý samozřejmě věří svému dítěti. Šikana je ale systematický dlouhodobý teror, ne nějaký jednorázový konflikt, takže pokud ho z něčeho takového obvinili, tak přece zbytek třídy musí o tom vědět, ne jen jedna spolužačka. Trvala bych na tom, aby se k jejich vzájemnému vztahu vyjádřili i ostatní děti. A pokud jde jen o tuhle jednu záležitost, tak mi to celé připadá hodně přitažené za vlasy.

stellamax
14. zář 2015

@lumixii Já bych mu věřila a na jinou školu bych ho taky dala. Těžko bude někdo vysvětlovat všem dětem a učitelům celé školy, že nic neudělal. Je mi ho líto, když si vzpomenu co se dělo u nás. Nepomohlo ani, že rodiče "šikanovaného" kluka přišli do ředitelny všechno vysvětlit a omluvit se. Zůstalo to v ředitelně, ale třídě nikdo nic neřekl.

lumixii
autor
14. zář 2015

@tyf jde o jednorazovou zalezitost ktera se stala na tydenim pobyte/vylete.

kocka5
14. zář 2015

nevím, ve které části školy se to stalo.... a kolik má syn roků, ale já bych si prostudovala řád školy a dozor nad žáky o přestávkách. Kde byl dozor atd. do toho bych se opřela. Pravdu už se zřejmě nedozvíte, tak bych se pokusila zatlačit na ten výslech a dozor.

lumixii
autor
14. zář 2015

@kocka5 Oni byli na týdenním pobytu a stalo se to tam.

kocka5
14. zář 2015

@lumixii tam snad platí to samé ne? je zodpovědná škola ne?

lumixii
autor
14. zář 2015

@kocka5 Ano, to by měla být.

verena
14. zář 2015

To je fakt, že by bylo dobré zkoumat taky odpovědnost dozoru. Stejně jako to, že šikana je dlouhodobá věc, ne jednorázový konflikt. Takže když už, tak by to měli nazývat jinak...