Manžel kamarádky se dal na duchovno. Poraďte

fangi
21. únor 2011

Ahojky,
chtěl bych Vás poprosit o názor a o radu pro moji dobrou kamarádku. Kamarádka nečekaně zjistila, že její manžel již přes rok před ní tají to, že čte nejrůznější duchovní knihy, že rozhodování v práci řeší přes svého bratra, který mu prostřednictvím kyvadla říká, co má dělat a on se podle toho rozhoduje. Že ho bratr chce seznámit s jakýmsi Koso Rays - nevím, o co se jedná, ale je to nějaká další "duchovní" metoda. Kamarádka těmto věcem nevěří a je hodně v šoku. Zjistila, že jí všechno toto celou dobu zatajoval. Promluvili si, ale je jasné, že manžel tomu prostě věří. A kamarádka řeší, co s tím má dělat. Jednak o tom nic neví, tak má strach, jestli to není nějak nebezpečné. A prostě se jí to nelíbí. Pro vysvětlenou - její manžel je nadprůměrně inteligentní, vysokoškolák, manažer v jedné hodně úspěšné firmě, je to hodně optimistický a veselý člověk, který jí se vším pomáhá, mají po celou dobu hezký vztah, plánují dítě,... jemu se hrozně daří v práci, tráví hodně času spolu - výlety apod. Tedy má kamarádka hlavně pocit, že on nic takového nepotřebuje, že je schopen se rozhodovat sám. A vždycky si říkali vzájemně úplně všechno, tak ji dost překvapilo a je smutná z toho, že o tom celou dobu nic nevěděla. Jo a jak se to dozvěděla - neřekl jí nic, ale zapomněl si odhlásit email, tak kamarádka ho chtěla jen odhlásit (nemá důvod mu číst email a ani by to nedělala), ale zahlídla, že jeho emaily s bráchou začínají dost podivně a mají podivné předměty, tak jí to nedalo, přečetla si jeden a potom už se začetla...a tak si právě přečetla, že veškeré rozhodování v práci on řeší právě s bratrem, který mu odpovědi - co má dělat, píše do emailu, že je testoval pomocí kyvadla.
Budu vděčná za každý názor, co byste dělali vy. Kamarádka ode mne čeká pomoc a radu a já upřímně řečeno jsem z toho tak překvapená, že sama nevím, jak bych na to reagovala.
Děkuju!!

triowax
21. únor 2011

Ahoj.

Ne že bych se rozhodovala jen tím, co řekně kyvadlo. Nebo karty.
Ale v jednom našem velém rozhodnutí jsem požádala kamarádku, aby mi to vzala přes kyvadlo a taroty.
Ale naše rozhodnutí nestálo jen na tom.

fangi
autor
21. únor 2011

Ještě bych napsala, že si na něm ničeho nevšimla, že i celý ten rok, kdy on se zabýval těmito duchovními teoriemi, tak se choval úplně normálně, všechno jako dřív. A oni spolu opravdu tráví hodně času, takže by si toho měla všimnout, opravdu nic nebylo znát. V těch emailech třeba bylo, že s bratrem na tom budou pracovat, až ona nebude doma, takže zjistila, že když je třeba u kamarádky, tak si manžel čte v těchto knihách a na dálku s bratrem pracují s tím kyvadlem (bratr nebydlí ve stejném městě, tedy se osobně nevídají nikdy sami, to jen když tam jede kamarádka s ním na návštěvu a tam si vůbec ničeho nevšimla).

fangi
autor
21. únor 2011

@triowax A ty tomu taky věříš? Ono je asi taky trochu něco jiného, když se člověk dostane já nevím jednou za 5let do nějaké těžké situace a nechá si takto poradit a něco jiného, když v podstatě každý týden píše někomu email a chce radu od kyvadla. Navíc, když se jedná o práci a zvládnul by se rozhodnout sám (má velkou zodpovědnost za chod celé firmy, ale zase to nejsou věci, které by nebyl schopen sám racionálně rozhodnout).

triowax
21. únor 2011

@fangi ono jde hlavně o to, jestli tomu věříš.
Ale přijde mi blbost se tímhle rozhodovat denně.
Kor v pracovních záležitostech, u kterých jde asi hlavně o rozum.
Jestli se rozhoduje já nevím o financích a on se ptá kyvadla, přijde mi to blbost.

fangi
autor
21. únor 2011

@triowax Hm, no třeba já osobně tomu nevěřím vůbec, takže to asi nejsem schopná vůbec pochopit. Mně prostě přijde, že on to v té práci nepotřebuje, že prostě se má rozhodnout nad nějakou strategií firmy například a že on si je schopen to rozhodnutí udělat dobře sám...a tak já nevim, jestli mu chybí třeba sebedůvěra, tak "pro jistotu" sáhne ještě k tomu kyvadlu, fakt nevím.

Ještě je asi důležitý říct, že se takto nerozhoduje o osobním věcech, v těch emailech za celý rok nebyla jediná osobní věc, kterou by psal bratrovi. Pouze pracovní věci.

marinka
21. únor 2011

Na kyvadle ani čtení duchovních knížek nevidím nic špatného, sama jsem s kyvadýlkem začala pracovat a je to moc zajímavé..Samozřejmě, člověk by se neměl ptát kyvadla na všechno a rozhodovat se jen podle něho, kyvadlo by mělo sloužit hlavně na otázky týkající se zdravotního stavu, ale může klidně pomoci řešit i problémy v partnerském stavu, práci apod., ale je třeba k tomu přistupovat se zdravým rozumem, stejně jako k věštění pomocí karet. apod. Kyvadýlko může napovědět, poradit, ale člověk by se měl rozhodnout sám, tak jak on cítí, že je to správné.
Já bych z toho nedělala žádné drama, pokud se chování kamarádčina manžela nijak nezměnilo za tu dobu, co se o tyto věci zajímá a nepodepisuje se to nějak na jejich společném životě. Mně by to teda začalo znepokojovat až tehdy, kdyby dělal podle rady kyvadýlka nějaká nesmyslná rozhodnutí, která by poškozovala jeho nebo jeho rodinu.

fangi
autor
21. únor 2011

@marinka Děkuju moc za názor, hezky jsi to napsala. Kamarádka tím, že o tom v podstatě nic neví a nikdy nebyl žádný náznak, že by manžel k něčemu takovému inklinoval, tak ona se asi hlavně bojí, aby to nemohlo zajít někam dál, kdy už by mu to mohlo spíš ublížit. Aby se právě potom nerozhodoval takto i v osobním životě apod. A hlavně má pocit, že on takovouto "berličku" nepotřebuje a že by spíš měl věřit sám sobě tak jako do té doby, než ho s tímto seznámil jeho bratr.

Kamarádka má prostě asi hlavně strach,aby ho to akorát někam "nestáhlo", navíc ona těmto věcem prostě nevěří.

fangi
autor
21. únor 2011

A kdyby někdo uměl vysvětlit, v čem spočívá to Koso Rays prakticky, tak bu kamarádka asi moc vděčná....To si s bratrem psali, že se teď budou "učit" dál...

fangi
autor
21. únor 2011

Kamarádku taky dost zarazilo, že jí to tajil. Ale to jí vysvětlil tak, že věděl, že ona tomuto nevěří a tak jí to proto neřekl. Ale i tak ji to zarazilo, protože mají opravdu takový ten vztah, že si všechno řeknou. I já je znám oba dost dlouho a vím, že to takto mají.

berynka
21. únor 2011

@fangi, píšeš, že se mu daří v práci... tak na tom kyvadlu asi něco bude, ne? 😀
Si dělám srandu, sama jsem k těmhle věcem dost skeptická. Ale někdo v důležitých situacích a těžkých životních chvílích sahá k iracionálním a duchovním věcem 😉 . Některým lidem to dává pocit jistoty a jsou ve své podstatě tak založení. Nespoléhají na logiku a věci, které se dají změřit a spočítat.
Dotyčný, o kterém píšeš, to manželce asi neřekl právě proto, že jí zná a nechce zbytečně obhajovat něco, čemu věří a co mu funguje 🙂 .

marinka
21. únor 2011

@fangi Chápu, že to kamarádku znepokojilo, zvlášť když ona samo o tom nic neví.. Ono fakt hodně moc záleží na tom, jak o sám k tomu přistupuje, jako kdyby fakt nebyl schopný udělat samostatné rozhodnutí, aniž by se poradil kyvadla, tak je to špatně, ale z toho co jsi napsala, se mi nezdá, že by takový její manžel byl..Možná má pocit nějakého tlaku, velké zodpovědnosti za svá rozhodnutí a cítí se jistější, když mu kyvadýlko pomáhá. Kdyby se fakt slepě rozhodoval podle kyvadla, viděl by, že ne všechna rozhodnutí byla správná, takže věřím tomu, že ten zdravý rozum používá 😉
Myslím si, že kamarádce to měl říct, asi jí nechtěl přidělávat zbytečné starosti, když ví, že ona tomu nevěří, ale taky bych se cítitla trochu podvedená, že to dělá tajně 😅

triowax
21. únor 2011

@marinka prosím tě psala jsem ti IP, přišla??

fangi
autor
21. únor 2011

Holky, děkuju! Jako určitě k tomu nepřistupuje nějak fatálně, že by všechno řešil přes kyvadlo. To kamarádku uklidnilo, že tam nevyčetla, že by psal bratrovi o nějakých osobních věcech a podle toho je potom řešil. Byly jen pracovní záležitosti a vypadá to opravdu tak, že se chtěl v nich utvrdit. Je to mladej kluk a v dost vysoký pozici, takže určitě ta práce pro něj náročná je, nicméně to zvládá skvěle a ani to není taková ta situace, že by trávil v práci hodně času, neměli na sebe čas, to vůbec...Jinak on sportuje, má fajn kamarády, hodně jezděj s kamarádkou na výlety, povídaj si....Je to fakt suprovej kluk a maj skvělej vztah. O to větší je právě kamarádky šok.

@marinka Myslím, že jsi to vystihla, že je to tak, že má v práci velkou zodpovědnost a tím kyvadlem si ta rozhodnutí tak nějak utvrzuje. Nevěřím, že by byl schopen udělat opak toho, než k čemu by došel rozumem, jen díky kyvadlu. To snad ne!!

S kamarádkou si myslíme, že jí to neřekl proto, že ví, jak hodně ona je k tomu skeptická a že aby ho neměla pomalu "za blázna", protože ona má k tomuhle docela "radikální" názory, prostě tomu nevěří a přijde jí to jako blbost.

fangi
autor
21. únor 2011

Jinak kamarádka je ráda, že si tam nepřečetla, že by řešil něco osobního, ale na druhou stranu - oni opravdu za poslední rok neměli jediný problém, jsou hodně zamilovaní a spokojení....plánují dítě a svatbu...Ale ona se právě bojí, co by se stalo, kdyby nějaký problém v osobním životě nebo mezi nimi nastal, zda on by to řešil kyvadlem....Zda by se rozhodoval dle sebe nebo byl fakt schopnej dát na kyvadlo.....a bratrovi duchovní teorie...

fangi
autor
21. únor 2011

Kdo mi ještě napíše svůj názor, prosím? Pomůže mi to utřídit si myšlenky a na srazu s kamarádkou jí rozumně poradit. Nikdy jsem se s tímhle nesetkala a moc o tom nevím, tak bych jí nechtěla poradit nějak špatně.

aleachim
21. únor 2011

@fangi mě příjde, že kamarádku to naprosto zbytečně znepokojuje. Sama píšeš, že osobní věci tak neřeší a pracovní si v podstatě jen utvrzuje. Nepříjde mi to jako něco hrozného, protože jestli má zodpovědnost a dostal se do pochyb, tak si to chce prostě jen ověřit.

To, že to kamarádce tajil je celkem pochopitelné, když jsem si nechala dělat horoskop, taky jsem to manželovi neřekla, protože vím, že on na to vůbec nevvěří. Já byla zvědavá, co mi astrolog napíše a manžel by měl akorád blbé poznámky a ty se mi nechtělo poslouchat. Jestli mají tak pěkný vztah, jak píšeš, tak bych to nechala být.

marinka
21. únor 2011

Aleachim to napsala pěkně, taky bych to nechala být..Maximálně bych ho poprosila, aby s kyvadýlkem neřešil jejich vztah, pokud to kamarádce vadí a myslím, že to z jeho strany nebude problém, pokud se ptá jen na věci týkající se práce, kvůli té zodpovědnosti, jak jsi psala. Je to o toleranci, ať mu dá kamarádka prostor, věnovat se tomu, co ho zajímá, zvlášť když na jejich vztah to nemá žádný vliv. My máme s manželem taky různé zájmy a dáváme si v tomto prostor, protože je pořád hodně věcí, které nás spoujují a rádi je děláme dohromady, takže nevidíme problém v tom, když každého z nás zajímá ještě něco jiného, co toho druhého ne..

fangi
autor
21. únor 2011

@aleachim Děkuju za názor. Možná to kamarádka zbytečně moc řeší, i když já ji chápu.

Ale vy, kdo o tom něco víte nebo třeba i nevíte, nebály byste se, že se to může v něco "zvrtnout", že to může být jen začátek a časem by ho to mohlo "zblbnout" tak, že by se opravdu podle toho rozhodoval ve všem a už by se nedovedl rozhodnout sám. Mně se trochu zdá, že to může člověku to sebevědomí i podlomovat, protože přeci když vidim, že se nějak rozhodnu a pak zjistim, že to bylo správně...tak mi to posiluje sebevědomí. Než to, když zjistím, že se neobejdu bez berličky typu kyvadlo, tak by mě to spíš to sebevědomí bralo, ne...aspoň to je můj pocit.

fangi
autor
21. únor 2011

@marinka Píšeš to moc hezky a rozumně a souhlasím s tebou, ale na druhou stranu chápu i kamarádku, že jí to trochu nahání strach. Momentálně je pravda, že to vlastně žádný problém není, protože kdyby to nenašla, tak by to vůbec nepoznala. Tak snad jen to, že jí to asi měl říct. Ale do budoucna...opravdu nevím, jestli se do toho nemůže člověk ponořovat pořád víc a víc, "učit" se další a další metody...a vzdalovat se víc a víc od té reality...ale opravdu nevím, jen píšu, co napadá mě.

Vy si myslíte, že by se to v případě rozumného člověka nemělo dostat někam, kdy už by to spíš škodilo??

karmenta
21. únor 2011

já bych to neřešila, každý hledá pomoc s řešením věcí jinde 🙂 Osobně jsem také párkrát využila těchto služeb 🙂 Když se to bere s rozumem a nefanatizuje se, tak bych to vážně nechala plavat 🙂

aleachim
21. únor 2011

@fangi bála bych se, že se to zvrhne a nebude se umět rozhodnout sám. Na druhou stranu, jestli se o to zajímá a chce do toho trochu proniknout, může se z toho stát zajímavý koníček. Být kamarádkou, tak hodím předsudky za hlavu a snažím se ho pochopit, aby mě do toho zasvětil. Bude to mít lépe pod kontrolou než, když to před ní bude tajit.

fangi
autor
21. únor 2011

@aleachim Když kamarádka právě tomu tak hrozně moc nevěří, že každá věta, co on jí o tom řekne, tak jí nad tím zůstává rozum stát, prostě ona to naprosto odmítá. Takže si o tom popovídají jen dost těžko.

marinka
21. únor 2011

@fangi To je podle mě extrém, co píšeš, aby se člověk kvůli kyvadlu a čtení duchovních knížek vzdálil od reality.. Jasně, může se stá, že to člověka pohltí víc, než je zdrávo, ale toho bych se bála spíš u různých sekt apod. A rozhodně bych to řešila, až kdyby se to stalo, tady nefunguje nějaká prevence, zakázat to manželovi nemá smysl a ani by to nebylo dobře, stejně by se o to zajímal dál a jen by to před kamarádkou ještě víc tajil, nebo by jí začal lhát. Mají krásný vztah a za celý rok ho to nezměnilo, tak ať mu kamarádka věří! Rok je opravdu dluhá doba a pokud to pořád bere rozumně a nijak se nezměnil, hodně bych se divila, kdyby se to teď stalo..Já jsem přečetla za svůj život desítky duchovních knížek z různých oblastí, je samozřejmě důležité vybírat si kvalitní litaraturu a nevěřit slepě všemu, co se člověk dočte, ale většina knížek je o tom, co je smyslem života - milovat a pomáhat. A to jsou informace,které můžou člověka jedině změnit k lepšímu 😉 Nebo ho může zajímat, co se děje po smrti a z toho taky zblbnout nemůže 😀

marinka
21. únor 2011

@fangi Tak ať mu kamarádka řekne, ať se o to dál zajímá, když ho to baví, ale s ní ať to neprobírá, když jí to vadí 😉

aleachim
21. únor 2011

tak to se pak nemůže divit, že jí to tajil 😅

fangi
autor
21. únor 2011

@marinka Asi máš pravdu, snad 🙂 Je pravda, že on sám zatím i říkal, že neplánuje se takto rozhodovat v osobním životě, že takhle vždy řešil jen pracovní rozhodnutí. A taky si kamarádka "ověřila", že jí v ničem teď při rozhovoru nelhal, protože on neměl tušení, co ona četla a ona nečetla rozhodně vše, tak maximálně 1/4 ...a všechno co jí řekl, tak bylo přesně to, co psal. A říkal jí, že ho to mrzí, že jí to neřekl, že by jí to býval taky radši řekl, ale že si prostě myslel, že ona to nepochopí a nebo mu to bude chtít "zakázat" ( v uvozovkách, protože to samozřejmě nemůže).

fangi
autor
21. únor 2011

@aleachim Kamarádku to mrzí, že když si všechno doposavad říkali, tak že jí to neřekl, ale určitě to úpně chápe, protože když od ní slyšel na tyto věci do té doby jen samé radikální věty a věděl, že ona to prostě nechápe, že to někoho může zajímat, a ani se o to nesnaží, tak je pochopitelný, že jí to nechtěl říct. Zas ona takhle mluvila, aniž by věděla, že zrovna jeho to může zajímat, to jí ani ve snu nenapadlo. Takže tak 🙂

aleachim
21. únor 2011

@fangi já tomu samozřejmě rozumím, jen si myslím, že i když i teď o tom nechce ani slyšet, tak je těžké, aby on jí o tom něco říkal.

Ale právě protože, bych se bála, aby z toho nebylo něco závažného (např. nevstoupil do nějaké sekty), snažila bych se mu porozumnět a brát to jako jeho koníček a přitom mít pod dohledem, jestli to je jen koníček nebo něco závažnějšího. Když se k tomu bude stavět tak, že to naprosto nechápe a ani nechce pochopit, tak buď vztah zničí nebo se jednoho krásného dne dozví, že jí celou dobu lhal a tajně třeba vstoupil právě do té sekty.

berenika39
21. únor 2011

ahoj, tady je něco o Koso Rays.
http://mazel.mysteria.cz/pdf/kosorays_pracovnip...

Tak nějak si myslím, že cesta je přes rozhovor, vyjasnění si toho, co se děje a pak dohoda, jak dál. Nejistota moc neprospívá....nemusí to být nic zásadního, prostě jen berlička, ale taky to může být závažná manipulace jeho bratra s úmyslem dostat ho do nějaké sekty, tím nechci strašit, ale ani bych to nepodceňovala. To, že to před manželkou tají svědčí o tom, že si není jistý, že dělá dobře.
Tak at to nějak dopadne ku prospěchu vztahu těch dvou (myslím kamarádky a manžela🙂))

fangi
autor
21. únor 2011

@berenika39 Děkuju za reakci 😉 Takhle nějak to právě asi vidí kamarádka, má strach, aby to nezašlo někam dál, kam to zatím podle všeho určitě nezašlo, ale kdo může říct, že se to za nějaký rok nemůže dostat do nějakýho průšvihu... ☹ Ještě se zeptám - ty o tom Koso Rays něco víš? S kamarádkou totiž tohle slyším fakt prvně, takže těžko pak usuzovat, o co se jedná.
Jinak jeho bráchu znám taky a nijak divně se taky nikdy nechoval....ale samozřejmě se to nemusí poznat.

A teda můžu říct, že já jsem v šoku stejně jako kamarádka, protože bych do něj něco takového nikdy netipla, není to absolutně typ, u kterého bych čekala, že ho bude něco takového byť jen zajímat...

A navíc je to hrozně otevřenej člověk, kterej je na každý akci i v rodině takovej ten bavič a navíc je hrozně oblíbenej mezi přáteli i v rodině, protože je prostě hrozně fajn. Ale rozhodně není nesebevědomej (je navíc i fakt hezkej chlap), ani uzavřenej, ani nic takovýho...a spíš od takových lidí bych čekala, že něčemu takovýmu začnou věřit.